Teatre

De tossuda digestió

Projecte Vaca, amb més de vint anys de trajectòria, estrena el guardó María José Ragué dels Premis de la Crítica, pensat per reconèixer aportacions al feminisme des de les arts escèniques

MÉS ENLLÀ DE VACA
Darrerament, el teatre de dones ha guanyat espai de manera significativa a les sales petites
VACATECA I ICD
El col·lectiu ha allotjat la Vacateca a l’Institut Català de les Dones i el seu fons, al MAE, de l’Institut del Teatre

Les vaques pas­tu­ren i són de digestió lenta, però gau­dei­xen d’una benau­rada tos­su­de­ria. El 1998 es va crear el Pro­jecte Vaca, una enti­tat que volia impul­sar a Cata­lu­nya un movi­ment de rei­vin­di­cació i visi­bi­lit­zació de les dones a l’escena. Van ser com­pa­nyes entu­si­as­tes d’altres col·lec­tius com The Mag­da­lena Pro­ject britànic o les Marías Guer­re­ras. L’embrió va sor­gir a Cadis, el 1996, a l’Encu­en­tro de Muje­res de Ibe­roamérica en las Artes Escénicas. L’actual direc­tora de l’Ins­ti­tut del Tea­tre, Magda Puyo, i l’excon­se­llera de Cul­tura Laura Borràs poden cele­brar aque­lla rèplica tan feliç del “jo hi era”, en les pri­me­res pas­ses d’aquest col·lec­tiu. Puyo recor­dava en la pre­sen­tació del lli­bre Cre­a­do­res escèniques segle XXI. Pro­jecte Vaca, el novem­bre del 2018, que aque­lla flama va fun­ci­o­nar “com un motor” que les va con­ta­giar. Els Pre­mis de la Crítica obren, a par­tir d’aquesta edició, la cate­go­ria María José Ragué per reconèixer apor­ta­ci­ons al femi­nisme des de les arts escèniques. El jurat ha deci­dit arren­car la tra­jectòria d’aquest guardó (que reco­neix la com­pa­nya que va morir l’estiu pas­sat) con­ce­dint la dis­tinció al Pro­jecte Vaca. Llet energètica per a l’escena feme­nina.

En el lli­bre coor­di­nat per l’actriu Teresa Urroz (pre­si­denta entre el 2003 i el 2007) i escrit per Cris­tina Ser­rat, la direc­tora d’escena Carme Por­ta­celi ja cele­bra la labor d’aquest col·lec­tiu, que va arren­car molt abans que el femi­nisme s’empo­derés als car­rers com en els dar­rers 8-M: “No és tan clar que els camins siguin més fàcils, només que ara estem més jun­tes i, crec, n’estic segura, no per­me­trem segons qui­nes acti­tuds”, remata Por­ta­celi en el pròleg. El mèrit de les Vaca és que, tre­ba­llant per a elles matei­xes, han donat a conèixer auto­res, direc­to­res i obres que hau­rien cai­gut en l’oblit, sense opció de ser estre­na­des. “Elles han donat opor­tu­ni­tats, con­tra tot i con­tra tots.” Ara el repte, com­pleta la direc­tora, és que les artis­tes tin­guin les matei­xes opor­tu­ni­tats que els artis­tes.

