Arts visuals

Articulacions

UN BORRASSÀ QUE SE’NS HA ESCAPAT

No hi havia prou diners i la peça ha tornat a acabar en mans privades, després de rematar l’operació per 90.000 euros més comissions. Per uns pocs milers d’euros, no se’ns hauria d’haver escapat

El 15 de desem­bre pas­sat es va sub­has­tar a Madrid (Sub­as­tas Segre) un com­par­ti­ment de retaule amb la repre­sen­tació del mira­cle de Sant Pere Màrtir amb els nàufrags pin­tat per Lluís Bor­rassà, un dels grans noms del gòtic català. Es trac­tava d’una de les tau­les que inte­gra­ven el retaule de Santa Marta, Sant Domènec i Sant Pere Màrtir que el mes­tre gironí va fer cap al 1421-1425 per encàrrec d’un mem­bre de la família Des­pu­jol i des­ti­nat a la seva cape­lla de la cate­dral de Bar­ce­lona. El retaule va roman­dre al seu emplaçament fins a finals del segle XVIII, quan va ser reem­plaçat per un de nou afí al gust bar­roc. Els com­par­ti­ments del vell con­junt gòtic devien que­dar ban­de­jats en algun racó de la cate­dral fins que van ser venuts cap a mit­jan de la centúria següent, quan ja apa­rei­xen cir­cu­lant per col·lec­ci­ons bar­ce­lo­ni­nes.

De la vin­tena de com­par­ti­ments que devia tenir el retaule ori­gi­nal avui només en conei­xem sis. Tots es tro­ben en col·lec­ci­ons par­ti­cu­lars, excep­tu­ant-ne un que es va sub­has­tar el febrer pas­sat a Bar­ce­lona i que va aca­bar adqui­rint la Gene­ra­li­tat (75.000 euros més comis­si­ons) per dipo­si­tar-lo al Museu Naci­o­nal d’Art de Cata­lu­nya.

Aquesta opor­tu­ni­tat que ara es pre­sen­tava a Madrid era una bona ocasió per acon­se­guir-ne un altre, però no ha estat pos­si­ble, mal­grat que la Gene­ra­li­tat va concórrer a la sub­hasta. No hi havia prou diners, i la peça ha tor­nat a aca­bar en mans pri­va­des, després de rema­tar l’ope­ració per 90.000 euros més comis­si­ons. Érem a final d’any, amb els pres­su­pos­tos exhau­rits i amb la pandèmia de la covid-19 anor­re­ant-ho tot, però per uns pocs milers d’euros aquesta peça no se’ns hau­ria d’haver d’esca­par.

El col·lec­ci­o­nisme i el mer­cat de l’art medi­e­val tenen una història d’ana­des i vin­gu­des en què les obres arros­se­guen milers de quilòmetres, com en aquest cas. Després de sor­tir de Bar­ce­lona, la peça va viat­jar als Estats Units (Nova Jer­sey, col·lecció del baró i la baro­nessa Cas­sel Van Doorn), va tor­nar a Cata­lu­nya (Llo­ret de Mar, col·lecció de Raül Rovi­ralta i Astoul) i, final­ment, va mar­xar a Madrid, on sem­bla que romandrà encara un temps. Ara lluirà al men­ja­dor o al rebe­dor d’un domi­cili par­ti­cu­lar de la capi­tal espa­nyola, on resi­deix el col·lec­ci­o­nista que l’ha adqui­rit, i s’haurà per­dut l’opor­tu­ni­tat de recu­pe­rar per al patri­moni públic una peça més d’un tren­ca­clos­ques escam­pat des de fa cent setanta anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor