Teatre

Silencis casuals trobats

Els silencis que el director i dramaturg Guillem Clua conrea en la seqüela de ‘Smiley’ tenen un to agre i, a la vegada, redemptor, que relativitza les paradoxes de la vida adulta
Sobre ‘Paraules que trenquen ossos’: ‘‘Escoltar en la foscor el silenci perceptible de l’arbreda, traspassa. Com si fos una ària lírica il·luminada per una fràgil cuca de llum. Preciós viatge als temps de les llegendes”

De silen­cis n’hi ha de tro­bats, i n’hi ha de bus­cats. N’hi ha que enfon­sen l’ànima al per­so­natge, i d’altres que el revi­ta­lit­zen. L’espec­ta­dor, habi­tu­al­ment, com­par­teix la mateixa estra­nyesa que l’intèrpret en cada situ­ació. Quan els telers callen, augura una crisi que evoca fred i gana a la humi­tat de la colònia tèxtil. En canvi, quan la natura s’expressa des del silenci humà, es rege­nera una cos­mo­visió que ager­mana tots els éssers vius i que exi­geix un com­promís. Nor­mal­ment el silenci es rela­ci­ona amb la nit. Com a De dol i els mal­sons amb l’apa­rició del pare. O a El com­bat del segle. Com si el dar­rer punch de la vida esta­bornís a càmera lenta un espor­tista amb llums i ombres. Ara, pot­ser la situ­ació més estra­nya que com­par­ti­rem en aquest recull és la de Smi­ley. Una emo­ti­cona recon­ci­lia (pot­ser) una situ­ació amarga, d’un con­for­misme pragmàtic de vida adulta... Els silen­cis casu­als, tro­bats, són els que remo­uen l’espe­rit.

Dra­matúrgia: Anna Maria Ricart

Direcció: Fer­ran Utzet

Lloc i dia: El Maldà. 14 d’octu­bre (fins a l’1 de novem­bre)

EL SILENCI DELS TELERS

Sim­pli­ci­tat de l’espai i situ­ació dels per­so­nat­ges. Com si unes tre­ba­lla­do­res del tèxtil nar­res­sin el seu tes­ti­moni al peu de les històriques màqui­nes de filar de les colònies tèxtils. És sen­zill, directe i efec­tiu. A par­tir del lli­bre de tes­ti­mo­nis d’Assumpta Mon­tellà, es va donant espai a capítols ben vari­ats i a com­por­ta­ments de les dones hones­tes, més o menys bel·lige­rants amb els amos; sem­pre des­con­fi­ant de les inten­ci­ons dels encar­re­gats. Tot i que la majo­ria del dia a dia es narra a par­tir de dues pro­ta­go­nis­tes ami­gues, com­pa­nyes i de pen­sa­ments ben opo­sats sobre els drets dels tre­ba­lla­dors i les bon­dats dels amos, hi apa­rei­xen altres veus. Hi ha un rosari de com­por­ta­ments que sin­to­nit­za­rien molt bé amb La mater­ni­tat d’Elna, Ras­tres-Arge­lers i Win­ni­peg, per exem­ple. Peti­tes històries de vida anònima, pujada dalt de l’escena, que ense­nyen la inte­gri­tat d’unes dones que van patir unes situ­a­ci­ons avui difícils d’ima­gi­nar (com ara la impos­si­bi­li­tat de fer tea­tre, o anar a votar). Pot­ser li falta una certa vin­cu­lació amb situ­a­ci­ons que encara avui s’han d’acon­se­guir igua­lar, tant en l’àmbit fami­liar com en el social. Una de les tro­ba­lles de la peça són les ges­ti­cu­la­ci­ons de les tre­ba­lla­do­res per fer-se enten­dre al peu dels telers (i com l’espec­ta­dor pot seguir-ho lle­gint-los els lla­vis o amb el text dia­lo­gat pro­jec­tat al fons de l’escena).

