Teatre

DE NOU, DES DE LA PANTALLA

‘La vida es sueño’ del Lliure és la més clàssica de les produccions de la sèrie. ‘Bonus track’ aposta pel primer pla quan l’acció és de gran angular
Sr. Serrano demana als pares que surtin de l’habitació per actuar només per als fills. Cabosanroque convida a viure el seu àudio en un súper, amb mascareta i observant la quotidionitat de manera sospitosa

De mane­res de por­tar el tea­tre fora de l’esce­nari (nor­mal­ment a través de la pan­ta­lla) n’hi ha un gra­pat. Aquest mes, que la pandèmia ens ha tor­nat a tan­car els tea­tres, hem pogut tas­tar tea­tre en directe a través de la pan­ta­lla (Agu­pación Sr. Ser­rano). També n’hi ha de pen­sat única­ment per al for­mat, com els clàssics del Lliure i les Meri Yanes Pro­duc­ci­ons). Fins i tot hi ha peces per ser escol­ta­des fora de la pan­ta­lla (Cabo­san­ro­que). I final­ment, el que a par­tir d’ara assen­tarà càtedra i polèmica a parts iguals (les pro­duc­ci­ons escèniques gra­va­des per ser visi­o­na­des ampli­ant el recurs de la càmera fixa: és el cas de Bonus track). Si com­mou i/o acon­se­gueix empa­tit­zar és que el for­mat (o la pro­posta) fun­ci­ona.

Com­pa­nyia: Agru­pación Sr. Ser­rano

Lloc i dia: en línia, 13 d novem­bre (fins al 20 de desem­bre). Tem­po­rada Alta

PRO­ME­TEU

L’Agru­pación Sr. Ser­rano ha desem­bar­cat en el tea­tre fami­liar sense esto­var les seves con­di­ci­ons de fer un espec­ta­cle com­plex. Ela­bora una obra que, a par­tir del mite de Pro­me­teu i de la seva irre­gu­la­ri­tat de robar el foc a Zeus, qüesti­ona la infracció de regles i la pro­por­ci­o­na­li­tat del càstig. No en tenen prou de plan­te­jar un conte que podria que­dar als núvols, el tor­nen a relle­gir a par­tir del Pro­me­teu modern o el Frankens­tein (un doc­tor que atempta con­tra la llei de la mort per cons­truir un ésser que li dona vida). En l’epíleg reso­len el dubte d’un per­so­natge que han anat inter­ca­lant en les esce­nes: un home ros, de mirada altiva que acaba sent detin­gut per la poli­cia en una ambai­xada a Lon­dres, i amb un posat un punt decrèpit. La seva infracció va ser la de reve­lar secrets d’Estat per denun­ciar la impu­ni­tat del poder en la soci­e­tat.

Per cons­truir les seves històries uti­lit­zen figu­res i maque­tes de Lego. A diferència de les obres que pre­sen­ten al públic adult, en la versió digi­tal s’inter­roga la cana­lla de 6 a 11 anys (també es farà pre­sen­ci­al­ment i se suposa que també hi haurà aquesta opor­tu­ni­tat). És la fórmula alter­na­tiva a com­pro­var que no es per­den en la història. Perquè en aquests mun­tat­ges els pares que­den fora de l’escena. Des­a­pa­reix el fil­tre habi­tual de les ses­si­ons fami­li­ars, en què el pare va expli­cant a la cri­a­tura què està pas­sant. Perquè els Ser­rano volen que el seu públic res­pon­gui sense la super­visió dels seus tutors. El des­per­tar crític dels fills s’accen­tua amb aquesta experiència a par­tir d’altres com­panys des­co­ne­guts i d’un intèrpret que es con­ver­teix en una mena de tiet que explica una trama mis­te­ri­osa i un punt esca­brosa.

Com­pa­nyia: Cabo­san­ro­que

Lloc i dia: en línia (al súper), 5 de novem­bre (fins al 20 de desem­bre). Tem­po­rada Alta.

AUDI­O­GUIA per a super­mer­cats...

Els Cabo­san­ro­que s’han atre­vit a bai­xar al super­mer­cat, guar­nits amb les mas­ca­re­tes pres­crip­ti­ves, i s’han dedi­cat a tro­bar les ombres de les mal­dats, com si fos­sin els dimo­nis que docu­men­tava Jacint Ver­da­guer (Dimo­nis), en les eti­que­tes de Don Simón. La seva recerca sem­pre s’ha decan­tat per una inves­ti­gació sonora que bas­teixi uni­ver­sos per si sola. Com quan van tre­ba­llar amb Car­les San­tos (Maqui­nofòbia pia­no­lera), amb un orgue mas­todòntic o amb el difícil equi­li­bri core­ogràfic fla­menc de Rocío Molina (Impulso). Ara, en canvi, han optat per la comu­ni­cació més directa (tot i que sem­pre far­cida de sons i per­so­nat­ges que posen so a les ban­des sono­res). S’han pas­sat a la novel·la negra més efec­tiva, sense gaire mati­sos. En tot cas, esquit­xant referències bibli­ogràfiques com si fos­sin detalls bar­rocs i romàntics, però que des­cri­uen bé el món de lec­tura cal­mada a la butaca amb manta i llum de peu dels seus cre­a­dors, en què els ima­gino...

En aquesta Audi­o­guia hi ha un joc molt pue­ril que pro­voca coses estra­nyes a les cues del súper, perquè seguir les ins­truc­ci­ons com­porta desor­de­nar el fet de tran­si­tar per dins de la botiga. O atu­rar-se a aga­far coses i tor­nar-les a dei­xar. O a obser­var el tall de la pei­xa­tera. I, sovint, mirar de cua d’ull qui es creua al pas­sadís, com si fos el sos­pitós que des­criu l’àudio. El joc agafa la seva potència quan rela­ci­ona els tipus de nas­sos i boques (ara tapa­des per la mas­ca­reta) amb la tipo­lo­gia de caràcters. Com que ara tot­hom se les cobreix, es fan inútils tots aquests estu­dis para­noics i es podrien cre­mar tots en una foguera catàrtica, entre els con­ge­lats i els pol­vo­rons.

Ima­gi­nar quan hi ha mitja vida ama­gada sota d’una mas­ca­reta és màgic. Riure’s de les inco­mo­di­tats, també. Tal nas, tal tro­baràs. Quin olfacte el de Cabo­san­ro­que, que han sabut afi­nar i donar nous valors al món quo­tidià (els efec­tes de la mas­ca­reta, que algun dia haurà de ser caduc).

Dra­matúrgia: Cris­tina Cle­mente i Marc Ange­let

Intèrprets: Merit­xell Yanes i David Plana

Lloc i dia: en línia, 12 de novem­bre. Tem­po­rada Alta

COM­PAR­TIR UBI­CACIÓ

Una invi­tació a jugar amb el públic, des del minut 1: accepta bé les res­pos­tes que es fan tipus Kahoot per anar avançant un enigma que, de comèdia infor­mal, passa a drama fami­liar i va apu­jant el to fins a thri­ller apo­calíptic i satànic.

El guió l’han escrit amb Cris­tina Cle­mente i Marc Ange­let (Lapònia). Pot­ser la peça té uns girs i unes solu­ci­ons engi­nyo­ses, però els can­vis de fil­tres (de comèdia a ter­ror) desu­bi­quen l’espec­ta­dor que, tot i voler jugar, es va sen­tint cada cop més fora de la situ­ació. I ja només està encu­ri­o­sit amb com es resoldrà el cas.

Merit­xell Yanes i David Pla­nas s’han atre­vit amb tot. A Ven­tura han con­ver­tit casa seva en escena. S’han atre­vit a fer la pri­mera sèrie tea­tral, Dolors, sis capítols d’un sur­re­a­lisme des­bor­dant. Amb resums dels capítols ante­rior, inclòs espai amb anun­cis. I ara, han entès que davant de la pandèmia la forma tea­tral pre­nia forma de vide­o­con­ferència per Zoom. Aquest és el seu pri­mer mèrit. En aquesta peça aspi­ra­ven a com­par­tir ubi­cació, a com­par­tir el mateix temps en dife­rents espais, però al final es cons­tata que és el públic qui se sent desu­bi­cat. Pot­ser hau­ria estat més directe dedi­car-se, sim­ple­ment, a jugar. I a sem­brar l’equívoc amb els dos pecats no con­fes­sats de la pare­lla.

Dra­matúrgia i direcció: Carol López

Intèrprets: Dolo Bel­tran, Paul Ber­rondo, Borja Espi­nosa, Andrés Her­rera, Vicenta N’Dongo i Anna Yco­bal­zeta

Lloc i dia: va fer tem­po­rada al Lliure de Gràcia. 19 de novem­bre. Fins a final de tem­po­rada.

Bonus track

Carol López va retra­tar la gene­ració dels 30 amb V.O.S. (versió ori­gi­nal sub­ti­tu­lada). Ara, retrata les incer­te­ses en la madu­resa dels 50 ser­vint-se d’una banda sonora uni­ver­sal. Els actors (que for­men part de la família artística i de les amis­tats de la dra­ma­turga i direc­tora) juguen a inter­pre­tar-se a ells matei­xos, a mos­trar el que podrien ser els seus som­nis i, sobre­tot, les seves pors. Ho fan amb la sim­pli­ci­tat del pri­mer pla, sense gran­di­loqüència, a par­tir d’unes vides anònimes, quasi d’extra­radi, que difícil­ment tras­pas­sa­ran l’èpica. L’obra, vista a través de la sala en línia per­met veure les inter­pre­ta­ci­ons de ben a prop, però anul·la el pri­vi­legi de l’espec­ta­dor de pla­tea de mirar les reac­ci­ons o els racons on no passa l’escena per detec­tar com es viu en cada racó. Tot i així, amb imat­ges cap­ta­des amb una càmera a l’espat­lla li donen un toc pop que s’iden­ti­fica molt bé amb el to de la peça, diver­ti­da­ment infor­mal, humil­ment tràgica i trans­cen­dent.

La peça cons­tru­eix uns per­so­nat­ges des dels pri­mers monòlegs. A mesura que avan­cen les esce­nes es van ente­nent (de vega­des amb un flash­back ben cine­ma­togràfic) les rela­ci­ons dels per­so­nat­ges. I per­fi­lant l’ego de cadascú. Com és i com el veuen. Cadascú de la família pre­senta una vida, ara, més cal­mada. Era molt més tra­gicòmica la dels 40 anys (Res no tor­narà a ser com abans). Ara, als 50, viuen amb la satis­facció dels petits èxits per­so­nals i labo­rals i amb els petits fra­cas­sos d’allò que es farà ina­bas­ta­ble: es con­for­men amb els ports cone­guts, però sem­pre es pot somiar ser la dona de ver­mell en la inti­mi­tat, fabu­lar amb l’heroïna que tots por­tem a dins. El pro­blema és quan es con­trasta el somni amb els llençols gas­tats d’un llit de con­va­lescència. És màgic retra­tar una gene­ració a través dels segons plans, els quo­ti­di­ans, que són els més humans i que gene­ren una empa­tia directa amb l’espec­ta­dor. La seva par­ti­cu­lar banda sonora recull la ten­dra Laura, de Lluís Llach, al cos­tat d’altres peces més opti­mis­tes com Pasa la vida, de Pata Negra, i Volando voy, de Camarón de la Isla.

Dra­matúrgia i direcció: Lucía Miranda

Lloc i dia: en línia, 7 de novem­bre. Fins a final de tem­po­rada

LA VIDA ES SUEÑO

L’actriu Muntsa Alcañiz és la veu i la imatge de la nar­ra­dora d’aquest conte. L’estètica dels tite­lles fets amb paper de vàter i el joc de les pre­gun­tes Tri­vial (sense que es resol­gui qui­nes són les res­pos­tes) són camp abo­nat perquè la iaia que fa de can­gur d’aquesta cana­lla que la deu escol­tar emba­da­lida els en clavi algu­nes de fres­ques en con­tra de les coro­nes i del poder jeràrquic per pres­cripció divina.

Aquesta és l’adap­tació dels “Clàssics per a cri­a­tu­res” del Lliure, que s’han dei­xat endur pel ves­sant més tra­di­ci­o­nal: la nar­ra­dora dia­lo­gant amb els que l’escol­ten i sor­tint momentània­ment de la trama per dei­xar anar les seves dis­qui­si­ci­ons còmiques. El clàssic de La vida es sueño no es qüesti­ona, segu­ra­ment perquè té un final que redi­meix dels mals. Ara bé, si l’obra ha aga­fat volada durant prop de qua­tre-cents anys és per la seva reflexió sobre la ficció i la rea­li­tat, el destí i la capa­ci­tat humana de com­ba­tre-hi. La pre­gunta és si aquest rao­na­ment tan con­cep­tual podria tras­pas­sar a la cana­lla i aquesta en podria treure con­clu­si­ons pròpies. La peça hi passa bas­tant per sobre i es pre­o­cupa més de la nar­ra­tiva, de les acci­ons que s’enca­de­nen a la velo­ci­tat del llamp.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor