Articles

Reflexionar de la ‘b’ a la ‘t’

La segona edició del la Biennal de Pensament demostra la necessitat del programa, ja que moltes entitats s’hi han adherit i bona part de les sessions s’utilitzen, posteriorment, per a sessions escolars

PRIMERES ESPASES
A la Biennal intervenen personalitats com Margaret Atwood, Donna Haraway i Enric Casasses

De la b de biennal a la t, la darrera lletra de pensament. És tota una declaració d’intencions, una voluntat de trencar els codis per accedir a repensar el que faci falta. Perquè la segona edició d’aquesta iniciativa no pretén pas tancar cap opinió com a veritat única. Més que pretendre construir una enciclopèdia tancada, convida a escampar preguntes i a obrir debats. La Biennal de Pensament, que convoca l’Ajuntament de Barcelona (com ja ho va fer el 2018) aspira a repensar el món a través de sessions que indaguen quatre itineraris pautats: ciutat, democràcia, futur i tecnologia. Enguany, les sessions han potenciat l’streaming per compensar la pèrdua de públic a causa de la covid. A través del web propi, també tenen previst deixar penjades totes les intervencions per poder-se consultar sense caducitats: “Ens consta que hi ha escoles i universitats que aprofiten el material per als seus debats durant el curs”, comenta el responsable de l’àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat, Joan Subirats. La Biennal presencial s’acaba aquest diumenge, però, en realitat el material segueix latent amb tota la seva dimensió a les xarxes. Que en la segona edició s’hi hagin sumat moltes més entitats demostra que el format és un model d’èxit que ha sabut integrar tot tipus d’entitats per eixamplar el debat a molts estrats de la ciutat.

Aquest any, però, no hi ha hagut l’espontaneïtat del 2018, quan es va provocar el ciutadà a aturar-se al costat del mercat de Sant Antoni per escoltar les discussions constructives sobre un tema de fons, ja que la covid ho ha fet molt complicat. Dimarts a la tarda, per exemple, en la primera sessió a la Fabra i Coats, prop d’un 50% de les cadires van quedar buides per presenciar una conferència sobre els projectes compartits (entre Ajuntament, entitats que ho impulsen i veïns que hi habitin). Davant l’especulació urbanística a Barcelona, l’Ajuntament i la societat civil estudien fórmules per protegir el sòl disponible de l’especulació. Una primera prova és la norma municipal que obliga a cedir a preu de pis públic el 30% d’un edifici de nova construcció a la ciutat. Lamentava Lali Daví, de la cooperativa LaDinamo, que no s’hagi apostat pel model danès, que preveu que quan hi ha la possibilitat d’una venda de tota una finca d’un sol propietari, els llogaters puguin tenir prioritat de compra. Seguint el cas del projecte Community Land Trusts, que s’està desenvolupant a Brussel·les, es preveien les dificultats de diferent tipus que es podrien produir a Barcelona: de confiança política (l’administració perd el control perquè només disposa del 33% de les decisions), legal (perquè la llei sovint protegeix l’administració a ser-ne titular) i social (amb una tradició arrelada del pis individualista) per donar empenta a la socialització dels edificis i dels barris. Més enllà de qui n’és el propietari, el que compta és com es comparteix i com es decideix com serà cada pis i cada espai per compatir. La xerrada va acabar amb un repte per a les cooperatives: que assumissin pisos públics de complexitat per empoderar els seus veïns i anar desestigmatitzant edificis i carrers de determinats barris.

Alguns dels pensadors, escriptors, poetes i artistes que formen part d’aquest programa són Margaret Atwood, Donna Haraway, Vinciane Despret, Irene Solà, Maria Arnal, María Sánchez, Enric Casasses, Maria Cabrera, Esther (Mayoko) Ortega, Daura Mangara, Peter Frase, Laura Llevadot, Lucas Barrero, La Calòrica, Ernestro Castro, Elizabeth Duval, Clàudia Rius, Anna Pacheco, Cristina Morales, Marta Sanz i Raül Garrigasait. La covid ha obligat a exprimir l’enginy per tenir-los presents en diferents formats.

REELABORAR UN DICCIONARI

La Biennal del Pensament ha convidat pensadors a fer una relectura d’algunes paraules en el context actual. Aquí en recollim una selecció. L’encàrrec ha passat, posteriorment, a mans d’artistes visuals i cineastes, que n’han fet una adaptació en format càpsula. Es poden consultar a “ Un vocabulari per al futur”.

Afirmació
AUTORA: Rosi Braidotti, catedràtica de filosofia
CREADORA AUDIOVISUAL: Laida Lertxundi
Vivim temps convulsos i contradictoris que exigeixen de nosaltres una nova manera d’estar al món: una ètica de la generositat i de la col·laboració, i el reconeixement de la nostra recíproca interdependència amb tots els éssers, humans i no humans, orgànics i inorgànics, amb els quals compartim el planeta.
Anticipació
AUTOR: José Luís Peixoto, escriptor
CINEASTA: Andrés Duque
Quan anticipem el que vindrà, ens sembla viure el futur en el present. Som aquí i al mateix temps som a l’anticipació del que succeirà demà: calculem, preveiem, imaginem possibilitats. És una càbala plena d’imperfeccions i alhora inevitable. Mentre estiguem vius, més enllà del món que tenim davant dels ulls, portarem el món que esperem.
Assaig
AUTORA: Nona Fernández, actriu, escriptora i guionista
CINEASTA: Isaki Lacuesta
Podem aprendre dels errors del passat? Podem reconstruir allò que ha estat trencat abans? Quan comença el futur ? Assagem, intentem, repetim, ens equivoquem i ho tornem a intentar. Entre les runes i els desencerts, dia rere dia, torna a sortir el sol. Ens despertem un cop i un altre amb la possibilitat d’esmenar el que hem fet, amb una nova oportunitat de fer l’intent.
Espècie
AUTOR: Stefano Mancuso, investigador i escriptor
CREADORS AUDIOVISUALS: Xiana do Teixeiro i Emilio Fonseca
Nosaltres, els humans, estem convençuts que formem part de la millor, més desenvolupada i complexa espècie viva. Ens resulta inconcebible imaginar que un cuc, un fong o una falguera puguin ser millors que nosaltres, tot i que en termes de supervivència de l’espècie les nostres expectatives són més aviat mediocres. Ara bé, si ens extingíssim demà, a qui podria interessar-li que haguem escrit la Divina Comèdia o el Quixot?
Frontera
AUTORA: Ingrid Rojas Contreras, escriptora i periodista
CREADORA AUDIOVISUAL: Diana Toucedo
A banda i banda de la frontera la terra és idèntica. I quan no hi ha cap barrera física, sovint ens resulta impossible imaginar-la. Encara que ho intentem, no veiem més que muntanyes, roques, terra, trossos de cel, sense cap divisió. Què separen les fronteres? És possible que, en el futur, en dir ‘frontera’ pensem en l’espai on les coses es connecten?
Herència
AUTOR: Juan Mayorga, dramaturg
CINEASTA: Carolina Astudillo
És la voluntat de deixar algun tipus de llegat, o la necessitat de ser recordat, un exercici de vanitat? Es construeix una vida més plena si pensem que hem de deixar algun llegat, tant si és material com immaterial? Qualsevol herència du associada un compromís inicial, el d’abraçar-la i donar-li alguna continuïtat, o el de rebutjar-la o ignorar-la. A què, a qui atorgar continuïtat i quins fils interrompre?
Llibertat
AUTOR: Raül Garrigasait, escriptor, traductor i hel·lenista
CREADORS AUDIOVISUALS: Laura Ginés i Pepón Meneses
Podem trobar un equilibri entre la supervivència i la llibertat, en aquest moment en què l’una sembla anar en contra de l’altra? És la llibertat més valuosa que la pròpia vida o estem disposats a sacrificar-la per una vida llarga, segura i indolora? Ens convencem que és una renúncia temporal, però hi ha renúncies temporals que marquen tota una època. Què serà d’ara endavant viure una vida plena?
Refugi
AUTORA: Marta Marín-Dòmine, escriptora, traductora i realitzadora documental
CINEASTA: Carla Simón
Trobar refugi, habitar-lo, construir experiència, retrobar-hi el cos, després de fugir. Acollir qui fuig, estretir distàncies, fer possible qualsevol espai, diluir les barreres que defineixen una identitat i permetre’n la transformació. Quin nosaltres podem construir amb els interrogants que ens planteja el futur?
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor