Arts visuals

Parlem!

La revolució gaudiniana

Antoni Gaudí i Enric Prat de la Riba es van proposar crear el que no existia però que sentien que havia d’existir

Sen­sació, sen­si­bi­li­tat, emoció i tec­no­lo­gia estricta, aquesta és la clau de l’obra que Gaudí va exe­cu­tar –i es con­ti­nua exe­cu­tant– sobre una cos­mo­visió l’ele­ment ideològic de la qual és l’únic ele­ment dife­ren­cial res­pecte de la moder­ni­tat, perquè és la decisió que cada ésser humà pren quan s’emplaça cons­ci­ent­ment en aquest món. I Gaudí, mal­grat el seu geni cre­a­dor únic, no en podia estar al marge, com tam­poc va poder estar al marge del nou­cen­tisme –neo­clas­si­cisme seré i sever– Prat de la Riba, la per­so­na­li­tat que, d’un cop d’ull, es va ado­nar i va pre­veure tot el que calia per fer un país nou, autòcton i auto­su­fi­ci­ent, inde­pen­dent de tota sub­missió que li través la cre­a­ti­vi­tat natu­ral i pròpia.

He fet aquest paral·lelisme ini­cial entre Gaudí i Prat de la Riba perquè es tracta de dues per­so­na­li­tats que es van pro­po­sar crear el que no exis­tia, però que sen­tien que havia d’exis­tir. Cada un ho sen­tia a la seva manera, és cert. Gaudí va ser un arqui­tecte: volia cons­truir aixo­plucs reals i simbòlics ensems (mai la noció de casa havia estat tan pro­pera entre emoció sen­ti­men­tal i rea­li­tat objec­ti­vada); Prat de la Riba era un polític, algú que sen­tia la neces­si­tat d’orga­nit­zar els sen­ti­ments bàsics d’arre­la­ment i el pro­jecte col·lec­tiu, al qual ano­me­na­ven pàtria.

Tan­ma­teix, aquest no és el ter­reny que vull tre­pit­jar ara, sinó el que pugui jus­ti­fi­car –si fos neces­sari, que no ho és–, la con­ti­nu­ació de la Sagrada Família. La idea d’aquest tem­ple va néixer en l’octava desena del segle XIX, en una soci­e­tat en ple desen­vo­lu­pa­ment social, indus­trial, fabril, econòmic i expan­siu (Indus­tri­als i polític cata­lans del XIX és com va titu­lar Jaume Vicens Vives l’anàlisi bàsica per saber què era Cata­lu­nya i cap a on anava; Pierre Vilar va assa­jar jus­ti­fi­car l’empenta que obser­vava a la Cata­lu­nya moderna en l’estudi exhaus­tiu titu­lat Cata­lu­nya dins l’Espa­nya moderna, una anàlisi ja des d’abans del fatídic 1714, on tot es movia, pre­sen­tava i s’ofe­ria com a empenta d’un poble que vol ser. El pri­mer estudi es va fer des de coor­de­na­des bur­ge­ses i capi­ta­lis­tes; l’altre, des dels ele­ments d’una entesa de la història com la dinàmica de la lluita de clas­ses, entre els posseïdors de mit­jans de pro­ducció i els que només s’han de limi­tar a uti­lit­zar-los per un salari en cada moment nego­ciat segons la força o neces­si­tats dels uns o dels altres.)

Doncs bé, Gaudí es va tro­bar amb un pro­jecte grandiós d’arqui­tec­tura que va néixer –ves a saber per què– d’una neces­si­tat que tenia la bur­ge­sia cata­lana d’aixe­car un tem­ple expi­a­tori a Sant Josep i la Sagrada Família: un dels con­cep­tes bàsics, el de la família, de les soci­e­tats bur­ge­ses, que cre­ien que tot nai­xia del seu esforç únic i con­cen­trat. L’estil de l’època de l’encàrrec era el neogòtic; l’impuls que l’havia aixe­car, la fe catòlica apostòlica i romana. Gaudí era ini­ci­al­ment un arqui­tecte recer­ca­dor, molt cons­ci­ent i inquiet, no seguia cap dels camins esta­blerts acadèmica­ment pels altres, però després d’uns con­tac­tes coo­pe­ra­ti­vis­tes es va decan­tar pel ser­vei dels grans senyors que li podien faci­li­tar les seves dèries mega­lo­maníaques d’arqui­tec­tu­res de nou encuny. Després d’unes experiències pragmàtiques totals a la cripta de la Colònia Güell de Santa Coloma de Cer­velló, va assu­mir la direcció de les obres de la Sagrada Família i va començar a apli­car-hi tot el que lla­vors, de nou, sabia: els funi­cles en lloc de les càrre­gues, els ten­sors en lloc dels con­tra­forts, els mate­ri­als, en pri­mer lloc els locals i, tot seguit els adi­ents per a cada funció de càrrega i/o de trans­missió, amb la cre­ació de for­mes pètries adi­ents. De les geo­me­tries, li plaia i com­plaia la reglada, la de la línia recta i els murs guer­xats, que dis­tri­bu­ei­xen i con­for­men més idònia­ment els espais i for­mes de cada indret.

Les pri­me­res tor­res cam­pa­nars de la Sagrada Família eren trans­mis­sors per­fo­rats; les actu­als són ten­sors exclu­sius que han de sos­te­nir l’estruc­tura i la sim­bo­lo­gia de la qual ara se les ha imbuït. Para­bo­loi­des hiperbòlics, en síntesi. Gaudí par­tia de la natura, el mirall de tot; de la fe, el pro­jecte que jus­ti­fi­cava el seu viure, i de l’arqui­tec­tura, que és la manera com hom, cadascú la seva, empeny la seva tasca al món. Fins i tot en religió, Gaudí va optar per Sant Felip Neri, sacer­dot renai­xen­tista que va esta­blir que cadascú s’adrecés als cre­a­dors amb la pauta que li abellís.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor