Lletres

Lectures escollides

Perspectives del caos

El conflicte com a motor narratiu s’expressa de maneres diferents en els últims llibres de la catalana Marta Orriols, en el terreny de la novel·la; del nord-americà Woody Allen, en l’autobiogràfic, i en la recreació històrica èpica a què ens té acostumats el francès Éric Vuillard

Una dona en la tren­tena des­co­breix que està pre­nyada i deci­deix inter­rom­pre l’embaràs. El seu com­pany no ho veu gens clar. La ges­tació de l’avor­ta­ment i la crisi de la relació ines­pe­rada que com­porta aquesta situ­ació cen­tra l’argu­ment de Dolça intro­ducció al caos (Edi­ci­ons del Peris­copi), l’últim lli­bre d’una de les veus més deli­ca­des i alhora potents de la nar­ra­tiva cata­lana actual, Marta Orri­ols (Saba­dell, 1975). L’autora des­cab­de­lla aquesta història, enfo­cada sobre una pare­lla ins­tal·lada en la pre­ca­ri­e­tat actual de les clas­ses mit­ja­nes joves, amb la lleu­ge­resa apa­rent de les lle­tres de les cançons d’Els Amics de les Arts i una sàvia uti­lit­zació del flash­back per tal de dibui­xar un com­pletíssim i pro­fund retrat psi­cològic dels per­so­nat­ges. Una novel·la que con­necta direc­ta­ment amb la gene­ració Y o millen­nial o com es digui la tropa de com­pa­tri­o­tes que a P3 es van enfi­lar en un tobo­gan que els va fer llis­car per tot el cicle edu­ca­tiu pre i postu­ni­ver­si­tari fins a llançar-los de cul a la cua de l’atur o de la sal­vatge incer­tesa labo­ral. Una lec­tura gene­ra­ci­o­nal que també pot fer tei­xir una certa empa­tia amb aquest col·lec­tiu per part, com a mínim, de tots aquells que hem sal­tat sense xarxa del miratge de la feina per a tota la vida a l’infern de la deso­cu­pació de llarga durada sobre la qual hem cai­gut molts dels que tran­si­tem entre les últi­mes espel­mes de la qua­ran­tena i l’arren­cada de la cin­quan­tena i, si no ho hem fet encara, anem sal­ti­ro­ne­jant com funam­bu­lis­tes sobre un fil cada cop més esfi­la­gar­sat.

A Dolça intro­ducció al caos, la decisió sobre l’avor­ta­ment opera com a deto­nant, com a inter­rup­tor d’una història argu­men­tal­ment molt més densa, arma una nar­ració hete­ro­doxa sobre la mater­ni­tat, i la pater­ni­tat, que és trista sense ser deso­la­dora, una novel·la sense edul­co­rants que, tan­ma­teix, no resulta gens amar­gant. La visió d’una crisi par­ti­cu­lar entre dues per­so­nes que nave­guen entre prin­ci­pis que cre­ien sòlids, la deso­ri­en­tació soter­rada que emer­geix de sobte i les ganes d’esti­mar, d’esti­mar-se, de ser esti­mats.

A PROPÒSIT DE WOODY ALLEN

Si pas­sem de la gene­ració dels millen­ni­als a la dels boo­mers resulta alta­ment indi­cada la lec­tura de l’auto­bi­o­gra­fia de Woody Allen, A propòsit de no res. També interes­sarà a la franja sand­vitx nas­cuda a les escor­ri­a­lles dels sei­xanta, una mena d’apàtri­des gene­ra­ci­o­nals que no som ni una cosa ni l’altra, ni tu ni vos, ni carn ni peix, i que vam créixer admi­rant el de Bro­oklyn quan ja era un cine­asta con­sa­grat per algu­nes obres mes­tres com Annie Hall, Man­hat­tan i Han­nah i les seves ger­ma­nes, vis­tes en cine­mes de repo­sició o direc­ta­ment a la tele i que des d’ales­ho­res ens anem escar­xo­fant al pati de buta­ques cada cop que el pro­jec­tor engega amb la inva­ri­a­ble tipo­gra­fia Wind­sor blanca sobre negre (recre­ada a la coberta del lli­bre) i un estàndard del jazz dels anys qua­ranta com a melo­dia impres­cin­di­ble.

Con­si­de­rat per les noves gene­ra­ci­ons un mons­tre digne de ser cre­mat a la pira més alta del movi­ment #metoo, la història de Woody Allen, traduïda per Helena Lamu­ela, resulta, al marge de les con­si­de­ra­ci­ons sobre les seves rocam­bo­les­ques rela­ci­ons ínti­mes, un volum d’història de Nova York de la segona mei­tat del segle XX en gene­ral, del cinema en par­ti­cu­lar i de l’obra d’Allen si aca­bem de con­cre­tar més.

Amb la sobre­ac­tu­ada modèstia habi­tual, el cine­asta explica d’una manera entre hila­rant, entra­nya­ble i cruel la seva infan­tesa, els seus ini­cis com a còmic en el món de l’espec­ta­cle i la seva pro­gres­siva entrada en la fama cine­ma­togràfica, amb un llarg excurs excul­pa­tori sobre les acu­sa­ci­ons de caire sexual que han omplert pla­nes i pla­nes de dia­ris però ni una rat­lla de sentències judi­ci­als, en què sem­pre ha estat exo­ne­rat. També hi ha alguns paràgrafs i sentències antològics, dig­nes dels millors guions de les seves pel·lícules, com la que podria resu­mir el lli­bre sen­cer (“Torno a les urpes de la meva ene­miga més ferotge, la rea­li­tat”) o la que li ser­veix per resu­mir-se millor a ell mateix: “És increïble que se’m des­cri­gui tan sovint com un intel·lec­tual. És una visió de mi tan frau­du­lenta com el mons­tre del llac Ness, ja que no tinc ni una sola neu­rona intel·lec­tual al cap [...] Sí que tinc, però, unes ulle­res de mun­tura de pasta negra, i pro­poso que és aquest objecte, com­bi­nat amb una certa traça a l’hora d’apro­piar-me de bocins de fonts eru­di­tes massa pro­fun­des per a mi, però que en la meva feina puc uti­lit­zar per fer veure que sé més coses de les que sé, que fa que aquest conte de fades s’aguanti.” El des­ta­cat autor vin­tage Vicenç Pagès-Jordà afir­mava fa uns mesos en una entre­vista en aques­tes matei­xes pàgines que Woody Allen, al con­trari de Clint Eastwood, és un per­so­natge que amb el temps se li ha anat fent antipàtic, una opinió amb què coin­ci­dia un ser­vi­dor fins que la lec­tura de l’auto­bi­o­gra­fia, almenys a mi, m’hi ha fet recon­ci­liar.

L’ÈPICA D’ÉRIC VUI­LLARD

Va sor­pren­dre els lec­tors cata­lans l’any 2017 amb el petit lli­bre L’ordre del dia, una recre­ació històrica ben docu­men­tada del con­tu­berni de les prin­ci­pals for­tu­nes ale­ma­nyes per aliar-se amb el nazisme, que a França li havia meres­cut el pres­tigiós Premi Gon­court. La sor­presa, posi­tiva, va con­ti­nuar el 2018 amb 14 de juliol, una altra nar­ració intensa i breu sobre la presa de la Bas­ti­lla, i el 2019 amb l’evo­cació de la pri­mera Guerra Mun­dial a La Bata­lla d’occi­dent, totes publi­ca­des per Edi­ci­ons 62, que aquest setem­bre ha publi­cat de Vui­llard una quarta nar­ració històrica, La guerra dels pobres, cen­trada en una revolta local al cen­tre de la con­vulsa Europa del segle XVI, si és que hi ha algun segle a Europa, com al món sen­cer, que no ha estat total o par­ci­al­ment con­vuls. Éric Vui­llard és un escrip­tor que com­bina el rigor històric basat en la recerca prèvia sobre els fets amb una recre­ació novel·lada car­re­gada d’èpica i reflexió moral. Posant el focus en un epi­sodi con­cret de la història, sigui una reunió de pro­homs teu­tons, sigui la revolta dels des­ar­ra­pats pari­sencs, com en aquesta ocasió els page­sos ale­manys ence­sos pel religiós Tho­mas Müntzer, del moment con­cret passa a la visió total, de l’indi­vi­dual al col·lec­tiu, de l’anècdota a la cate­go­ria, segu­ra­ment perquè mai res no és sim­ple­ment anecdòtic en el doll de les vivències huma­nes. Traduïda per Jordi Martín Llo­vet, La guerra dels pobres queda, pel tema esco­llit, molt lluny dels grans capítols de la història que aborda en els lli­bres ante­ri­ors, i podria per­fec­ta­ment pas­sar des­a­per­ce­buda entre les nove­tats edi­to­ri­als de la tem­po­rada si no fos perquè ja n’hi ha molts que hem esde­vin­gut adep­tes i addic­tes a la prosa tor­ren­cial d’Éric Vui­llard.

“Orri­ols ha escrit una novel·la sense edul­co­rants que, tan­ma­teix, no resulta gens amar­gant”

DOLÇA INTRODUCCIÓ AL CAOS Autora: Marta Orriols Editorial: Edicions del Periscopi Pàgines: 256
A PROPÒSIT DE NO RES Autor: Woody Allen Editorial: Alianza Editorial Pàgines: 424
LA GUERRA DELS POBRES Autor: Éric Vuillard Editorial: Edicions 62 Pàgines: 96
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor