Lletres

Crítica

Al fons del cor escèptic i altres poemes viatgers

La qua­li­tat de les tra­duc­ci­ons del rus de Xènia Dyako­nova ha eclip­sat un xic la seva extra­or­dinària i inci­pi­ent obra poètica en català. Nas­cuda a Lenin­grad (Sant Peters­burg) el 1985, Dyako­nova es va tras­lla­dar a finals del segle pas­sat a Bar­ce­lona per estu­diar a la UB. Actu­al­ment, com­pa­gina les tra­duc­ci­ons amb la docència i ha estat un pont ferm entre dues cul­tu­res: la russa, amb una de les més impor­tants tra­di­ci­ons literàries moder­nes, mal­grat els comu­nis­tes, i la cata­lana, també mal­fe­rida per la dic­ta­dura fran­quista. Des de l’ado­lescència publica poe­ma­ris en rus i tra­duc­ci­ons. No és fins a l’any 2015 en què es deci­deix a impri­mir el pri­mer poe­mari en català, Per l’inquilí ante­rior, recull auto­bi­ogràfic de les vicis­si­tuds de la nova gene­ració. Ara, la pre­sen­tació de Dos viat­ges es pot inter­pre­tar com una anto­lo­gia de poe­mes de tots aquests anys, amb alguns nexes com el cos­tu­misme i la sen­sació d’ins­tan­taneïtat que fa tan lla­mi­nera la seva obra, com aquest poema en prosa: “Qui arriba cinc minuts tard, veu el món d’una altra manera. De cop i volta, té un desig absurd: com­prar-se un cor­batí o adop­tar una zebra. Per con­ju­rar el temps que li sobra, comença a repe­tir parau­les hieràtiques, pot­ser adver­bis, com ara subreptícia­ment. I si per casu­a­li­tat té alguna cosa a la mà –un moca­dor o una oferta de piz­zes– la des­plega len­ta­ment, com un mapa, amb tota la innocència d’un turista.”

La seva obra es basa en la con­tem­plació de moments quo­ti­di­ans plens de màgia. En algun moment sem­blen qua­dres de Seu­rat, o d’Odi­lon Redon, a qui dedica un dels poe­mes, un cert postim­pres­si­o­nisme com­bi­nat amb el rea­lisme domèstic o urbà d’alguns dels poe­mes més des­ta­cats. Cal dir que en té pocs per des­car­tar, perquè la tria és pode­rosa i el lli­bre és molt potent, pot­ser el més reei­xit que he lle­git dels autors de la seva gene­ració. La bella edició del Buc conté, a més, un dens epíleg de Pere Gim­fer­rer, també far­cit de teo­ria i veri­tat, un luxe: “Aquest recull, tan­ma­teix, no és un sim­ple, dis­cret i ele­gant ven­tall de rimes engi­nyo­sa­ment mne­motècni­ques: és, també, el flaix cali­doscòpic dels ins­tants que fan les nos­tres vides, arra­bas­sats pel poema per una inven­tiva pro­funda, cons­tant, àgil i seri­osa, perquè ja sabien els grecs que els poe­tes són els intèrprets dels déus. L’apa­rent lleu­ge­resa irònica cela la més abis­sal recerca. Cada poema és el tren­cadís d’una arqui­tec­tura enjo­iada i sim­plicíssima en la deli­be­rada rever­be­ració de l’ins­tant encalçat pel vers, i d’aquest mosaic en neix un dibuix que té la cara de tots nosal­tres, és a dir, de la vera poe­sia.” Lli­bre impor­tant.

Dos viatges
Autor:
Xènia Dyakonova
Editorial:
Edicions del Buc
Preu:
15 euros

Centenari de Charlie, ‘Bird’, Parker

Res més suculent per celebrar el centenari de Charlie Parker que tornar-lo sentir. Els recomano aquesta edició econòmica de New Continent, una col·lecció de tres compactes, editada especialment amb motiu del centenari del naixement del gran Parker, que permet gaudir del recorregut d’un músic que va marcar un abans i un després en la història moderna, i que també ha estat un personatge de novel·la i de pel·lícula a través dels més grans cervells que estimen el jazz, dels beatniks i Julio Cortázar a Clint Eastwood. L’edició de The Hits inclou setanta temes remasteritzats, entre els quals hi ha els millors enregistraments en vida de Bird per als segells Dial, Savoy i Verve, així com l’inoblidable concert del 1953 al Massey Hall del Canadà, que va el reunir amb Dizzy Gillespie, Bud Powell, Charles Mingus i Max Roach. L’edició conté, a més, un llibret explicatiu de 16 pàgines, amb textos actualitzats i nombroses fotos i records d’una llegenda que només va viure 34 anys, però amb la intensitat d’una persona que viu tres vides. Sovint se l’ha associat al malditisme romàntic i a les drogues que el van dominar, però tot és secundari davant del geni del saxo, que va arribar a Nova York per treballar com a rentaplats en un club on cada nit escoltava Art Tatum. Triple trip colorista d’un músic que va fer època.

The Hits
Autor:
Charlie Parker
Discogràfica:
New Continent
Preu:
9,99 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor