Arts visuals

QUIM HEREU

ARTISTA. FUNDADOR DE L'ESTRAMBOTISME

“L’art és un mirall de la nostra consciència”

MECENATGE ARTÍSTIC
“Un mecenes és important perquè et dona la llibertat de fer el que vulguis. Molts mecenatges no funcionen perquè no hi ha una autenticitat total” L’ESTRAMBOTISME “L’estrambotisme va néixer perquè em va seduir la idea de desenvolupar un moviment artístic nascut a l’Empordà”
PINTURA MONUMENTAL
“No puc fer obres petites. Pinto fa 12 anys en gran format. És un sacrifici personal, artístic i econòmic”

L’Espai Quim Hereu és una república de les arts inte­grada a l’espai La For­ta­lesa de Sant Julià de Ramis (Gironès), on el pin­tor (Girona, 1963) té lli­ber­tat per desen­vo­lu­par els seus tre­balls alhora que forma part de tot el pro­jecte i de la resta de l’equip.

Com ha anat el con­fi­na­ment? Ha estat pro­fitós i pro­duc­tiu?
La crisi de la covid-19 va començar quan aca­bava de pin­tar La lli­ber­tat, la ter­cera part de la tri­lo­gia del mani­fest visual de l’estram­bo­tisme. Així que em vaig que­dar aquí exclu­si­va­ment per pin­tar. Aquesta vegada, tenia el recinte per a mi sol, sense dis­trac­ci­ons. Vaig estar tan­cat aquí, al meu estudi, dia i nit. Em va resul­tar molt útil per situar la pin­tura, de manera que el blo­queig va ser una bona cosa per a mi.
Què és l’estram­bo­tisme?
L’estram­bo­tisme és l’únic cor­rent artístic que ha nas­cut mai a Cata­lu­nya, pro­ba­ble­ment a la península Ibèrica i fins i tot a Europa en els últims 100 anys. És un movi­ment artístic creat pel pin­tor Joan Fus­ter. Ell és el pare i jo soc la mare de l’estram­bo­tisme. És inclas­si­fi­ca­ble i inde­fi­ni­ble, perquè l’art és sub­jec­tiu, és un mirall de la nos­tra consciència. L’art no es pot defi­nir, no es pot posar en una gàbia. M’agra­da­ria que cadascú tingués la seva pròpia per­cepció de l’estram­bo­tisme. Aquest movi­ment no ha inven­tat una nova manera d’enten­dre l’art o de rede­fi­nir el pro­cess cre­a­tiu, però és la ima­gi­nació en estat pur. No tenir por de fer ser­vir la ima­gi­nació de quan erem nens. A l’epi­cen­tre de l’estram­bo­tisme hi ha la ima­gi­nació i les muses que tots tenim. Però, la gent, a mesura que es fa gran, s'oblida de les muses,  deixa d’escol­tar-les. L’estram­bo­tisme busca l'equi­li­bri entre el seny i la rauxa, és una ima­gi­nació des­bor­dant, hiperbòlica, que et fa modi­fi­car tot el teu entorn, les fun­ci­ons de les coses que t’envol­ten; és ima­gi­nar un rea­li­tat alte­rada, però amb el seny just perquè això pugui tenir un resul­tat cre­a­tiu. L’estram­bo­tisme és quan gent nor­mal fa coses que no són nor­mals. 

Per exem­ple?

Com per exem­ple, un car­nis­ser vol fer embo­tits però s’adona que no té sal; en lloc de dir “espe­raré, no puc fer embo­tits avui”, deci­deix posar-hi sucre i inventa la boti­farra dolça. Per cert, si en lloc de un català hagués sigut un ame­ricà, ara tot el món men­ja­ria boti­farra dolça. L’estram­bo­tisme és quan t'agafa aquell ram­pell i fas les coses que sem­pre has vol­gut fer. Molta gent té por, però arriba un dia que diu: “Ja n’hi ha prou. Som-hi.” Un ciclista que dona la volta al món en bici­cleta, això també és un acte estrambòtic. Men­tre que un pin­tor o un escul­tor ho tra­du­eix al món de l'art. L’estram­bo­tisme és un 99% de rauxa i un 1% de seny. Però aquest 1% ha de ser-hi, perquè, si no, la rauxa es torna auto­des­truc­tiva.
Quin és el seu paper com a hereu de l’estram­bo­tisme?
Aquí a La For­ta­lesa de Sant Julià de Ramis, al museu DOR, hi ha l’Espai Quim Hereu, que és on tre­ba­llo i on tinc l’estudi, des d’on faig la tri­lo­gia El temps, El poder i La lli­ber­tat, que és el mani­fest visual de l’estram­bo­tisme. La meva intenció és que aquest espai es con­ver­teixi en el san­tu­ari de l’estram­bo­tisme. Ara, el meu objec­tiu més urgent és aca­bar la tri­lo­gia; després, vull fer el Lle­gen­da­rium, les escul­tu­res que deco­ra­ran l’exte­rior.
Quan i com va entrar en con­tacte amb l’estram­bo­tisme?
Quan era petit, les tar­des d'estiu solia dibui­xar a terra, a la casa dels meus avis a Girona, i la meva tia Con­xita, men­tre em pre­pa­rava el bere­nar, i em pre­gun­tava: “Per què fas aquests dibui­xos tant estrambòtics?” No em vaig ado­nar en aquell moment, amb 8 o 9 anys,  però ella ja tenia una visió pre­mo­nitòria. Trenta anys més tard, em diuen que a l’Estar­tit i Tor­ro­e­lla de Montgrí, on també tinc família, i molta afi­ni­tat i con­nexió sen­ti­men­tal, hi ha aquest pin­tor, Joan Fus­ter, que es va inven­tar una cosa que ell en diu estram­bo­tisme apli­cat a l'art. Ens va pre­sen­tar un amic mutu i va néixer una relació per­so­nal i artística molt intensa. Alguna cosa em va fer clic al cap, la peça que fal­tava. Vaig recor­dar la meva tieta i vaig pen­sar: “Ara entenc què volia dir, la tieta, i aquest home ho ha començat.” El cas és que Fus­ter tenia 90 anys. Ell havia tin­gut la idea genial d'apli­car l'estram­bo­tisme en el món de l'art,  però no hi havia gaire cosa feta: de fet, ell venia bé altres tipus de tre­ball, aqua­rel·les, mari­nes, pai­sat­ges...i l'estram­bo­tisme estava cir­cums­crit en el seu estudi.  Poc després de conèixer-nos –només vam coin­ci­dir cinc o sis anys en el temps –, em va tru­car un dia i em va dema­nar que anés a Alquímia, el seu estudi a l’Estar­tit. Em va dir: “Jo ara em moriré i et faig hereu de l’estram­bo­tisme. Has d’aca­bar el jo que he començat.” Vaig dir que sí, tot i que mai no m’havia interes­sat con­ver­tir-me en un artista pro­fes­si­o­nal, ni res que acabi en -isme. De fet jo sóc engi­nyer electrònic de for­mació, que per mi era com un escut, perquè no volia per­dre la lli­ber­tat, i sem­pre he pen­sat que o bé tenia lli­ber­tat abso­luta, o no en volia saber res del món de l'art. No tenia cap interès pel cir­cuit comer­cial artístic, ni per les gale­ries d’art. Sabia pels meus amics artis­tes que, en el món de l’art, prima més  la part comer­cial que l’autèntica cre­a­ti­vi­tat. Per això volia fer alguna cosa dife­rent, per poder ser lliure de pin­tar el que jo volia i no depen­dre de res més.
I com ha anat?
Com John Len­non va dir una vegada: “La vida és allò que et passa men­tre fas altres plans.” Així que jo tenia un pla, però la vida en tenia d’altres per a mi. Vaig conèixer el Joan i vaig des­co­brir el món del mece­natge. Cal actu­a­lit­zar aquest con­cepte. Avui dia, un mece­nes és una per­sona nor­mal i amb una gran sen­si­bi­li­tat per l’art. El Joan, la per­sona que m’ha acom­pa­nyat des del prin­cipi, és un advo­cat de Mallorca que fa molts anys que viu a Mèxic. Un mece­nes és impor­tant perquè et dona la lli­ber­tat necessària per poder fer el que tu vols. Molts mece­nat­ges no fun­ci­o­nen perquè no hi ha una auten­ti­ci­tat total. Sem­pre he dit que la relació entre pin­tor i mece­nes ha de ser com la relació de pare­lla, amb entrega i con­fiança abso­luta. Quan es pro­du­eix aquesta màgia, aquesta relació pot ser eterna, un bloc indes­truc­ti­ble. Per mi és la base de la cre­a­ti­vi­tat. Jo he tin­gut la sort de tro­bar-ne dos, per­que després, vaig conèixer el Ramon, el meu segon mece­nes, quan estava a la mei­tat de la tri­lo­gia i em va pro­po­sar que formés part del seu pro­jecte aquí a La For­ta­lesa. El senyor Ramon és un clar exem­ple d’estram­bo­tisme: un empre­sari d’èxit en la joie­ria que, tot i això, va deci­dir fer el seu somni rea­li­tat, i aquest és un impuls estrambòtic, la rauxa que et porta fer el que sem­pre has vol­gut fer. Aquí hem creat l’Espai Quim Hereu tenint en compte tota la ide­o­lo­gia estrambòtica.
A part del res­tau­rant DOR, el xef Jordi Cruz diri­geix el res­tau­rant gas­tronòmic Atempo a La For­ta­lesa. També aplica l’estram­bo­tisme als seus plats?
Amb en Jordi ha sor­git una bona amis­tat, i també hem coin­ci­dit a nivell cre­a­tiu. De seguida la cuina estrambòtica li va sem­blar molt interes­sant i va apli­car el Lle­gen­da­rium, les metàfores que defi­nei­xen l’estram­bo­tisme, a la cuina, les va tra­duir en plats i for­mes gas­tronòmiques. És mera­vellós quan la gent aplica l'estram­bo­tisme en el seu camp i s'ho fa seu. Pot ser un pin­tor, un escul­tor, un car­nis­ser, un empre­sari o un tre­ba­lla­dor de la fàbrica; tots som una mica estrambòtics. Per exem­ple, al seu res­tau­rant podeu dema­nar pets celes­ti­als; són deli­ci­o­sos, fets en una olla core­ana, com una mousse. El pet celes­tial et trans­porta al moment més feliç de la teva vida. O els car­gols de l’eterna joven­tut. La gent se’ls menja i es fa jove, et per­me­ten con­tro­lar el temps. També podeu tas­tar sopes de consciència humana, xiprers vola­dors, tex­tu­res d’homes branca... I el propi estram­bo­tisme, tot ser­vit en plats espe­ci­als, amb cadi­res, tau­les, tot fet expres­sa­ment per la ocasió... Podeu dema­nar una festa estrambòtica o cele­brar-hi un esde­ve­ni­ment. N’hem fetes uns quan­tes.
Hi ha cor­rents artístics o artis­tes que l’ins­pi­ren?
Sem­pre he pen­sat que tots som el resul­tat del que hem vist, més el que humil­ment podem apor­tar. Des de petit que tinc la síndrome de Stend­hal quan veig deter­mi­na­des pin­tu­res. Un dels pin­tors que més m’ha impres­si­o­nat ha sigut Hie­rony­mus Bosch (El Bosco); crec que pot­ser va ser el pri­mer artista estrambòtic de la història. Hi ha tota una sèrie de pin­tors que em van influir enor­me­ment: William-Adolphe Bou­gue­reau, un pin­tor aca­de­mi­cista francès amb una tècnica pro­di­gi­osa, Paul Del­vaux, Gior­gio de Chi­rico i, per des­comp­tat, Dalí. No m’iden­ti­fico amb el sur­re­a­lisme, l’impres­si­o­nisme, el pun­ti­llisme, el cubisme ni qual­se­vol altra tendència que surti en lli­bres d’història de l’art. L’estram­bo­tisme va néixer perquè em va seduir la idea de posar en marxa un cor­rent artístic nas­cut a l'Empordà, ini­ciat per un home que he cone­gut. L'estram­bo­tisme ha nas­cut al Moli­net, a l'Estar­tit, un lloc amb què em vaig iden­ti­fi­car.
‘El gran dia de Girona’ (1863-1864), de Martí Alsina, ha estat la pin­tura de dimen­si­ons més grans de l’art català fins que ha arri­bat vostè.
Sí, però va ser per casu­a­li­tat. Mai no he vol­gut batre rècords. Les meves tres obres en la tri­lo­gia són pin­tu­res a l'oli de 12 x 6 metres, que són 72 metres qua­drats cada qua­dre. Quan Fus­ter em va fer hereu, el pri­mer que vaig pen­sar va ser que neces­sitàvem un mani­fest per expli­car a la gent què és l’estram­bo­tisme i vaig pen­sar en tres pin­tu­res de gran for­mat. Pe fer-ho més estrambòtic, vaig deci­dir fer-les més grans que la mida del meu estudi, que era de 10 x 5 metres. Quan vaig començar aquesta tri­lo­gia, ni tan sols sabia què media la pin­tura de Martí Alsina. Ja havia començat el meu pri­mer qua­dre de la tri­lo­gia, quan la van por­tar a Girona. Després, algú em va tru­car per dir-me que estava pin­tant el qua­dre més gran de la pin­tura cata­lana, ja que era més gran que el d’Alsina, però per a mi això no és impor­tant.
Par­lem dels tres qua­dres que sim­bo­lit­zen el temps, el poder i la lli­ber­tat.
A L’estrambòtic nai­xe­ment de Venus (o La fàbrica del temps), ini­ciat el 2008 i aca­bat el 2012, la figura cen­tral és la icona de l’estram­bo­tisme, Venus, la deessa de l’amor car­nal i explícit, però amb el cap d’una vaca. Per cert, el cap cor­res­pon a un exem­plar de raça bruna dels Piri­neus, que, a prop de Baget, veig que tenen una expressió gai­rebé humana. Venus és la figura cen­tral, però no la pro­ta­go­nista. La figura prin­ci­pal és la Fàbrica del Temps, una dona que pareix ls car­gols de l’eterna joven­tut, que per­me­ten com­prar el temps.
Les tres pin­tu­res estan ple­nes de metàfores i símbols repe­tits.
Aques­tes metàfores són el que jo ano­meno el Lle­gendàrium, que un cop pin­tat, vull fer en escul­tu­res de bronze, per ves­tir els inte­ri­ors i exte­ri­ors del tem­ple de l'estram­bo­tisme. A banda del cap de Venus i els car­gols, hi ha els homes-branca, que tenen un excés de seny, que t’anul·la, estan para­lit­zats per la por, per això sem­pre estan al mateix lloc i mai no acon­se­gui­ran fer res. No por­ten pan­ta­lons, evi­den­ci­ant així la seva pas­si­vi­tat. Els homes-glo­bus són els que van per­dre aquesta capa­ci­tat d’ima­gi­nar i ja no poden escol­tar les muses. Són l'excès en la forma més pri­migènia. Per això, tenen les cames cur­tes, men­gen massa i suren a l’espai sense rumb. Tots els per­so­nat­ges del qua­dre estan a la recerca de l’eterna joven­tut.
Què passa amb la segona, ‘La coro­na­cio d’Ermes­senda’?
Hi ha mol­tes for­mes de poder: mili­tar, econòmic, polític, eclesiàstic... Però Ermes­senda de Car­cas­sona, que va viure fa mil anys, va ser la pri­mera reina dels cata­lans. En un moment en què tot reso­lia amb espa­ses i violència, una dona apa­rent­ment fràgil tenia un gran poder a Europa. Per què tenia un poder tan gran? A causa del que sosté al qua­dre: un car­gol de l’eterna joven­tut. Les seves ter­res van arri­bar a l’Empordà, on va des­co­brir car­gols de la Fàbrica del Temps, i va apren­dre a can­viar Temps per favor i poder.
I l’últim tracta de la lli­ber­tat.
La lli­ber­tat és dife­rent dels altres dos: és més fosc i la llum hi té un paper impor­tant. Té lloc a l’inte­rior de la cate­dral de Girona. Vaig treure la teu­lada de l’absis i la llum que no havia entrat mai des de fa mil anys va irrom­pre a la part cen­tral del qua­dre, i vaig jugar amb dife­rents punts de llum que il·lumi­nen dife­rents per­so­nat­ges. Per què la lli­ber­tat? Perquè ni el temps ni el poder tenen sen­tit si no tens lli­ber­tat. Tant de bo l’acabi aquest any i em con­cen­traré en les escul­tu­res del Lle­gen­da­rium.
Encara té temps per a altres pro­jec­tes?
Estem pre­pa­rant un llarg­me­tratge sobre l’estram­bo­tisme. Estic molt emo­ci­o­nat. M’agrada aju­dar en el procés d’escrip­tura de guions, que també refle­xi­ona i tracta sobre la dua­li­tat del procés cre­a­tiu: la temp­tació de fer allò que es reque­reix comer­ci­al­ment i el que et fa sen­tir bé, el que vols i el que els altres volen de tu. Aquesta és una dua­li­tat com­pli­cada que molts no poden resol­dre; un drama que tinc i que tenen molts. Visc amb un con­flicte per­ma­nent: quan Fus­ter em va con­ver­tir en el seu hereu, era gai­rebé una sentència, perquè t’has d’estar lluny de qual­se­vol opció comer­cial. No puc fer obres peti­tes. Pinto fa 12 anys en gran for­mat. És un sacri­fici per­so­nal, artístic i econòmic. Per això, el mece­natge és tan impor­tant.

Una fortalesa de creativitat

L’espai La Fortalesa (www.lafortalesa.com),

situat al municipi de Sant Julià de Ramis, a tocar de Girona, ocupa un antic equipament militar abandonat que feia dècades que havia passat a mans privades i és el nom general d’un projecte que inclou l’Hotel Sants Metges, el museu DOR, l’Espai Quim Hereu (www.quimhereu.com) i el restaurant DOR gestionat pel xef Jordi Cruz, on els visitants poden berenar o dinar. El museu de la joieria DOR inclou peces úniques fetes als tallers dels artesans i dissenyadors més qualificats, com ara Elsa Peretti de Tiffany’s, Amador Braojos, Toni Farres, Octavi Sardà, Rosa Bisbe, Pere Ferrándiz, etc. La Cúpula és un dels espais que es poden llogar per a diferents activitats i esdeveniments. Atempo és el restaurant d’avantguarda també de Jordi Cruz.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor