L’empenta necessària al llibre en català
Durarà la meitat dels dies i canviarà d’ubicació, però l’edició d’enguany de La Setmana del Llibre en Català es veu més necessària que mai
IMPORTÀNCIA
La Setmana representa “l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran de la història a l’abast de tothom”Que La Setmana del Llibre en Català es pugui dur a terme ja és tot un èxit. L’organització del que és l’esdeveniment literari més important del país, encapçalada pel seu president, Joan Carles Girbés, destaca que, donades les circumstàncies en aquest any de pandèmia, i després de la suspensió de la diada de Sant Jordi, l’edició d’aquest any és més necessària que mai. Serà més curta –durarà cinc dies, del 9 al 13 de setembre, i no deu com era l’habitual– i ha hagut de canviar d’emplaçament –tindrà lloc al Moll de la Fusta de Barcelona i no a l’avinguda de la Catedral–, però podrà continuar sent “el gran aparador de la producció editorial en català”. “Som un sector acostumat a remar i a no deixar-nos vèncer; hem de celebrar La Setmana per responsabilitat envers el llibre en català”, diu Montse Ayats, presidenta d’Editors.cat, l’entitat que impulsa aquesta trobada.
Malgrat la situació adversa, en aquesta edició hi haurà més expositors. Al Moll de la Fusta s’hi aixecaran, garantint les distàncies de seguretat necessàries, 66 mòduls (4 més que l’any passat, tot i que enguany el públic no podrà entrar dins dels estands), i hi haurà un total de 224 expositors (5 més), entre segells editorials, llibreries i institucions. Concretament: 198 segells editorials, 16 llibreries, 1 distribuïdora i 9 institucions. La Setmana és el gran escenari per a la presentació oficial de la programació literària, en català, de la tardor. S’hi presentaran 220 novetats, però, com sempre, també hi haurà una aposta pels llibres de fons, amb desenes de milers de títols, i 500 capçaleres de revistes i de premsa comarcal i de proximitat. Hi haurà, en un sol espai i durant cinc dies, “l’oferta de llibres i de publicacions en català més gran de la història a l’abast de tothom”.
Durant La Setmana també es desplegaran un ventall d’activitats literàries; n’hi haurà més de 300, entre presentacions i taules rodones (86, bona part de les quals adreçades al públic familiar), signatures d’autors (200) i itineraris literaris (20). Que s’hagi reduït el nombre de dies i que enguany només hi haurà un escenari principal (i no tres com fins ara) ha fet que hi hagi menys activitats, tot i que se n’han programat més en línia, que s’acabaran de fer públiques en els pròxims dies.
CITA D’EDITORS VIRTUAL
Per quart any se celebrarà el Making Catalan Literature Travel for International Publishers and Agents, amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull, una cita d’editors i agents internacionals que aquest cop es farà del 7 al 10 de setembre exclusivament en línia.
D’altra banda, el Premi Trajectòria, el guardó que La Setmana entrega anualment a un professional que hagi destacat en la divulgació de la cultura catalana, serà enguany per a l’escriptora, il·lustradora i traductora Teresa Duran (Barcelona, 1949), per la seva tasca “incansable” de divulgació de l’univers literari català entre infants i joves (vegeu les planes 34 i 35). La peça artística que rebrà la premiada és obra d’Antoni Miró (Alcoi, 1944), l’artista col·laborador d’aquesta 38a edició de La Setmana.
Gràcies a la implicació de llibreries d’arreu del territori, aquesta edició tindrà més presència arreu del país. Més de 80 llibreries de Catalunya faran aparadors i taules de novetats de promoció de La Setmana en què hi haurà, exclusivament, títols en català, i es vestiran amb la imatge de La Setmana: cartells i punts de llibres amb el logotip d’aquesta edició i les bosses i postals amb la reproducció de l’obra d’Antoni Miró. I, com cada any, tots els implicats en l’organització de La Setmana volen mostrar el seu compromís social. En aquesta edició excepcional es retrà un homenatge a tot el personal sanitari del país “i es defensarà, ara més que mai, la inversió i el suport a la sanitat pública”.
“L’edició en català està en un moment molt interessant, però continua necessitant espais que la facin més visible, com és La Setmana”, va explicar Montse Ayats durant la presentació de la cita d’enguany. Pel president, Joan C. Girbés, aquesta és una edició excepcional “però més necessària que mai per molts motius”, sobretot, perquè “és el principal esdeveniment literari que del país”.