Música

Crítica

bakuninisme pur

Encara en estat de xoc per la des­a­pa­rició de Víctor Nubla (Bar­ce­lona, 1956) a l’Hos­pi­tal de Sant Pau al començament de l’estat d’alarma, dos dels seus lli­bres coin­ci­dei­xen a les lli­bre­ries d’una manera gai­rebé pòstuma. Males Her­bes –que ja li havia publi­cat El regal de Gli­ese, la seva pri­mera novel·la, i Les inves­ti­ga­ci­ons del cap Pen­der­gast– pre­senta la faula futu­rista Metal·lúrgia. L’edi­to­rial arte­sa­nal de Marc Valls, per la seva banda, el conte filosòfic biogràfic De lo que no trata este libro. Tots dos són deu­tors d’una llarga obra nar­ra­tiva i periodística des de la joven­tut d’un dels pares de Macro­massa.

Metal·lúrgia és un dels fas­ci­nants relats en què Nubla no dubta a bar­re­jar sur­re­a­lisme, ciència-ficció, novel·la policíaca con­duc­tista i el seu mateix estil, depu­rat després d’anys de lec­tor cons­tant. He cone­gut pocs artis­tes que tin­gues­sin una capa­ci­tat de lec­tura com­pren­siva tan alta com la que Nubla va prac­ti­car, sobre­tot amb autors de novel·la negra d’argu­ment enre­ves­sat, o futu­rista, per als quals neces­si­tes una pre­pa­ració mínima i, sobre­tot, impli­cació lec­tora. Nubla era un home molt intel·ligent i amb una sen­si­bi­li­tat que va fer que con­vertís la seva vida en una obra art, reflex del situ­a­ci­o­nisme, del qual tant vam par­lar en les vet­lla­des a l’antic Ate­neu Lli­ber­tari del car­rer Perill, a les seves cases satu­ra­des de lli­bres o als bars gra­ci­encs dels quals era mili­tant. En aquesta ocasió, el nos­tre mala­gua­nyat escrip­tor recrea un epi­sodi de la seva bio­gra­fia recent, com a mínim des de la veu del nar­ra­dor de la història, a qui ubica a Estragó de Dalt, nom amb simi­li­tuds a la zona de la residència on es va allot­jar per pas­sar la con­va­lescència d’una ope­ració de maluc que l’havia cas­ti­gat al bastó. El vaig anar a visi­tar mol­tes tar­des, perquè era l’única manera en què podia sor­tir amb la cadira de rodes. Sol no. El Víctor va con­nec­tar ràpida­ment amb els xine­sos pro­pi­e­ta­ris dels bars de prop de la plaça Les­seps men­tre es quei­xava de les escas­ses visi­tes que l’ana­ven a veure.

Els per­so­nat­ges de la història, les dra­gues –feme­lles dels dracs– li ser­vei­xen per intro­duir un punt de denúncia sobre l’explo­tació, una carac­terística de rebel·lia, que el nos­tre home va man­te­nir des de la joven­tut, un codi ètic que va asso­ciar a la majo­ria dels seus escrits, per poc que s’ana­lit­zin. El seu baku­ni­nisme hi és ben pre­sent. També autors com Ursula K. Le Guin, Clarke, Phi­lip K. Dick i tants d’altres. Molt dia­lo­gada al vol­tant de la faula moral, Metal·lúrgia és un pro­digi d’ame­ni­tat, que he com­pa­gi­nat amb De lo que no trata este libro, més fosc però alhora no tan misan­trop com ell mateix es pre­senta. Nubla era l’inso­ci­a­ble més soci­a­ble que he cone­gut. A les set de la tarda podia estar regi­rat, però a les deu et rebia amb som­riure impa­ga­ble. Si el lle­gei­xen, ho com­pro­va­ran. Nubla no és mort!

Metal·lúrgia
Víctor Nubla
Ed.:
Males Herbes
De lo que no trata este libro
Víctor Nubla
Ed.:
Roure Edicions

dins l’experiència Macromàssica

Macromassa va ser l’aventura d’uns genis que van saber extreure de la seva creativitat el treball sòlid i heterodox d’una unió. Juan Crek i Víctor Nubla van ser afins dins d’una germanor profunda, fins i tot en els moments de crisi i incomprensions, d’altra banda lògiques dins d’una trajectòria iniciada el 1976 i que té, amb aquest vinil amb compacte de regal, el seu tretzè àlbum d’estudi. És una casualitat, perquè hi ha més directes seus que de Bob Dylan. El grup va passar èpoques d’autoeditar-se en casset i les provatures les vam poder gaudir en infinitat de locals nobles o tremendistes quan l’avantguarda era l’únic camí viable davant la salsa i el pasturatge progre. Fantasia i sorollisme són dos dels components essencials dels treballs més poètics del grup, fins i tot dels menys melòdics. Nubla hi va incorporar un poema als tramvies malenconiosos extraordinari. El duet es mou més enllà de la llibertat del free o els efectes conceptuals des d’on sovint els han pretès interpretar. Sucede allí és un disc de tarda agradable, per sentir pel pis imaginant que és buit, sense tu, com en les narracions de James Ballard que tant agradaven a Nubla. El treball de Creck amb infinitat d’instruments i aparells és un autèntic deliri: sempre pots descobrir vessants nous de la seva múltiple personalitat musical. Una gran experiència.

Sucede allí
Autor:
Macromassa
Discogràfica:
Discmedi Blau
Preu:
23 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor