Teatre

Ca l’Estruch de plata

Una de les fàbriques de creació pioneres a Catalunya, Ca l’Estruch de Sabadell, serveix per començar una sèrie d’articles sobre aquests espais que s’escampen per tot arreu

UNA ACCIÓ AMB LLENÇOLS
UNA ACCIÓ AMB LLENÇOLS
Martí Madaula prepara una ‘performance’ a partir dels llençols que va compartir durant la seva estada a Brussel·les
REPETEIXEN
REPETEIXEN
Bona part dels artistes que proven la residència a Ca l’Estruch volen repetir en projectes futurs

Saba­dell ha vis­cut del Mapa Cul­tu­ral de l’arqui­tecte (recent­ment jubi­lat) Pere Vidal, que va ser regi­dor de Cul­tura a mit­jans dels anys noranta. Manuel Rodríguez va for­mar part de l’equip que va anar tei­xint aquest informe i, més tard, va pas­sar a lide­rar Ca l’Estruch, una fàbrica de cre­ació que havia d’aten­dre tant les colles de tea­tre locals ama­teurs com les pro­duc­ci­ons d’òpera de Saba­dell i pro­jec­tes en vies de pro­fes­si­o­na­lit­zació. D’això en fa, ara, vint-i-cinc anys. L’equip de Ca l’Estruch ha anat fent més cohe­rent el seu dis­curs, donant-li la major mus­cu­la­tura pos­si­ble en favor dels cre­a­dors que hi habi­ten. Si fa uns anys era estrany vin­cu­lar cre­ació ama­teur i pro­fes­si­o­nal entre els ges­tors cul­tu­als de Cata­lu­nya, ara es con­si­dera impres­cin­di­ble per escam­par el gust pel tea­tre. Des de l’experiència, acce­dir al món intri­gant dels artis­tes que han deci­dit dedi­car part de la seva via a aquesta recerca.

Si al començament es volia fomen­tar la seva tro­bada en un espai comú (només hi havia un fred dis­tribuïdor amb una màquina de cafès), fa un temps que es dis­posa d’una cafe­te­ria que a l’estiu té ter­rassa amb sol i ombra i a l’hivern, uns fines­trals que dei­xen pas­sar el sol. Ara s’incita a la tro­bada a través del Cafè dels artis­tes, que es fa quin­ze­nal­ment i que ser­veix perquè cada cre­a­dor expli­qui quin és el seu pro­jecte. Una altra victòria de Ca l’Estruch és dis­po­sar d’un horari molt ampli. De les nou del matí a dos quarts d’una de la nit: és l’única manera que puguin apro­fi­tar l’espai tant els pro­fes­si­o­nals (que ocu­pen les hores cen­trals del matí i la tarda) com els ama­teurs(que s’hi des­pla­cen un cop han aca­bat amb les seves obli­ga­ci­ons labo­rals). El direc­tor admet que “és un repte” pro­vo­car tro­ba­des entre pro­fes­si­o­nals i ama­teurs perquè viuen en hora­ris can­vi­ats.

Rodríguez entén que les fàbri­ques de cre­ació són indis­pen­sa­bles per a un gra­pat de cre­a­dors (més o menys emer­gents), però que, sovint, estan massa des­con­nec­ta­des de l’exhi­bició. Per això, a través de les qua­tre comis­si­ons (circ, dansa/nous for­mats, arts visu­als/per­for­mance i arts digi­tals) inten­ten coor­di­nar acci­ons d’artis­tes perquè tin­guin un espai per assa­jar i també per acce­dir a una sala, museu o fes­ti­val on estre­nar la peça. En prin­cipi, les pro­pos­tes que es bus­quen són aque­lles que tenen un llen­guatge con­tem­po­rani. Davant d’espec­ta­cles emer­gents, en què l’artista no ha pogut ini­ciar una car­rera, cal veure quins són els seus refe­rents i, sobre­tot, en quins noms s’ins­pira o ha tre­ba­llat. Si l’Antic Tea­tre o el SAT!, per exem­ple, mos­tren interès en el seu tre­ball serà més fàcil que se li doni suport.

Ca l’Estruch té un finançament muni­ci­pal i el suport del Depar­ta­ment de Cul­tura de la Gene­ra­li­tat, sobre­tot per tota la inci­ta­tiva de La Vela i el circ. La Vela (que ante­ri­or­ment havia estat a Vila­nova i la Geltrú) és una ini­ci­a­tiva que també té el suport de l’Asso­ci­ació de Pro­fes­si­o­nals del Circ de Cata­lu­nya (APCC). Com la Pro­ducció Naci­o­nal de Circ ha de ser un ele­ment que doni mus­cu­la­tura de pro­ducció als artis­tes de circ. I Saba­dell, en tenir el pes de La Vela, en vol ser cap­da­van­tera.

Si es reben, anu­al­ment, entre les qua­tre comis­si­ons, prop de 200 pro­pos­tes, se n’acaba donant via a uns 50 o 60. S’està obert a ofe­rir unes con­di­ci­ons i uns ter­mi­nis fixos: és més com­pli­cat dis­po­sar de set­ma­nes de residència tècnica al tea­tre que no pas d’una sala d’assaig (on no es pot fer el dis­seny de llums, per exem­ple). Es pretén que tot­hom pugui estar les set­ma­nes de tre­ball dedi­cant-se ple­na­ment a les seves neces­si­tats. Rodríguez (també hi coin­ci­deix Jordi Gas­par, res­pon­sa­ble de l’àrea de circ) com­prova que els artis­tes volen repe­tir perquè gau­dei­xen del fet de com­par­tir una comu­ni­tat d’artis­tes (hi ha catorze pla­ces d’allot­ja­ment per a tots els pro­jec­tes que se cedei­xen, amb cuina inclosa), pel suport tècnic pro­fes­si­o­nal que els ajuda en les residències tècni­ques i perquè, des de les comis­si­ons, s’esta­bleix una xarxa que sem­pre suma en el procés d’assaig.

Com casen les arts visu­als i les arts digi­tals en una fàbrica de cre­ació d’arts vives? Rodríguez con­si­dera que “aques­tes eti­que­tes en la cre­ació con­tem­porània són fal­ses”. Bona part de les acci­ons d’arts visu­als que trien estan rela­ci­o­na­des amb una acció per­for­ma­tiva i les arts digi­tals, ja pugen de manera habi­tual a l’escena. “Tots són cre­a­dors, uti­lit­zin unes eines o unes altres.” Ca l’Estruch cele­bra dis­po­sar del Medi­a­LAB com un recurs més per als artis­tes.

Les de Kolek­tivo Kónika estruc­tu­ren l’espec­ta­cle en una taula plena de Post-Its de colors, orde­nen i varien les acci­ons que s’han de fer. A 50 metres, en el silenci de l’estudi (i d’esquena al bar), Martí Madaula pre­para meti­cu­lo­sa­ment el que serà el seu pro­jecte de per­for­mance. Com que no con­fi­ava gaire que acon­seguís plaça, va dema­nar-ne en diver­ses fàbri­ques, i ara resulta que ha de com­par­tir el pro­jecte en diver­ses ciu­tats. Madaula és veí de Saba­dell i va fer una recerca a Brus­sel·les. Allà va viure en un pis i va com­par­tir llençols, que van uti­lit­zar molts amics i fami­li­ars en la seva estada, i un cop els ha acon­se­guit física­ment, ha deci­dit con­ver­tir-los en per­for­mance. Els vol con­vo­car a tots a un dinar en què els llençols s’hau­ran trans­for­mat en esto­va­lles i en tova­llons en què hi haurà bro­dats els noms de tots els que hi van dor­mir. Al Museu d’Art de Saba­dell pro­jec­tarà en vídeo la tro­bada, que es man­tindrà en la inti­mi­tat. A Madaula li agrada docu­men­tar tots els seus tre­balls, que que­din ben orde­nats els mate­ri­als i les raons per les quals deri­ven cap a una banda o cap a una altra. Si les de Kónika tenen els Post-Its per reor­de­nar, Madaula ja ha fixat la seva reflexió a la paret en peti­tes ano­ta­ci­ons engan­xa­des amb cel·lo. L’art (més enllà de si és visual o circ) és frag­men­tari i dinàmic per natu­ra­lesa. Ca l’Estruch pre­para per a la tar­dor els actes del 25è ani­ver­sari, les noces de plata, uns anys en què les com­pli­ci­tats s’han anat incre­men­tant en distància (la set­mana pas­sada tenien uns cana­dencs assa­jant) i en fide­li­tat.

JORDI BOR­DES

jbor­des@​elpuntavui.​cat

QUIN GUANY CULTURAL TÉ EL MUNICIPI?

ARTISTES AUTOSUFI- CIENTS

Bona part dels treballadors artístics neixen de l’empenta personal, com les de Kolektivo Kónika («totes amb k», aclareixen perquè no hi hagi dubtes). Elles són Clara Peters, Elisa Strabioli, Greta Marí, Shakti Olaizola i Michaela Fiorani. Se’ls ha fet imprescindible la fàbrica de creació, perquè les cinc integrants venen de territoris distants: una gallega, una basca, una catalana i dues italianes. Com si fos un acudit La raó de tanta dispersió està en l’origen del projecte: equipar una colla de circ amb la disciplina mà a mà, únicament amb noies: si és relativament fàcil trobar noies àgils(les persones que completen les figures dalt de tot), costa més localitzar portadores (les persones que aguanten a sota el pes de les altres). Tot va començar fa dos anys. Al maig, debutaran amb La punta de mi nariz al País Basc.

Després d’un notable escalfament, es comprova com l’equilibri és molt més difícil del que sembla. Hi ha molta força, però sobretot, molta tècnica. Equilibrar un pes permet aixecar-lo amb molta més facilitat i sense perill de lesions. Abans de l’Estruch, havien passat per la Central del Circ de Barcelona, per un equipament de Bilbao i per Madrid Territorio Circo. A La Vela es tancarà el disseny de llums. A La Vela, en principi, pretenien tancar el dissenys de llums. Mentre començaven a pujar focus (fa deu dies), construïen l’ordre de l’espectacle amb el suport de Francesca Lissia, àgil de la companyia Eia, que les dirigeix. Tot amb molta calma, a mig matí. Comprovant per què el salt no era recte o com calia que una portor subjectés una cama per disparar-la amb la mateixa força que l’altra portor.Per al seu primer espectacle, les de Kónika admeten que han après molt. Bona part de l’arrencada l’han assumit elles: com totes les formacions sense recursos amb la il·lusió han compensat la precarietat. Ara, ja tenen una persona que els porta la producció i elles es poden concentrar en la creació. A Sabadell, la despesa és mínima perquè tenen els allotjaments resolts. De moment, aspiren que els assaigs no els costin, tenint en compte que sortir dels seus llocs els obliga deixar d’ingressar en les seves feines.

QUÈ OFEREIX LA FÀBRICA AL CREADOR?

6.000 JOVES

Fins a 6.000 alumnes d’ESO i batxillerat, segons càlculs de l’equip de Ca l’Estruch, visiten anualment la fàbrica de creació de manera pactada amb els artistes: “Els obres un món que desconeixen” més enllà de les pantalles de televisió, els mòbils i el cine. Es treballa amb els professors abans i després de la visita. En el cas de tallers, se’ls permet fer un vídeo (amb els seus telèfons mòbils) i els recursos del MediaLAB. Sovint, hi ha espectacles amb un rerefons social que els desperten tot un debat amb els mateixos artistes. Bona part del cartell de Ca l’Estruch parteix dels resultats finals del procés.

‘Win-Win’

En poques setmanes, es trobaran els membres de les quatre comissions (circ, dansa/ nous formats, arts visuals i arts digitals) per repartir els espais per al curs 2020/21. Calculen que, dels 200 projectes que poden rebre per al curs, n’acabaran fent viables prop de 50. Les comissions permeten legitimar el procés de selecció (que és anual). A més, és una iniciativa que permet introduir projectes per programar en sales o festivals i que aquests equipaments puguin dotar d’espais de creació els artistes per qui volen apostar. És una fórmula que estableix xarxa entre fàbriques i espais d’exhibició.

Dormir-hi

Les companyies de fora de Sabadell disposen de fins a catorze places d’allotjament per fer-hi vida. També hi ha representants de circ (Jordi Gaspar), arts visuals/performance (Òscar Abril) i arts digitals (Núria Nia) que els donen mirada externa i també proven de resoldre les mancances del projecte durant el temps limitat que estan a Ca l’Estruch. Tenen pendent pressupost per disposar d’un curador de dansa. Per a residència tècnica, tenen tècnic tant al teatre com a La Vela. En molts casos, també es pot oferir una beca de 600 a 1.000 euros per donar cobertura als projectes. Amb els assaigs oberts, es proven escenes per mesurar la resposta del públic.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.