Teatre

I+D del festival

El festival Temporada Alta té gairebé totes les entrades a les funcions presencials venudes; només hi ha opcions provant el programa escènic virtual ‘A distància’

NOMÉS UN COMPLEMENT
NOMÉS UN COMPLEMENT
Tots els artistes que proposen peces ‘A distància’ reivindiquen el contacte de la presencialitat; els guants de làtex de l’I+D són un complement, però no el superen”

Són faves comp­ta­des. Si l’any pas­sat hi va haver el 89,21% d’ocu­pació glo­bal al Tem­po­rada Alta i aquest any s’ha res­trin­git l’ocu­pació al 50% per aten­dre les deman­des de les auto­ri­tats sanitàries, és pre­vi­si­ble el sold out en tots els espec­ta­cles pre­sen­ci­als. La situ­ació s’agreuja pel que fa als pas­sis dobles (perquè cal temps per desin­fec­tar la sala i perquè només es podien pro­moure si es garan­tia el cost del cai­xet i ara, amb la reducció de públic, és gai­rebé impos­si­ble) i la pro­gra­mació ha que­dat molt limi­tada per les difi­cul­tats per des­plaçar-se de les com­pa­nyies inter­na­ci­o­nals. Als 70 espec­ta­cles pre­sen­ci­als s’hi suma­ran, això sí, fins a 80 pro­pos­tes més amb el pro­grama A distància. L’avan­tatge d’aquest canal és que, en la majo­ria dels casos, no hi ha una limi­tació d’ocu­pació i també estal­via viat­ges a Girona i Salt. Sal­va­dor Sunyer admet que la situ­ació actual ha exi­git aquest nou alta­veu cul­tu­ral del fes­ti­val, i l’obren com un camp de pro­ves per desen­vo­lu­par l’I+D de les arts escèniques. De moment, només es pre­ve­uen comp­tadíssi­mes repre­sen­ta­ci­ons en stre­a­ming. A més de la inau­gu­ració (en què van pro­cu­rar aten­dre tant el públic de la sala com el que els seguís per inter­net), es retrans­me­tran les lec­tu­res de la desena edició del Tor­neig de Dra­matúrgia, a La Pla­neta. Ara bé, s’ha deci­dit que només podran votar les per­so­nes que hi siguin pre­sen­ci­al­ment, perquè han cons­ta­tat que, si no és així, el vot queda molt con­ta­mi­nat: qui té més amics supera el con­trin­cant pel nom­bre de segui­dors, inde­pen­dent­ment de la qua­li­tat del text. El Tem­po­rada Alta plan­teja la pos­si­bi­li­tat d’ampliar l’stre­a­ming si la situ­ació sanitària empit­jorés i es reduís la capa­ci­tat de mobi­li­tat, per exem­ple.

L’alter­na­tiva per als que vul­guin més Tem­po­rada Alta aquest any, doncs, és el pro­grama A distància. La majo­ria de pro­pos­tes són de paga­ment, tot i que a uns preus molt bai­xos. A “Nous for­mats” es pro­ven acci­ons com la de Fran­cesc Cuéllar, que incita una cita cegues entre un espec­ta­dor i un actor o actriu (que podrà triar l’espec­ta­dor). Són ses­si­ons que es faran via Zoom. Ramon Madaula com­pa­ti­bi­litza la sessió pre­sen­cial d’Els Bru­ga­rol amb l’audi­o­vi­sual Jo vaig tenir un Cayenne, en què explica la història tra­gicòmica d’un nàufrag del capi­ta­lisme, inter­pre­tat per Jordi Coro­mina. David Sel­vas tre­ba­lla amb Cris­tina Plaza una peça íntima sobre el buit que deixa l’amor que marxa. L’obra, poste­ri­or­ment, tindrà for­mat escènic. Señor Ser­rano ini­cia la seva sèrie sobre clàssics amb figu­res de Lego. El pri­mer capítol és Pro­met­heus i manté el joc del cine­ma­live. La pro­posta més ori­gi­nal, segu­ra­ment és la de Cabo­san­ro­que, que anima a escol­tar un àudio amb auri­cu­lars i mas­ca­reta dins d’un súper: Audi­o­guia per a super­mer­cats en temps de pandèmia, un joc sonor que evoca una mena de novel·la negra en un espai quo­tidià i davant del des­co­nei­xe­ment dels altres usu­a­ris del super­mer­cat.

També hi ha l’opor­tu­ni­tat, per a un grup de selec­tes espec­ta­dors, de veure un frag­ment d’un espec­ta­cle (Psi­cosi 4,48 i Informe per a una acadèmia, entre molts d’altres) inter­pre­tat per uns actors que després com­par­tei­xen con­versa amb el públic. El Tem­po­rada Alta repe­teix la ini­ci­a­tiva “Poeta de guàrdia”, que ja es va posar a prova (amb gran èxit) al Grec. Es pot con­vo­car una tru­cada en una hora deter­mi­nada perquè un actor reciti poe­sia a través del mòbil. Tan sen­zill, tan com­mo­ve­dor. Evi­dent­ment, A distància no des­a­pro­fita l’opor­tu­ni­tat de pen­jar a les xar­xes espec­ta­cles que han estat mítics per a la pro­fessió, gra­vats en les con­di­ci­ons i amb la llen­gua de la com­pa­nyia. Hi ha per exem­ple el Migran­land, d’Àlex Rigola, però també El público, de Lluís Pas­qual. Aquí, a més, és on es des­plega la llista de direc­tors inter­na­ci­o­nals que, habi­tu­al­ment, inter­ve­nen al Tem­po­rada Alta i que ara mateix no ho poden fer per la pandèmia: Guy Cas­si­ers (Rojo repo­sado), Romeo Cas­te­llucci (Pur­ga­to­rio), Chris­toph Mart­ha­ler (Murx den Europäer!), Daniel Vero­nese (Espia a una mujer que se mata), Chris­ti­ane Jatahy (Julia), Clau­dio Tol­cac­hir (La omisión de la fami­lia Cole­man), Alain Pla­tel, Oska­ras Kor­su­no­vas (Miranda), Need­com­pany (The Deer House), Ste­fan Kaegi i Rimini Pro­tokoll (Uncanny Valley), Alain Pla­tel (Out of con­text), entre molts d’altres. També hi ha pro­gra­ma­des ses­si­ons de pre­funció a distància per aju­dar a con­tex­tu­a­lit­zar l’obra: Molly Bloom, de Jan Lauwers; Història d’un sen­glar, de Gabriel Cal­derón i, fins i tot, Anti­gone in Molen­beek + Tire­sias, de Cas­si­ers, que sí que por­ta­ran aquests mun­tat­ges.

El Tem­po­rada Alta s’allar­garà fins al 8 de desem­bre. Va començar dime­cres amb una pro­ducció pròpia, lide­rada per Julio Man­ri­que, una neces­si­tat de fer una peça específica i irre­pe­ti­ble. De fet, hi havia garan­tida la sessió en vídeo (perquè es feia en stre­a­ming), però el repte era el de rei­vin­di­car l’hàbit de com­par­tir junts l’emoció d’algú que explica una història. Un cant a la tribu, al con­tacte, a la cul­tura vis­cuda i res­pi­rada con­jun­ta­ment. Sens dubte, la covid-19 ha obli­gat a replan­te­jar el for­mat pre­sen­cial per bus­car alter­na­ti­ves si es repe­teix el cata­clisme sani­tari, però tots els que hi inter­ve­nen tenen clar que l’art demana con­tacte. Els guants de làtex de l’I+D, de moment, com­ple­ten el qua­dre però no el superen.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.