Arts visuals

CHUS ROIG

GALERISTA D’ART, PREMI GAC A LA TRAJECTÒRIA

“Per comprar art cal alegria, i ara no n’hi ha”

Chus Roig rebrà el 16 de desembre el Premi Honorífic a la trajectòria dels Premis GAC per quaranta-set anys com a galerista d’art. Les crisis, diu, també són una oportunitat per sortir-ne reforçats

EL SECRET
“Un bon galerista s’ha d’escoltar el col·leccionista i ha de creure molt en l’artista i en la seva obra”
POPULAR
“Hem aconseguit que s’entengui que comprar art és una cosa a què pot arribar tothom, que no només està a l’abast d’uns pocs”
POSITIVA
“Ha baixat molt la venda d’art, però ens refarem, com ho hem fet en altres ocasions, i fins i tot en podríem sortir reforçats”

Ha tre­ba­llat en tres de les grans gale­ries d’art de Bar­ce­lona: pri­mer a la Trece, quan només tenia 22 anys; després, a mit­jans dels anys vui­tanta, a la gale­ria Ciento, de Marisa Díez de la Fuente i, a par­tir del gener del 1993, es va unir al pro­jecte de Car­los Duran com a sòcia de la gale­ria Senda, on actu­al­ment encara fa rut­llar tots els engra­nat­ges d’un negoci que posa cara a cara els artis­tes amb com­pra­dors, col·lec­ci­o­nis­tes d’art i visi­tants. És per aquests qua­ranta-set anys que Chus Roig s’endurà enguany el Premi Honorífic Fun­dació Banc Saba­dell a la tra­jectòria com a gale­rista, dins dels Pre­mis GAC que orga­nit­zen les Gale­ries d’Art de Cata­lu­nya (GAC) i l’asso­ci­ació Art Bar­ce­lona. L’entrega dels guar­dons, que també reco­nei­xe­ran la tra­jectòria artística d’Antoni Llena i pre­mi­a­ran repre­sen­tants de vuit cate­go­ries més, tindrà lloc el 16 de desem­bre en una cerimònia que es retrans­metrà en stre­a­ming des de la lli­bre­ria Ona del car­rer Pau Cla­ris de Bar­ce­lona. Roig està con­tenta que sigui el mateix sec­tor qui li reco­ne­gui la feina: “Fa molt il·lusió. Pri­mer, que et donin un premi per la teva tra­jectòria, per la feina que has fet i que, a més, t’agrada fer, i segon, que te’l doni el teu sec­tor, que sigui un reco­nei­xe­ment dels col·legues”, res­pon després de rebre la feli­ci­tació, via telefònica, a l’inici de l’entre­vista.

Aquest any és ben com­pli­cat per a tot­hom, a causa de la pandèmia. Com han afron­tat la crisi sanitària les gale­ries d’art?
Ens hem hagut de rein­ven­tar. La veri­tat és que hem con­ti­nuat fent feina durant tota l’època del con­fi­na­ment i, sobre­tot, hem estat tre­ba­llant molt en l’àmbit de les xar­xes soci­als. A la gale­ria [Senda], vam dur a terme un pro­jecte molt maco: vam dema­nar píndo­les d’un minut de durada als nos­tres artis­tes, tant als d’aquí com als de fora; els vam dema­nar que fes­sin un petit vídeo. La majo­ria els van fer des de casa seva, perquè no podien anar a l’estudi, i ens expli­ca­ven com era el seu dia a dia, si tre­ba­lla­ven, què feien... La res­posta va ser magnífica. Tots van enviar el seu petit vídeo. Vam pre­sen­tar unes trenta píndo­les dels nos­tres artis­tes, i van agra­dar tant que el Museu Pushkin [de Mos­cou] es va posar en con­tacte amb nosal­tres perquè algun dels artis­tes els fes­sin alguna cosa per pen­jar-ho al seu web i fer-ne una expo­sició. Per als artis­tes va ser impor­tant, això. Ens hem de rein­ven­tar per con­ti­nuar tre­ba­llant. Però aquesta situ­ació de pandèmia ha estat dura i ens ha afec­tat el fet de no poder obrir durant uns mesos i perquè hem hagut de can­viar les dates d’algu­nes expo­si­ci­ons. Per exem­ple, nosal­tres [a la gale­ria Senda] havíem d’inau­gu­rar el dia 1 d’abril una expo­sició magnífica de Peter Halley que la vam haver de pas­sar al setem­bre i, a més, el Peter Halley no va poder venir a la inau­gu­ració, cosa que va ser una pena. Però és el que hi ha i el que hem hagut d’ento­mar.
Les gale­ries encara arros­se­ga­ven la crisi econòmica de la dècada ante­rior?
Sí, i ara s’ha tor­nat a tras­to­car tot. Però totes les crisi fan que et replan­te­gis mol­tes coses i al final t’obli­guen a rein­ven­tar-te, perquè no pots dei­xar de fer coses. Et rein­ven­tes com pots. Les cri­sis fan que et repen­sis mol­tes coses.
Aquesta crisi farà que a par­tir d’ara canviï la manera d’apro­par-nos a l’art i que tin­gui molt més pes l’entorn digi­tal?
Els llocs web i totes les pla­ta­for­mes on pots mos­trar totes les obres encara seran més impor­tants. Al nos­tre web, per exem­ple, també tenim una shop on la gent pot entrar i pot com­prar direc­ta­ment; triar l’obra i pagar-la de forma segura, com es pot fer en qual­se­vol altra botiga. Les xar­xes soci­als i tot l’entorn digi­tal evi­dent­ment ani­ran a l’alça i s’uti­lit­za­ran molt més que no pas fa un parell o tres d’anys. Ja s’estava uti­lit­zant, però ara encara més.
La venda d’art s’ha fre­nat enguany, a causa de la situ­ació de pandèmia?
Ha bai­xat molt, sí. Jo penso que per com­prar art hi ha d’haver ale­gria, i ara no n’hi ha gaire, d’ale­gria. Però crec que ens refa­rem, de la mateixa manera que ens hem refet en altres oca­si­ons. Fa qua­ranta-set anys que soc en aquest món i, de cri­sis, n’he vis­cut diver­ses. Quan sem­bla que no ens en sor­ti­rem, ens n’aca­bem sor­tint, i de vega­des no sols ens en sor­tim, sinó que ens en sor­tim, i reforçats.
En quin per­cen­tatge ha bai­xat la venda durant tots aquests mesos de pandèmia?
És difícil donar xifres, perquè cada gale­ria té les seves obres i els seus artis­tes. No sabria dir ara en quin per­cen­tatge ha bai­xat la venda.
Quan mira enrere, com creu que ha can­viat el món de les gale­ries en tots aquests anys? Hem anat a millor?
Sí, hem anat a millor. D’entrada, el sec­tor s’ha pro­fes­si­o­na­lit­zat molt. Quan vaig començar, fa qua­ranta-set anys, de gale­ries d’art con­tem­po­rani, n’hi havia ben poques, a Bar­ce­lona. I no és que fos­sin ama­teurs, però sí que ara està tot molt més pro­fes­si­o­na­li­tat. La gent que tre­ba­lla a les gale­ries està molt més pre­pa­rada, s’orga­nit­zen més fires, la gent sap més idi­o­mes i es belluga més... Hem anat molt a millor.
És més difícil ara fer de gale­rista que quan va començar?
Més que difícil és dife­rent. Abans érem molts menys. I no és que hi hagués menys col·lec­ci­o­nis­tes, però a poc a poc sí que s’ha anat ense­nyant a la gent que el fet de com­prar art no és una cosa per a uns pocs. Aquesta és una feina que hem hagut de fer durant anys: acon­se­guir que s’enten­gui que com­prar art és una cosa a què pot arri­bar tot­hom. Igual pots tro­bar un gra­vat de 300 euros que et pots tro­bar una peça de 300.000 euros. Les gale­ries ens hem anat posant al dia i faci­li­tant el fet que si no pots pagar de cop una obra, la pagues en sis cops i no passa res. Això ha aju­dat el pos­si­ble com­pra­dor. Molts es pen­sa­ven que com­prar art estava a l’abast de poca gent, i que no tot­hom hi podia arri­bar. Aquesta men­ta­li­tat ja ha can­viat i hi ha gent jove, també. O, per exem­ple, grups d’amics que com­pren un qua­dre entre tots per fer un regal per a un casa­ment; cadascú hi posa diners. Són coses que abans ni es plan­te­ja­ven.
