Lletres

EFEMÈRIDE

50 ANYS DEL FESTIVAL DE POESIA POPULAR DEL PRICE

Pesos pesants

Es compleixen 50 anys del Festival de Poesia Popular del Price, fita de la lluita antifranquista que va reunir els grans poetes del moment davant de més de 3.000 espectadors

Fa cin­quanta anys, el 25 d’abril del 1970 també era dis­sabte. Al xamfrà entre els car­rers Casa­nova i Flo­ri­da­blanca de Bar­ce­lona no hi havia l’avui anodí bloc cons­truït tres anys després per Núñez i Navarro, sinó un sòlid edi­fici d’estil raci­o­na­lista amb capa­ci­tat per a més de 4.000 per­so­nes. Era el Gran Price, el tem­ple de la boxa cata­lana, ales­ho­res encara un esport popu­lar que ja enfi­lava un cert declivi. La sala, des dels anys trenta, havia com­bi­nat aquest esport i la lluita lliure amb mítings polítics, balls de tarda i, ja durant el fran­quisme, actes reli­gi­o­sos i con­certs de figu­res del moment com Los Sírex, José Feli­ci­ano i Lluís Llach. Allò que avui en diríem un local poli­va­lent.

El 25 d’abril del 1970, aquell dis­sabte de fa mig segle just, més de 3.000 per­so­nes començaven a pas­sar dins del local poc abans de les deu de la nit. Havien pagat entre 25 i 150 pes­se­tes per l’entrada, depen­dent de la pro­xi­mi­tat a l’esce­nari. Una caixa que ani­ria a parar als pre­sos polítics del moment, un sis­tema de soli­da­ri­tat que avui torna a estar tris­ta­ment a l’ordre del dia. A dos quarts d’onze de la nit, hora habi­tual dels espec­ta­cles en aquells temps, va començar un esde­ve­ni­ment amb un car­tell de luxe, dis­se­nyat amb secre­tisme i enor­mes difi­cul­tats per obte­nir els per­mi­sos gover­na­tius. Un com­bat de boxa? Lluita lliure? Molt més perillós: poe­sia.

Era el Pri­mer Fes­ti­val Popu­lar de Poe­sia Cata­lana, impul­sat, encara en ple fran­quisme, per la Comissió Coor­di­na­dora de For­ces Polítiques de Cata­lu­nya amb l’objec­tiu de rei­vin­di­car la lli­ber­tat dels pre­sos polítics en par­ti­cu­lar i les lli­ber­tats democràtiques en gene­ral. La batuta orga­nit­za­tiva la van sos­te­nir el metge i poeta Joan Colo­mi­nes i els poe­tes Joa­quim Horta i Fran­cesc Vall­verdú. Eren dies durs, però també temps en què la poe­sia en llen­gua cata­lana tenia prou punch per omplir pave­llons d’aques­tes dimen­si­ons.

Setanta-nou poe­tes

Pel qua­drilàter del Price van des­fi­lar setanta-nou poe­tes del país, en un espec­ta­cle diri­git per Joan Anton Codina, assis­tit per Feliu For­mosa i enre­gis­trat per a la poste­ri­tat per la càmera de Pere Por­ta­be­lla, que alter­nava poe­tes reci­tant obra pròpia i joves actors i actrius dient poe­mes de cre­a­dors absents, per mort o per exili. Entre els bards pre­sents, hi havia la flor i nata del moment. Joves i grans, novells i vete­rans. Un Woods­tock poètic català. Sal­va­dor Espriu, Joan Oli­ver (Pere Quart), Gabriel Fer­ra­ter, Agustí Bar­tra, Tomàs Garcés, Jordi Sar­sa­ne­das, Joan Vinyoli, Rosa Leve­roni (l’única poeta que va reci­tar), Joan Brossa, Jaume Vidal i Alco­ver, Palau i Fabre, Joan Colo­mi­nes...

L’avui pres­tigiós artista i escenògraf Fre­de­ric Amat, ales­ho­res un jove de 17 anys alumne del Cen­tre d’Estu­dis Nous de Tea­tre, va ser el res­pon­sa­ble de trans­for­mar el ring en esce­nari sense que es perdés l’essència de l’espai de lluita, però donant-li un toc mini­ma­lista amb dife­rents volums esgla­o­nats. Ho recorda així: “A l’escola jo era l’únic que m’havia matri­cu­lat a l’assig­na­tura d’esce­no­gra­fia, amb un pro­fes­sor que era ni més ni menys que Fabià Puig­ser­ver. En Joan Anton Codina va venir a dema­nar col·labo­ració, i en Fabià va dir: «Que ho faci l’Amat.» En aquells moments, no era gens cons­ci­ent del regal que em feien fent pos­si­ble que creés la meva pri­mera esce­no­gra­fia.” Amat recorda amb pre­cisió el procés cre­a­tiu: “No hi havia diners, em van dir, i em vaig haver d’espa­vi­lar fins que vaig tro­bar unes tari­mes de l’Ajun­ta­ment de Bar­ce­lona que, gràcies a uns con­tac­tes extra­o­fi­ci­als, vam acon­se­guir por­tar fins al Price.”

El mateix artista explica un detall que la memòria col·lec­tiva no ha permès rete­nir pel fet que el docu­men­tal de Por­ta­be­lla que n’ha que­dat com a tes­ti­moni visual i sonor és en blanc i negre: els blocs que for­ma­ven l’esce­nari esta­ven pin­tats de gris, amb el sòcol de color ver­mell. No va ser una tria aleatòria: “Era un comen­tari cromàtic, una pin­ze­llada irònica, que pot­ser no va cap­tar tot­hom, però que evo­cava una gorra de plat dels gri­sos d’ales­ho­res; el que en rea­li­tat es va fer aquell dia va ser reci­tar poe­sia tre­pit­jant una gran gorra de plat dels gri­sos.” Una al·lego­ria a la poli­cia armada de l’època, el pre­ce­dent històric repres­sor del cos que des de fa un temps conei­xem amb un altre mal­nom, el de pio­lins.

POE­TES I ACTORS

La vet­llada va alter­nar els rap­so­des vius reci­tant obra pròpia amb veus d’actors i actrius com Mont­ser­rat Caru­lla, Núria Can­dela, Josep Tor­rents, Carme Sansa, Enric Casa­mit­jana, Maria Plans i Feliu For­mosa. Van dir ver­sos, entre d’altres, de Car­les Riba, Joan Sal­vat-Papas­seit, Bar­to­meu Ros­selló-Pòrcel, Ven­tura Gasol, Màrius Tor­res, Josep M. de Sagarra i Josep Car­ner, l’últim dels quals, per cert, encara vivia i havia tor­nat a Bar­ce­lona després d’anys d’exili, tot i que no va poder ser a l’acte per motius de salut.

A Carme Sansa li va tocar dir Les tom­bes fla­me­jants, de Ven­tura Gasol, el poeta i polític repu­blicà ales­ho­res exi­liat a Suïssa que en aquells ver­sos havia escrit: “Fou una pàtria. Va morir tan bella, / que mai ningú no la gosà enter­rar: / damunt de cada tomba un raig d’estre­lla, / sota de cada estre­lla un català.”

El direc­tor de la repre­sen­tació, Joan Anton Codina, va selec­ci­o­nar els actors i les actrius i els va reu­nir per fer algun assaig previ, segons explica Sansa, que mig segle després valora amb emoció l’opor­tu­ni­tat d’haver pogut escol­tar aque­lla plèiade de les lle­tres cata­la­nes reci­tant l’obra pròpia, tot i que amb una certa iro­nia de pro­fes­si­o­nal del tea­tre admet que “n’hi va haver que van dir els seus poe­mes més bé, i d’altres de no tant bé; de vega­des hi ha poe­tes que no reci­ten gaire bé la pròpia poe­sia perquè no estan acos­tu­mats a decla­mar en públic”. Iro­nies a banda, l’actriu bar­ce­lo­nina no dubta a qua­li­fi­car aquell moment d’únic: “Mai no s’havia vist aque­lles figu­res reci­tant, això va ser increïble.”

Els gri­sos

Aquell dia al Price l’emoció es bar­re­java també amb el neguit. “Hi havia molts gri­sos a fora”, recorda Carme Sansa. “A fora hi havia gri­sos, però també molta secreta a dins, tots miràvem cap a la porta tement que entres­sin.” Qui afirma això és Miquel Sellarés, un cata­la­nista històric que ales­ho­res començava la seva etapa com a acti­vista i que va assis­tir al fes­ti­val com a espec­ta­dor. Com a espec­ta­dor i una mica més: “El doc­tor Colo­mi­nes ens va reu­nir a un grup de joves uns dies abans a casa seva, on tenia un labo­ra­tori d’anàlisis, per ins­truir-nos sobre les con­sig­nes que calia cri­dar cada cop que ell fes un senyal. Abans de sor­tir, ens va posar a tots un espa­ra­drap al braç perquè si algú ens atu­rava poguéssim dir que sortíem de fer-nos una anàlisi.” Dies de resistència clan­des­tina en què tota pre­caució era poca.

D’aquell moment, a més de la memòria dels par­ti­ci­pants i assis­tents que avui encara són vius per expli­car-ho, n’ha que­dat la pel·lícula rodada per l’equip del prin­ci­pal cine­asta de com­bat del moment, Pere Por­ta­be­lla, que va intro­duir d’estran­quis l’equip al recinte i en va sor­tir amb un docu­ment visual i sonor que avui ens per­met ser­var pràcti­ca­ment les úniques imat­ges vives de molts refe­rents que han des­fi­lat pels lli­bres de lite­ra­tura cata­lana de diver­ses pro­mo­ci­ons de bat­xi­llers. Com reme­mora nova­ment Fre­de­ric Amat, que va seguir neguitós l’espec­ta­cle des de la pri­mera fila: “Hi havia una cons­tel·lació poètica de somni, era allà al mig envol­tat de tots els grans poe­tes que conei­xia dels lli­bres, lli­bres que aquell dia van tenir cara i presència física.” Algu­nes d’aques­tes presències han que­dat immor­ta­lit­za­des magnífica­ment en el film de Por­ta­be­lla: la veu apa­gada d’Espriu lle­gint amb par­simònia nota­rial La pell de Brau [“Que sàpiga Sep­ha­rat que no podrem mai ser / si no som lliu­res...”]; l’ener­gia de Pere Quart ati­ant les mas­ses com un vell rocker després de reci­tar l’emo­ci­o­nant Cor­ran­des d’exili [“Una espe­rança des­feta / una recança infi­nita / i una pàtria tan petita / que la somio com­pleta.”]. La dicció impe­ca­ble arros­se­gant les erres de Gabriel Fer­ra­ter, decla­mant de cap la duríssima Cançó del gosar poder [“Gosa poder donar feina a xar­ne­gos / amb el teu sou, com­pra­ran vi prou agre / perquè en tres anys els podrei­xin les dents...”], un vio­lent ganxo poètic d’esquerra a les bar­res del poder.

Un dels cer­vells de l’acte rei­vin­di­ca­tiu a plena llum de la nit bar­ce­lo­nina, Joan Colo­mi­nes (Bar­ce­lona, 1922-2011), ho rela­tava així a les memòries, El com­promís de viure: “El Fes­ti­val fou un èxit escla­tant. Sor­pre­nent. El Price era ple a ves­sar. El públic cri­dava «Lli­ber­tat! Amnis­tia!», però escol­tava res­pectuós les lec­tu­res dels poe­tes i dels actors. Un acte ine­nar­ra­ble, que inno­vava una nova estratègia de lluita oberta, com­bi­nada amb una gran rigo­ro­si­tat literària. Una gran lliçó de tre­ball ben fet. Unes magnífiques foto­gra­fies de Josep Ribes Puig-Agut. Un enre­gis­tra­ment a cura de Pere Fages. I un film de l’equip de Pere Por­ta­be­lla, Car­les San­tos i Esteve Bou. I la visió d’una poli­cia des­bor­dada, des­con­cer­tada, incapaç d’inter­ve­nir i humi­li­ada.”

Humi­li­a­des o no, el cert és que les auto­ri­tats es van reven­jar amb mul­tes copi­o­ses a alguns dels par­ti­ci­pants. Així ho expli­cava La Van­guar­dia, en una notícia breu el 9 de maig següent: “El doc­tor don Joan Colo­mi­nes Puig y don Joan Oli­ver... (‘Pere Quart’), han sido san­ci­o­na­dos con una multa de diez mil pese­tas cada uno en relación a un acto cele­brado en el Gran Price el pasado día 25 de abril. La reso­lución de la auto­ri­dad señala que don Joan Colo­mi­nes apa­rece res­pon­sa­ble de una falta guber­na­tiva com­pren­dida en los artículos 23 y 24 del decreto de 10 de octu­bre de 1958, debido a la con­ducta obser­vada como pre­sen­ta­dor del fes­ti­val cele­brado el día; indi­cado, pro­nun­ci­ando fra­ses; y con­cep­tos dis­tin­tos a los inclui­dos, en el guión pre­sen­tado, «con cuya acti­tud se trans­formó un acto ini­ci­al­mente artístico y poético, en otro de carácter político,, no auto­ri­zado». En pare­ci­dos térmi­nos se expresa la noti­fi­cación de sanción a don Joan Oli­ver.

Públic jove

Altres tes­ti­mo­nis d’aque­lla nit mos­tren una pers­pec­tiva de jove espec­ta­dor amant de la poe­sia. És el cas de l’edi­tor i poeta Ramon Balasch, que va seguir el reci­tal des de l’última fila de l’últim pis d’aquell impo­nent recinte on s’havien aple­gat més de 3.000 ànimes com­pro­me­ses. En aquell temps, Balasch encara no havia publi­cat. Tenia 19 anys i era estu­di­ant de filo­lo­gia clàssica. “Ens va arri­bar per la uni­ver­si­tat que es feia el fes­ti­val i hi vam anar amb una colla d’amics, i recordo que al Price hi havia molta gent jove, érem molta cana­lla”, asse­gura Balasch, que tot i la seva joven­tut no era pas gens aliè a l’ambi­ent lite­rari del moment: “En aque­lla època també tre­ba­llava com a cor­rec­tor d’Edi­ci­ons 62 i conei­xia bas­tants poe­tes dels que van reci­tar. Era amic de Fran­cesc Vall­verdú, havia fet de cor­rec­tor de l’obra com­pleta de l’Agustí Bar­tra, conei­xia en Fer­ra­ter de la facul­tat i, natu­ral­ment, conei­xia l’Espriu.”

Balasch, que amb el temps seria secre­tari per­so­nal del poeta de Sinera i esde­vin­dria un dels prin­ci­pals edi­tors de poe­sia cata­lana del país al cap­da­vant de l’edi­to­rial Lli­bres del Mall, reme­mora per a La República una anècdota d’aque­lla jor­nada només detec­ta­ble per espe­ci­a­lis­tes i que, per cert, demos­tra que no tot el com­bat poètic va estar pre­si­dit pel fair play: “A mi em feia patir l’Espriu, dir que Espriu estava molt nerviós és dir poc, i lla­vors en Bar­tra va sor­tir a reci­tar el seu poema i va esco­llir Car­tell per als murs de la meva pàtria [«No ets covarda, pàtria, ni vella, ni sal­vatge / i no irem nord enllà»], que és una paròdia de l’Assaig de càntic en el tem­ple de l’Espriu [«Oh, que can­sat estic de la meva / covarda, vella, tan sal­vatge terra, / i com m’agra­da­ria d’allu­nyar-me’n / nord enllà»]. No m’ho podia creure!”

cròniques de l’època

La vet­llada, que va aca­bar de mati­nada després de dues inten­ses hores i mitja, va tenir una reper­cussió dis­creta en uns dia­ris en aquells temps con­tro­lats pel règim. La Van­guar­dia, en què el mateix dia 25 s’havia publi­cat un petit anunci de paga­ment, en va fer mitja columna tres dies després a les pla­nes inte­ri­ors, des­ta­cant-ne l’èxit de par­ti­ci­pació, que “des­bor­daba la capa­ci­dad del Price”. El rota­tiu bar­ce­loní també repor­tava alguns alda­rulls a la sor­tida: “Muc­hos de los asis­ten­tes se que­da­ron en la calle para comen­tar el éxito de esta pri­mera velada popu­lar de poesía cata­lana. Algu­nos gru­pos jóvenes se mani­fes­ta­ron por la ronda San Anto­nio y siguiendo por las calles Tor­res Amat y Tallers apa­re­ci­e­ron en la plaza de la Uni­ver­si­dad, donde der­ri­ba­ron unas vallas de las obras del metro y rom­pi­e­ron un cris­tal de esca­pa­rate de unos alma­ce­nes. Con­ti­nu­a­ron mani­festándose por la calle de Pelayo, siendo disu­el­tos entre las calles de Jove­lla­nos y la plaza de Cataluña.” Els gri­sos van aca­bar, doncs, fent la seva apa­rició més enllà de la gorra de plat al·legòrica sobre la qual s’havien reci­tat els poe­mes.

Uns dies després, el 2 de maig, al mateix diari dels Godó, Bal­ta­sar Por­cel en feia una menció ràpida en el seu die­tari set­ma­nal, tot i que tocava d’oïdes: “Era una cul­tura la que subía al esce­na­rio, la que era aplau­dida. Los ribe­tes de inge­nui­dad y de car­na­va­lismo que sue­len tener estos actos –y que per­so­nal­mente me los hace esca­sa­mente simpáticos– fue­ron absor­bi­dos por la auténtica repre­sen­ta­ti­vi­dad catana que se res­piró allí, según me cuen­tan diver­sos asis­ten­tes.

El mitjà que sí que en va donar una cober­tura àmplia va ser la revista Presència. Hi va dedi­car la por­tada sen­cera de la seva edició set­ma­nal del 9 de maig, amb un extens arti­cle inte­rior del jove Miquel Sellarés, que hi escri­via, abran­dat: “Vàrem des­co­brir que aquests sen­ti­ments eren els nos­tres, els de la gent de les loca­li­tats popu­lars, eren els poe­mes que nosal­tres voldríem haver escrit i que en des­co­brir que altres per­so­nes, altres homes i dones del nos­tre mateix país i de la nos­tra mateixa llen­gua eren capaços d’escriure i d’expres­sar, podíem creure que els uns amb els altres encara érem, encara som.” Molt més en sin­to­nia amb la con­tundència com a arti­cu­lista que ha exhi­bit Sellarés amb el pas del temps i que ales­ho­res tot just des­pun­tava, val la pena repro­duir un altre frag­ment de l’arti­cle: “El Price ha esde­vin­gut una gran lliçó. Per als qui encara no cre­ien que la poe­sia podia ésser un art mul­ti­tu­di­nari en la nos­tra època de la cançó per a ésser ballada amb ges­tos epilèptics. I de les xor­ra­des psi­codèliques que tant i tant cretí que es ven per treure la borra dels melics dels joves dau­rats que amb mini i jer­seis de moda par­len de la Xina als bocac­cios que per la nos­tra terra crei­xen.” Una repas­sada a la Gauche Divine abans d’enfi­lar els pro­pis poe­tes que, segons es desprèn de la crònica, van ser rebuts amb dife­rents inten­si­tats: “També ha estat una lliçó per a aquells poe­tes que seguei­xen tan­cats a la torre de mar­fil. Perquè el públic en aquell moment sig­ni­fi­cava molt. I el seu silenci, els seus aplau­di­ments, els seus rumors de des­a­pro­va­ment, han d’ésser lliçons, han d’ésser el pols de la consciència de cada un dels homes, nobles i ide­a­lis­tes, que són capaços d’aga­far la ploma i d’escriure poe­sia sense espe­rar-ne la recom­pensa mate­rial que massa vega­des romp els més vells propòsits.”

Un fes­ti­val de poe­sia, en defi­ni­tiva, que ha pas­sat a la memòria col·lec­tiva com una fita històrica de la lluita per les lli­ber­tats i alhora de la cul­tura cata­lana, a la qual, posats a tro­bar-hi alguna pega, es podria con­cloure amb parau­les de Fre­de­ric Amat en con­versa amb La República: “Només hi va man­car el més gran, el gran poeta del segle XX al nos­tre país: J.V. Foix.” Car­ner tam­poc hi era, recor­dem a Amat: “No hi havia el príncep, Car­ner, i no hi havia el rei, Foix.” Una absència remar­ca­ble i enigmàtica, la del pas­tis­ser de Sarrià, tenint en compte que en el pro­grama de mà hi figu­rava.

Cin­quanta anys després d’aquell dia i d’aque­lles cròniques, el Memo­rial Democràtic, amb la col·labo­ració de la Ins­ti­tució de les Lle­tres Cata­la­nes i l’Asso­ci­ació Cata­lana d’Expre­sos Polítics del Fran­quisme, reme­mo­ra­ra­ran aque­lla fita amb una tro­bada que s’havia de cele­brar pels volts de l’efemèride exacta, però que de moment està sense data en espera que el pro­gres­siu des­con­fi­na­ment per­meti tor­nar a alçar el teló, en aquest cas de la poe­sia.

La ini­ci­a­tiva va donar con­tinuïtat a altres com­me­mo­ra­ci­ons del Pri­mer Fes­ti­val Popu­lar de Poe­sia Cata­lana cele­bra­des en les últi­mes dècades. És el cas del Gespa Price, orga­nit­zat al cam­pus de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona el maig del 1975, i del Price dels Poe­tes del Palau de la Música Cata­lana, l’abril del 1995, entre d’altres.

No pas tots els recor­da­to­ris d’aque­lla mítica vet­llada són com­me­mo­ra­ci­ons històriques. Algu­nes con­ti­nuen sent dramàtica­ment útils encara avui. Mig segle després del Price s’ha pogut tor­nar a sen­tir Carme Sansa reci­tant, en les tro­ba­des set­ma­nals a la plaça del Rei, el mateix poema de Ven­tura Gasol que havia pro­nun­ciat fa cin­quanta abrils al qua­drilàter de boxa. Aquell llunyà 25 d’abril del 1970 ho va fer pels pre­sos polítics del fran­quisme. Cin­quanta anys després, ho fa pels pre­sos polítics inde­pen­den­tis­tes, decla­mant: “... foc nou, baixa del cel i torna a pren­dre / ja ha sonat l’hora d’esven­trar la cen­dra.”

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor