Música

TOMÀS GRAU

DIRECTOR DE L'ORQUESTRA SIMFÒNICA CAMERA MUSICAE

“Vull trobar la meva excel·lència fora de l’OCM”

Tomàs Grau, que fa quinze anys que lidera l’OCM, diu que és el moment de trobar la seva quota de reconeixement a fora

COL·LABORACIÓ
“Cal treballar amb altres batutes i solistes internacionals, que aporten aire fresc i ens fan sortir de la rutina”
MÉS ENLLÀ
“És el moment de trobar les meves pròpies quotes d’excel·lència fora de l’OCM”

Tomàs Grau és el direc­tor titu­lar i artístic de l’Orques­tra Simfònica Camera Musi­cae. La feina ben feta i el talent l’han cata­pul­tat al cim de la clàssica, però la pandèmia l’ha fet atu­rar i refle­xi­o­nar sobre el camí fet durant aquests quinze anys.

Van publi­car la pro­gra­mació 2020/21 en ple con­fi­na­ment, cosa que sem­bla ben bé una decla­ració d’inten­ci­ons.
Sí, era una decla­ració d’inten­ci­ons en tota regla. Ens va sem­blar que publi­car la pròxima tem­po­rada de l’Orques­tra Camera Musi­cae (OCM) quan tot era tan incert demos­trava la nos­tra posició i era una demanda de posi­ti­visme.
Deci­dir una pro­gra­mació gene­ral com la del quinzè ani­ver­sari és una part impor­tant de la seva feina, però com a direc­tor musi­cal el seu ves­sant és un altre.
Són dos bar­rets: el de direc­tor titu­lar, que em fa estar només per la música, i el de direc­tor artístic –deci­dir el reper­tori, els solis­tes con­vi­dats, l’equip de músics, pla­ni­fi­car a llarg ter­mini quins són els objec­tius. Cal tro­bar el balanç entre les dues figu­res i tre­ba­llar amb altres batu­tes i solis­tes inter­na­ci­o­nals, que apor­ten aire fresc i ens fan sor­tir de la rutina.
Aquest grau de com­promís fa que, en deter­mi­nats moments, Tomàs Grau no es pugui des­vin­cu­lar de l’OCM.
És difícil tro­bar l’equi­li­bri entre el Tomàs Grau direc­tor d’orques­tra, que és el que soc perquè he estu­diat per a això, i el Tomàs Grau direc­tor artístic, que és qui fa la feina de ges­tor cul­tu­ral. És el moment de tro­bar les meves pròpies quo­tes d’excel·lència fora de l’OCM.
Com ens podem enfron­tar a l’art com a músics del segle XXI?
Un músic ha de ser una per­sona pre­pa­rada i poli­facètica. En el segle XIX, si un pin­tor increïble no sabia tro­bar el mar­xant que vengués els seus qua­dres, estava per­dut. Ara cal saber crear un bon per­fil a Linke­dIn o tenir un compte d’Ins­ta­gram atrac­tiu. Som en el segle XXI i ens hem d’apro­fi­tar de la tec­no­lo­gia, pre­ci­sa­ment perquè el nos­tre públic és dar­rere la pan­ta­lla.
Ara estem abo­cats a la imme­di­a­tesa. Com es manté l’atenció del públic?
Com a direc­tor musi­cal, trobo mol­tes referències en el con­cepte d’uni­tat de la feno­me­no­lo­gia musi­cal de Celi­bi­dache. Cal acon­se­guir que la consciència esti­gui única­ment i exclu­si­va­ment dedi­cada a la música durant un con­cert. Això suposa una experiència sublim. Quan la consciència s’inter­romp, el cer­vell es des­torba i se’n va cap a altres direc­ci­ons. Per mi, aquest con­cepte de Celi­bi­dache repre­senta la fina­li­tat més gran d’un direc­tor: tro­bar la uni­tat de cada obra, de cada con­cert, de cada tem­po­rada.
Hi ha la por que les xar­xes soci­als com a noves pla­ta­for­mes de repro­ducció musi­cal aca­bin des­plaçant la música en viu.
Crec que la tec­no­lo­gia ens fa fer un pas enda­vant. Aca­bem de pre­sen­tar l’OCM Digi­tal Hall, que és tot un repte en l’aspecte tec­nològic. Hem de pre­pa­rar-nos per si hi ha més con­fi­na­ments o per si la vacuna no triga un any sinó tres, o cinc. Hem estat tre­ba­llant molt durant el con­fi­na­ment per plan­tar-nos en tots els esce­na­ris pos­si­bles. Aquesta és la nos­tra res­posta.
La crisi ens ha obli­gat a replan­te­jar-nos la manera d’enca­rar els pro­jec­tes. Hi ha hagut un canvi res­pecte a quan va començar?
Sem­pre he refle­xi­o­nat molt sobre quin havia de ser el meu paper en l’orques­tra, però ara més que mai tinc clar que les per­so­nes han de ser el cen­tre dels pro­jec­tes, i els assa­jos són un bon moment per inci­dir en aquest aspecte.
Molt en la línia del “ser una soci­e­tat millor’’ de Pau Casals.
Cal pro­cu­rar per les per­so­nes i mal­dar perquè tot el ter­ri­tori tin­gui la pos­si­bi­li­tat d’escol­tar l’Orques­tra Camera Musi­cae. No només el melòman habi­tual a les sales de con­certs bar­ce­lo­ni­nes té inqui­e­tuds cul­tu­rals. Pau Casals va fun­dar l’Asso­ci­ació Obrera de Con­certs per a aque­lles per­so­nes que no dis­po­sa­ven dels recur­sos econòmics per anar al Palau de la Música o al Liceu. Cal apro­par la música a la gent.
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor