Arts visuals

ART & CO

AMÈLIA RIERA EN EL RECORD

Va ser una artista visionària, única, que va travessar generacions fins a despertar l’interès dels més joves avui

L’artista Amèlia Riera ens va dei­xar el 29 de desem­bre pas­sat. Va ser una artista visionària, única, que va tra­ves­sar gene­ra­ci­ons fins a des­per­tar l’interès dels més joves avui. Ha cal­gut espe­rar una ferma rei­vin­di­cació del gènere femení per reconèixer que l’Amèlia en va ser pio­nera en temps obs­curs del nos­tre pas­sat recent.

Ella, que per­ta­nyia a la gene­ració dels artis­tes infor­ma­lis­tes, els va aban­do­nar molt aviat per crear un llen­guatge propi, el d’una dona artista a la post­guerra. Ella va crear arqui­tec­tu­res i espais de trànsit que des de la negra nit bus­ca­ven la claror, il·lumi­nats per una porta o una fines­tra ober­tes, per una pers­pec­tiva llu­mi­nosa a l’infi­nit: espais per on tran­si­tava l’ànima humana, el seu espe­rit. Pin­tu­res que són una invi­tació als secrets del més enllà, un cop s’ha tra­ves­sat el mirall de la rea­li­tat més pro­pera, qua­dres que con­vi­den a no tenir por, a fer-se pre­gun­tes sobre el mis­teri de la vida i de la mort. Espais buits, però amb ras­tre humà, un llit, una cadira, una taula, un armari, una copa, un món de somni que obria les por­tes del tea­tre del fantàstic. Per això, va fas­ci­nar escrip­tors, de tarannà i poètiques molt dife­rents, com Joan Brossa, Sal­va­dor Espriu i Joan Perucho, per qui l’Amèlia era la nineta dels seus ulls, l’artista que millor reflec­tia el que ell volia trans­me­tre en lite­ra­tura: el mis­teri, la inqui­e­tud, l’arrel sur­re­a­lista que ens per­met viat­jar pels mons inex­plo­rats de la ment.

Amèlia Riera sem­pre va llui­tar al cos­tat dels homes artista, orga­nit­zant i cre­ant noves pla­ta­for­mes per a l’art d’avant­guarda en els pri­mers anys sei­xanta, en ple fran­quisme, com el Cicle d’Art d’Avui, el Premi Inter­na­ci­o­nal de Dibuix Joan Miró i les Mos­tres del MAN (Mues­tras del Arte Nuevo). Va par­ti­ci­par als Salons Feme­nins d’Art Actual dels anys sei­xanta i en molts certàmens inter­na­ci­o­nals. Els artis­tes de la seva gene­ració, i espe­ci­al­ment Car­los Mensa, Car­les Pla­nell, Lluís Bosch i el suec Owe Pellsjö, la van acom­pa­nyar en les seves aven­tu­res cre­a­ti­ves. A l’Amèlia Riera res no li era estrany, ni l’uni­vers dra­paire de l’escrip­tor i artista Joan Vila Casas, que em va fer conèixer, per ella tan pre­uat i amb qui va com­par­tir tants secrets.

El femi­nisme d’Amèlia Riera era molt par­ti­cu­lar, irònic. Des­mun­tava i remun­tava nines i mani­quins per des­com­pon­dre la idea de bellesa que s’asso­ci­ava a l’ideal femení. Seguint els embats del pop art, va cons­truir algu­nes d’aques­tes poupées, sota l’estela de l’ero­tisme crític dels anys sei­xanta i setanta, per denun­ciar la mani­pu­lació de la dona. Quan la volien fer sig­nar només amb l’A d’Amèlia perquè no es veiés que era dona, s’hi negava. Tan­ma­teix, per a nosal­tres sem­pre serà l’Amèlia Riera, amb nom i cognom, aque­lla que des de petita va saber cap­tar amb sen­si­bi­li­tat la tra­dició artística de la família, amb la Pas­tis­se­ria Riera de fons, a la ram­bla de Cata­lu­nya, fun­dada pel seu avi Esteve Riera i con­ti­nu­ada pel seu pare Josep Riera, un esta­bli­ment fol­rat amb ceràmiques de Xavier Nogués i dis­se­nyat per l’arqui­tecte Josep Goday, una mera­ve­lla de la Bar­ce­lona nou­cen­tista des­a­pa­re­guda.

Ella va saber con­ver­tir l’art en un ritual asso­ciat a la vida i a la mort. La vida tenia per a ella un no sé què de tea­tral, i quan apa­rei­xia, érem davant de l’art en per­sona. Tenia un punt de mèdium, una intuïció llarga, amb mirada a l’infi­nit. Va ser una dona lliure i va enten­dre la vida com una cre­ació a la qual es devia, i així va unir l’art amb la vida. La seva força men­tal con­tras­tava amb la seva fra­gi­li­tat física, sobre­tot els últims anys. Sabia esti­mar i apre­ciar amics i cone­guts, i era molt agraïda. Com a res­posta al Premi Naci­o­nal de Cul­tura que el CoNCA li va ator­gar el 2015, va dir: “A aquests que m’han donat el premi els desitjo que tin­guin tota l’ale­gria que m’han donat a mi, que és molta, és un regal que els faig.”

Vaig conèixer l’Amèlia Riera els pri­mers anys vui­tanta per mitjà de Joan Perucho. A ell li he d’agrair la conei­xença i l’amis­tat d’aquesta artista de qui dos petits qua­dres m’acom­pa­nyen cada ves­pre a l’hora d’anar a dor­mir, aque­lles “alco­ves ritu­als” que, en parau­les de Perucho, aspi­ren a cloure el secret de la vida sota “l’espe­rit poètic d’Edgar Allan Poe”. El Museu de Mont­ser­rat pre­sen­tarà una expo­sició d’Amèlia Riera el juliol del 2020.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.