Opinió
L’enciclopèdia del Procés
Quan engeguem algú a fer punyetes, on l’estem engegant? Quin és l’origen de la paraula punyeta? Les punyetes eren els punys de les togues dels advocats, magistrats i jutges, fetes amb brodats i puntetes. Com que confeccionar-les era una feina dificultosa i lenta, a la qual s’havia de dedicar moltes hores, quan engeguem algú a fer punyetes volem desempallegar-nos-en durant força estona. Ara aquestes togues estan cada cop més en desús, però segur que les visualitzeu en el judici als presos polítics. Per això, el periodista i escriptor Pau Clua les ha inclòs en la Petita enciclopèdia del Procés (Rosa dels Vents, 2019), una miscel·lània plena d’humor i ironia que recull dades i curiositats del procés, des de la consulta d’Arenys de Munt fins a la sentència del Tribunal Suprem.
Aquesta petita enciclopèdia, amb il·lustracions de Jordi Calvís, està plena de curiositats, com ara que el verb pegar té més de cinquanta expressions i mots sinònims en català: estomacar, aporrinar, tupar, topetar, donar pa i peres, tustar, clavar un juli, baquetejar, escalfar, entre molts d’altres. No és que siguem una societat violenta, però sí que ens ha tocat rebre diverses garrotades. També s’expliquen quins altres usos internacionals té el llaç groc, quina és la composició química del Fairy, la xifra de vots de fora de Catalunya que va aconseguir Carles Puigdemont en les eleccions europees (39.000), quines són les empreses que van decidir canviar de seu i què volen dir les sigles ACM i AMI, entre altres dades.
Més enllà de les curiositats, en aquesta miscel·lània tampoc podien faltar els protagonistes del procés: a banda dels presos i els exiliats que l’han viscut en primera persona, Clua explica qui hi ha darrere del famós Joan Bonanit, el jove que cada vespre desitja bona nit als presos polítics de Lledoners, o del Jami, l’amic íntim de Carles Puigdemont que va acompanyar el president a Bèlgica.
Tampoc hi falten les frases i els lemes més coneguts: Som una nació. Nosaltres decidim (lema de la manifestació contra la sentència del TC sobre l’Estatut); “President, posi les urnes!”, pronunciada per Carme Forcadell a la manifestació de la Diada del 2014, i “Bueno, pues molt bé, pues adiós”, del major dels Mossos Josep Lluís Trapero en la roda de premsa dels atemptats a la Rambla.
De llibres sobre el procés, se n’han publicat molts —el mateix Pau Clua recull que n’hi ha un centenar—, però la Petita enciclopèdia del Procés ofereix, amb un toc d’humor però des de la reflexió, un conjunt de dades, curiositats i anècdotes que calia recopilar perquè no caiguin mai en l’oblit.