Com­pa­nyia: Pagans

Lloc i dia: Parc del Car­de­ner. Pont Nou. Diven­dres, 16 d’octu­bre. Fira Medi­terrània

PARAU­LES QUE TREN­QUEN OSSOS

En la foscúria, pels camins gens tran­si­tats i el punt impres­cin­di­ble de fred i de vul­ne­ra­bi­li­tat, el viatge oníric engega (ter­ri­ble con­tra­dicció) amb uns telèfons mòbils que per­me­ten comu­ni­car-se indi­vi­du­al­ment amb tota la gent del grup (els espec­ta­dors) i de trans­me­tre’ls que hi ha una altra xarxa ances­tral a banda de les xar­xes soci­als actu­als: la que prac­ti­quen els arbres dins dels bos­cos. Enten­dre que la natura també té hackers (paràsits) però, per sobre de tot, que sap rege­ne­rar-se com­par­tint l’ener­gia dels mine­rals de l’entorn i del sol és només el prin­cipi d’un viatge per on pas­se­gen minai­rons i, sobre­tot, dones d’aigua. La capa­ci­tat de creure i de somiar no té atu­ra­dor, ni es regeix sem­pre per la ciència de les com­pro­va­ci­ons empíriques. La neces­si­tat de comu­ni­car-se, de com­par­tir, de viure amb inten­si­tat, fa la resta. L’estació màgica final, que sim­bo­litza les con­ne­xi­ons de la natura però també entre les per­so­nes, és recon­for­tant. Sobre­tot, en temps de la covid i de distància. Tot i que tota l’experiència s’hagi fet asse­gut en una cadira i, això sí, sen­tint les res­pos­tes al qüesti­o­nari per­so­nal que els apa­rells fan a cada espec­ta­dor. En la fos­cor i sen­tint la humi­tat de riu als ossos, es per­cep que el What­sApp és enginyós, però que la relació que hi ha (tot i obli­dar-la sovint) amb la natura acaba resul­tant redemp­tora. I sen­tir-ho en la pròpia pell fa sen­tir-se un petit pri­vi­le­giat i un nou com­promès amb la causa de la pro­tecció de la natura. Escol­tar en la fos­cor el silenci per­cep­ti­ble de l’arbreda, tras­passa. Com si fos una ària lírica il·lumi­nada per una fràgil cuca de llum. Preciós viatge com­mo­ve­dor fins i tot amb l’ús de la tec­no­lo­gia més anacrònica als temps de lle­gen­des...

Auto­ria i direcció: Denise Dun­can

Lloc i dia: Sala Beckett, 20 d’octu­bre (fins al 22 de novem­bre). De Grec a Grec

EL COM­BAT DEL SEGLE

Denise Dun­can torna a denun­ciar la presència de negres en els con­ti­nents en què els blancs són els que con­tro­len el poder. Ho fa par­tint d’un fet històric, el cas de Jack John­son, el pri­mer boxe­ja­dor negre que va ser el campió mun­dial dels pesos pesants. Tot i que hi ha moments que la peça res­sona a bio­pic, Dun­can no és ama­ble amb el gegant, perquè deixa clares les seves ànsies de pro­vo­car el rival i de tenir pocs mira­ments amb les dones, la beguda i les dro­gues. Però la peça peca massa de voler ser nar­ra­tiva, d’insis­tir en una manera de ser del pro­ta­go­nista (també del seu con­trin­cant, “la gran espe­rança blanca”, James J. Jef­fries). En aquest per­so­natge, hi clava totes les dosis de racisme dels Estats Units de prin­ci­pis de segle. I rebat el con­fron­tisme entre els dos galls del ring. Els retrata, i els des­criu però no ense­nya la seva evo­lució.

John­son encar­nava un dels pri­mers refe­rents negres que rei­vin­di­ca­ven el dret a ser trac­tats com qual­se­vol altra per­sona blanca. Però man­te­nia el pri­vi­legi (i n’abu­sava) de l’home envers la seva dona. És en aquesta con­tra­dicció on la peça hau­ria tro­bat molts més plecs de la situ­ació. Dun­can feria més en el Negrata de merda, estre­nat al Tan­ta­ran­tana. La difi­cul­tat del càsting (tro­bar un actor negre cor­pu­lent a Bar­ce­lona, Armando Buika) s’ha sal­vat, però pot­ser no s’ha tin­gut en compte treure-li el pes de la peça (i tras­lla­dar-la al món femení amb unes ambi­va­lents Que­ralt Albi­nyana, Andrea Ros i Yolanda Sikara, per exem­ple, gua­nya­ria una capa de dra­matúrgia). Per la seva banda, cal des­ta­car d’Àlex Bren­demühl la seva inter­pre­tació al saxo­fon i unes inter­ven­ci­ons aspres i lacòniques d’una duresa impúdica.

Dun­can és una veu impres­cin­di­ble a la car­te­llera de Cata­lu­nya. Perquè vol nor­ma­lit­zar la presència de tot tipus d’actors (sexe i color de la pell) a escena. Una situ­ació que neces­sita millo­rar en els repar­ti­ments del país. De fet, no cal cons­truir per­so­nat­ges de negres i blancs, sinó donar el paper que millor s’adeqüi a cada per­fil d’intèrpret, sense neces­si­tat de jus­ti­fi­car res.

Auto­ria i direcció: Gui­llem Clua

Lloc i dia: Aquitània Tea­tre, 22 d’octu­bre (fins a mit­jan desem­bre)

SMI­LEY, DESPRÉS DE L’AMOR

Què pas­sa­ria si dos exa­mants es tro­bes­sin pel car­rer i rei­ni­ci­es­sin una relació sis anys després? Tot i que els fereix a tots dos, tot i que cadascú ja ha refet la seva vida, l’amor per­dura? L’amor és un tren que només passa un cop a la vida? O, pot­ser, és una estació en un cir­cuit en bucle? Albert Tri­ola i Ramon Pujol tor­nen a pre­sen­tar dos per­so­nat­ges fràgils i alhora empàtics. Que te’ls endu­ries a casa a fer con­fes­si­ons i dei­xar que la con­versa esbravés totes les ansi­e­tats. Gui­llem Clua ha tor­nat a enge­gar la màquina en mode comèdia romàntica i ha tret del magí una seqüela d’aque­lla cele­brada Smi­ley: una història d’amor. Ho ha fet amb el mateix equip d’actors i repro­duint els dos arque­tips de gais: l’intel·lec­tual inse­gur i sen­si­ble i l’hedo­nista, espon­tani i ingenu. Segu­ra­ment, el temps ha fet que les esce­nes (en gene­ral còmiques i amb els moments diver­ti­da­ment pedagògics per no dei­xar pen­jats els hete­ro­se­xu­als) ras­quin una mica més avall, amb un cert con­for­misme de la vida. Tant vul­gar però tant real, alhora.

La posada en escena repro­du­eix l’espai (el Bar & Bero), tot i que ara molt més cool. I la samar­reta sense mànigues de mari­ner de l’Àlex. El Bruno con­ti­nua amb els seus pro­jec­tes d’arqui­tec­tura ecològica urbana. Les dèries con­ti­nuen bate­gant, apa­rent­ment, amb dues mane­res d’enten­dre la vida molt dife­rents però que, en canvi, són magnètiques. Com en la pri­mera peça, l’humor con­ci­lia hete­ro­se­xu­als amb gais, rient de les matei­xes vul­ga­ri­tats quo­ti­di­a­nes. Demos­tra que no és tan impor­tant si s’estima una per­sona del mateix sexe o no com el fet de com­par­tir l’experiència elec­trit­zant de l’amor amb algú altre.

Auto­ria i direcció: Que­ralt Riera

Lloc i dia: Sala Àtrium, 23 d’octu­bre. Fins a l’1 de novem­bre

DE DOL

Com ja va fer Que­ralt Riera amb L’amor (no és per a mi, va dir Medea), torna als clàssics per abor­dar la con­flic­ti­vi­tat amb la família. És en el nucli més petit on es pro­du­ei­xen les grans con­fi­an­ces i on es donen les decep­ci­ons més grans. De dol indaga sobre Ham­let i Ofèlia. Aquest Ham­let des­con­so­lat i soli­tari també du corona. És el seu màxim desig cele­brar l’ani­ver­sari a l’escola i que li plan­tin una corona. És un enllaç lúcid per vin­cu­lar aris­tocràtica èpica shakes­pe­a­ri­ana amb la quo­ti­di­a­ni­tat de les esco­les bres­sol d’arreu. Però la majo­ria del seu dis­curs, tot i tru­far-lo de loca­lis­mes, apa­reix massa dis­tant per a l’espec­ta­dor. Té una cons­trucció pot­ser massa cap endins. Cer­ta­ment, Riera tre­ba­lla un text molt lite­rari, intros­pec­tiu, com també ho era aque­lla tragèdia de L’amor mor, a l’Esce­nari Joan Brossa. Pot­ser la peça amb més llu­mi­no­si­tat par­teix d’una relació entre dues amants, For­qui­lla, mitjó, arra­cada, pre­sen­tada recent­ment a la Sala Fènix: una peça sen­zi­lla quant a estruc­tura i cons­trucció de per­so­nat­ges que per­met viure el desig i la satis­facció d’actuar amb lli­ber­tat i d’atre­vir-se a tren­car amb els impe­di­ments soci­als. La volun­tat de recerca de la dra­ma­turga per­met ima­gi­nar un viatge cons­tant de recerca en for­mes tea­trals sem­pre ínti­mes, que con­necti amb el jo més pro­fund de l’espec­ta­dor. Aquest és el repte que cal que con­tinuï per­se­ve­rant.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor