Teatre

Sobre la joia de viure

Les peces de Llàtzer Garcia (‘Els somnàmbuls’) i de Ferran González i Alícia Serrat (‘Pegados’) esclaten amb una vitalitat desinhibida, fresca, i exploren la joia de viure des del patetisme
‘Todas las flores’ posa en qüestió, en certa manera, el feminisme, mentre que ‘De mares i filles’ i ‘La fuerza del cariño’ ensenyen còmicament i també en clau dramàtica les relacions de mares i filles en un moment vital

La vida és l’espai que va del dolor a la joia. Viure en ple­ni­tud, com expo­sen els per­so­nat­ges d’aquests mun­tat­ges, és un ter­ri­ble esti­mu­lant per­so­nal i, alhora, és tota un inci­tació a caure. I a tor­nar-se a aixe­car. La tem­po­rada tea­tral comença tra­ient-se, par­ci­al­ment, el jou de la limi­tació d’afo­ra­ment al 50%. És un pri­mer pas impres­cin­di­ble per no morir escla­fats, però alhora és un clam a seguir enda­vant, millo­rant les con­di­ci­ons labo­rals d’artis­tes i tècnics perquè el públic, amb tota la segu­re­tat sanitària necessària es pugui sen­tir vul­ne­ra­ble anímica­ment: el tea­tre es cons­tru­eix des del ter­ratrèmol del jo. I per això retrata amb empa­tia tant el dolor com la joia de viure.

Auto­ria: Bàrbara Mes­tanza

Lloc i dia: Sala Beckett, sala de baix. Dime­cres, 16 de setem­bre (fins al 4 d’octu­bre)

TODAS LAS FLO­RES

Bárbara Mes­tanza, actriu, dra­ma­turga i direc­tora, fa temps que dona vol­tes a com inte­grar el femi­nisme en la seva iden­ti­tat, a com pro­jec­tar-lo amb (i a pesar de) el seu cos i la seva acti­tud vital. Les con­tra­dic­ci­ons sovint s’amun­te­guen i en fa net en cada nou mun­tatge. Aquesta epo­peia va començar amb una intri­gant i impla­ca­ble La mujer más fea del mundo. Més tard, va fer una pro­va­tura tirant un pol­sim de sal a la nafra amb Poca­hon­tas o la ver­da­dera his­to­ria de una tra­vi­esa, que massa poca gent va veure, però que ama­gava veri­ta­bles bom­bes a la consciència, més enllà de l’uni­vers Dis­ney i un gust pel tea­tre brut, sense depu­rar. El seu món ara es mul­ti­plica a escena amb aquesta pro­posta en què hi ha cinc mane­res d’afron­tar el món i, en certa manera, el femi­nisme o la relació entre tot tipus de per­so­nes. Totes com­par­tei­xen una ombra des­pu­llada i ensan­go­nada que les uni­fica en el dolor i, en certa manera, en la vida.

Mes­tanza s’ima­gina un espai abs­tracte, una mena de con­vent laic on algu­nes voluntàries acu­llen dones emba­ras­sa­des que volen fugir del món actual. Ara, con­fi­na­des, res­sona una pandèmia que tot ho infecta. I que amenaça de poder amb elles. Els dife­rents arque­tips com­ba­ten en un espai que, si ini­ci­al­ment, és de concòrdia i core­o­gra­fia zen, es va radi­ca­lit­zant en una escena plàsti­ca­ment pre­ci­osa (gràcies a la trans­for­mació de l’espai i l’efecte que acon­se­gueix amb els focus de fil­tre ver­mell).

En alguns moments, té un cert aire, per l’espai, a La nos­tra par­cel·la. És una peça molt més neta estètica­ment que Poca­hon­tas... però que, para­do­xal­ment, car­rega de mol­tes veus que es col·lapsen entre si, sense tenir gaire l’opor­tu­ni­tat d’escol­tar-se i de deba­tre. Les inter­pre­ta­ci­ons dins del qua­drilàter de PVC són arque­tips que con­tras­ten amb la con­tenció de fora (on s’agafa volada), dei­xant que sigui l’espec­ta­dor qui com­pleta el qua­dre. La peripècia agònica trans­porta les pro­ta­go­nis­tes a un abisme que, com en el cas de Xavier Bobés a Cor­pus, es des­en­ca­lla en una impres­cin­di­ble redempció. Sem­pre hi ha una altra vida després de la crisi. I, tot­hom, des­es­pe­rat, s’hi aferra i la bene­eix, com aque­lla de la Win­nie dels Dies feliços de Samuel Beckett.

Direcció: Magüi Mira

Lloc i dia: Tea­tre Goya, 17 de setem­bre (fins al 25 d’octu­bre)

LA FUERZA DEL CARIÑO

Lolita Flo­res té la con­currència als seus peus abans de començar. La comèdia intrans­cen­dent, que troba el riure en la parau­lota i l’escena més pujada de to diver­teix i des­tensa l’audiència. El tre­ball dels seus com­panys és eficaç i prou atent per tor­nar la pilota en aquest frontó de tru­ca­des ino­por­tu­nes, de visi­tes tòrri­des i d’ingenuïtat dalt d’una escala de pin­tor. El “ja soc aquí” de l’astro­nauta veí de la vídua feliç (esbro­cant sem­pre la filla, tot esti­mant-se-la amb poca traça) és una picada d’ullet que el públic cele­bra. (Tar­ra­de­llas va pro­cla­mar “ja soc aquí” des del balcó de la Gene­ra­li­tat, a la plaça Sant Jaume però no està mal con­ju­gat en aquesta ocasió perquè el pre­si­dent retor­nat de l’exili ho deia amb acti­tud de per­manència a Cata­lu­nya i l’astro­nauta ho diu com el viat­ger que tre­pitja un aste­roide per fugir a cui­ta­cor­rents).

La fuerza del cariño (pot­ser el títol és més ensu­crat del que cor­res­pon­dria) pren un gir dramàtic i deixa el som­riure glaçat. Les estre­lles no són per fer cabri­o­les eròtiques, sinó per tro­bar el més enllà. I ja els viat­ges sense gra­ve­tat pre­nen una altra dimensió. Sura la tragèdia i el silenci es va apa­gant. Del rock bri­llant s’ha pas­sat al so més letàrgic del reg­gae (No woman no cry) que, tot i ser des­pre­o­cu­pat, ser­veix per donar con­trast amarg a l’escena. Magüi Mira, a més de la direcció, ha fet una dra­matúrgia que reforça els papers tron­cals feme­nins i manté les pin­ze­lla­des de traç grui­xut per als mas­cu­lins (inter­pre­tats per uns còmics Luis Mot­tola i Anto­nio Hor­te­lano). Són egois­tes com elles, però han sor­tit rebo­tats d’aquest cer­cle de mare i filla. Sara Mora­leda defensa amb una emo­ti­vi­tat ben afi­nada en cada moment un per­so­natge (inter­preta l’Emma, la filla) que tran­sita de la ingenuïtat a l’amar­gor i que des­co­breix els cops de la vida fins al moll de l’os.

La pro­fun­di­tat de la trama sobta i emo­ci­ona bona part del públic. En el fons, s’ha produït una tro­bada mare-filla en moments cru­ci­als, com el de De mares i filles, que ara Paco Mir reprèn al Poli­o­rama (i del qual par­lem més avall). Lolita no té la potència d’aque­lla Colo­meta a La plaza del Dia­mante, però con­venç molt més que la exa­ge­rada i sobre­ac­tu­ada tragèdia de Fedra que va por­tar al Romea. En aquesta comèdia romàntica, Lolita s’hi sent còmoda. L’obra, escrita a prin­ci­pis dels setanta, queda un pèl antiga (eren èpoques de con­ferències telefòniques i no exis­tia encara el What­sApp per comu­ni­car-se contínua­ment) per la visió hete­ro­pa­tri­ar­cal de les pare­lles, però gua­nya interès en un final intens de forta càrrega emo­tiva.

Direcció: Alícia Ser­rat i Enric Cam­bray

Lloc i dia: Tea­tre Goya, 17 de setem­bre (fins al 18 d’octu­bre)

PEGA­DOS

No és gens fàcil cons­truir una peça d’un fet inver­sem­blant i diver­ti­da­ment sur­re­a­lista. Fa una dècada, es va aixe­car aquesta broma con­ver­tida en musi­cal i va dei­xar tot­hom boca­ba­dat. Evi­dent­ment, en la trama hi ha alguna cosa més que acrobàcia cor­po­ral per trans­for­mar la broma que dos des­co­ne­guts s’enrot­llin al lavabo d’una dis­co­teca i els hagin de tras­lla­dar a l’hos­pi­tal perquè no es poden desen­gan­xar. Ara, sota la direcció d’Alícia Ser­rat (que també en va fer la com­po­sició musi­cal amb Fer­ran González) i Enric Cam­bray l’han tre­cu­pe­rat tot cele­brant les tres dècades d’El Ter­rat. El seu humor és de traç gros. No hi cap (ni li cal) un joc psi­calíptic, de les dobles inten­ci­ons. Tot té unes dimen­si­ons (apa­rent­ment) que evo­quen una veri­ta­ble diver­tida tragèdia sexual: la ver­go­nya dels per­so­nat­ges és el motiu d’escarni del públic. Fer­ran González i Joan Miquel Pérez també havien pro­vat aquest humor desen­fa­dat, que no es frena per cap tòpic a Clicks. Diversió sense pre­ten­si­ons, però amb una empa­tia directa amb el públic.

En rea­li­tat, amb l’spe­ach de la infer­mera en la pre­o­ber­tura, ja queda clar que tot és un des­propòsit i que la pro­ducció jus­teja de recur­sos (repar­ti­ment, esce­no­gra­fia i rellotge sense bate­ria). Pega­dos, el musi­cal és com un cas­tell de focs sense gai­res recur­sos. Dels petards reci­clats de la festa major ante­rior. Però la gràcia és que, al cos­tat d’aquesta broma contínua, són capaços de treure bala­des perquè els dos per­so­nat­ges (una pare­lla fortuïta, for­mada per un ou i una cas­ta­nya) expres­sin les seves pors. Si fos Bro­adway seria el momen­tum dramàtic, però ells ho dei­xen a mitja altura i que cadascú opini com li sem­bli... Tots dos, patètics, es fan esti­mar. I l’apa­rició de la infer­mera acaba resul­tant el pes­sic picant que neces­sita una peça que hau­ria pogut que­dar peri­llo­sa­ment enca­llada en la lli­tera d’urgències.

Autor i Direc­tor: Paco Mir

Lloc i dia: Poli­o­rama 4 de juliol del 2019 Torna a fer tem­po­rada, fins al 25 d’octu­bre

DE MARES I FILLES

Pel forat del pany. Hi ha una mare que ha con­vo­cat la seva filla per con­fes­sar-li allò que ha de saber abans que sigui massa tard. Fa anys que no es par­len, sense que hi hagi un motiu apa­rent. Cadascú ha fet camí per la seva via i, ara, s’ado­na­ran que les dues es neces­si­ten. Cadascú cul­tiva les seves misèries i egois­mes cor endins i costa tro­bar un espai on com­par­tir el pro­jecte vis­cut. Mont Plans és aque­lla mare des­pre­o­cu­pada, que s’ha esti­mat la filla des de la distància i que no s’ha pre­o­cu­pat gaire de posar al dia l’agenda de con­tac­tes. Anna­bel Totu­saus és una dona ferma, que, per fi, ha acon­se­guit un lloc clau en la feina que mira de com­pa­ti­bi­lit­zar amb la seva vida per­so­nal (més aviat, mala­ment). Són dues per­fec­tes anònimes que viuen un capítol tant temut com pre­vi­si­ble de tots els pares i fills: l’amenaça de la mort i la neces­si­tat de tras­pas­sar tota la infor­mació pos­si­ble en el menor temps pos­si­ble, i fugint del melo­drama

El text que pro­posa Paco Mir plasma moments con­crets d’aquesta situ­ació d’anònims uni­ver­sals. Es deixa per­dre pels mean­dres dels records, de les anècdo­tes, dels secrets que es van reve­lant. I també d’alguna excen­tri­ci­tat (com qui roba rams de flors de la cam­bra veïna per ale­grar-se una mica la vida). Des de la soli­tud, només desitja veure el raig de sol que entra per la fines­tra a les set de la tarda. Poca cosa més. La vida, al final, és una emoció ben sim­ple i pro­funda alhora. Ara, el for­mat evoca uns diàlegs d’allò que s’ha tri­gat massa a pro­pi­ciar i dels quals no es vol­dria per­dre res. Tant se val si les excen­tri­ci­tats de la mare hippy, acti­vista del maig del 68, són en la dimensió que ho narra ella, o bé s’ha dei­xat con­ta­giar per la lupa del record i les ganes de fer-ho tot més escan­da­lo­sa­ment diver­tit del que real­ment va ser. Una petita peça, amarga, que busca el cos­tat més tou del cor de l’espec­ta­dor.

Autor i Direc­tor: Llàtzer Gar­cia

Lloc i dia: La Pla­neta, 14 de setem­bre. Fa tem­po­rada a L’Esce­nari Joan Brossa fins al 4 d’octu­bre

ELS SOMNÀMBULS

Ten­dra comèdia cínica, perquè els tres actors mos­tren una vul­ne­ra­bi­li­tat sug­ge­ri­dora. Plan­te­gen una relació d’amor quasi vode­vi­lesca, amb un regust cínic. El dubte plana contínua­ment: la joven­tut és l’estadi ideal d’un ésser raci­o­nal (un somni dolç i enèrgic) i, un cop arri­bats a la vida adulta, només es pot sobre­viure? Llàtzer Gar­cia torna a la comèdia, el gènere amb què va començar la seva vida pro­fes­si­o­nal (amb la com­pa­nyia Arcàdia). De fet, retorna a un món del cinema de fa dècades, plan­te­jant una rea­li­tat fantàstica, que pot res­so­nar a l’Esqui­vel! (Nau Iva­now, 2010). El dra­ma­turg rei­tera alguns dels seus mons, com ara el per­so­natge que dibuixa (La pols, 2014) i mira de plas­mar una rea­li­tat quo­ti­di­ana més aviat anònima, d’herois de lle­tra petita, uns per­so­nat­ges amb un lleu retrat històric com el d’Els nens des­a­graïts (Sala Beckett, 2017).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor