Música

JORDI PARDO

DIRECTOR GENERAL DE LA FUNDACIÓ PAU CASALS

“Pau Casals era un músic total”

El director general de la Fundació Pau Casals, Jordi Pardo, explica el procés de creació de l’orquestra fa cent anys i els actes previstos per commemorar aquella efemèride

PERSONATGE POC CONEGUT
“Pau Casals és un exemple molt clar de com la popularitat pot ser un enemic del coneixement”

Ens tro­bem a la casa del Gremi de Velers, seu de l’ofi­cina de Bar­ce­lona de la Fun­dació Pau Casals. Un edi­fici car­re­gat d’història, situat molt a prop del Palau de la Música. Jordi Pardo no només és el direc­tor de la fun­dació que du el nom de Casals, sinó també un excel·lent conei­xe­dor de l’obra del músic i del procés que el va por­tar, fa cent anys, a fun­dar una orques­tra que va revo­lu­ci­o­nar el pano­rama musi­cal del país.

Tots ple­gats tenim asso­ci­ada la imatge de Pau Casals a la d’un virtuós del vio­lon­cel i a la seva cone­guda inter­venció a l’ONU. Però, en canvi, es coneix menys el seu ves­sant com a direc­tor..
Casals és un exem­ple de com la popu­la­ri­tat pot ser un ene­mic del conei­xe­ment. És un per­so­natge enor­me­ment popu­lar (hi ha qua­tre-cents muni­ci­pis que li han dedi­cat una plaça o un car­rer) i quan pen­sem en ell ens ve el cap El cant dels ocells o recor­dem un frag­ment del dis­curs que va fer el 24 de febrer del 1971 a les Naci­ons Uni­des. Més enllà d’això, però, la major part dels cata­lans en saben molt poc. I això ens pre­o­cupa moltíssim, perquè jus­ta­ment si Casals té una carac­terística de com se l’ha cone­gut arreu del món és com a músic total. En els ambi­ents musi­cals, és recor­dat, per des­comp­tat, com el gran inno­va­dor, amb talent, en la inter­pre­tació del vio­lon­cel. La seva car­rera exi­tosa li va impe­dir fer el que des de petit havia estat el seu somni.
De fet, va començar a diri­gir de molt petit..
Quan tenia 5 anys, ja jugava a diri­gir el cor del Ven­drell i quan en tenia 17 va diri­gir una òpera del seu gran amic Enric Gra­na­dos. El 1908, amb gran èxit, va diri­gir a París una obra de Beet­ho­ven. Des de molt jove, doncs, ja tenia aquest neguit. I, evi­dent­ment, abans de venir a Bar­ce­lona ja havia diri­git grans for­ma­ci­ons a Viena, Lon­dres i Nova York. Aquí, però va retor­nar jus­ta­ment amb la idea de fer rea­li­tat el seu somni. Ell havia tri­om­fat a París el 1899 amb l’Orques­tra Lamou­reux, i a par­tir d’aquí va con­que­rir els esce­na­ris més impor­tants de tot Europa. En un temps en què no hi havia línies aèries, podia arri­bar a fer 250 con­certs en un any. Tenia, doncs, una agenda extra­or­dinària, fora del que era habi­tual en aquells temps.
I quan va deci­dir tor­nar al nos­tre país?
El 1914 va deci­dir anar a viure a Nova York, on es va casar amb la soprano nord-ame­ri­cana Susan Met­calfe, però cinc anys després va retor­nar a Cata­lu­nya i va fixar la seva residència a Bar­ce­lona. Hi va arri­bar amb dos objec­tius: d’una banda, la il·lusió per apu­jar el nivell simfònic de la ciu­tat i, de l’altra, fer arri­bar la música a la gent. Era d’aquells ciu­ta­dans que cre­ien en la bellesa, la cul­tura i l’edu­cació com a vehi­cles d’eman­ci­pació social. Deia que el que expres­sava el bo i millor de la con­dició humana era la capa­ci­tat per fer música, i l’antítesi d’això és la guerra. Con­si­de­rava que tot ésser humà tenia la capa­ci­tat i la dig­ni­tat d’empo­de­rar-se d’aquesta capa­ci­tat.
Quin era el pano­rama musi­cal a Cata­lu­nya el 1919?
En aquells moments, les orques­tres eren un valor icònic. Una ciu­tat havia de tenir una bona orques­tra. I dei­xeu-me dir una cosa: tot i que l’accés a la cul­tura era menor, perquè hi havia mol­tes més diferències soci­als, tenia una posició de cen­tra­li­tat que ara no té. Ara hi ha més con­sum cul­tu­ral, hi ha més accés, però el pres­tigi ja no es cons­tru­eix essen­ci­al­ment a par­tir de la cul­tura, com pas­sava fa cent anys.
A més, va arri­bar en un con­text de crisi de la post­guerra i en plena pandèmia de la grip. Vaja, un esce­nari molt sem­blant a l’actual...
En aque­lla època, Cata­lu­nya tenia 2.300.000 habi­tants. L’espe­rança de vida era entre 40 i 42 anys. No s’havia patit direc­ta­ment la Pri­mera Guerra Mun­dial, però sí les con­seqüències. I, a més, Pau Casals va arri­bar en plena pandèmia de la grip, que va supo­sar més de 50 mili­ons de morts a Europa i a Amèrica. La tra­dició coral i l’acti­vi­tat musi­cal era prou impor­tant a Cata­lu­nya. S’havia inau­gu­rat el Palau de la Música el 1908, el Liceu fun­ci­o­nava des del segle XIX. Era, doncs, una ciu­tat en crei­xe­ment i molt cre­a­tiva.
La recep­ti­vi­tat que va tro­bar ini­ci­al­ment no és la que s’espe­rava i va aca­bar impul­sant un pro­jecte per­so­nal...
Ell es pen­sava que tin­dria un suport de les ins­ti­tu­ci­ons i dels ambi­ents musi­cals que no va tenir. És aquest com­por­ta­ment, de vega­des molt propi de casa nos­tra, de mirar amb reticències aquell que arriba després d’haver tri­om­fat a fora. Tenim la tendència a creure que som el cen­tre del món, i la rea­li­tat és una altra. El cas és que Pau Casals, sorprès per aquesta fre­dor, va deci­dir pagar ell aquesta orques­tra i posar-li el seu nom com una manera de gene­rar pres­tigi. Ell mateix va selec­ci­o­nar 88 músics i va crear una for­mació extra­or­dinària, que de seguida va con­que­rir el públic. Algun dels músics que van començar opo­sant-se al pro­jecte de Casals van aca­bar sent amics i li van reconèixer el seu talent.
En el pano­rama musi­cal del país, l’orques­tra va repre­sen­tar una fita. En quin sen­tit? Què va apor­tar exac­ta­ment?
Bar­ce­lona era una ciu­tat que no estava con­nec­tada amb els cir­cuits musi­cals. I per aquí, hi va pas­sar tot­hom. Els millors direc­tors, com­po­si­tors i solis­tes del moment: Ric­hard Strauss, gran amic de Casals; Ígor Stra­vinski, Manuel de Falla... A més, Casals, que era un home més aviat clàssic en el sen­tit que con­si­de­rava Bach, Mozart i Beet­ho­ven pun­tals de la música, es va obrir als nous llen­guat­ges. I també a com­po­si­tors cata­lans. En tot cas, aquell pro­jecte va tenir un impacte inter­na­ci­o­nal extra­or­di­nari. Una altra carac­terística del seu tarannà és el fet que no va voler que l’orques­tra se n’anés a fer bolos pel món, sinó que va pre­fe­rir recórrer el país i anar a ciu­tats com Lleida, Gra­no­llers, Reus, Girona, Sant Feliu de Guíxols..., bàsica­ment amb la idea d’apro­par la música a la gent que no estava habi­tu­ada a anar a con­certs. De forma paral·lela, també va començar a fer con­certs benèfics, fins a l’extrem que va idear un pro­jecte, que es va mate­ri­a­lit­zar, que és l’Asso­ci­ació Obrera de Con­certs.
Par­leu-nos d’aquest pro­jecte. Quin impacte social va tenir?
Pri­mer de tot, hem de dir que Pau Casals no va voler ges­ti­o­nar direc­ta­ment aquest pro­jecte per qüesti­ons pater­na­lis­tes i, en canvi, va pre­fe­rir que l’auto­ges­ti­o­nes­sin els obrers. Els diu­men­ges al matí, als matei­xos llocs on anava la bur­ge­sia, s’ofe­ria un pro­grama fantàstic i amb els matei­xos direc­tors i solis­tes. L’impacte d’aquesta ini­ci­a­tiva va ser extra­or­di­nari. Van aple­gar més de 3.000 socis repar­tits per tot el ter­ri­tori català. A més del pro­grama de con­certs, també van tenir la revista Fruïcions, un cor, una escola de música...
El 1938 es va cele­brar el dar­rer con­cert i l’orques­tra es va dis­sol­dre de facto...
De fet, el dar­rer con­cert va ser el dis­sabte 18 de juliol del 1936. Casals estava assa­jant al Palau de la Música quan va arri­bar un mis­satge en què es noti­fi­cava que havia escla­tat el cop d’estat. Va ser ales­ho­res, pen­sant que seria el dar­rer con­cert, quan va dir: “Amics, pot­ser que ens aco­mi­a­dem tocant l’Himne de l’ale­gria.” El bagatge, mal­grat tot, és extra­or­di­nari. En els setze anys que va fun­ci­o­nar, es van arri­bar a cele­brar més de 360 con­certs. I en una Cata­lu­nya de 2.300.000 habi­tants es van arri­bar a ocu­par 300.000 seients. La pro­porció i l’impacte és extra­or­di­nari. Això, jun­ta­ment amb la seva acti­tud bel·lige­rant de fer arri­bar la música als més humils. La Guerra Civil va estron­car el pro­jecte. Una orques­tra són uns valors, un reper­tori, uns músics... i tot això es va aca­bar. Només va per­du­rar, i encara ho fa, el record.
També hi devia aju­dar la seva popu­la­ri­tat, el seu com­promís...
Pau Casals era una per­sona molt sen­zi­lla i gene­rosa, que es car­te­java amb gent cone­guda com Tho­mas Mann i Albert Ein­stein, però també amb gent humil. És un dels noms més uni­ver­sals de la cul­tura cata­lana, com Miró i Dalí, però que, a més, va aca­bar cons­truint una agenda de rela­ci­ons extra­or­dinària perquè va tenir un com­promís social molt intens. Amb la música, defen­sava la democràcia, un món sense fron­te­res, la pau.

.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.