Lletres

Lectures escollides

Notes de l’ànima i altres sons

Una tria literària que combina, respectivament, les emocions generades per la música, els malsons provocats pels totalitarismes i les aventures d’una tropa de personatges descatalogats de la vida

“Aina Vega combina la reflexió didàctica enriquidora amb una tria discogràfica acurada”

Des de temps imme­mo­ri­als, s’han atribuït a la música dife­rents pro­pi­e­tats con­di­ci­o­nants o induc­to­res de l’estat d’ànim. Pro­ba­ble­ment, la més antiga seria la cone­guda dita que sosté que aman­seix les feres, ins­pi­rada en el mite clàssic d’Orfeu, el vir­tu­o­sisme melòdic del qual segons la lle­genda posseïa capa­ci­tat rela­xant i atuïdora de l’audiència tant raci­o­nal com irra­ci­o­nal i, segons s’explica en les fonts anti­gues, fins i tot la ina­ni­mada. La filòsofa, musicòloga i ges­tora cul­tu­ral Aina Vega i Rofes (Flix, 1984) s’endinsa d’una manera exhaus­tiva en les pro­pi­e­tats psi­cològiques de la música per demos­trar-nos que, al marge de l’aman­si­ment de sal­vat­gi­nes més o menys amenaçado­res, segons la seva per­so­nalíssima cata­lo­gació, aquest art impacta sobre els sen­tits de les per­so­nes d’una cin­quan­tena de mane­res dife­rents. Perquè Vega, a Melo­dies de l’ànima (Angle Edi­to­rial), aboca un sòlid conei­xe­ment filosòfic, hi suma una oceànica cul­tura musi­cal espe­ci­al­ment sor­pre­nent en una per­sona que tot just tran­sita per la tren­tena i, com a colofó, hi afe­geix una remar­ca­ble sen­si­bi­li­tat emo­ci­o­nal per ela­bo­rar un com­pendi en què el lec­tor pot res­se­guir amb una pro­posta de banda sonora la majo­ria d’estats d’ànim que afec­ten les dones i els homes o, pel cap baix, aquells que tenen prou desen­vo­lu­pat el sen­tit de la recep­ti­vi­tat musi­cal.

L’autora con­ju­mina les sen­sa­ci­ons de l’ànima amb el pas del temps enqua­drant en cada estació de l’any tretze emo­ci­ons, des de la sere­ni­tat fins a la hipo­cre­sia, pas­sant per la por, el pene­di­ment, la traïció, l’empa­tia, l’admi­ració i un total de cin­quanta-dues vari­a­ci­ons anímiques evo­ca­des amb un fil musi­cal que cus un tra­mat dens exclu­si­va­ment tei­xit amb música clàssica. Aina Vega, que entre altres mit­jans ha apor­tat oca­si­o­na­ment els seus conei­xe­ments als lec­tors d’aquesta revista, des­plega una reflexió filosòfica didàctica enri­qui­dora i alhora com­par­teix d’una manera ente­ne­dora el seu vast domini tant de la musi­co­lo­gia (amb un glos­sari dels prin­ci­pals ter­mes al final del volum) com una tria dis­cogràfica acu­rada. Així, cadas­cuna de les entra­des d’aquest generós volum de sen­sa­ci­ons sono­res està asso­ciat a tres referències sono­res sobre una mateixa peça musi­cal.

Si no té pressa, el lec­tor es pot con­fe­gir prèvia­ment una llista a la bibli­o­teca de les pla­ta­for­mes musi­cals dis­po­ni­bles a les xar­xes (tret, és clar, que tin­gui dis­co­teca pròpia en vinil o alguna altra mena de suport físic) i, un cop pre­pa­rat el com­pendi, anar lle­gint el lli­bre tot rega­lant-se l’oïda amb les reco­ma­na­ci­ons de l’autora. Un ser­vi­dor ho ha fet, o, més ben dit, ho està fent, perquè no té pressa a escurçar aquest impa­ga­ble gaudi dels sen­tits que l’autora defi­neix com a “auto­bi­o­gra­fia intel·lec­tual, musi­cal i emo­ci­o­nal.” Una joia doble­ment reco­ma­na­ble. Per la solvència del con­tin­gut i per haver-lo com­par­tit en forma de lli­bre amb gene­ro­si­tat, una qua­li­tat que, per cert, l’autora situa en el bloc esta­ci­o­nal de l’estiu i acom­pa­nya amb tres pro­pos­tes wag­ne­ri­a­nes d’audició de Die Walküre. Només és un dels cin­quanta-dos impres­cin­di­bles exem­ples per lle­gir i escol­tar.

MAL­SONS D’OPRESSIÓ

Sense dei­xar el món de les emo­ci­ons, però viat­jant a una nar­ració tras­bal­sa­dora en què les melo­dies de Wag­ner hi podrien encai­xar fruit de l’apro­pi­ació sinis­tra que en va fer el nazisme, l’edi­to­rial Ara Lli­bres acosta el lec­tor al con­tro­ver­tit tre­ball de la peri­o­dista Char­lotte Berardt (1907-1986), un lli­bre senyera en la lite­ra­tura sobre el tota­li­ta­risme en gene­ral i de l’holo­caust en par­ti­cu­lar. A El Ter­cer Reich dels som­nis, l’autora, enco­rat­jada per Hanna Arendt, va aple­gar els docu­ments que havia anat reco­llint des del 1933 fins al 1939 (quan aban­dona Ale­ma­nya per esta­blir-se als Estats Units) amb els tes­ti­mo­nis de ciu­ta­dans ale­manys, amics i cone­guts, que expli­ca­ven els som­nis que tenien després de l’arri­bada de Hit­ler al poder. Un recull d’experiències cor­pre­ne­do­res fet no pas per una sim­ple espec­ta­dora, sinó per una víctima ella mateixa del nazisme, expul­sada de la feina per estar casada amb un jueu i empre­so­nada jun­ta­ment amb el seu marit durant les deten­ci­ons mas­si­ves de comu­nis­tes que van seguir a l’incendi del Reichs­tag. Els mal­sons de la dona d’un acti­vista clan­destí; una noia que somia en el seu nas gros; un ocu­lista de 45 anys a qui dema­nen en som­nis que aten­gui Adolf Hit­ler, tex­tos onírics que des­cri­uen fins a quina pro­fun­di­tat el poder auto­ri­tari és capaç de per­se­guir, amenaçar i ate­mo­rir la consciència indi­vi­dual, “nar­co­tit­zant la seva per­so­na­li­tat fins a con­ver­tir-los en peces sense idees ni volun­tat d’una massa diri­gida”, segons escriu la tra­duc­tora i autora de l’epíleg, Anna Pun­soda. Una asse­ve­ració que es com­ple­menta magnífica­ment amb una citació de la mateixa autora del lli­bre: “Quan el direc­tor naci­o­nal d’Orga­nit­zació de l’NSDAP (par­tit nazi) va dir que al Ter­cer Reich només es podia tenir vida pri­vada en som­nis, va menys­te­nir les pos­si­bi­li­tats del nazisme.”

bona ‘opera prima’

La ter­cera reco­ma­nació de la set­mana està situ­ada als antípodes de les dues ante­ri­ors. És el debut lite­rari del ges­tor cul­tu­ral Quico Vilaró, que, amb Objec­tes per­duts (Pagès Edi­tors) cons­tru­eix una història de mis­teri pro­ta­go­nit­zada per un alt exe­cu­tiu degra­dat a l’ofi­cina muni­ci­pal que dona nom al lli­bre on ha de sobre­viure envol­tat d’una gale­ria de per­so­nat­ges d’una huma­ni­tat pin­to­resca, gro­tesca i, al cap­da­vall, enten­dri­dora. Una visió cha­pli­ni­ana de la comèdia, cosint humor i drama amb una cos­tura imper­cep­ti­ble però prou resis­tent perquè no acabi en estri­pada, amb una tris­tesa de fons tocada d’humor en superfície i també a l’inrevés, con­fi­gu­rant un sinuós viatge d’anada i tor­nada de la fos­cor a la llum.

Vilaró desen­vo­lupa una trama basada fona­men­tal­ment en la força dels per­so­nat­ges, tot un catàleg de des­ar­re­lats, fre­aks i exem­plars res­ca­tats de l’extra­radi d’allò que es pot con­si­de­rar la nor­ma­li­tat apli­cada a les per­so­nes. Amb tocs del Cami­lleri més afuat, espe­ci­al­ment en els diàlegs, i pin­ze­lla­des del Tom Sharpe més des­cor­dat, la novel·la s’endinsa pels bai­xos fons bar­ce­lo­nins, on els objec­tes per­duts són en rea­li­tat tota aquesta tropa d’indi­vi­dus que llis­quen de la ment de Vilaró al paper. El lli­bre està enqua­drat en la col·lecció de novel·la negra de l’edi­to­rial llei­da­tana però, com totes les coses reco­ma­na­bles en aquesta vida, Objec­tes per­duts defuig els enca­se­lla­ments i les eti­que­tes, cosa que, d’altra banda, sol pas­sar sem­pre amb la bona novel·la negra. Una opera prima pro­me­te­dora que garan­teix una lec­tura amena i tre­pi­dant.

MELODIES DE L’ÀNIMA Autora: Aina Vega i Rofes Editorial: Angle Editorial Pàgines: 302
EL TERCER REICH DELS SOMNIS Autor: Charlotte Beradt Traductora: Anna Punsoda Editorial: Ara Llibres Pàgines: 174
OBJECTES PERDUTS Autor: Quico Vilaró Editorial: Pagès Editors Pàgines: 476
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.