Arts visuals

Galeries de bat a bat

Una trentena de galeries, que presentaran més de 40 artistes, prendran part a partir del dia 17 a la Barcelona Gallery Weekend. Lluny de concentracions massives, la cita posa en valor la personalitat de cada galeria

SINGULARITATS
“La BGW posa en valor la personalitat de cada galeria i apunta cap a una revisió de les relacions entre l’espai expositiu i el seu públic”

En un any en què la supervivència del sistema artístic es veu amenaçada, la Barcelona Gallery Weekend (BGW) vol subratllar com d’important és tenir les galeries obertes. Aquest esdeveniment celebrarà del 17 al 20 de setembre –i en aquest any de pandèmia només el fet de celebrar-ho ja és important– la seva sisena edició, i se sumarà així al calendari d’esdeveniments internacionals del món de l’art. Ideat i promogut per Art Barcelona (Abe), l’Associació de Galeries d’Art Contemporani, que aquest any celebra trenta anys de trajectòria, i amb la complicitat del Gremi de Galeries d’Art de Catalunya, la Barcelona Gallery Weekend inaugura la temporada expositiva. Enguany hi prendran part 29 galeries, que presentaran més de 40 artistes. Les exposicions s’inauguraran totes entre el 17 i el 20 de setembre, tot i que després cadascuna tindrà la seva pròpia temporalitat.

Des d’avantguardistes i artistes locals emergents fins a noms contemporanis reconeguts. En l’edició d’enguany hi destaquen noms com Peter Halley, impulsor del neoconpceptualisme (galeria Senda); Miguel Ángel Campano, Premio Nacional de Artes Plásticas 1996 (galeria Carles Taché); els conceptuals Hans-Peter Feldmann i Dora García, que acompanyaran en una exposició col·lectiva altres noms, com ara la portuguesa Ana Jotta i l’alemany Jochen Lempert (ProjecteSD); Margaret Harrison, pionera de l’art feminista britànic i europeu, que compartirà la sala amb la catalana Núria Güell i la peruana María María Acha-Kutscher (ADN Galeria); Mabel Palacín, que el 2011 va representar Catalunya i les illes Balears en la 54a Biennal de Venècia (Àngels Barcelona); Toni Catany, la figura de referència en el món de la fotografia (Sala Parés), i els xilens Mario Navarro (Die Ecke Arte Contemporáneo) i Fernando Prats (Galeria Joan Prats). Entre les generacions avantguardistes i modernes destaquen els noms d’Antoni Tàpies i Joan Miró (galeria Cortina); l’expressionisme abstracte de José Guerrero (Mayoral), les pintures surrealistes d’Óscar Domínguez (galeria Marc Domèmech) i les obres del ceramista català Josep Llorens i Artigas (Artur Ramon Art). I entre els més joves, Bruna Ruiz Planella (galeria H2O) i Anna Dot (Bombon Projects).

Les galeries proposaran activitats paral·leles als seus espais i enguany també de manera virtual, “per donar l’oportunitat de conèixer en persona els artistes, obrir vies de diàleg amb el públic i interactuar amb altres agents del món de l’art, com ara comissaris, crítics, periodistes i col·leccionistes”. La programació inclourà performances, trobades, presentacions, exhibicions musicals i visites comentades, entre d’altres. A més, l’organització de la Barcelona Gallery Weekend munta directament altres propostes. D’una banda, les ARCO GalleryWalk, un seguit de visites guiades a totes les galeries participants que tenen el suport de la Fundación ARCO. Enguany, a causa de la covid-19, i per evitar concentrar en pocs dies les visites a les galeries, aquesta proposta s’allargarà i tindrà lloc els dies 19, 20 i 26 de setembre. D’altra banda, com a novetat d’aquesta sisena edició hi haurà la ruta de galeries per a famílies, una ruta per una selecció de galeries participants, especialment dirigida a famílies, coordinada per la comissària Alexandra Laudo, fundadora de la plataforma Heroínas de la Cultura i guardonada el 2019 amb el Premi GAC. I encara una altra branca de la Barcelona Gallery weekend: el Programa d’Adquisicions, dirigit a fundacions i empreses privades que es comprometen a adquirir obres d’entre les exposades. “En el moment històric que compartim, aquest programa, engegat el 2017, adquireix una dimensió d’una importància enorme. El sector empresarial privat està cridat a tenir un paper crucial en la supervivència de l’ecosistema artístic de la nostra ciutat a través de la seva imprescindible contribució”, diuen els organitzadors.

Atesa la situació de pandèmia, l’esdeveniment defugirà les concentracions massives, “posarà en valor la personalitat de cada galeria, apuntarà cap a una revisió de les relacions entre l’espai expositiu i el seu públic, afavorirà el diàleg pausat i facilitarà les mesures de control sanitari”.

Suport als compradors d’art

Per tercer any consecutiu, la Barcelona Gallery Weekend fomenta el mercat emergent a través d’Artévete, el programa adreçat a nous potencials compradors d’art. Es presenta com una eina per acompanyar i assessorar el públic interessat en el procés d’adquisició d’obres, i s’articularà a través de visites a galeries i col·leccions d’art, actes socials i trobades amb col·leccionistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes

No sóc subscriptor

Tarifa digital de El Punt Avui

Per
només
48€

l'any

Ja sóc subscriptor

Per gaudir dels avantatges has d'activar la teva subscripció facilitant-nos el número de contracte i el NIF o DNI de la subscripció.

Activa la subscripció