Arts visuals

Crítica d’art

ELLES, DONES FOTÒGRAFES

Subratlla una mirada crítica, humanista, d’intros- pecció i complicitat entre dones o, senzilla- ment, entre persones

Diuen enques­tes fia­bles que només el 20% de la pro­ducció artística mos­trada al públic és obra de dones. Tot i que actu­al­ment s’estan apli­cant algu­nes mesu­res de dis­cri­mi­nació posi­tiva, que ningú no pateixi, que els per­cen­tat­ges pugen molt a poc a poc. L’expo­sició Elles, dones fotògra­fes vol subrat­llar l’apor­tació de les dones en aquest camp cre­a­tiu, amb una selecció de peces del fons de la Fun­dació Forvm per la Foto­gra­fia i el com­ple­ment d’algu­nes obres de dues col·lec­ci­ons pri­va­des.

L’expo­sició fa un recor­re­gut cro­nològic per les foto­gra­fies de diver­ses artis­tes, començant per Dorot­hea Lange, amb tre­balls del 1937/38 que per­ta­nyen a les molt reco­ne­gu­des sèries de repor­tat­ges de famílies des­plaçades i d’immi­grants en situ­a­ci­ons crítiques de super­vivència que va fer durant la gran depressió econòmica als EUA. Excel·lent manera de començar una expo­sició que subrat­lla una mirada crítica, huma­nista, d’intros­pecció i com­pli­ci­tat entre dones o, sen­zi­lla­ment, entre per­so­nes. Una sen­si­bi­li­tat espe­cial que ha guiat la càmera i el pen­sa­ment de mol­tes fotògra­fes moder­nes.

Hi tro­bem peces de la cone­guda fotògrafa cata­lana Colita, sèries dels anys sei­xanta que mos­tren la balla­rina Car­men Amaya als bar­ris gita­nos mar­gi­nals de Bar­ce­lona que mai va aban­do­nar. Con­ti­nua Marta Povo en els vui­tanta, amb imat­ges de dones rela­xa­des en uns banys públics i, dels matei­xos anys, tre­balls espe­cu­la­tius de Jaschi Klein i de Ruth Thorne que expe­ri­men­ten amb super­po­si­ci­ons i mani­pu­la­ci­ons de la imatge fotogràfica. Sally Mann, el 1993, torna a la tècnica pri­mi­tiva de la caixa fosca per explo­rar el pai­satge amb una mirada sense suports tec­nològics sofis­ti­cats. Anna Fer­rer ano­mena L’illa des de l’oasi a unes impres­si­o­nants panoràmiques de xabo­les on capta l’ordre i l’estètica d’una pobresa abso­luta.

Bri­gitte Bauer, Elina Brot­he­rus, Anna Muller, Toto Frima i Carla van de Put­te­laar, al vol­tant de la fron­tera del 2000, refle­xi­o­nen sobre les for­mes i el sim­bo­lisme del cos femení i mos­tren imat­ges de dones nues. Uns cos­sos estan mar­cats per la quo­ti­di­a­ni­tat, d’altres actuen en con­tacte amb la natura o bé que­den adjec­ti­vats per fil­tres de sen­su­a­li­tat o d’inti­mi­tat.

La ima­gi­nació, la fan­ta­sia i l’expe­ri­men­tació for­mal tenen un espai impor­tant que cobrei­xen Claire Gallag­her, Paloma Nava­res i Bar­bara Kas­ten, entre d’altres. L’obra Astro­nauta de 2018, de Cris­tina de Mid­del, tanca la cro­no­lo­gia amb la imatge irònica i poètica d’un per­so­natge amb esca­fan­dre, que escala per un cos­ter, amb una sen­sació d’absència de gra­ve­tat que ens fa sen­tir còmpli­ces d’un engany fet amb bones inten­ci­ons.

La Fun­dació Forvm dis­posa de la col·lecció de foto­gra­fies reu­nida per Chan­tal Grande i David Bal­sells, fruit, en part, del temps en què Forvm va actuar com a gale­ria de foto­gra­fia con­tem­porània. Fa uns anys que s’expo­sen parts d’aquest fons, i mos­tres indi­vi­du­als de fotògrafs impor­tants que hi tenen relació, a les gol­fes de la Casa Canals, una nota­ble casa museu d’ori­gen antic, refor­mada luxo­sa­ment al llarg del segle XIX, situ­ada al cor del barri vell, a la part alta de Tar­ra­gona.

ELLES, DONES FOTÒGRAFES Lloc: Fundació Forvm. Carrer de Granada, 11. Tarragona Web: https://www.tarragona.cat/patrimoni/espais-historics/espais/casa-canals
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor