Arts visuals

Parlem!

Fraga, política, dret i art informal

L’art informal no arrancava de l’arbitrarietat, sinó del dolor, de la indignació, del menyspreu pel que cada persona sentia

Aquest escrit pot sem­blar insòlit, però és d’una soli­desa de pedra picada: res­pon exac­ta­ment a una rea­li­tat vis­cuda per mi l’estiu del 1953, al Palau de la Mag­da­lena de San­tan­der. Hi havien estat con­vo­cats uns quants crítics d’art, prin­ci­pal­ment de Madrid, però també Edu­ardo Wes­ter­dahl, de les illes Canàries, i els cata­lans Ale­xan­dre Cirici, Sebastià Gasch, Miquel Por­ter i algun altre artista (Tàpies) i crítics d’art cata­lans. Tàpies havia al·legat que no hi podia assis­tir i m’hi havia enviat a mi. En el moment de la con­vo­catòria a les con­ver­ses sobre art infor­mal (dels cur­sos d’estiu de la Uni­ver­si­tat Inter­na­ci­o­nal Menéndez Pelayo), Manuel Fraga era joveníssim –30 anys aca­bats de fer–, però ja era el número 1 de totes les pro­mo­ci­ons: catedràtic de dret polític i de teo­ria de l’Estat, secre­tari gene­ral de l’Ins­ti­tut de Cul­tura Hispànica... En aquell antre de “cul­tura hispànica” era el factòtum de les idees sub­tils que neces­si­tava el règim fran­quista per tenir cara i ulls a l’estran­ger. Fraga va començar el seu dis­curs amb les entra­des adi­ents a la situ­ació política i quan va arri­bar el moment ens va donar la pri­mera lliçó del que era l’art infor­mal, l’art abs­tracte que ales­ho­res des­pun­tava als horit­zons de l’antiga cul­tura occi­den­tal. Òbvi­a­ment, el seu panegíric va ser can­tar les vir­tuts d’aque­lla mani­fes­tació plàstica que si no tenia les arrels en les “cons­tan­tes inva­ri­an­tes del genuino arte español” es mos­trava com ha de ser tota forma plàstica: basada en uns prin­ci­pis intan­gi­bles de con­ta­mi­nació ideològica i man­te­nint un desen­vo­lu­pa­ment cons­tant­ment net de tot sub­jec­ti­visme espuri, forà, malalt o per­tor­ba­dor. El que en rea­li­tat va fer Fraga va ser un panegíric del deco­ra­ti­visme geomètric: rat­lles, colors, com­bi­na­to­ris i com fer bonic, com dis­treure. Ens va invi­tar a tots a seguir per aque­lla senda de dis­tan­ci­a­ment de tota ide­o­lo­gia no sana ni pro­vada. Vaig que­dar esto­rat, perquè pre­ci­sa­ment en les nos­tres con­ver­ses i llui­tes teòriques i exe­cu­ti­ves entre en Tàpies, Brossa, Cui­xart, Ponç i jo mateix, i tot pro­ve­nint d’una reflexió de l’obra de Miró i del sur­re­a­lisme, i mat­xu­cat tot per l’allau Picasso, érem cons­ci­ents que l’art infor­mal era la con­seqüència d’una situ­ació fallida de la Segona Guerra Mun­dial i del seu hor­ror i que l’art, l’expressió de la sub­jec­ti­vi­tat –Fau­trier ens ho havia començat a mos­trar des dels camp d’exter­mini nazi– no podia con­ti­nuar pels camins de la indi­ferència o, com havia dit Duc­hamp, d’un “art òptic” que no vol can­viar cap de les apa­ren­ces soci­als de les coses.

Vaig dema­nar la paraula i li vaig dir: “Senyor Fraga, vostè no ha entès res; l’art infor­mal no té res a veure amb el que ha dit, l’art infor­mal és l’expressió de la sub­jec­ti­vi­tat més extrema, és el crit, el clam de l’ànima, de l’espe­rit o del pen­sa­ment que ja no pot més i que ha de dir no el que és ofi­cial, sinó el que raja de la consciència, de l’incons­ci­ent, del més pro­fund de les entra­nyes i/o del cer­vell humà. Fraga, em va tallar i va pre­gun­tar: “¿Quién es ese mozal­bete? ¡Que se calle i quítenle el micrófono!” Un admi­nis­tra­tiu em va reti­rar el micròfon. Tot va que­dar mut i silenciós. Fraga va afe­gir que con­tinués la sessió amb nor­ma­li­tat, però allà no es va aca­bar tot, al cap d’un quart d’hora se’m va apro­par un altre admi­nis­tra­tiu i em va dir que s’havia produït un error d’ins­cripció, que jo no podia con­ti­nuar en aque­lla assem­blea, que recollís les meves coses i que en sortís tot seguit. Vaig que­dar sol i aban­do­nat al bell mig d’aque­lla rea­li­tat ide­o­lo­gi­co­fran­quista.

Lla­vors, no vaig enten­dre res. Anys més tard, en vaig des­co­brir la clau. Fraga havia expo­sat la teo­ria de l’abs­tracte o de l’infor­ma­lisme segons la seva for­mació teòrica –ales­ho­res inno­va­dora i recent del dret posi­tiu (ius­po­si­ti­visme) del jurista i filòsof austríac Hans Kel­sen (1881-1973), que plan­te­jant-se les rea­li­tats polítiques nas­cu­des a con­seqüència de les trans­for­ma­ci­ons radi­cals de les soci­e­tats fini­se­cu­lars i d’ini­cis del segle XX va con­cloure que la con­tem­po­raneïtat política el “dret natu­ral” (nomoi agra­foi, aquell que pro­cla­mava l’Antígona de Sòfocles) havia estat englo­tit per un con­junt de prin­ci­pis, pre­cep­tes i regles autònom i mar­gi­nal de con­si­de­ra­ci­ons morals, psíqui­ques o vitals segre­ga­des per la vida mateixa. En la seva sub­ti­li­tat, Kel­sen s’havia ado­nat que tota norma “legal” o de “dret” esta­blert ema­nava d’una altra norma hipotètica con­si­de­rada fona­men­tal o pres­su­po­sició trans­cen­den­tal mani­fes­tada des d’un obses­siu solipsisme. Que­dava sug­ge­rit o sobre­entès que la trans­cendència podia venir de la volun­tat de domini d’una estruc­tura deter­mi­nada, d’un per­so­natge, d’un dic­ta­dor o de qui estigués en con­di­ci­ons d’impo­sar els seus cri­te­ris hegemònics. En aquest sen­tit, fins i tot anant més enllà del que Hob­bes havia esta­blert, ja que en el fons Hob­bes ente­nia l’estat com la recerca d’una estàtica de valors i d’inqui­e­tuds huma­nes. Aquest “nou” legis­la­dor sor­git de la Teo­ria pura del dret (1936) resul­tava ser el “legis­la­dor nega­tiu”: fora de l’“esta­blert cons­ti­tu­ci­o­nal­ment” res és vàlid. Ho res­pi­rem encara. Òbvi­a­ment, l’art infor­mal no arran­cava de l’arbi­tra­ri­e­tat, sinó que rajava del dolor, de la indig­nació, del menys­preu pel que cada per­sona en una cir­cumstància per­so­nal o col·lec­tiva sen­tia que l’afec­tava, el que el cor­pre­nia. I això era el que indi­vi­du­al­ment però amb volun­tat gene­ra­lit­zada volia expres­sar. No deba­des, un dels prin­ci­pis bàsics de l’infor­ma­lisme era l’all over (no hi ha límits a l’expressió).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor