Articles

Opinió

El virus

L’OMS recomana que no en diguéssiu “el coronavirus de Wuhan” o “el coronavirus xinès”. No estigmatitzéssiu pas localitats o col·lectius. No, és clar: nosaltres vivim en un món millor

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) dona dues possibilitats de denominació del virus animal actualment més conegut: “virus responsable de la covid-19” o “virus covid-19” (és a dir, “el [virus] covid-19”). Són les denominacions recomanades per als mitjans de comunicació. A mi em sembla que la segona possibilitat, la del masculí, no és encertada, vist que a hores d’ara ja s’ha dit un munt de vegades que el virus s’anomena SARS-CoV-2 i que la malaltia és covid-19. Per tant, el SARS-CoV-2 i la covid-19.

Parlem d’un virus que té uns quants parents, com ha explicat en diferents llocs i tan bé el doctor Trilla, cap de medicina preventiva i epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona. Aquests parents que afecten l’ésser humà eren fins ara sis: HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63, HKU1, MERS-CoV i SARS-CoV. L’11 de febrer s’hi va afegir el setè: SARS-CoV-2. Tots aquests microorganismes infecciosos són, doncs, una família de virus: són els coronavirus, en plural (tal com són en plural els Pérez o els Martí quan ens hi referim com a grup).

Un dels coronavirus que ara ens té confinats presenta, a la llum d’un microscopi, unes protuberàncies que van fer pensar els experts en una corona el dia que els van batejar, no el SARS-CoV-2, sinó tota la família. Parlem del 16 de novembre del 1968 i de la revista Nature: volum 220, número 5.168, pàgina 650. “Un grup de viròlegs ha reconegut un nou grup de virus, els coronavirus, i ha enviat les seves conclusions a Nature. Aquests virus tenen, a la vista d’un microscopi electrònic, una aparença més aviat rodona. Els envolta un halo de filaments que recorden la corona solar.” La corona del virus no ve, doncs, d’una corona de roses o de llorer o d’espines..., sinó de la corona lluminosa blanca o irisada que envolta un cos com el Sol o la Lluna.

L’OMS fa una última recomanació als mitjans de comunicació. No en diguéssiu “el coronavirus de Wuhan” o “el coronavirus xinès”. Oh, no. No estigmatitzéssiu pas localitats o col·lectius. No, és clar: nosaltres vivim en un món millor. Són d’una altra època, ja superada, les denominacions “grip asiàtica”, “grip de Hong Kong”, “grip espanyola”... La gent ara es mor per culpa d’un acrònim.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor