5. Poble Vell / CI 115 Dies Corbera d’Ebre (Terra Alta)
115 dies decisius
Els escenaris i els centres d’interpretació vinculats a la batalla de l’Ebre ens permeten conèixer l’enfrontament més sagnant que es va viure durant la Guerra Civil (1936-1939)
A mitjans del 1938, la Guerra Civil es troba en una cruïlla decisiva. L’exèrcit franquista s’ha apoderat del nord i l’oest de la Península, mentre que els republicans mantenen bona part de llevant, inclosa una part de Catalunya, València i Madrid. És en aquest context quan es produeix la batalla més sagnant i decisiva de la guerra. La batalla de l’Ebre va durar 115 dies, del 25 de juliol al 16 de novembre del 1938, i va deixar un balanç esfereïdor, amb més de 30.000 persones mortes i 100.000 ferides. I no només no va aconseguir l’objectiu d’allargar el conflicte per enllaçar-lo amb una més que previsible Segona Guerra Mundial, sinó que va acabar accelerant la desfeta de la República. A partir d’aleshores, els franquistes van tenir via lliure per envair el país sencer. El 23 de desembre va començar l’ofensiva sobre Catalunya, que van completar en molt poques setmanes
Des de fa anys, existeix una ruta vinculada als Espais de la Batalla de l’Ebre, amb propostes de tota mena, des de visites a una vintena d’espais senyalitzats fins a cinc espais expositius especialitzats. Si ens volem aproximar a la duresa de la vida a les trinxeres podem anar a Vilalba dels Arcs, si volem conèixer les formes d’atendre els ferits ens podem arribar fins a Batea i si volem entendre el context internacional en què es va desenvolupar la Guerra Civil ens caldrà anar fins a la Fatarella. Es tracta d’equipaments petits, però molt recomanables. La visió més completa, però, la trobem a Corbera d’Ebre, concretament al Centre d’Interpretació 115 Dies. En molts metres quadrats podrem contemplar peces autèntiques de la guerra i viure una immersió en els anys de la Guerra Civil. Es fa difícil sortir del centre sense sentir-se aclaparat per la tragèdia que van viure els nostres avis o besavis. Al final de la visita, se’ns ofereix una projecció preciosa, amb alguns testimonis i algunes reflexions ben actuals sobre els conflictes.
Abans o després de visitar el centre ens podem arribar fins al poble vell de Corbera d’Ebre. Situat al capdamunt del turó de la Montera, no només ens ofereix una vista privilegiada de la Terra Alta, sinó que s’ha convertit en el testimoni més colpidor de la devastació provocada per la Guerra Civil. Podem fer la visita per lliure, però les explicacions d’un dels guies del territori ens ajudaran a fer-nos una idea de com era el poble abans de l’agost del 1938, quan va ser bombardejat amb extrema duresa, i ens intentaran fer entendre com els seus antics veïns es van adaptar a la nova situació.
L’‘abecedari de la llibertat’
“Les paraules han d’estar sempre per damunt de la força i les lletres són la base de les paraules que han de servir per entendre’s i cooperar.” A partir d’aquesta idea, l’any 1995, vint-i-cinc artistes van crear L’Abecedari de la llibertat, un conjunt d’escultures que es poden trobar mentre ens endinsem per les restes del poble Vell de Corbera d’Ebre. Cada lletra té la seva escultura i un missatge que dona compte dels horrors dels conflictes. El resultat d’una guerra, doncs, convertit en símbol de la pau a través de l’art. A banda d’aquesta composició poètica, també podem trobar una obra de l’artista Jesús Pedrola titulada La Flama permanent, en record del patiment del poble de Corbera d’Ebre durant la batalla de l’Ebre.