Teatre

Obituari

Ara vola lliure, Papitu

Va ser dramaturg en uns anys en què es castigava l’autoria. Més amable va ser fer de guionista de sèries de televisió

Car­lota Benet, filla del dra­ma­turg Josep Maria Benet i Jor­net, adver­tia de la mort del seu pare amb un tuit que tan­cava amb un “ara vola lliure”. Des que el 2014 se li va diagnos­ti­car Alz­hei­mer (ella li va detec­tar com­por­ta­ments anòmals mesos abans), Benet i Jor­net (cone­gut artísti­ca­ment com a Papitu) va anar per­dent capa­ci­tat d’auto­no­mia a mar­xes forçades. El 2015, el sec­tor tea­tral li va fer un gran i sen­tit home­natge, coin­ci­dint amb el seu 75è ani­ver­sari. Els últims tres anys va estar vivint en una residència a Lleida, a prop de la seva filla i del seu net. El dra­ma­turg, que va morir la mati­nada de dilluns pas­sat, als 79 anys, víctima de la covid-19, ens deixa un lle­gat mul­ti­pli­ca­dor.

Josep Maria Benet i Jor­net, fill del barri de Sant Antoni, del 1940, defen­sava el tea­tre en català quan tot­hom el menys­te­nia. Ell se’n lamen­tava, perquè les posa­des en escena dels autors clàssics esta­ven fetes amb molt poc olfacte per atraure el gran públic. La seva gran obsessió era tras­lla­dar el petit món dels anònims a l’escena i convèncer els espec­ta­dors. Ho va fer des del seu debut amb Aque­lla vella cone­guda olor (1962), que poste­ri­or­ment Sergi Bel­bel remun­ta­ria per reo­brir el Tea­tre Prin­ci­pal de Ter­rassa i fer tem­po­rada al TNC. No s’acon­ten­tava de fer tea­tre en català de men­ja­dor, com sí que s’hi con­for­ma­ven Brossa o Vila­llonga. Va conèixer Espriu arran de l’Escola d’Art Dramàtic Adrià Gual, però no es va atre­vir a for­jar-hi una amis­tat, pro­ba­ble­ment perquè li sem­blava ina­bas­ta­ble. Men­tres­tant, va com­ba­tre també la moda dels setanta i els vui­tanta del tea­tre inde­pen­dent, en què les com­pa­nyies cons­truïen els seus mun­tat­ges a par­tir de la cre­ació col·lec­tiva i envi­a­ven els dra­ma­turgs a la pape­rera de la història. Ell s’hi va negar i, de mica en mica, va anar tra­ient el cap. Revolta de brui­xes és, pot­ser, de les seves peces, la que més s’apropa a un tea­tre de classe (les dones de fer fei­nes davant del seu apa­rent cap jeràrquic), però sem­pre des de la vul­ne­ra­bi­li­tat de les peti­tes tra­mes, totes car­re­ga­des de misèries i ins­tants èpics enco­rat­ja­dors. Va anar sovin­te­jant públics, com ara el fami­liar, amb obres com La des­a­pa­rició de Wendy, La Ven­ta­focs (Pot­ser sí, pot­ser no).

Paral·lela­ment, es va anar fent indis­pen­sa­ble com a guio­nista de sèries de sobre­taula per a TV3: des de Poble Nou fins a Vent­delplà i El cor de la ciu­tat, amb altres títols com Labe­rint d’ombres i Nis­saga de poder. Va demos­trar que les peti­tes històries de barri o de poble podien interes­sar, sense haver de tras­lla­dar-se a Dallas ni als Veïns que el van pre­ce­dir. A molts dels dra­ma­turgs que ana­ven crei­xent al seu plan­ter, com Sergi Bel­bel però també David Plana (Vent­delplà) i Cris­tina Cle­mente (El cor de la ciu­tat), els va anar aco­llint al seu equip. Si Benet i Jor­net rei­vin­di­cava bones pro­duc­ci­ons per a Sagarra o Gui­merà, també rei­vin­di­cava que es donés veu als nous autors. La seva filla recor­dava aquesta set­mana quan li vam tru­car, la satis­facció del pare en com­pro­var que la seva baula unia diver­ses gene­ra­ci­ons i que aques­tes s’ana­ven mul­ti­pli­cant com un arbre amb mol­tes més bran­ques que troncs. Se sen­tia orgullós del tea­tre con­tem­po­rani català. Ell mateix es va excloure de les pro­gra­ma­ci­ons dels tea­tres públics després de l’èxit al Lliure de Dues dones que ballen. (tot i que el 2016 es va fer una nova versió de Revolta de brui­xes, a la qual encara va assis­tir) El seu dar­rer gran mun­tatge es remunta a Sala­man­dra (2005). Després, va fer tres peces breus per a dos intèrprets, que el van redi­mir de la tebior de la Sala Petita del TNC.

Pre­mio Naci­o­nal de Lite­ra­tura Dramática (1995), Creu de Sant Jordi, (1997), Premi de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes (1998), Premi Max d’Honor (2010), Premi d’Honor de les Lle­tres Cata­la­nes (2013), Premi d’Honor SGAE (2016). El som­riure murri vola lliure i serà recor­dat i agraït per l’escena cata­lana d’avui i de demà.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor