Arts visuals

ART & CO

Els primers 5.475 dies del Centre d’Art Santa Mònica

No es pot oblidar el pòsit que el Centre d’Art Santa Mònica va deixar al país durant els primers quinze anys

Un lli­bre ve a fer justícia i memòria dels pri­mers quinze anys del Cen­tre d’Art Santa Mònica, quan alber­gava el Ser­vei d’Arts Plàsti­ques de la Gene­ra­li­tat i al mateix temps era cen­tre d’expo­si­ci­ons. Entre el 1988 i el 2002, el cen­tre va orga­nit­zar més de 140 expo­si­ci­ons, d’àmbit inter­na­ci­o­nal i naci­o­nal, sota el man­dat dels con­se­llers Joa­quim Fer­rer, Joan Gui­tart i Joan M. Pujals. Algu­nes mos­tres van ser iti­ne­rants, el cen­tre va aco­llir grans ins­tal·laci­ons fetes in situ de gran impacte i els artis­tes cata­lans tenien la garan­tia d’un lloc de referència on expo­sar. El lli­bre porta per títol Els pri­mers 5.475 dies del Cen­tre d’Art Santa Mònica, ha estat impul­sat per qui va ser el seu direc­tor en aquest període, Josep Miquel Gar­cia i l’ha publi­cat Ònix Edi­tor, que diri­geix Òscar Esquerda.

Abans de l’ober­tura del MACBA i el MNAC el 1995, algu­nes expo­si­ci­ons tenien un caràcter de recu­pe­ració històrica de l’avant­guarda, com Sur­re­a­lisme a Cata­lu­nya, 1924-1936 (1988), Infor­ma­lisme a Cata­lu­nya (1990), L’avant­guarda de l’escul­tura cata­lana (1989), Idees i acti­tuds. Entorn de l’art con­cep­tual a Cata­lu­nya, 1964-1980… (1992) i Dau al Set. El foc s’escampa. Bar­ce­lona 1948-1955 (1998). Però en ter­mes de tra­jectòria va ser un espai de difusió i pro­moció de la cre­ació d’arts plàsti­ques del país i en l’àmbit esta­tal i inter­na­ci­o­nal i, sobre­tot, de con­so­li­dació de valors locals, com es va poder com­pro­var en l’expo­sició Cons­tants de l’art català actual (1992), però també amb l’intent d’inte­grar-se al pano­rama de les arts a l’Estat espa­nyol, en l’expo­sició Anys 90. Distància zero (1994).

Qui no recorda les expo­si­ci­ons d’ Els lli­bres de Zush (1989) i Fer­ran García Sevi­lla (1989); grans ins­tal·laci­ons in situ de Car­los Pazos, amb Un ele­fant als llimbs (1993); El carro de fenc (1991), de Fran­cesc Tor­res; Des/Apa­ri­ci­ons (1996), d’Antoni Mun­ta­das, i Hágase la luz (1996), d’Alfredo Jaar? Ja des d’un inici, el cen­tre va pre­sen­tar les nove­tats inter­na­ci­o­nals del moment, com els artis­tes de Colònia –nou focus cre­a­tiu a Ale­ma­nya a final dels vui­tanta–, Rai­ner Fet­ting, Pis­to­letto, Chris Bur­den, Joseph Beuys, artis­tes por­tu­gue­sos, artis­tes del Que­bec, les avant­guar­des artísti­ques xine­ses, els artis­tes chi­ca­nos de Los Ange­les, el grup Gene­ral Idea i, més enda­vant, d’acord amb els nous temps, temes de gènere en la mos­tra Transe­xual Express. A clàssic for the Third Mille­nium (2001).

Des del Cen­tre d’Art Santa Mònica s’orga­nit­za­ven els certàmens de la Pri­ma­vera Fotogràfica (1982-2004), model copiat avui amb gran èxit per Photo España, i la Pri­ma­vera del Dis­seny, amb la presència dels millors dis­se­nya­dors del món: Sott­sass, Cas­ti­gli­oni, Mau­rer, Székely, Starck, Mari. Igual­ment, la foto­gra­fia va ocu­par un espai pro­mi­nent al cen­tre, amb expo­si­ci­ons inter­na­ci­o­nals com To Be and Not To Be (1990), Càmeres indis­cre­tes (1992), Domini públic (1994), amb la pre­sen­tació de la foto­gra­fia cana­denca, el cicle Imatge pri­mor­dial (1990-1991) i una pri­mera anto­lo­gia de la Cre­ació fotogràfica a Espa­nya, 1968-1988 (1989).

Els tex­tos han estat escrits pels comis­sa­ris d’aques­tes expo­si­ci­ons, avui reco­ne­guts cura­dors, crítics d’art i direc­tors de museus. Hi va haver opor­tu­ni­tats per a molts actius del sec­tor artístic. Trac­tant-se d’un espai direc­ta­ment ges­ti­o­nat per la Con­se­lle­ria de Cul­tura, quan va des­a­parèixer el càrrec del cap del ser­vei, va des­a­parèixer també l’inter­lo­cu­tor polític i, en con­seqüència, la política d’arts visu­als, avui ine­xis­tent. Cada con­se­ller que ha arri­bat al Palau Marc hi ha vol­gut inter­ve­nir, empit­jo­rant la situ­ació i gas­tant diners amb refor­mes absur­des del local, que ha per­dut cri­teri, auto­no­mia i metres per a expo­si­ci­ons. Noves gene­ra­ci­ons han vol­gut també silen­ciar aquest període per rea­fir­mar la seva presència en el pano­rama artístic, des d’un ego­isme afe­bli­dor per a les arts. Però no es pot obli­dar el pòsit que el Cen­tre d’Art Santa Mònica va dei­xar al país durant aquests quinze anys, incom­pa­ra­ble amb el que s’ha esde­vin­gut després.

Els pri­mers 5.475 dies del Cen­tre d’Art Santa Mònica, 2019. Edició a cura de Josep Miquel Gar­cia. Onix Edi­tor, Bar­ce­lona. 190 pàgines, 98 fotos

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.