Articles

Adserà Riba, retorn confina

A l’artista Adserà Riba, que fa gairebé seixanta anys que viu a Holanda, el confinament el va enganxar a Catalunya, on havia retornat per inaugurar una exposició al Museu Comarcal de la Conca de Barberà

ADSERÀ RIBA
“Vaig rebre de l’arquitecte Cèsar Martinell les primeres lliçons d’espai i de perspectiva, d’història de l’art...”
GRAVADOR
La seva peculiar tècnica del gravat ha estat la que li ha comportat un major reconeixement internacional
PRECOÇ
Amb les seves capacitats tan primerenques no podia acabar de cap altra manera que abocat a l’art

La paret aca­bada d’emblan­qui­nar, entre la cuina i el bany, va ser una temp­tació inde­fu­gi­ble. Enric Adserà Riba (Cabra del Camp, 1939) tenia ales­ho­res 7 anys i, apro­fi­tant que la seva mare havia anat a l’hort, va aga­far tros­sos de carbó que cre­ma­ven a la llar de foc, va obrir un lli­bre sobre la història d’Espa­nya que tenien a casa, “amb il·lus­tra­ci­ons molt rea­lis­tes”, i en aquesta paret de dos metres i mig de llar­gada hi va dibui­xar una enorme escena històrica. “Era una escena naval, de la bata­lla de Tra­fal­gar, amb el coman­dant basc Chur­ruca a la coberta, amb la cama sag­nant dins d’una bota de farina”, recorda aquest artista amb un talent precoç. Quan la mare va entrar a casa, mig enllu­er­nada pel sol, es va que­dar asto­rada, i durant tot el dia va anar pas­sant un munt de gent del poble per veure la gesta d’aquell noiet que ja havia donat mos­tres d’artista poten­cial. El sutge costa molt de des­a­parèixer i van haver de pin­tar la paret blanca diver­ses vega­des.

Adserà Riba recorda ara aquesta anècdota des de molt a prop del seu poble natal. L’artista –amb les seves capa­ci­tats tan pri­me­ren­ques no podia aca­bar de cap altra manera que abo­cat a l’art–, fa gai­rebé sei­xanta anys que viu a Holanda, a Ams­ter­dam, però les pri­me­res mesu­res de con­fi­na­ment per la covid-19 el van aga­far a Bar­berà de la Conca –a només cinc quilòmetres del poble on va néixer, Cabra del Camp–. Havia retor­nat a Cata­lu­nya perquè aquest abril havia d’expo­sar al Museu Comar­cal de la Conca de Bar­berà, però el mun­tatge, que s’havia d’inau­gu­rar durant la Set­mana Medi­e­val de Mont­blanc, s’ha hagut de sus­pen­dre, com tants d’altres, per l’emergència sanitària. “L’any que ve recu­pe­ra­rem l’expo­sició”, diu resig­nat.

Des de fa qua­tre anys, a la Conca de Bar­berà ja es pot veure de forma per­ma­nent una obra seva: La màgia de les ombres. Es tracta d’una ins­tal·lació de 120x80 centímetres, que consta de qua­tre plan­xes d’acer ino­xi­da­ble tallat amb làser i que mode­len motius dedi­cats al blat, la vinya, l’oli­vera i l’hort, com a expressió de les qua­tre esta­ci­ons de l’any. Un dels atrac­tius de la ins­tal·lació –pen­jada en una de les parets del Museu de la vida Rural de l’Espluga de Fran­colí– són les ombres que es pro­jec­ten a la paret a través dels motius per­fo­rats a l’acer, i que van can­vi­ant segons l’hora del dia i el dia de l’any.

Com que un dels trets que carac­te­rit­zen el tre­ball d’Adserà Riba és l’ús de mate­rial reci­clat per crear les seves obres, i com que les peces d’acer que van sobrar d’aque­lla ins­tal·lació no es podien llençar a les escom­bra­ries, Enric Adserà les ha con­ver­tit també en art: ha creat una nova ins­tal·lació, en aquest cas musi­cal, que està pre­vist que s’ins­tal·li al setem­bre al Museu de la Vida Rural de l’Espluga. “Serà una mena de carilló, i la gent hi podrà fer música”, explica.

A punt de com­plir els 80 anys, no ha parat mai d’expe­ri­men­tar. Adserà ha tre­ba­llat en diver­sos tipus d’expres­si­ons artísti­ques, tot i que ha estat la seva pecu­liar tècnica del gra­vat la que li ha com­por­tat un major reco­nei­xe­ment inter­na­ci­o­nal. “Molts cops em pre­gun­ten com ho he fet, qui­nes tècni­ques he emprat, i són unes tècni­ques pròpies. Amb les obres amb pas­tel també passa el mateix, empro unes tècni­ques que es des­co­nei­xen”, explica aquest artista que, mal­grat que ha fet de l’abs­tracció i l’expe­ri­men­tació el seu segell par­ti­cu­lar, mai no ha aban­do­nat del tot el tre­ball figu­ra­tiu: “Una de les coses que admiro de Picasso és que sem­pre va fer el que va voler i, quan es va sub­mer­gir en el cubisme, també feia retrats figu­ra­tius.” Mai no ha dei­xat de dibui­xar i pin­tar al natu­ral.

Llau­nes, car­trons, fus­tes i cai­xes des­gas­ta­des i tot tipus de mate­rial pas­sen a for­mar part de les seves obres. “Ho guardo tot, i tinc el taller ple de mate­rial de reci­clatge, perquè contínua­ment he vol­gut expe­ri­men­tar”, con­fessa. La seva pri­mera sèrie de gra­vats –Com­po­si­ci­ons geomètri­ques– data del 1970 i jugava amb les for­mes cilíndri­ques dels bidons. A poc a poc, i amb aquest caràcter inquiet d’expe­ri­men­tació cons­tant, Adserà Riba va dur a terme pro­jec­tes gràfics monu­men­tals, pla­fons murals i grans cons­truc­ci­ons espa­ci­als, com ara el titu­lat Cubi, una ins­tal·lació for­mada per vint cubs gra­vats de 60 centímetres cadas­cun, fets amb la tècnica de les com­po­si­ci­ons cromàtiques oxi­da­des. Aquesta obra la va pre­sen­tar el 1988 a la Bien­nal d’Art Gràfic Holandès, al Museu de Laren. Encara ara, Adserà Riba pren part en la bien­nal de dibuix que munta el Cer­cle de Dibui­xants d’Holanda, a la Haia. Fa dos anys, en aquesta bien­nal hi va pre­sen­tar uns gra­vats en 3D, Biombo, en què recre­ava figu­res de cata­lans com ara els músics Pau Casals i Jordi Savall. Una altra de les seves obres més reco­ne­gu­des en l’àmbit inter­na­ci­o­nal és la sèrie Les parets dels meus tallers, que el 1996 es va expo­sar a Nova York i que va ser­vir per con­so­li­dar el seu renom inter­na­ci­o­nal.

Va mar­xar a Holanda per amor, en els anys sei­xanta, un temps després que durant a una gira de con­certs que feia amb el cor Orfeo Lau­date –Adserà Riba també s’havia dedi­cat al cant– conegués qui seria la seva dona, l’holan­desa Kor­rie de Boer. Es van casar el 1963, i a l’estudi que va mun­tar a Ams­ter­dam hi va ins­tal·lar una premsa de gra­vat. “Això marca el començament d’inten­ses expe­ri­men­ta­ci­ons en impressió, que el con­dui­ran ine­vi­ta­ble­ment cap a l’abs­tracció”, diu Ad van der Blom, un crític d’art holandès autor d’una mono­gra­fia sobre l’artista. A començament dels setanta, Adserà va aban­do­nar la feina de publi­ci­tat en què tre­ba­llava des de feia anys per dedi­car-se ple­na­ment a l’art. Es van can­viar de casa, “que aviat es trans­for­ma­ria en un cen­tre d’acti­vi­tat artística i soci­o­cu­lu­ral”, indica el crític d’art. Adserà es va intro­duir ple­na­ment en els cer­cles artístics d’aquell país, i els crítics d’art el van qua­li­fi­car aviat com “un dels artis­tes gràfics més impres­si­o­nants” del nos­tre temps.

MAR­TI­NELL I BUS­QUETS

Els lli­gams amb la terra natal no els ha per­dut mai. A Bar­berà de la Conca, és on té el seu recer i el seu taller quan torna a Cata­lu­nya. Aquí aca­barà de pas­sar els dies de con­fi­na­ment i quan pugui se’n tor­narà cap a Holanda, però sem­pre l’acom­pa­nya el record dels que van ser els seus dos grans mes­tres cata­lans: l’arqui­tecte Cèsar Mar­ti­nell i l’escul­tor Josep Bus­quets. A tots dos els va conèixer quan encara era petit. De fet, poc després que Adserà pintés aque­lla paret imma­cu­lada de casa amb un tros de carbó del foc, el seu pare va deci­dir por­tar-lo en un llarg viatge en carro i mula fins a Valls, on vivia Mar­ti­nell: “Cèsar Mar­ti­nell era molt amic del meu pare, i mons pares, que eren page­sos, valo­ra­ven molt els dibui­xos que feia, per això van voler por­tar-me a veure a Mar­ti­nell, perquè ell valorés si tenia talent; li vaig ense­nyar els meus dibui­xos fets amb els car­bons del foc i va que­dat asto­rat”, explica. L’Adserà de 9 anys es va que­dar unes set­ma­nes amb ell: “I vaig rebre de Mar­ti­nell les pri­me­res lliçons d’espai i de pers­pec­tiva, d’història de l’art...”, explica l’artista. Tres anys després, el seu camí es va cre­uar amb el de l’escul­tor Bus­quets: “Era paci­ent del meu oncle metge i també el vaig anar a veure a Valls”, on tre­ba­llava en la recons­trucció del gran altar major de l’església de Sant Joan. Bus­quets, en veure els tre­balls artístics d’Adserà, el va aco­llir de forma des­in­te­res­sada com a alumne, i li va ense­nyar a dibui­xar i a mode­lar. Adserà recorda l’advertència que li va fer Bus­quets: “Si vols ser artista pre­para’t per pas­sar gana.” Per sort, no s’ha com­plert, i Adserà ha pogut viure de la seva obra artística.

Mal­grat el seu allu­nya­ment de Cata­lu­nya, el seu nom és ben pre­sent al país, sobre­tot al seu Camp de Tar­ra­gona. L’hivern del 2011, el Museu d’Art Modern de la Dipu­tació de Tar­ra­gona, el Museu de Valls i el Tin­glado 1 del moll de Costa de Tar­ra­gona van ofe­rir tres expo­si­ci­ons simultànies de l’artista cata­la­no­ho­landès, amb les seves obres més repre­sen­ta­ti­ves. És l’home­natge més gran que li ha fet fins ara el seu ter­ri­tori. A més, l’any pas­sat, Adserà Riba va dur a terme la monu­men­tal obra, de 5x4,5 m, Oda al Pas­sat, per com­me­mo­rar el 125è ani­ver­sari de la Coo­pe­ra­tiva Agrícola de Bar­berà.

Com que no para mai, Adserà ha con­ti­nuat tre­ba­llant des del seu taller de Bar­berà de la Conca durant aquests dies de con­fi­na­ment. En els anys vui­tanta, va col·labo­rar amb el diari holandès NRC Han­dels­blad, en què va publi­car una sèrie de dibui­xos rela­ci­o­nats amb la política inter­na­ci­o­nal. I ara, des del seu recer de la Conca, ha vol­gut que La República publi­qui el dibuix que ha fet rela­ci­o­nat amb la covid-19, amb la volun­tat que aviat se’n trobi un trac­ta­ment eficaç. El poden veure en aquesta mateixa plana, acom­pa­nyant l’arti­cle que ha escrit el mateix artista.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor