Crítica
E=mc²
Diuen els teòrics de la divulgació científica que per cada fórmula que incorpora un text d’aquestes característiques, el nombre de lectors es redueix a la meitat. Però fan una excepció amb la famosa fórmula d’Albert Einstein que serveix de títol per a aquest article, atès que per la seva simplicitat i elegància ha passat a formar part de la cultura popular. Relaciona l’energia amb la massa d’un cos en repòs: l’energia d’aquest cos (E) és igual a la seva massa (m) multiplicada per la velocitat de la llum al quadrat (c²). Tant simple i alhora tan plena d’inferències complexes, que delecten i atabalen a parts iguals els estudiants de física més motivats.
Les teories d’Einstein van revolucionar el món de la física. Encara ara s’analitzen i es discuteixen dades per confirmar algunes de les deduccions que va fer, per exemple que la velocitat de la llum és la mateixa amb independència de quina sigui la velocitat de l’observador. O si aquesta velocitat varia en funció de l’energia dels fotons. A mitjans de juliol, per exemple, es va publicar un treball en què s’analitza un intens esclat de raigs gamma que es va produir a l’univers primitiu, fa 4.500 milions d’anys, que permetrà verificar si els efectes de la gravetat que prediu la mecànica quàntica, una altra de les grans revolucions de la física del segle XX, contradiu o no algun dels postulats de la física relativista d’Einstein. Per esmentar un altre cas relativament recent, el 2016 es van detectar per primera vegada ones gravitacionals, que procedien de la fusió d’un forat negre i que havien estat predites per la teoria de la relativitat d’Einstein.
No és senzill entendre aquestes teories i les seves implicacions, i per als neòfits en física pot semblar una missió impossible. Per sort, hi ha bons divulgadors que ens ho posen fàcil. Cossetània Edicions acaba de publicar Univers Einstein!, així, tal qual, amb signe d’exclamació inclòs, de Rüdiger Vass. Ens presenta Einstein com una autèntica estrella pop de la física, fent surf sobre una planxa que, com no podia ser d’una altra manera, porta escrita la seva famosa equació. Ens parla de manera senzilla, amena, molt entenedora i absolutament rigorosa d’algunes de les propostes més significatives d’aquest geni de la física: la teoria de la relativitat, que va reinventar la concepció que tenim de l’univers; la relació entre l’espai i el temps; la geometria corba de l’univers, que la gravetat distorsiona; el sorprenent univers quàntic, etcètera. Vass, periodista especialitzat en ciència i redactor de les seccions d’astronomia i física de la popular revista mensual alemanya Bild der Wissenschaft, ens explica què va descobrir Einstein realment, com es van confirmant les seves teories i per què han esdevingut imprescindibles en l’actualitat.
Si voleu completar aquesta lectura, us proposo també una reinterpretació en forma de novel·la gràfica que el segell “La otra h”, d’Editorial Herder, va publicar el 2017: Einstein y la teoria de la relatividad, en què Einstein es troba amb alguns dels seus predecessors, com Newton, Copèrnic i Galileu, i el llibre per a infants Albert Einstein, de Parramón Edicions (2017). Finalment, atesa l’aura de geni i d’estrella pop de la física que merescudament se li atribueix, moltes de les coses que va dir sovint de manera informal han esdevingut frases cèlebres, que han quedat recollides al llibre Albert Einstein. El libro definitivo de citas, de Plataforma Editorial (2014).