Teatre

Buit per dins, ple per fora

Ponten Pie celebra el seu desè aniversari superant el miler d’actuacions dels seus tres únics espectacles i alternant els nous projectes íntims amb les accions pensades per a grans esdeveniments

‘LOO’
‘LOO’
La mort també s’insinua en la barca que acull aquest l’espectacle familiar
‘ÂRTICA’
‘ÂRTICA’
Reben els espectadors un a un. Sense paraules, molts surten plorant, trasbalsats

El número deu, que és la xifra que ha bufat fa pocs dies la com­pa­nyia Pon­ten Pie con­necta amb la intenció dels artis­tes: que tot­hom sigui trac­tat indi­vi­du­al­ment (l’u) i que se senti enmig d’un espai apa­rent­ment buit (el zero). La com­pa­nyia ha estre­nat només tres espec­ta­cles, i els dos últims con­ti­nuen en reper­tori. Ple­na­ment actius, demos­tren una capa­ci­tat de ren­di­bi­lit­zar les seves pro­duc­ci­ons com les de T de Tea­tre dels ini­cis, la Cubana i el Tri­ci­cle (que aques­tes set­ma­nes tanca la seva acti­vi­tat artística dalt dels esce­na­ris al Coli­seum).

Pon­ten Pie està dins i fora alhora, perquè tre­ba­lla molt més a fora de Cata­lu­nya que no pas a dins. Tot i això, segueix sent el seu cen­tre de referència, sobre­tot des que van com­prar una nau indus­trial de 700 m² a la Gar­riga (Vallès Ori­en­tal), que com­par­tei­xen amb els escenògrafs Adrià Pinar i Víctor Peralta. Però, tot i aquest crei­xe­ment, man­te­nen la seva volun­tat del tre­ball artesà. Només cal veure com fa uns dies cons­truïen la caseta d’Ârtica dalt de l’esce­nari del Tea­tre Sagarra, a Santa Coloma de Gra­me­net. L’estruc­tura cal ani­ve­llar-la al màxim per anar mun­tant els mòduls de les parets. Tot està enu­me­rat, però, comenta Ots, sap com entra cada ele­ment perquè no s’ha can­sat de mun­tar-lo i emma­gat­ze­mar-lo: “Som una mica Juan Palomo [yo me lo guiso y so me lo como]”, diu irònica­ment satis­fet el direc­tor.

Pon­ten Pie sem­pre ha pro­cu­rat evi­tar l’abús de parau­les per faci­li­tar les seves gires. I ho han acon­se­guit, com ho ava­len les xifres: van fer més de 500 bolos del seu pri­mer mun­tatge, Copa­ca­bana. El van liqui­dar el 2017, arran d’una dis­cussió entre els mem­bres del grup. Ots reco­neix que hau­ria tin­gut vida si s’hagués tor­bat un subs­ti­tut, però va deci­dir atu­rar-lo perquè ente­nia que aquell era un pro­jecte molt per­so­nal i que no es podia aixe­car amb subs­ti­tu­ci­ons. Ârtica no és una excepció. Estre­nat el 2013, ja acu­mula més de 300 fun­ci­ons. Segueix apas­si­o­nant, tot i que, admet el direc­tor, és el mun­tatge que més costa de moure per la seva com­ple­xi­tat tècnica i el seu afo­ra­ment (vint per­so­nes per sessió): es cons­tru­eix una veri­ta­ble caseta dins de l’esce­nari (o en un espai reco­llit). Del seu dar­rer mun­tatge, Loo, coproduït amb el fes­ti­val El més Petit de Tots, ja n’han fet més de 400 actu­a­ci­ons. I s’estan con­so­li­dant en el mer­cat asiàtic (amb una forta entrada a la Xina), jun­ta­ment altres for­ma­ci­ons cata­la­nes, com poden ser els Bro­das Bros i els Farrés brot­hers (Tri­pula), per exem­ple.

