Arts visuals

Articulacions

NOU RETRAT D’ALFONS EL MAGNÀNIM

La galeria Artur Ramon ha tret a la llum un impressionant retrat petri del rei Alfons el Magnànim (1396-1458), una descoberta excepcional

No passa cada dia que es dona conèixer una obra de gran trans­cendència his­to­ri­co­artística. I tam­poc és habi­tual que algú orga­nitzi una expo­sició on s’exhi­beix una sola peça. Aques­tes dues cir­cumstàncies s’han donat dar­re­ra­ment a Bar­ce­lona, a la gale­ria Artur Ramon, que ha tret a la llum un impres­si­o­nant retrat petri del rei Alfons el Magnànim (1396-1458), d’uns 35 cm d’alçada i 11 kg de pes. El deli­cat baix relleu fa sobre­sor­tir del bloc de mar­bre blanc el ros­tre de per­fil, amb el seu per­so­nal i intrans­fe­ri­ble nas gan­xut, de qui va ser rei d’Aragó, de València, de Mallorca, de Sicília, de Sar­de­nya i de Nàpols, i comte de Bar­ce­lona.

Es tracta d’una des­co­berta excep­ci­o­nal que ha estat cele­brada com cal, amb una publi­cació acadèmica edi­tada per la mateixa gale­ria i que signa l’his­to­ri­a­dor de l’art Joan Bell­so­lell, espe­ci­a­lista en l’art produït a Cata­lu­nya en l’època del Renai­xe­ment. En un lli­bre que no arriba a les cent pàgines, l’autor estu­dia l’obra minu­ci­o­sa­ment i l’emplaça amb pre­cisió ento­mològica en el con­text en què va ser cre­ada, això és, la Itàlia de mit­jan segle XV, la Itàlia huma­nista i del res­sor­gi­ment clàssic. El retrat segueix el model que Anto­nio di Puc­cio Pisano, dit Pisa­ne­llo, va difon­dre del Magnànim a través de dibui­xos i meda­lles, amb la qual cosa la iden­ti­fi­cació amb el monarca és irre­fu­ta­ble. Ho con­firma la repre­sen­tació a la part baixa d’un gerro amb lli­ris que al·ludeix a l’orde cava­lle­resc de la Jarra i el Grifo, fun­dat pel seu pare el 1403, i que s’emprava per iden­ti­fi­car els mem­bres de la família reial. Una peça com aquesta només pot pro­ce­dir d’algun lloc espe­cial i amb pedigrí. I així sem­bla que és, ja que després d’aparèixer el lli­bre s’ha pogut saber que l’obra tin­dria el seu ori­gen, ni més ni menys, que al mones­tir de Poblet.

No es tracta de l’únic retrat del Magnànim sobre mar­bre i en baix relleu con­ser­vat a Cata­lu­nya. En aquest sen­tit, se’n con­serva un altre, més petit, pro­pi­e­tat de la Fun­dació Mas­cort de Tor­ro­e­lla de Montgrí, on va arri­bar, pre­ci­sa­ment, a través de la gale­ria Artur Ramon. I n’hi ha d’altres en dife­rents ins­ti­tu­ci­ons euro­pees, com el Museu del Louvre i el Vic­to­ria & Albert. Tots ells pale­sen una de les obses­si­ons del monarca, la de pre­sen­tar-se com un príncep del Renai­xe­ment, com el campió de l’huma­nisme, i per això es va ser­vir de les for­mes artísti­ques per posar en marxa una política de repre­sen­tació que, efec­ti­va­ment, li va fun­ci­o­nar a la per­fecció. En l’obra que ens ocupa, el mar­bre i les for­mes esco­lli­des no van ser gratuïts. Eren a l’antico, seguint els reper­to­ris retratístics romans, cosa que li per­me­tia con­nec­tar-se amb la tra­dició del món clàssic que tant admi­rava el Magnànim. Dar­rere de tot ple­gat, cal dir-ho, hi havia una volun­tat mani­festa de pres­ti­giar-se i de legi­ti­mar-se política­ment.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.