Arts visuals

Articulacions

No ens cal l’Hermitage

Com hem d’esmerçar diners públics en un projecte com aquest quan tenim una estructura museística que fa pena?

Aquests dies s’ha fet públic el posi­ci­o­na­ment de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona sobre la pro­posta d’ins­tal·lació d’una franquícia del Museu de l’Her­mi­tage al Port de Bar­ce­lona. I el con­sis­tori encapçalat per Ada Colau ha dit que no ho veu gens clar. En aquest sen­tit, s’han pre­sen­tat qua­tre infor­mes que ho des­a­con­se­llen, per motius cul­tu­rals, de mobi­li­tat, segu­re­tat, via­bi­li­tat econòmica i, fins i tot, de model de museu. Molta gent no ha entès aquesta nega­tiva i ho ha vist com una incom­pren­si­ble renúncia a una marca d’èxit que només pot apor­tar bene­fi­cis a la ciu­tat.

Les coses, però, són més com­ple­xes del que sem­blen, i és evi­dent que el model del que es pro­posa repre­senta un tipus de museu com­ple­ta­ment allu­nyat de la rea­li­tat museològica del país. D’entrada, això que pre­te­nen cons­truir no és un museu. I no ho és perquè arrenca sense col·lecció per­ma­nent i sense cap intenció d’adqui­rir ni una sola obra fins al 2032. Diguem-li com vul­guem, però no és un museu. Seria una fac­to­ria d’expo­si­ci­ons tem­po­rals, i està per veure sobre quins temes pivo­ta­ria.

Un altre dels man­tres que s’ha escam­pat és que es tracta d’una ini­ci­a­tiva pri­vada al 100%, cosa que no és pas certa. Mal­grat que la inversió prové de capi­tal pri­vat, no podem per­dre de vista que aquest transatlàntic rus s’hau­ria d’ins­tal·lar en sòl públic. I això, de manera directa o indi­recta, implica que l’admi­nis­tració hi hau­ria d’abo­car diners. I un cop obert, i davant les pre­vi­si­bles difi­cul­tats que arros­se­ga­ria, amb xifres econòmiques i de visi­tants que són pura fan­ta­sia, és molt pos­si­ble que acabés impli­cant que les admi­nis­tra­ci­ons públi­ques s’hagues­sin de gra­tar la but­xaca, com ha pas­sat en altres oca­si­ons. Els pre­ce­dents fallits de les sub­seus de l’Her­mi­tage a Fer­rara, Lon­dres i Las Vegas no per­me­ten ser gaire opti­mis­tes.

I és pre­ci­sa­ment d’aquí que plora la cri­a­tura. Com hem d’esmerçar diners públics en un pro­jecte com aquest quan tenim una estruc­tura museística que fa pena? Tenim arreu del país museus de petita i mit­jana dimensió abso­lu­ta­ment col·lap­sats en matèria pres­su­postària. I tenim el Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya dema­nant almoina perquè no pot des­ple­gar les polítiques d’exhi­bició i adqui­si­ci­ons que té enco­ma­na­des. Aquest és un cas espe­ci­al­ment sag­nant, ja que alguns pre­fe­rei­xen apos­tar per un Her­mi­tage de pa sucat amb oli abans que creure’s un museu que té una de les millors col·lec­ci­ons d’art medi­e­val del món, la prin­ci­pal si par­lem de pin­tura romànica. És evi­dent que abans de llançar-nos a aquesta aven­tura que no pinta bé, hauríem de repa­rar els pro­ble­mes que patei­xen els museus que ja tenim oberts i que no fun­ci­o­nen com cal­dria.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.