El mer­cat de la Xina els ha reco­ma­nat cons­truir esce­no­gra­fies clòniques. Si ini­ci­al­ment els va pro­vo­car des­con­fiança que se’ls apro­pi­es­sin la idea, ara han entès que els pro­gra­ma­dors asiàtics neces­si­ten i cele­bren la càrrega dramàtica i emo­ci­o­nal que impreg­nen els actors als per­so­nat­ges. Tot i que a Àsia tin­gui una forta càrrega de repre­sen­tació folklòrica i que l’hagin sabut expor­tar comer­ci­al­ment, ells matei­xos per­ce­ben que són exhi­bi­ci­ons amb una prima capa dra­matúrgica. De l’esce­no­gra­fia de Loo hi ha rèpli­ques del deco­rat a Hong Kong i a Xan­gai, de moment.

D’on arrenca Pon­ten Pie?

Hi ha casu­a­li­tats que mar­quen la car­rera d’un fes­ti­val. Fira Tàrrega, lla­vors diri­gida per Jordi Coro­mi­nas, va ini­ciar una dis­creta labor de copro­ducció amb els grups de Suport a la Cre­ació. El direc­tor s’excla­mava que fal­ta­ven pro­pos­tes per a espais no con­ven­ci­o­nals, dotar de dra­matúrgia el que sovint eren acci­ons fes­ti­ves de con­feti i watts de potència. En aque­lla pri­mera aven­tura, va sor­pren­dre Copa­ca­bana, una mena de res­tau­rant en crisi, d’antics artis­tes de circ cai­guts en desgràcia que, de sobte, rebien una nota­ble quan­ti­tat de comen­sals ines­pe­rats. Els dis­tre­ien men­tre impro­vi­sa­ven un plat de pasta. Van coin­ci­dir amb un altre espec­ta­cle gas­tronòmic, el Devo­ris Causa, dels Escar­lata Cir­cus. Simi­lar a un àpat més aviat antro­pofàgic, com el Titus Andrónicus de La Fura dels Baus. Molt més tard, el 2017, un plat de pasta va tor­nar a escena: els macar­rons amb vi negre de la Bibli­o­teca de Cata­lu­nya a L’hos­ta­lera, diri­gida per Pau Carrió. Pon­ten Pie ha cele­brat deu anys, com La Calòrica (tan jus­ta­ment cele­brats).

La com­pa­nyia de Santa Coloma tenia clar que volia tren­car amb la quarta paret. És una reacció lògica als anys de tre­ball al Cir­que du Soleil. Intro­duir l’espec­ta­dor al mateix espai escènic era molt atrac­tiu: “Des­col·locava el públic: els obligàvem a pro­var una relació nova: la d’un espec­ta­dor que viu una escena de rea­li­tat (encara que fos absurda).” A Ârtica, “la recepció és un a un”: se’l rep, se’ls dona un abric de pell i se’ls intro­du­eix a la casa (amb un fred molt fort). És un meca­nisme que ha d’anar lent. Se’ls con­du­eix a una història quasi màgica en què es remet “a donar veu a aque­lles per­so­nes que, fins lla­vors, no han tin­gut dret a ser recor­da­des”. Hi plana la idea de mort, com a Copa­ca­bana en què s’intu­eix un suïcidi com a causa de declivi d’aquell circ. Els espec­ta­dors, quan sur­ten d’Ârtica, per­ce­ben que els ha pas­sat alguna cosa molt endins: no es diu ni una paraula, però es viu inten­sa­ment i “molts, plo­ren”. Hi ha moments màgics irre­pe­ti­bles, com una funció en què el noranta per cent va sor­tir plo­rant, o una del fes­ti­val de Salz­burg, on una per­sona es va emo­ci­o­nar tant que, l’endemà, hi va por­tar la família. Ots admet que hi ha alguna cosa espe­cial cada cop que la gent entra a Ârtica: “Tot i ser una esce­no­gra­fia sento que entren a casa meva.” Fins i tot a Loo també s’insi­nua la mort.

La com­pa­nyia volia fer un tea­tre molt poc con­ven­ci­o­nal: que, per exem­ple, es pogués il·lumi­nar amb llums de casa (com passa a Copa­ca­bana i també a Ârtica). La con­cepció va variar a Loo (però no es des­carta que es retorni al for­mat ori­gi­nal en els pro­pers tre­balls). Com no podria ser d’una altra manera, la com­pa­nyia no deixa de pen­sar en pro­jec­tes. Neces­sita cui­nar-los a foc molt lent. Ara mateix hi ha idees tant per a espec­ta­cles per a adults com per a fami­li­ars. Apa­rent­ment, es tor­narà a pres­cin­dir de la tècnica tea­tral: ”tor­narà la llum quo­ti­di­ana”, aven­tura Ots.”

Pon­ten Pie no s’atura quan el direc­tor rep encàrrecs d’esde­ve­ni­ments perquè se’ls inte­gra en l’equip, “estan vin­cu­lats fent dife­rents tas­ques”. Evi­dent­ment, el gran for­mat (la dua­li­tat que també repro­du­eix La Fura dels Baus i Come­di­ants) impe­deix que tot­hom sigui rebut com a la casa d’Ârtica, però “s’ensuma que l’estètica i les deci­si­ons es pre­nen con­jun­ta­ment”: si no de manera assem­bleària, sí que es bus­quen con­sen­sos inten­tant sem­pre que hi hagi la màxima lli­ber­tat. Les acci­ons mul­ti­tu­dinàries es pro­di­guen inter­na­ci­o­nal­ment, però Ots també es va encar­re­gar de l’espec­ta­cle d’inau­gu­ració de Man­resa Capi­tal de la Cul­tura Cata­lana el 2017.

La pro­posta mini­ma­lista de la com­pa­nyia de Santa Coloma de Gra­me­net (van estar molts anys com a resi­dents al Tea­tre Sagarra) ha vol­tat molt més pel món i s’està con­so­li­dant en mer­cats com el de la Xina. Les seves gires d’actu­a­ci­ons a Cata­lu­nya són un pri­vi­legi: l’agenda cata­lana està més aviat buida, men­tre que s’omple i es mul­ti­plica la inter­na­ci­o­nal.

JORDI BOR­DES

jbor­des@​elpuntavui.​cat

Una arrencada inesperada

Sergi Ots va entrar al món professional per casualitat. Quan tenia 16 anys, va anar amb la família a veure Saltimbanco, del Cirque du Soleil. D’entre el miler llarg d’espectadors de la funció, el clown el va triar i el va fer pujar a l’escenari per compartir un gag. Va actuar amb tanta naturalitat, que el director artístic de l’espectacle Alegria, que casualment estava veient el xou, va quedar impactat. De seguida, va demanar als pares si el podien convocar per a propers espectacles, com a clown. Uns anys més tard, va entrar a formar part de la troupe de la companyia de circ contemporani. D’entrada, li van demanar que sempre que fes algun viatge, els avisés. Perquè el Soleil té una agenda de possibles suplents d’artistes. Ell els enviava el comunicat voluntariosament. Va treballar en espectacles en gira i un dia va contactar amb els responsables de càsting, que van revisar el seu expedient. Efectivament, estaven marcats tots els viatges del jove Sergi Ots per veure si calia fer alguna suplència d’urgència en algun espectacle en gira.

Avui, Ots s’ha allunyat dels productes del Cirque du Soleil. Considera que la clau d’aquest allunyament és que la multinacional del circ contemporani s’ha acabat convertint només en xou i ha abandonat l’ànima. És la conseqüència d’haver deixat de tenir directors i dramaturgs europeus. Ots està convençut que hi ha algun gen cultural en la societat europea que viu l’art des de l’emoció, i no tant des de l’espectacularitat. Amb aquest matís, aquest desig d’expressar sense paraules i de situar l’espectador fora del seu lloc de confort, ha bastit la seva carrera, i per bé que de vegades també pot organitzar gales multitudinàries, sempre busca l’instant de proximitat. Ara, coincidint amb el desè aniversari, han replantejat la relació entre Ots i Ponten Pie perquè no els generi incoherència: la companyia signarà les produccions íntimes de petit format, i Ots podrà desenvolupar la seva carrera com a director d’esdeveniments. Després de la gala del Mundial de Patinatge el 2015, ara prepara un projecte europeu amb membres de l’escola de circ belga.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.