Arts visuals

Crítica d’art

Negre sobre blanc

El Museu de Reus guarda sorpreses que mereixerien sortir de tant en tant de l’armari

Abans no hagués començat aquest con­fi­na­ment per la pandèmia de la covid-19, el Museu de Reus havia obert els calai­xos de l’arxiu i n’havia tret una selecció de dibui­xos per a l’expo­sició Negre sobre blanc. Retrats, pai­sat­ges, esboços pre­pa­ra­to­ris de pin­tu­res o escul­tu­res, il·lus­tra­ci­ons, dibui­xos de pro­jecte, d’estudi i també tre­balls defi­ni­tius, peces amb enti­tat pròpia. El dibuix se sol con­si­de­rar una tècnica infe­rior a la pin­tura i l’escul­tura, però és l’expressió més directa de l’emoció i el pen­sa­ment d’un artista; el dibuix espon­tani pot ser una idea en estat pur. Un cop torni a obrir por­tes el museu, aquesta expo­sició s’hi podrà veure fins al 26 de setem­bre.

El temps que abasta la mos­tra el defi­neix la frase feta: De la pre­història als nos­tres dies. Comença fa deu mil anys, amb un esgra­fiat que és una peça clau de la valu­osa col·lecció d’arque­o­lo­gia del museu: la petita Cérvola de Sant Gre­gori, tro­bada pel mític arqueòleg Dr. Vila­seca, obra d’un enèrgic i moti­vat dibui­xant que la va gra­var, gai­rebé d’un traç, sobre una pedra lli­co­re­lla, amb l’alè i el desig d’un caçador. Con­ti­nua amb dibui­xos damunt de ceràmiques ibèriques i fa un gran salt a les acadèmies, els tre­balls de for­mació, dibui­xos pre­pa­ra­tori, pro­jec­tes o apunts i pai­sat­ges d’artis­tes locals del XIX: Marià For­tuny, Josep Tapiró, Bal­do­mero Galo­fre, Hor­tensi Güell i unes peti­tes joies de Gaudí (tot el mate­rial ori­gi­nal que la ciu­tat ha acon­se­guit con­ser­var del gran geni).

Ja del segle XX, obres de Rebull, Modest Gener, Morató Ara­gonés i altres d’artis­tes con­tem­po­ra­nis com Ramon Fer­ran, Joa­quim Chancho, Rufino Mesa, Albert Macaya, Manel Llau­radó. Ori­gi­nals d’il·lus­tra­dors i pro­jec­tes gràfics com­ple­ten les mol­tes cares del dibuix.

Són dos-cents dibui­xos d’una col·lecció d’un miler en què és segur que hi ha mol­tes sor­pre­ses que merei­xe­rien sor­tir de tant en tant dels arma­ris, en lec­tu­res rao­na­des. I també cal recor­dar que el Museu de Reus té una de les col·lec­ci­ons més com­ple­tes que es conei­xen de gra­vats de For­tuny, que si es pogues­sin expo­sar de manera per­ma­nent (amb les deli­ca­des con­di­ci­ons muse­ogràfiques ade­qua­des) serien objec­tiu pre­fe­rent de moltíssims visi­tants que farien cua per veure’ls.

Com a com­ple­ment de l’expo­sició Negre sobre blanc i en una sala annexa s’estan fent una sèrie d’expo­si­ci­ons de dibui­xants con­tem­po­ra­nis. Fins ara hi han pas­sat el grup Urban Scketc­hers de Reus (un actiu i nombrós col·lec­tiu de dibui­xants que sur­ten cada set­mana a tre­ba­llar al car­rer); una expo­sició de retrats espon­ta­nis de Teresa Felip i la mos­tra actual (actual fins que torni a poder aixe­car per­si­a­nes el museu) Amb els ulls tan­cats, d’Àlvar Cal­vet, un autor impli­cat en temes de con­tin­gut social, que exposa tre­balls col·labo­ra­tius fets amb invi­dents, amb artis­tes als quals ha fet dibui­xar amb els ulls tapats, i tre­balls per­so­nals que ha rea­lit­zat posant-se ell mateix en la situ­ació d’un cec. Pre­senta dibui­xos, gra­vats, relleus, un vídeo, un lli­bre d’entre­vis­tes i la trans­cripció de tre­balls a una tècnica que els posa en relleu, visi­bles per a visi­tants cecs. Cal­vet ha vol­gut donar sovint visi­bi­li­tat a per­so­nes o a col·lec­tius en risc d’exclusió. Aquest acos­ta­ment a rea­li­tats diver­ses té el seu ori­gen: “Ha estat sovint moti­vat per conèixer rea­li­tats que sovint em són vela­des.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.