Teatre

MARTA FONT I SALVADOR BLANCO

ESPECTADORS PROFESSIONALS

“El Romea és on més es tus”

TELÈFONS MÒBILS
“Els mòbils són més un problema de la gent gran. I desconfia d’un jove que es fa selfies”
TERAPÈUTIC
“Nosaltres fa més de cinquanta anys que estem casats i, al final, acabes els temes de conversa. El teatre ens és terapèutic”

Diu Peter Brook que la uni­tat mínima de tea­tre és quan una per­sona creua un esce­nari i algú s’ho mira. Per tant, el públic és un ele­ment impres­cin­di­ble en la cre­ació. A Marta Font i Sal­va­dor Blanco els agrada seure a la pri­mera fila, per garan­tir que cap armari [espec­ta­dor amb amples espat­lles]els taparà. Dis­crets, sem­pre som­ri­ents, van aug­men­tar la seva presència als esce­na­ris des de la jubi­lació del marit, ara fa dinou anys. Des del juny pas­sat fins ara, sumen més de vui­tanta fun­ci­ons. Sem­pre paguen. Ara, això sí, tenen tots els abo­na­ments pos­si­bles dels tea­tres i fes­ti­vals. No tenen pèls a la llen­gua a l’hora de dir el que pen­sen, tot que i ho comen­ten amb la màxima prudència. En gene­ral, parla la Marta i el Sal­va­dor rea­firma (“ella és la que en sap”, s’excusa). De tota manera, com una pare­lla ben avin­guda, amb més de cin­quanta anys de relació, con­sen­suen les opi­ni­ons.

Us con­si­de­reu espec­ta­dors pro­fes­si­o­nal, un públic que hi va a les ver­des i a les madu­res?
Marta Font (M.F.): D’entrada, direm que els actors no actuen sem­pre igual. De vega­des, no hi posen tota la potència que cal­dria (posem d’exem­ple El mètode Grönholm, que vam anar a veure quan ja com­ple­tava la dar­rera tem­po­rada, un diu­menge a la tarda).
Sal­va­dor Blanco (S.B.): Els actors també sen­ten el públic. No només per quant riuen en una comèdia, sinó que també el per­ce­ben en silenci i cele­bren que la funció ha anat bé “perquè hi havia el millor públic”.
Her­mann Bonnín us va fit­xar com a cer­ca­pro­me­ses per a La Seca, com a mem­bres d’Amics del Brossa...
M.F.: Quan no hi podia anar perquè tenia altres com­pro­mi­sos, ens envi­ava a nosal­tres. Jo no li feia crítiques; jo li deia que eren diva­ga­ci­ons escri­tes. Quan li interes­sava, ell feia les ges­ti­ons. Per exem­ple, vam veure Et vindré a tapar a Can Felipa i li vam reco­ma­nar, però a La Vile­lla es van avançar. Més tard, va tor­nar a sor­gir l’opor­tu­ni­tat i l’hi vam tor­nar a reco­ma­nar. Lla­vors la van pre­sen­tar, però a la Sala Palau i Fabre, i la core­o­gra­fia per­dia molt perquè és una sala massa estreta... També li vam reco­ma­nar Que te vaya bonito, que la vam veure en un ter­rat al davant del Liceu. Tan­ma­teix, quan la van pro­gra­mar ho van fer a la Sala Joan Brossa i amb el públic asse­gut, quan la gràcia del mun­tatge era repe­tir la idea d’una festa en una ter­rassa.
No us moveu gaire de Bar­ce­lona. Només pun­tu­al­ment, a Igua­lada, a les actu­a­ci­ons que pro­grama un amic vos­tre (Josep Maria Ribaudí, Kabrota) un dilluns al mes a casa seva.
M.F.: Abans també anàvem al Tea­tre Ponent de Gra­no­llers, fins que va dei­xar de pro­gra­mar-lo Fre­de­ric Roda. A Tàrrega, veus, no hi hem anat mai. Ni tam­poc a Avinyó o al Tem­po­rada Alta. Sem­pre dèiem: “Ja hi ani­rem l’any que ve.” Ara ja veiem que no ho farem mai.
Els espec­ta­dors pro­fes­si­o­nals deveu conèixer també mol­tes tra­jectòries de direc­tors, autors i actors.
M.F.: Sí. I al final, són els actors els que ens conei­xen a nosal­tres!
Quan va néixer aquesta afició tea­tral?
M.F.: Em ve de nena. Anava a l’Orfeó Gra­ci­enc i, ja pels volts del 1946, cada diu­menge es feia una obra dife­rent. S’alter­na­ven les de cas­tellà amb les de català (recordo que feien el reper­tori d’en Sagarra, la Maria Rosa d’Àngel Gui­merà...). Pri­mer, actu­ava una com­pa­nyia ama­teur. Més tard, va venir el direc­tor Esteve Polls i ell va por­tar actrius com Juli­eta Ser­rano i Núria Espert... Després, ja de grans l’hem reprès, aquesta afició. Nosal­tres fa més de cin­quanta anys que estem casats i, al final, aca­bes els temes de con­versa. El tea­tre ens és terapèutic perquè ens dona temes per par­lar.
Us atre­viu amb les sales alter­na­ti­ves, on hi ha més risc i on costa més veure-hi gent gran.
M.F.: El que és clar és que no som de musi­cals. Amb l’excepció de Mari­ona Cas­ti­llo, ja que a ella la vam conèixer abans de veure-la actuar! Un dia ens van dema­nar que la pugéssim en cotxe a Igua­lada perquè ella havia de repre­sen­tar Les dones de Guido Con­tini. Des de lla­vors, que l’anem a veure sem­pre. Ens passa una cosa molt simi­lar amb tot el que fa Clara Peya...
No us heu tro­bat algun cop que ja havíeu vist l’obra?
M.F.: Ara, molt recent­ment, ens va pas­sar amb Cúbit, de Josep Maria Miró. També amb La Casa de Ber­narda Alba. N’hem vist mol­tes ver­si­ons. I, al final, vam aca­bar repe­tint en una d’aques­tes pro­duc­ci­ons. Ara bé, a Mexi­ca­tas, a l’Esce­nari Brossa, vam repe­tir cons­ci­ent­ment. En aquesta segona tem­po­rada, han posat l’obra al dia, amb mol­tes més referències a la situ­ació política cata­lana actual.
Com trieu l’obra que ani­reu a veure? Pel tema? Per l’auto­ria? La direcció? Els actors?
M.F.: Pri­mer de tot aspi­rem que sigui interes­sant. Sovint, ens dei­xem endur per les auto­ries i les direc­ci­ons (per veure com fan deter­mi­nat text). Tan­ma­teix, en una obra com Jeru­sa­lem hi teníem molta con­fiança i ens vam tro­bar amb massa metàfores, ens vam aca­bar per­dent.
I quina importància tenen les cadi­res de les sales?
M.F.: Les cadi­res les patim espor­ti­va­ment. Ens agrada la pro­gra­mació de l’Atrium. I també havíem dei­xat d’anar a la Sala Beckett (d’ençà que es va tras­lla­dar de Gràcia a Poble­nou), però hi hem tor­nat perquè és molt interes­sant el que pro­gra­men. A pro­gra­ma­ci­ons com les del Poli­o­rama, no hi anem. Ni a Pel davant i pel dar­rere: Les obres d’intriga en què hi ha un assassí, no ens interes­sen si ja saps qui l’ha matat. El tea­tre de mis­teri no ens atrau.
Fora del tea­tre, us conei­xen l’afició?
M.F.: Prou. La der­matòloga sem­pre ens demana que li reco­ma­nem. I després hi va i diu que li ha agra­dat tant. Obres com Be God Is la reco­ma­na­ria a tot­hom.
Teniu un lloc pre­fe­rit on seure?
Ens agrada la pri­mera filera. Així evi­tem que ens posin un espec­ta­dor armari al davant.
Teniu el trist pri­vi­legi de ser la pare­lla que us heu tren­cat la pel­vis en dos tea­tres dife­rents.
S.B.: Sí, jo vaig caure per les esca­les del Palau de la Música...
M.F.: I jo al Tea­tre Akadèmia.
S.B.: Mai se’ns va acu­dir posar una denúncia. I ens ho han agraït molt, a l’Akadèmia.
M.F.: Encara hi ha gent que em pre­gunta si em vaig recu­pe­rar de la cai­guda, em diuen que hi eren, en aque­lla funció [es van haver d’espe­rar fins que no se la va endur l’ambulància]!
Arris­quem-nos. Citeu un direc­tor que interessi.
M.F.: En Broggi era fantàstic fins que va aca­bar sent el Broggi. No cal que sem­pre faci sor­tir el cavall. Ell actua molt dife­rent. Tant aviat et coneix i et saluda, com passa de llarg.
S.B.: Reco­nec, però, que l’estètica del cavall és pre­ci­osa, magnífica.
M.F.: Però som de l’escola que, si hi ha un ele­ment que sense ser-hi, s’entén, cal supri­mir-lo.
Què us ha sem­blat el gir del Tea­tre Lliure?
S.B.: La pro­gra­mació és tan caòtica com el pro­grama de mà.
M.F.: Vam pen­sar que tro­baríem a fal­tar en Rigola quan va mar­xar. Després, amb en Pas­qual, vam coin­ci­dir-hi com a direc­tor i també com a pro­gra­ma­dor.
El Lliure ha optat per ser­vir un tea­tre que no es veia a la car­te­llera. Que coin­ci­deix més amb el públic jove.
M.F.: Ens ho van dir a la pre­sen­tació de la tem­po­rada. Volien cap­tar el públic jove, però els vam fer veure que tots els abo­nats que estàvem con­vo­cats érem gent de certa i incerta edat.
S.B.: A l’Akadèmia, vam veure que un pro­fes­sor havia dut la classe a veure el Ham­let de Pro­jecte Ingenu. Va ser molt bonic. Ara bé, és cert que sovint la gent jove no calla.
I ja deveu tre­mo­lar amb les pan­ta­lles dels mòbils...?
S.B.: En rea­li­tat, els telèfons mòbils són més un pro­blema de la gent gran. Un dia en Car­les Canut, enmig de la funció va dir a un espec­ta­dor: “Doni’m, que l’hi paro.” També molesta molt la gent que lle­geix what­sapps. La llum se’ls reflexa a la cara i des­pista els actors. I des­con­fia sem­pre d’un jove que es faci sel­fies al tea­tre. Mal pre­sagi.
Els espec­ta­dors dels tea­tres van per bar­ris?
M.F.: En conei­xem molts de vista, dels que anem a tot arreu. Pot­ser sí que a La Vile­lla hi va gent del seu entorn. La sen­sació és que al Goya hi va molt poc pro­fes­si­o­nal del tea­tre. I que tot el món parla en cas­tellà, encara que l’obra sigui en català.
S.B.: Al Romea, varia molt depe­nent del títol. El Romea és, segu­ra­ment, el tea­tre on més es tus. Una vegada, Josep Maria Pou va dei­xar d’actuar espe­rant que una dona acabés de tos­sir (ho feia amb ganes). I després va con­ti­nuar amb el paper.

JORDI BOR­DES

jbor­des@​elpuntavui.​cat

.

de perfil

Hi ha espectadors que són com uns tiets amables. Que es mantenen en un discret segon pla, però que saluden càlidament quan et veuen. Representen una part notable dels espectadors i no s’acontenten de veure un teatre que els distregui. La Marta i el Salvador són dels que furguen en sales de petit format la perla que els descobreixi una nova faceta de la vida, una altra manera de plantejar-la. Els agrada participar en tot el que es pot. Tenen temps i ganes. Ara, això sí, s’ha de fer compatible amb altres aficions com la poesia. Veient el menjador de casa seva, carregat de quadres, s’intueix que també disfruten amb les arts plàstiques. La llarga convivència als teatres (compartint reposabraços i patint les estretors de les fileres) fa que els més fidels acabin formant una mena de família. La secció “Darrere les bambolines” conclou amb aquesta entrevista, un homenatge als espectadors que són imprescindibles per a l’existència del teatre. La Marta i el Salvador són com aquells tiets, més o menys sorollosos, que sempre hi són. Respiren llargues sessions de teatre viscut.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.