Llengua
L’ANY DE LA PANDÈMIA
Sens dubte, el 2020 serà recordat com l’any del coronavirus, una pandèmia que ha entrat de ple i sense avisar a les nostres vides. Igual que altres mots com bacteri, asimptomàtic, traçabilitat i antigen, coronavirus és una paraula que està en boca de tothom i que forma part de la nostra vida quotidiana.
Una prova d’això és que coronavirus ha estat triat “neologisme de l’any”, una distinció que s’emporta cada any una paraula triada popularment. Gràcies a aquest nomenament, el mot escollit es converteix en candidat a entrar al diccionari normatiu, una decisió que pren la comissió lexicogràfica de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) d’acord amb els criteris que fa servir per incorporar noves paraules al diccionari.
La votació ha estat promoguda per l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i la Secció Filològica de l’IEC, i hi han participat 9.643 persones. En aquesta votació, que aquest any ha arribat a la setena edició, els participants havien de triar un neologisme entre deu candidats, prèviament escollits. Els mots que competien amb coronavirus eren: desconfinament, desescalada, grup bombolla, infodèmia, mascareta, teletreballar, traçabilitat, videotrucada i conspiranoic -a. Normalment, els neologismes finalistes provenen de diversos camps semàntics, com la tecnologia i l’alimentació, però en aquesta edició la majoria dels mots han girat sobre el mateix tema, una evidència més que la pandèmia ha distorsionat les nostres vides. O algú s’imaginava ara fa un any que acabaríem el 2020 portant mascareta per sortir el carrer i teletreballant més hores que un rellotge? O la importància que han agafat les videotrucades per mantenir el contacte amb la gent que ens envolta?
Els neologismes guanyadors dels anys anteriors van ser estelada (2004), dron (2015), vegà -ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018) i emergència climàtica i animalista (2019). Esperem que l’any que ve els mots escollits girin entorn de l’esperança i la salut. Cuidem-nos!