El Pro­jecte Vaca va néixer en l’efer­vescència del tea­tre con­tem­po­rani català, amb dues dècades d’experiències en què van anar crei­xent com a tea­tre inde­pen­dent, tot i que es man­te­nien els llocs de domini per als homes, com impo­sava la tra­dició. Però Vir­gi­nia Woolf ja feia massa dècades que havia insu­flat un ànim que havia d’escla­tar també a l’escena. El mateix Ins­ti­tut Català de la Dona ja havia denun­ciat la migrada presència d’auto­res (període 1992-1994) per sota del 30%. I, si es revi­sa­ven les direc­ci­ons, només un 18% eren feme­ni­nes. Un estudi del Pro­jecte Vaca sen­ten­ci­ava que al TNC, del 1996 al 1999, només el 10% de les estre­nes tenien auto­ria feme­nina. Aquesta volun­tat de fer denúncia de la migrada presència d’auto­res, direc­to­res i actrius a les car­te­lle­res, la va reco­llir l’actriu Imma Colo­mer. Del 2002/03 al 2005/06, l’actriu va com­pa­rar presència al TNC i al Lliure, amb uns per­cen­tat­ges encara molt millo­ra­bles. Quant a auto­ria, al Lliure, la quota va ser d’un 12% de dones durant aquest període (el 23,4% al TNC). Quant a direc­to­res, al Lliure només va arri­bar al 22%, men­tre que el TNC es va que­dar en el 28,7% de mit­jana en totes aques­tes tem­po­ra­des. Final­ment, quant a intèrprets, el TNC va arri­bar al 39,2% d’actrius, men­tre que el Lliure només al 33,3%. Les dades que, des del 2017, recull Dones i Cul­tura dels tea­tres públics no són gaire més opti­mis­tes. I això que fa vint-i-cinc anys de la pri­mera denúncia pública.

La pro­posta ini­cial a Cadis era que Cata­lu­nya orga­nitzés un fes­ti­val de dones per tei­xir xar­xes en què es visi­bi­litzés la cre­ació d’auto­ria feme­nina. Aquest objec­tiu, però, de seguida, es va veure sobre­pas­sat per la volun­tat de crear un col·lec­tiu que rei­vin­diqués la cre­ació en femení. La pri­mera junta la va pre­si­dir Gemma Rodríguez (1998-2003): “En vaig ser pre­si­denta perquè me’n van fer”, recorda en el lli­bre, diver­tida. D’entre les vocals de la pri­mera junta, hi havia tra­jectòries com Puyo i Beth Escudé, i Àngels Aymar en va ser una de les fun­da­do­res. El col·lec­tiu pro­mo­via no només acci­ons per fer visi­bles les cre­a­do­res, sinó que apel·lava a un nou marc intel·lec­tual, a l’entorn de l’art, fet per dones, que faci­lités cap­gi­rar el rol femení en el món de l’escena. Avui en diríem superar el test de Bech­del (que hi hagi, com a mínim, dos per­so­nat­ges feme­nins a escena, que dia­lo­guin entre elles i que no tin­guin de nexe un home: sigui pare o com­pany).

Un dels pri­mers ítems a com­ba­tre del Pro­jecte Vaca va ser demos­trar que exis­tia dra­matúrgia de dones. Per això, van esta­blir relació amb la Soci­e­tat Gene­ral d’Autors i Edi­tors (encara es manté avui), la qual cosa va supo­sar la cre­ació de la Vaca­teca (tex­tos inèdits d’escrip­to­res en català, cas­tellà, francès, anglès i ale­many, fos quin fos el país de pro­cedència de cada autora). Des del 2012, l’Ins­ti­tut Català de les Dones (ICD) cus­to­dia tot aquest mate­rial (actu­al­ment són 214 tex­tos, la mei­tat dels quals de mem­bres del col·lec­tiu). El Pro­jecte Vaca ha anat fluc­tu­ant pel que fa al nom­bre de sòcies: d’arri­bar a ser-ne 49, avui en són una vin­tena. Hi han escrit i col·labo­rat inten­sa­ment altres auto­res com Eva Hiber­nia, Laura Freijo i Marta Mont­blanc. Pel que fa a la direcció, Glòria Balañà n’ha estat una de les entu­si­as­tes durant molt temps, amb altres noms com Gema Julià (que en va ser pre­si­denta en el període 2007-2011). Un dels mèrits de les Vaca és que són recep­ti­ves a tot tipus de dra­matúrgies, i per això artis­tes com Ari­adna Martí, Yanina Marini i Susana Bar­ranco hi han pre­sen­tat per­for­man­ces. I, és clar, en la faceta d’intèrprets, hi han sovin­te­jat, entre mol­tes d’altres, Imma Colo­mer, Itziar Cas­tro, Montse Alco­verro i Mercè Espe­lleta (que n’és de pre­si­denta des del 2012). I sem­pre res­sona l’uke­lele de Ceci­lia Bellorín.

Les Vaca dema­nen una granja on poder resi­dir i fer esta­bles les seves pro­duc­ci­ons. És una demanda que s’allarga des de fa una dècada. De moment, con­ci­lien la con­ser­vació de la memòria amb la rei­vin­di­cació: des del 2018, el Museu de les Arts Escèniques (MAE) de l’Ins­ti­tut del Tea­tre es va com­pro­me­tre a arxi­var la resta de mate­rial d’aquesta enti­tat i de vin­cu­lar-la, a través de la bibli­o­teca vir­tual, amb el fons de l’ICD.

Paral·lela­ment, es van escam­pant obres que, pot­ser sense tenir-ne conei­xe­ment ja han nas­cut gràcies a la feina feta durant anys per sales peti­tes, espais de resistència i de recla­mació, com No és país para negras, amb Sil­via Albert Sopale, i Mirta en espera, d’Ángela Pala­cios, a la Sala Fènix. També d’altres d’una recla­mació evi­dent, com Fem (La llista de Lour­des) de Tea­tre Kad­dish amb dra­matúrgia de Maria Donoso, Xavier Giménez Casas i Núria Inés, al Tan­ta­ran­tana; La volta al món amb 80 ties (que s’hau­ria de pre­sen­tar en breu dins del Des­per­ta­LAB, a l’Atrium); Ritos de amor i guerra, del Comando Señoras, a La Bonne; Alone toget­her, de Joana Brabo, a La Gleva; Els dies men­tits, de Marta Aran, a la Fly­hard; Sou­ve­nir, a l’Antic Tea­tre... El mugit de Pro­jecte Vaca s’allarga, afor­tu­na­da­ment, més enllà del prat on pas­tura.

Qui era la Ragué?

Encara no fa un any, el periodisme cultural va patir la pèrdua d’una de les seves veus més autoritzades, lliures i obertament feministes: María José Ragué. Ara, el jurat dels Premis de la Crítica ha decidit crear un premi amb el seu nom “per ajudar a visibilitzar el treball de les dones que lluiten tenaçment per obrir-se camí i/o consolidar trajectòria en la creació de les arts escèniques des de postulats feministes”.

María José Ragué Arias (Barcelona, 1941-2019) va ser investigadora i crítica cultural. Doctora en filologia hispànica i llicenciada en ciències econòmiques i ciències de la informació, també va fer estudis a l’Institut del Teatre. Al seu retorn de Berkeley, va publicar California trip (1971) i Hablan las Women’s Lib (1972), dues obres de referència per al moviment contracultural dels anys setanta. Va ser cofundadora, amb Lidia Falcón, del Partit Feminista, i col·laboradora del seu òrgan d’expressió, Vindicación Feminista, com a crítica de cinema, televisió i teatre. La seva obra com a crítica teatral és ingent. Des dels EUA, a finals dels anys seixanta, enviava els seus articles a la revista Yorick. La seva trajectòria va culminar com a crítica teatral a El Mundo Catalunya i a la revista Artez. També va ser integrant de la plataforma Recomana, des del 2013.

Des del Festival Internacional de Teatre de Sitges, en l’etapa en què el va dirigir Ricard Salvat, María José Ragué va impulsar la creació dels Premis Cassandra i Lisístrata a la dramatúrgia femenina i a l’espectacle feminista, respectivament. Entre d’altres obres dramàtiques en solitari, va ser coautora de l’espectacle Dones i Catalunya, dirigit per Ricard Salvat el 1983.Va fundar l’Associació Teatre Dona, en què va unir el seu feminisme militant i la seva passió pel teatre. Com a professora d’arts escèniques a la UB, va impulsar i coordinar el grup de recerca Dona i Teatre, del qual va sortir la publicació homònima de l’Institut Català de la Dona, el 1994.

Iolanda G. Madariaga, la recordava en un article publicat en motiu de la seva mort: “M’admirava el seu entusiasme, la seva immensa capacitat de treball, la seva força de voluntat per llegir-ho tot, per veure-ho tot... i deixar-ne constància escrita, malgrat la seva mala salut de ferro.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.