Articles

ISONA PASSOLA

PRESIDENTA DE L'ACADÈMIA DEL CINEMA CATALÀ

“Al cinema fet a Catalunya li cal ajuda”

La presidenta de l’Acadèmia del Cinema Català lloa la perseverança de les sales centenàries i reivindica amb força continuar gaudint de les pel·lícules com l’acte social per al qual van ser concebudes

PAS ENRERE
“La cultura s’ha deixat de considerar un bé primordial dins la nostra societat del benestar”

Isona Pas­sola és una dona sense pèls a la llen­gua. Ferma defen­sora del cinema nas­cut i creat a Cata­lu­nya, no estal­via crítiques a la falta d’ini­ci­a­tiva de l’admi­nis­tració per impul­sar un sec­tor audi­o­vi­sual que asse­gura que “ha tocat fons en un moment en què es con­su­meix més audi­o­vi­sual que mai”. Durant la gala de l’entrega dels guar­dons a les sales cine­ma­togràfiques cen­tenàries del país, cele­brada a Cale­lla (Maresme), la direc­tora de l’Acadèmia del Cinema Català va enviar un mis­satge de força i espe­rança al sec­tor. “La pandèmia pas­sarà. Inten­tem resis­tir, perquè el públic s’estima el cinema.”

Les tretze sales de cinema cen­tenàries que encara seguei­xen fun­ci­o­nant són l’últim ves­tigi d’una era?
De cap manera. Tot el con­trari. Són la baula de la cadena que ha permès la con­tinuïtat i, per tant, aquest és el sen­tit de l’home­natge i seguirà per molt de temps més. Veure el cinema a les sales, asse­guda en un espai con­ce­but expres­sa­ment i amb unes con­di­ci­o­nes con­cre­tes que no ens podem tro­bar a casa, és molt dife­rent de veure un film a través de la tele­visió o de la pan­ta­lla d’un telèfon. D’entrada, és veure’l en grup, en col·lec­ti­vi­tat, amb els amics o com­panys que hi vas i amb la resta de la gent amb qui com­par­tei­xes l’experiència i, en segon lloc, et suposa també viure’l en grup perquè rius quan tot­hom riu, pas­ses por quan tot­hom en passa o t’emo­ci­o­nes quan la resta de la gent del teu vol­tant també ho fa. És, igual que ho fas en un tea­tre, viure amb un major grau d’inten­si­tat l’experiència artística.
Però al cinema tra­di­ci­o­nal dar­re­ra­ment li ha sor­tit molts com­pe­ti­dors.
És cert, però també recordo que quan es va crear el vídeo més d’un va vati­ci­nar errònia­ment la fi del cinema a les sales. La gent a Cata­lu­nya, amb una oferta cada cop més àmplia de suports per veure audi­o­vi­su­als, cada cop omple més els cine­mes. O aques­tes eren les dar­re­res dades que teníem d’un estudi fet per Fran­cesc Villa­ronga que es van fer públi­ques abans d’una pandèmia que ho ha des­tros­sat tot.
I què més deia l’estudi?
Entre altres aspec­tes, i recu­pe­rant el que deia sobre l’incre­ment d’espec­ta­dors, cons­ta­tava que Cata­lu­nya és el quart ter­ri­tori d’Europa en con­sum de cinema a les sales de cinema euro­peu, tot i que ha per­dut 100 com­ple­xos cine­ma­togràfics des de l’any 2000. Tot i aquest des­cens en el nom­bre de sales, el nom­bre d’espec­ta­dors havia cres­cut un 17% en els últims cinc anys, amb una xifra d’uns 20 mili­ons anu­als.
Par­lant de la pandèmia. Haurà impo­sat una nova manera de veure cinema? Els espec­ta­dors tor­na­ran a les sales?
Aquest dilema sobre si la crisi sanitària ha ata­cat de mort el con­sum de cinema és fals, perquè pre­ci­sa­ment en aquests mesos una de les coses que més s’ha fet és con­su­mir cinema, sèries i tot tipus de pro­duc­ci­ons. La gent ha aug­men­tat la neces­si­tat de veure pro­ducte audi­o­vi­sual, de con­su­mir cul­tura més que mai i sí, de fer-ho de mane­res dife­rents. Però també a les sales de cinema s’ha començat a con­su­mir òpera, quan abans ningú no hi havia pen­sat o també musi­cals inter­na­ci­o­nals que molta gent no es pot per­me­tre anar a veure a Lon­dres o Nova York. Aquest canvi de manera de con­su­mir ha vin­gut per sumar, no pas per res­tar.
Quina és la radi­o­gra­fia del sec­tor? Com ha sobre­vis­cut i encara sobre­viu en aquests mesos tan i tan durs?
Econòmica­ment, ha estat un des­as­tre per a mol­tes sales que es van veure obli­ga­des a tan­car segons l’apli­cació de la nor­ma­tiva sanitària. Algu­nes, malau­ra­da­ment, ja no obri­ran més, però encara hi ha empre­sa­ris que volen superar l’enorme entre­banc i que fan mans i mànigues per man­te­nir l’oferta. A altres nivells, com és el de la pro­ducció, també s’ha patit moltíssim, perquè els rodat­ges s’han hagut de fer en unes con­di­ci­ons sovint extre­mes per garan­tir que el pro­ducte anava enda­vant. Para­do­xal­ment, en el temps en què s’ha con­su­mit més cul­tura ha estat molt més difícil fer-ne. Vaig anar amb el meu fill al tea­tre l’altre dia i quan vam sor­tir li vaig pre­gun­tar si li havia agra­dat l’obra. La seva res­posta va ser que el que li havia agra­dat més havia estat poder tor­nar al tea­tre. Em va sem­blar abso­lu­ta­ment defi­ni­tori que un jove em con­firmés el plaer de poder tor­nar a sen­tir en directe el plaer de les emo­ci­ons. La neces­si­tat de la cul­tura s’ha fet més evi­dent que mai.
I com hi han res­post les admi­nis­tra­ci­ons?
Ens han posat en un nivell molt més baix del que ens mereixíem. Si ningú no ha dub­tat que calia abo­car els majors esforços en el sec­tor sani­tari, perquè la salut física és un bé indis­cu­ti­ble, en el cas de la salut men­tal, en què la cul­tura té molt a dir, la situ­ació no ha estat ni de bon tros la mateixa. La cul­tura s’ha dei­xat de con­si­de­rar un bé pri­mor­dial dins la nos­tra soci­e­tat del benes­tar. Hi haurà d’haver aju­des, per a la cul­tura en gene­ral i per al cinema en par­ti­cu­lar. I mol­tes.
Qui­nes són les peces que s’han de moure pri­mer?
El pri­mer pas que s’ha de fer no és con­seqüència de la pandèmia, perquè ja fa massa anys que dura i es tracta de donar una solució a TV3. Allò que està pas­sant a Cata­lu­nya amb el cinema català i en català és que ha rebut de valent amb la reta­llada de la tele­visió cata­lana com a màquina de crear fic­ci­ons. S’ha produït una fuga de talents arreu del món i molta gent d’aquí a mar­xat a gua­nyar-se la vida a Madrid. Això genera una demanda impe­ri­osa de dotar TV3 d’una estruc­tura àgil perquè pugui seguir fent de motor de l’audi­o­vi­sual català. És esfereïdor com­pro­var que fa deu anys les pro­duc­ci­ons es repar­tien a mit­ges entre Bar­ce­lona i Madrid i ara a Bar­ce­lona amb prou fei­nes s’arriba al 20% del total. I, final­ment, crec que l’admi­nis­tració ha de fer un esforç de debò per atraure les pla­ta­for­mes que volen venir, que es volen ins­tal·lar a Cata­lu­nya, que hi volen inver­tir. Se les ha d’aju­dar sense excu­ses, perquè l’atrac­tiu del ter­ri­tori sigui sufi­ci­ent perquè no hi hagi alter­na­tiva a pro­duir