Quins moments ino­bli­da­bles des­ta­ca­ria de tots aquests anys?
N’hi ha molts. Són tants! Per a mi, un moment molt impor­tant i emo­tiu, per un fet per­so­nal, va tenir lloc el 1995, quan amb la Gale­ria Senda vam fer el salt i vam pas­sar del petit espai que teníem al pas­satge Mer­ca­der al car­rer Con­sell de Cent; inau­guràvem una expo­sició de Navarro Bal­deweg, que era un artista amb qui ja havia tre­ba­llat a la gale­ria Ciento, i que feia molts anys que no expo­sava a Bar­ce­lona. Jus­ta­ment quinze dies abans de la inau­gu­ració, vaig començar un trac­ta­ment de qui­mi­o­teràpia i no sabia com em tro­ba­ria aquell dia, ni tan sols si podria anar a la inau­gu­ració. Afor­tu­na­da­ment, la qui­mi­o­teràpia em va anar bé aquell dia i hi vaig poder anar. Per a mi va ser un moment impor­tant. Després, com que he tre­ba­llat amb molts artis­tes i amb artis­tes impor­tants, hi ha hagut molts moments que no obli­daré mai.
Al món de les gale­ries d’art no hi va entrar per tra­dició fami­liar. Com hi va fer cap?
A tota la meva família li agra­dava l’art i jo havia anat a veure gale­ries i museus quan era petita amb els meus pares, però no vaig entrar en aquest sec­tor per tra­dició fami­liar. Va ser per casu­a­li­tat: quan tenia 22 anys, i ja havia aca­bat els estu­dis, una amiga de la meva ger­mana va venir a casa i va dir que el seu tiet era soci d’una gale­ria i que neces­si­ta­ven algú per tre­ba­llar-hi. Era la gale­ria Trece, que en aquell moment era una de les més pres­ti­gi­o­ses de Bar­ce­lona. Vaig deci­dir anar a veure’l, vam par­lar mitja horeta i em va dir que l’endemà ja podia començar a tre­ba­llar-hi. I des d’ales­ho­res. Vaig estar set anys a la Trece, després vaig estar amb la Marisa Díez de Lafu­ente deu anys a la gale­ria Ciento, fins que va tan­car. I des de fa gai­rebé trenta anys estic amb el Car­los Duran a la Senda, tre­ba­llant ple­gats.
La gale­ria Senda està a punt de cele­brar el trentè ani­ver­sari. Pre­pa­ren alguna cele­bració espe­cial?
L’ani­ver­sari és al mes d’octu­bre de l’any que ve, i espero que tot esti­gui més nor­ma­lit­zat i que d’una manera o una altra ho puguem cele­brar, perquè trenta anys són molts anys tre­ba­llant. Des que es va obrir, l’any 1991, la gale­ria ha anat crei­xent i tots hem tre­ba­llat molt (el Car­los i tot el nos­tre equip) per fer-la gran. Aques­tes coses s’han de cele­brar.
Just la set­mana pas­sada van inau­gu­rar una expo­sició de Jaume Plensa.
Sí, és una expo­sició magnífica. El dia de la inau­gu­ració [el dime­cres dia 2 de desem­bre], des de les onze del matí vam tenir contínua­ment gent; no hi va haver ni un moment amb la gale­ria buida, cosa que és molt gra­ti­fi­cant. Una de les coses que m’encan­ten és veure la gale­ria plena de gent.
Aquests mesos de pandèmia no han estat pro­pi­cis per tenir gale­ries ple­nes...
No! La veri­tat és que amb aquesta expo­sició de Jaume Pla­nesa va venir molta gent i espero que con­tinuïn venint, perquè és magnífica. Hi ha unes escul­tu­res i dibui­xos real­ment esplèndids.
Què ha de tenir un bon gale­rista?
Sobre­tot s’ha d’escol­tar el col·lec­ci­o­nista i ha de creure molt en l’artista. Si creus en l’artista i creus en l’obra, tens tots els argu­ments del món per defen­sar-lo. Nosal­tres cre­iem en tots els artis­tes amb qui tre­ba­llem, els defen­sem i pen­sem que estem al mateix barco; tots tre­ba­llem pel mateix. El secret del gale­rista és creure en l’obra que tens, escol­tar el col·lec­ci­o­nista, cui­dar-lo i també cui­dar el visi­tant, que és una per­sona molt impor­tant per a les gale­ries.
El sec­tor de les gale­ries d’art està poc unit, al nos­tre país?
No, tot i que s’han fet asso­ci­a­ci­ons dife­rents, no trobo que esti­gui desu­nit. Art Bar­ce­lona es va crear ara fa jus­ta­ment trenta anys per les gale­ries de Bar­ce­lona, bàsica­ment perquè una gale­ria d’una ciu­tat gran com Bar­ce­lona pos­si­ble­ment no té les matei­xes neces­si­tats que una de petita que obre mitja jor­nada en una ciu­tat petita. Però com a asso­ci­ació hem fet mol­tes coses ple­gats i expo­si­ci­ons com­par­ti­des.
Els pre­mis GAC en són un exem­ple?
Exac­ta­ment. Són uns pre­mis que dona l’asso­ci­ació Art Bar­ce­lona i el Gremi de Gale­ries d’Art de Cata­lu­nya; són uns pre­mis que ja fa tretze anys que es con­vo­quen i que pre­mien gale­ries de tot Cata­lu­nya, i també es pre­mien expo­si­ci­ons, crítics, col·lec­ci­o­nis­tes...

CARINA FILE­LLA

cfi­le­lla@​lrp.​cat

GALERISTA I COMISSÀRIA

Treballar durant quaranta-set anys en tres de les grans galeries d’art de Barcelona (Trece, Ciento i, des de fa gairebé trenta anys, a Senda) li ha donat un ampli bagatge en el sector de les arts visuals, aquí i també en l’àmbit internacional, ja que Chus Roig (Barcelona, 1951) ha participat com a galerista en fires artístiques de ciutats dels cincs continents: Nova York, Mèxic, Seül, Brussel·les o Madrid. Però la galerista també ha pogut viure dues experiències destacades com a comissària artística. L’any 2015, va comissariar al Museu de Montserrat una mostra de fotografies

de Roger Ballen, Fate, al costat del pare Josep C. Laplana. I el 2016, la Sala Kubo de Sant Sebastià

va programar una exposició de fotografia i dibuixos del Premi Nobel de literatura Gao Xingjan, Llamada a un Renacimiento. Chus Roig en va ser comissària amb l’editora Miriam Tey.

Reconeixement a Antoni Llena

CARINA FILELLA

El Gremi de Galeries d’Art de Catalunya i l’associació Art Barcelona també concediran el Premi Honorífic a la trajectòria a l’artista Antoni Llena (Barcelona, 1942), “un dels precursors de l’art conceptual a Espanya”, que va iniciar la seva trajectòria artística a mitjans dels seixanta: “Des del començament de la seva carrera es va preocupar per reflectir el seu temps històric sense renunciar a la memòria del passat ni al desig d’anunciar la incertesa del futur”, diu l’organització. En conèixer la decisió del sector de fer-li aquest reconeixement, Llena va manifestar el seu agraïment: “És un premi que atorguen les galeries de Catalunya i que considero sincer per desinteressat, ja que no he estat mai un artista que faciliti el treball als galeristes. No he fet guanyar diners a cap dels que m’han tingut en consideració! Sento un gran respecte pels galeristes, perquè fan una feina que sense amor no es pot fer. Tot i que també he de dir que a la meva edat rebre premis provoca angoixa perquè saps que són una manera de dir-te adeu.”

A banda d’aquest premi honorífic a Llena i el que concediran a la galerista Chus Roig, durant la cerimònia dels premis GAG 2020 –serà la tretzena edició–, es revelaran els premiats en les vuit categories que inclouen aquests guardons, els més prestigiosos del sector. Concretament, s’entregaran premis al col·leccionisme, a la crítica, al comissariat, al mitjà de comunicació, a l’artista emergent per la millor exposició en galeria, a l’artista per la millor exposició en galeria, a la millor exposició històrica i a la millor programació.

Per la situació de crisi sanitària actual, la gala de lliurament de premis d’aquest any haurà de ser sense públic. Tindrà lloc el dimecres 16 de desembre, a les sis de la tarda, i es retransmetrà en streaming des de la llibreria Ona del carrer Pau Claris de Barcelona. Pepa Quintero, directora de la galeria d’art Anquin’s de Reus, ha estat recentment nomenada presidenta del comitè organitzador dels premis GAC, i el jurat d’aquest any està format per: Josep Casamartina –president del jurat–, Montse Frisach, Helena Tatay, Rafael G. Bianchi i Roser Figueras.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.