Teatre

fins al curs vinent

Si ‘Luaº’ dona l’oportunitat a una jove coreògrafa que debuta, la proposta de circ aspira a reivindicar el gènere: és la primera Producció Nacional de Circ de Catalunya. Hi ha més vida
Amb la fi del Grec i els pocs festivals operatius, per culpa de la Covid-19, el sector aspira al fet que la temporada vinent recuperi una certa normalitat. És molt probable que aquestes quatre obres comentades hi tinguin continuïtat...

El Grec s’ha aca­bat amb el millor regust pos­si­ble: el del cos bal­dat i suat satis­fet per haver acon­se­guit una pro­esa: haver com­ple­tat el calen­dari tot i l’amenaça cons­tant del pos­si­ble tan­ca­ment de tea­tres. Ho ha fet amb peces que han apro­fi­tat el Grec per estre­nar-se o per pro­var-se i que tin­dran con­tinuïtat a la car­te­llera de Cata­lu­nya. I és que el que avui neces­sita el sec­tor és la garan­tia que hi haurà un curs vinent. Que les incer­te­ses s’han de poder com­ba­tre des de la màxima que #lacul­turaésse­gura. Aques­tes pro­pos­tes, a més, demos­tren que hi ha talent, valen­tia i ganes d’arris­car de les com­pa­nyies i artis­tes. I questa és la millor recepte per recon­ci­liar-se amb les taqui­lles.

Com­pa­nyia: Rose­land Musi­cal

Lloc i dia: Sala OM. Mer­cat de les Flors, dime­cres, 8 de juliol

GEO­ME­TRIA

Rose­land Musi­cal ha renun­ciat a expli­car un conte i, valenta, s’ha atre­vit a core­o­gra­fiar la geo­me­tria. Cada intèrpret repre­senta una figura i es mou en con­seqüència: un qua­drat, un tri­an­gle i una rodona. Pro­ba­ble­ment, hau­ria donat més joc si s’hagués plan­te­jat la figura tri­di­men­si­o­nal (un cub, una piràmide tri­an­gu­lar i una esfera, com ja insi­nuen en els movi­ments). L’obra juga amb bons punts de sor­tida. Com ara deci­dir que balla­ran els tres intèrprets pel pati de buta­ques (habi­li­tat amb una màscara amb llum com la que Franc Aleu va fer ser­vir per a l’òpera Turan­dot, al Liceu. Com que el movi­ment és entre buta­ques, com­plint mesu­res de distància física per la Covid-19, es pot dis­tin­gir l’expressió dels ros­tres. També és interes­sant donar movi­ments dife­rents i ima­gi­nar com és l’uni­vers a par­tir d’aque­lla forma geomètrica. Li falta inter­re­lació, segu­ra­ment, però és una altra bona tro­ba­lla. Però no li juga a favor la veu en off, que passa a ser massa rei­te­ra­tiva, mecànica i aplana tot allò a què els intèrprets s’esfor­cen a donar relleu, forma, pro­fun­di­tat estètica. Al final, la tec­no­lo­gia es queda amb el reclam i el que queda és un bon tre­ball de movi­ments dels intèrprets que els ha fal­tat inte­grar, en coherència, en con­junt.

L’entu­si­asme de Rose­land Musi­cal per inte­grar noves tec­no­lo­gies en els seus espec­ta­cle de dansa fami­liar és llo­a­ble. Però el resul­tat no sem­pre es cor­res­pon amb el seu esforç, lamen­ta­ble­ment. Després de jugar amb la tri­di­men­si­o­na­li­tat amb una doble pan­ta­lla de pro­jecció a Pinocc­hio i Viatge al cen­tre de la Terra, ara han vol­gut fer un pas més pas­sant ulle­res de dos colors al públic per tenir la sen­sació (en alguns moment pun­tu­als de la peça) que les figu­res geomètri­ques s’abra­o­nen cap a pla­tea.

Com­pa­nyia: La Vero­nal

Lloc i dia: MNAC, 24 de juliol. Tem­po­rada pre­vista al Mer­cat de les Flors 20/21.

SONOMA

Luis Buñuel és l’ari­desa de la vinya del Baix Aragó però també és el sur­re­a­lisme que pro­pi­cia el vi. Mar­cos Morau, amb les nou balla­ri­nes de La Ver­nal, juga a trans­for­mar les ico­nes més fos­ques en uni­ver­sos icònics. Fins a arri­bar al per­so­natge sense ros­tre, que podria recor­dar els qua­dres de Magritte (que bé evo­cava Ara­ca­la­danza a Nubes). O les cuques de llum que podrien ser ulls ben llu­ents a punt de pas­sar el tall del gani­vet de Viri­di­ana. El tre­ball de La Vero­nal a la Sala Oval del MNAC també ha estat com­plex perquè ha hagut de com­ba­tre en un espai immens i amb la llum que es va ponent. S’ha resolt amb uns grans pla­fons de llum, com els que s’uti­lit­zen per als rodat­ges i amb una llum molt blanca (que només pun­tu­al­ment es tenyeix a ver­mell en el gran plafó que, a més, redu­eix la distància amb el terra i con­cen­tra les balla­ri­nes). Molt dife­rent ha estat aquest ball amb el qual els de La Vero­nal dia­lo­ga­ven amb els qua­dres, al Museu d’Olot: Siena site. Ara, el resul­tat és molt més com­pacte, con­tinu, de relat core­ogràfic, en comp­tes de pre­ci­o­ses esce­nes o càpsu­les dia­lo­ga­des am els qua­dres.

La Vero­nal atrapa els espec­ta­dors amb una dansa enigmàtica que arrela en una dra­matúrgia sug­ge­ri­dora de molts mons artístics (des del plàstic fins al cinèfil i el lite­rari). Ara, en aquesta revisió d’una obra que Morau va fer per encàrrec al Ballet de Lor­raine (2016), va més enllà del kova, la manera d’enten­dre la dansa d’aquesta com­pa­nyia que, pre­ci­sa­ment, el 2016 es van atre­vir a pre­sen­tar en acció per­for­ma­tiva davant del públic pri­vi­le­giat al SAT! (Kova, geo­grap­hic tools) La Vero­nal és una com­pa­nyia amb molt talent que con­ti­nua fent recerca. Aquesta és una bona notícia, d’entrada. Però és que, a més, el món de qua­dres és d’una bellesa i rotun­di­tat que acla­para. Pro­ba­ble­ment haver començat amb les Benau­ran­ces a l’entorn de la creu és un prin­cipi massa impac­tant per poder aguan­tar el llistó d’inten­si­tat, però la core­o­gra­fia coral (amb apunts de solo on sí que res­pira el Kova, com el que es tira dins de l’aigua a pulmó neces­sita aga­far aire, esporàdica­ment) es des­plaça com si fos una panoràmica cine­ma­togràfica, sense talls, amb nou balla­ri­nes amb uns ves­tits d’arrel folklòrica que pas­sen a ser qua­dres tètrics o alli­be­ra­dors.

La Vero­nal es va atre­vir a eli­mi­nar el text pro­jec­tat (que donava una base situ­a­ci­o­nal per a l’espec­ta­dor menys acos­tu­mat a dei­xar-se endur per la dansa) ja fa un temps. Cons­tru­eix la par­ti­tura core­ogràfica i després li atorga un espai, una música i un con­text. Sem­bla impos­si­ble, però aquesta és la seva manera de tre­ba­llar. La difi­cul­tat de no tenir pro­grama de mà (con­seqüències de la Covid-19) fa que no es pugui enten­dre bé els tex­tos que sí que hi ha en un codi QR al pro­grama digi­tal (i que paga la pena lle­gir abans, per tro­bar el con­text de Buñuel, més enllà del seu folk­lo­risme religiós). Les balla­ri­nes reci­ten el text en francès però la sono­ri­tat del MNAC no és la ideal per enten­dre (sobre­tot, si hi ha la fron­tera idiomàtica). Són nou balla­ri­nes a escena: tota una decla­ració de prin­ci­pis de La Vero­nal per ator­gar el paper pro­ta­go­nista a la dona en una soci­e­tat folklòrica en què la religió les limita i elles accep­ten aquest espai i el trans­me­ten a les seves filles i fills. Fins a l’esclat del sur­re­a­lisme, que obre l’escletxa a l’aire, a la lli­ber­tat, a les fal­di­lles vole­iant, sense moca­dor per reco­llir el cabell. Costa tro­bar el ves­sant revo­lu­ci­o­nari (que sí que es revela en el text que reci­ten en francès) en aquesta core­o­gra­fia. Però és indub­ta­ble la rotun­di­tat dels tam­bors de Calanda, i aquest movi­ment coral, que inves­tiga més enllà dels duets i els trios. L’obra tor­narà al Mer­cat de les Flors, del 22 al 25 d’abril, una magnífica opor­tu­ni­tat per reviure’l.

Core­o­gra­fia: Andrea Jiménez

Lloc i dia: Sala OM, Mer­cat de les Flors. Dilluns, 27 de juliol.

LUAº

Luaº és una intuïció, el debut pro­fes­si­o­nal d’Andrea Jiménez en un apa­ra­dor con­tras­tat. Aquest nai­xe­ment, amb temps i suports a la dra­matúrgia, pot mar­car l’inici d’una car­rera, el somni de tot artista novell i també de l’Ins­ti­tut del Tea­tre que els dona eines per rei­vin­di­car-se. Aquesta opor­tu­ni­tat, l’ha apro­fi­tada Andrea Jiménez. Luaº demos­tra que, així com el fla­menc més pur té una revisió tren­ca­dora, també la dansa espa­nyola pot fer un pas més i ser desin­hi­bida per mirar d’expli­car alguna emoció més enllà dels qua­dres per­fec­tes de reper­tori. De la ver­ti­ca­li­tat que marca l’equi­li­bri i que pro­jecta línies infi­ni­tes amb els braços de gran inten­si­tat, es passa a un cos que es revin­cla fent con­tor­si­ons i que arros­sega els peus, car­re­gant elèctri­ca­ment l’escena. Jiménez marca els qua­tre moments del cicle de la mens­tru­ació, can­vi­ant el dis­seny de llums i l’espai sonor. També la dansa va evo­lu­ci­o­nant, fins a acon­se­guir una vita­li­tat immensa, amb un duet de con­tacte (fins lla­vors, les cinc balla­ri­nes ni es toquen) que es tanca amb un final picat. Els ova­ris no tenen memòria i són capaços de repe­tir l’acció, en bucle durant dècades. El cos de la balla­rina, en canvi, sí que per­cep un ras­tre i és difícil bui­dar-se de nou per repe­tir el pri­mer qua­dre (amb el ciclo­rama ver­mell al fons que reta­lla el seu relleu). Una altra tro­ba­lla d’aquesta peça (que pot­ser no ha sabut des­gra­nar prou aquesta evo­lució del cicle) és la presència de cos­sos dife­rents. Sovint, els qua­dres corals de dansa espa­nyola tenen uns cànons molt esta­blerts i, a Luaº, es pren una lli­ber­tat indis­pen­sa­ble per par­lar d’una temàtica tan uni­ver­sal com és la fer­ti­li­tat. La dan­za­ora Rocío Molina va abor­dar la seva mater­ni­tat en el mun­tatge Grito pelao. Andrea Jiménez explora en els can­vis d’ànims i de vita­li­tat durant el cicle mens­trual. L’amar­gor i la pressió social d’aquest fet, en canvi, tenen una arrel molt més cas­tissa amb pro­pos­tes com ara Yerma, de García Lorca.

Direc­tor: Joan Ramon Gra­ell

Lloc i dia: Sala MAC, Mer­cat de les Flors, 28 de juliol. Gira per 15 pla­ces de Cata­lu­nya.

ESTAT D’EMERGÈNCIA

La pri­mera Pro­ducció Naci­o­nal de Circ de Cata­lu­nya és un nota­ble exer­cici de com­bi­nació de dis­ci­pli­nes: des del funam­bu­lisme fins a la doble barra fixa, el tra­pezi, el mà a mà i la bàscula. La cons­trucció de l’espai també és molt sug­ge­ri­dora perquè bas­teix l’esque­let d’un carpa dins d’un esce­nari, només traçat amb cor­des que, a mesura que avança l’espec­ta­cle, es van uti­lit­zant. L’arren­cada amb una sar­dana ballant l’himne del circ també és de traca. Segu­ra­ment, per la falta de temps, s’han tre­ba­llat prin­ci­pal­ment les core­o­gra­fies corals, que han aca­bat sent un altre dels mèrits de la peça.

Per ara, hi ha dos mons musi­cals. És molt seduc­tor el que creen els matei­xos intèrprets (amb un cla­ri­net, una gui­tarra, o picant de mans i amb les saba­tes, que pre­nen forma de sin­to­nia perquè es van gra­vant pis­tes en loop); la música enllau­nada, en canvi, ser­veix per il·lus­trar les acci­ons més acrobàtiques però que es noten talla­des per fer evi­dent el final del número. Són necessàries acci­ons de dife­rents velo­ci­tats (i músiques) per donar ritme a la peça. A hores d’ara, el que es troba a fal­tar més en la peça és la dra­matúrgia que vin­culi els dife­rents números acrobàtics (de força, risc i equi­li­bri) amb la denúncia de la pre­ca­ri­e­tat de la peça. No s’entén la lluita entre la pare­lla, ni els crits de queixa. En canvi, quan s’atu­ren una estona i es posen a par­lar amb la iaia pel telèfon (seria ideal dis­po­sar de micròfon dalt del tra­pezi) tot casa i es fa evi­dent.

En l’estrena, van voler ense­nyar un petit vídeo sobre les difi­cul­tats de deci­dir com avançar un espec­ta­cle, amb els artis­tes con­fi­nats a casa seva. Ja queda molt clara la difi­cul­tat quan, enmig de la sar­dana ini­cial, la música s’atura, els músics se sepa­ren un metre l’un de l’altre i seguei­xen ballant, però de seguida es des­in­te­gra aquell joc, aque­lla unió tan pre­ci­osa ini­cial. Com gai­rebé sem­pre, el circ con­necta quan es veu la força i la relació de com­pli­ci­tat dels intèrprets. El circ és pla­ent quan els artis­tes dis­fru­ten. Si es volen remar­car els moments de dolor i lluita han de que­dar molt ben expli­cats per no deso­ri­en­tar l’espec­ta­dor.La llum de guàrdia fa pam­pa­llu­gues, com un vai­xell a la deriva, com un far que pro­cura evi­tar el cata­clisme fatal. El seu afany és dig­ni­fi­car aquesta pro­fessió i donar-li una cober­tura amb la gira. Per ara, ja hi ha 15 muni­ci­pis que tenen pre­vist con­trac­tar-los. Un prin­cipi espe­rançador. Si s’ajus­ten els petits buits dra­matúrgics i d’enca­de­na­ment d’acci­ons en aquests mesos, cele­bra­ran molt haver fet la tria. I no dub­ta­ran a repe­tir l’aven­tura. La pandèmia els ha trun­cat els assaigs i han arri­bat encara en procés però, d’altra banda, els ha fet evi­dent la pre­ca­ri­e­tat i la incer­tesa d’una pro­fessió que, com la resta de les arts en viu, només desitja que hi hagi un curs vinent amb els tea­tres oberts.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.