les seves fic­ci­ons en un altre lloc. No té cap sen­tit que quan elles tru­quin a la porta d’un país ben comu­ni­cat, amb mol­tes hores de sol, amb pai­sat­ges vari­ats en molt pocs quilòmetres, amb totes les con­di­ci­ons necessàries per rodar en les millors con­di­ci­ons no els res­pon­gui ningú. A més, és absurd dis­cu­tir encara que Cata­lu­nya té dret a tenir un audi­o­vi­sual propi, perquè el talent exis­teix i s’ha demos­trat en mul­ti­tud d’oca­si­ons i amb pro­duc­ci­ons que han estat cele­bra­des arreu. És una ver­go­nya que Cul­tura man­tin­gui encara el 0,7% del pres­su­post glo­bal quan el que tot­hom reclama com a just és el 2%. Estem molt al dar­rere del que inver­tei­xen els països veïns, que han entès que el cinema ser­veix, entre mol­tes altres coses, per tre­ba­llar per la cohesió social i per donar a conèixer la nos­tra cul­tura al món.
Què res­pon a la gent que insis­teix a dir que no hi ha una demanda de cinema català i en català?
Que estan dient una men­tida. Si tu no ofe­rei­xes un pro­ducte, evi­dent­ment que no te’l dema­na­ran. És absurd. Arreu del món la gent de cada país va a veure el seu cinema, perquè segur que és del que se sent més a prop, pot­ser fins i tot més repre­sen­tat, que parla dels seus valors, de la cre­a­ti­vi­tat dels seus congèneres, del món que un coneix. A França, amb un munt d’aju­des, suports i incen­tius al sec­tor, el 45% del públic de cinema va a veure cinema francès! Em fa ver­go­nya dir-te les dar­re­res dades de con­sum de cinema fet a Cata­lu­nya...
Fer una pel·lícula en català resta com­pe­ti­ti­vi­tat?
Hi ha molta gent que vol rodar en català a Cata­lu­nya, però aquest cinema neces­sita ajuda. Les pla­ta­for­mes no dema­nen la llen­gua amb què està fet un film o una sèrie, bus­quen bons pro­duc­tes i sub­ti­tu­len perquè no hi hagi pro­ble­mes de com­prensió i si hi ha demanda es dobla. Bor­gen és una sèrie danesa que Net­flix ha recu­pe­rat aquest any amb un èxit bru­tal. I el danès el par­len 6 mili­ons de per­so­nes! La llen­gua no és cap pro­blema, però l’admi­nis­tració ha de garan­tir que fil­mar en català no ho sigui.

.

CREACIÓ, PASSIÓ I COMPROMÍS

Isona Passola (Barcelona, 1953) és filla del promotor cultural Ermengol Passola, i en més d’una ocasió ha confessat que li deu a ell les ganes de transformar la vida en una pel·lícula. És llicenciada en història contemporània i s’ha fet un nom en el mai prou equitatiu sector cinematogràfic com a productora, guionista i directora. És fundadora de Massa d’Or Produccions, amb la qual ha realitzat llargmetratges, documentals i TV movies, com El Mar (1999), l’excel·lent Pa Negre (2010) i Incerta glòria (2017), una trilogia basada en episodis de la Guerra Civil i fent tàndem amb el director Agustí Villaronga. També ha dirigit els documentals Catalunya-Espanya (2009) i El dia de demà (2014). És presidenta de l’Associació de Productors Independents del Mediterrani (APIMED). Exerceix la docència a la Facultat de Ciències de la Comunicació Blanquerna de la Universitat Ramon Llull. Forma part del Consell Nacional de la Cultura i les Arts (2012) i és presidenta de l’Acadèmia de Cinema Català des del 2013. També és un rostre conegut a les tertúlies dels mitjans de comunicació.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.