Arts visuals

Sobrecàrrega de repressió

L’Assemblea d’Artistes de la Garrotxa impulsa des del 2018 el projecte ‘Sobrecàrregues’, una interpretació de ‘La càrrega’, de Ramon Casas, que cada mes elaboren artistes plàstics per denunciar la repressió de l’Estat

OBJECTIU
“Volem denunciar la situació dels presos polítics i dels exiliats i la repressió que pateix l’ideari republicà i independentista”
ATACS
“Hi ha hagut atacs contra obres d’art exposades i també hem rebut pressions polítiques per despenjar-ne alguna”

L’art polític, com­promès, de denúncia, creix sem­pre al cos­tat de l’actu­a­li­tat. I davant d’uns fets tan amargs com els que van envol­tar les càrre­gues poli­ci­als de l’1-O del 2017 i les deten­ci­ons i el camí cap a la presó i l’exili d’alguns dels nos­tres polítics, els artis­tes van reac­ci­o­nar amb la cre­ació com a palanca de denúncia. Pocs dies abans d’aquell 1 d’octu­bre de fa ja més de tres anys, es recons­tituïa a Olot l’Assem­blea d’Artis­tes de la Gar­rotxa, amb vint-i-cinc mem­bres de con­dició i tra­jectòria diver­ses i un sol punt en comú: “La volun­tat de res­pon­dre a l’ofen­siva de l’Estat con­tra les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes i els drets fona­men­tals.” A hores d’ara, aquest col·lec­tiu és l’impul­sor del pro­jecte d’art polític de més llarga durada a Cata­lu­nya d’aquests dar­rers anys, segons Xevi Roura, un dels seus inte­grants. Du el nom de Sobrecàrre­gues, i con­sis­teix en la rein­ter­pre­tació del qua­dre La Càrrega (1898-1902), de Ramon Casas i Carbó, una pin­tura que està expo­sada al Museu de la Gar­rotxa d’Olot. “El 2017, quan refun­dem l’Assem­blea d’Artis­tes de la Gar­rotxa, comen­cem amb una sèrie de pro­jec­tes que van lli­gats a l’1 d’octu­bre. Un cop pas­sa­des aques­tes dates i quan ja comen­cen a haver-hi les deten­ci­ons, arran­quem amb el pro­jecte, amb la idea ini­cial de donar la volta al pes­si­misme del moment, i con­tra la repressió, donar un to posi­tiu a la lluita”, explica Xevi Roura.

Des del març del 2018, cada pri­mer dis­sabte de mes un artista penja la seva pròpia vari­ació de l’obra a la façana de l’ajun­ta­ment d’Olot. Ja són vint-i-set els cre­a­dors de dife­rents dis­ci­pli­nes (pin­tors, escul­tors, fotògrafs, poe­tes, dis­se­nya­dors...) que han pres part en aquesta ini­ci­a­tiva de l’Assem­blea (podeu veure’n la llista a la plana següent). El dar­rer és Fer­ran Coves, amb una obra que s’expo­sarà durant tot aquest mes de gener i que mos­tra car­tells elec­to­rals amb el lema ¡Vota Felipe VI! Siem­pre gana­mos: “És la imatge de la cam­pa­nya elec­to­ral del deep state, d’aquest estat ocult que mana, que l’artista inter­preta que és aquesta monar­quia sus­ten­tada per un poder judi­cial i poli­cial; és aquest poder ocult que no deixa avançar en el progrés de la democràcia, sinó que queda tot anco­rat i ben lli­gat en aquests poders. És una cam­pa­nya impos­si­ble, perquè no podem votar la monar­quia ni cap d’aquests esta­ments; té un punt irònic, aquesta mena de cam­pa­nya política impos­si­ble de qui real­ment mana”, explica el mem­bre del col·lec­tiu gar­rotxí.

Amb les Sobrecàrre­gues, cada artista crea ver­si­ons con­tem­porànies, crítiques i refle­xi­ves del qua­dre de Casas, en què es veu un guàrdia civil a cavall que car­rega con­tra un mani­fes­tant. Ara, els artis­tes “fan una inter­pre­tació del moment i de la sim­bo­lo­gia del qua­dre a la seva manera”. “S’ha aca­bat con­ver­tint en un pro­jecte polític que fa pre­sent al car­rer, i d’una manera molt directa, la situ­ació actual que estem vivint. No té unes pre­ten­si­ons museísti­ques, sinó que jus­ta­ment el que vol és un mis­satge molt directe”, explica el mem­bre de l’Assem­blea d’Artis­tes de la Gar­rotxa. La pre­sen­tació de cada pri­mer dis­sabte de mes coin­ci­deix amb les con­cen­tra­ci­ons que l’ANC i Òmnium con­vo­quen també al davant de l’ajun­ta­ment d’Olot.

Les peces expo­sa­des tenen les matei­xes mides que el qua­dre de Ramon Casas (3 m d’alçada i 4,75 m d’amplada) i van acom­pa­nya­des d’un text expli­ca­tiu de la pro­posta que el mateix autor o algun col·labo­ra­dor fa per a l’ocasió i també d’un car­tell en què s’explica el pro­jecte. “És interes­sant posar-ho, perquè ho fa més fàcil per a l’espec­ta­dor. De vega­des, hi ha peces que són una mica crípti­ques i el fet que hi hagi un text ajuda una mica. A més, el dia que fem la pre­sen­tació, lle­gim el text i s’explica una mica el currículum de l’autor o què li ha sug­ge­rit el tre­ball.”

Com que les acci­ons de repressió con­tra Cata­lu­nya són, de moment, cons­tants i impa­ra­bles, i aquest pro­jecte vol ser un alta­veu de denúncia “de la situ­ació que viuen els pre­sos polítics, els exi­li­ats i la repressió i per­se­cució que pateix l’ide­ari repu­blicà i inde­pen­den­tista”, l’engra­natge de pre­sen­ta­ci­ons d’obres tam­poc s’atura. “Ens vam com­pro­me­tre a man­te­nir el pro­jecte viu men­tre hi hagi pre­sos polítics. Ha anat mutant, però l’anem tirant enda­vant”, diu Xevi Roura, que també és el con­ser­va­dor del Museu de la Gar­rotxa d’Olot.

En tot aquest temps no han fal­tat els atacs “de grups con­tra­ris a la lli­ber­tat d’expressió” con­tra les obres d’art expo­sa­des ni tam­poc les pres­si­ons polítiques: “N’hi ha hagut diver­sos, d’atacs. El més greu pot­ser va ser amb l’obra de Quim Domene La Manada [que es va pre­sen­tar l’octu­bre del 2019], que una per­sona va tallar de punta a punta. Això va que­dar fil­mat, perquè hi ha una càmera davant de l’ajun­ta­ment”, però hi ha hagut altres atacs con­tra aquest patri­moni artístic: “Un cop van llançar pin­tura, a una altra peça la van cre­mar amb una cigar­reta, a una altra hi van escriure una cosa a sobre... S’han anat suc­ceint peti­tes acci­ons d’aquest tipus.” I també han rebut pres­si­ons polítiques per des­pen­jar alguna obra: “Per exem­ple, en una de les peces en què apa­rei­xia la sigla PSC, hi va haver quei­xes perquè es retirés. A més, quan hi ha hagut període elec­to­ral hi ha hagut denúncies de ciu­ta­dans, i la Junta Elec­to­ral els ha donat la raó i ens ha obli­gat a tapar-la o a treure-la pun­tu­al­ment”, explica Roura que, d’altra banda, vol lloar la posició del con­sis­tori olotí: “Tenim permís per ins­tal·lar les obres, i l’Ajun­ta­ment sem­pre ha tin­gut una posició de creure que tot això és lli­ber­tat d’expressió. Tan­ma­teix, mal­grat els atacs i les pres­si­ons, l’Assem­blea ho té clar: “Res ens farà fre­nar.”

Cada obra està un mes pen­jada a la façana muni­ci­pal i després passa a mans de l’Assem­blea, que les guarda amb la intenció de fer-ne més difusió en el futur. Fa apro­xi­ma­da­ment un any, les setze Sobrecàrre­gues pre­sen­ta­des fins a aquell moment ja es van expo­sar con­jun­ta­ment al pati de l’Hos­pici, que és la seu del Museu de la Gar­rotxa d’Olot. Aquesta expo­sició for­mava part de la mos­tra orga­nit­zada pel mateix museu al vol­tant de l’arri­bada a Olot del qua­dre La Càrrega. “Fins ara, anem guar­dant les obres amb la intenció de poder-les expo­sar i fer difusió d’aquest tre­ball”, rebla Xevi Roura, que també des­taca que tot ple­gat “és un tre­ball auto­fi­nançat i també un pro­jecte que surt de la gene­ro­si­tat de tot­hom, amb el suport des­in­te­res­sat dels artis­tes que donen la cara i expres­sen la seva opinió”. De cada Sobrecàrrega se’n fan cin­quanta impres­si­ons: “Hi ha gent que les col·lec­ci­ona, i això per­met pagar les següents i també fer uns ingres­sos a les cai­xes de soli­da­ri­tat”, per fer front a les des­pe­ses dels repre­sa­li­ats polítics.

La Càrrega és una pin­tura rea­lista a l’oli que es con­serva al Museu de la Gar­rotxa d’Olot. “És una peça que sem­pre ha tin­gut molt pro­ta­go­nisme i que s’ha fet ser­vir molt en dife­rents moments.” Casas hi va repre­sen­tar la situ­ació de tensió social de final del segle XIX a la Bar­ce­lona de la revo­lució indus­trial, on es van viure epi­so­dis de revolta social on hi va haver diver­ses càrre­gues poli­ci­als. “Ens va sem­blar que iden­ti­fi­cava el que pas­sava en aquell moment [l’1 l’octu­bre del 2017] i, a més, és un ele­ment sin­gu­lar de la nos­tra comarca, perquè el qua­dre el tenim aquí. El vam aga­far com a punt de sor­tida, tot i que ha anat per­dent pes a mesura que ha pas­sat el temps. Així com al prin­cipi tots els artis­tes l’aga­fa­ven com a referència, de seguida ens vam ado­nar que hi havia artis­tes que no se sen­tien còmodes aga­fant la idea for­mal del qua­dre, i ho vam obrir al que repre­senta, al que trans­met.” Això ha permès que sor­tis­sin peces com la d’Àlex Nogué (titu­lada Escla­fa­des) i la de Gabriel (La llum del seu acer), “en què no hi ha la idea explícita del qua­dre, sinó que és més el seu con­tin­gut”.

L’any 1976, ja es va cons­ti­tuir una Assem­blea d’Artis­tes de la Gar­rotxa, arran de la mort de Franco “i la neces­si­tat de cons­truir noves pla­ta­for­mes per tal d’inci­dir en la rea­li­tat social i política del moment”. I el setem­bre del 2017 es va recons­ti­tuir l’asso­ci­ació: “Si bé es poden tro­bar paral·lelis­mes ideològics en les dues assem­blees, els dos movi­ments dife­rei­xen subs­tan­ci­al­ment en les for­mes d’orga­nit­zació i ens els objec­tius”, asse­nya­len els seus inte­grants. “En aquesta segona assem­blea no hi ha par­ti­dis­mes, no hi ha un fil polític exclu­siu; de fet, no par­lem de política en sen­tit par­ti­dista, sinó que els valors que volem defen­sar són la democràcia, el referèndum, una opinió oberta, lliure i democràtica de la situ­ació actual i una crítica del que està pas­sant”, diu Roura. Curi­o­sa­ment, en aquesta segona refun­dació hi ha inte­grants de la pri­mera, com Quim Domene i Claudi Casa­no­vas. A més, l’Assem­blea forma part del col·lec­tiu Artis­tes de la República, que agrupa artis­tes d’arreu de Cata­lu­nya.

Els artis­tes que par­ti­ci­pen en aquesta ini­ci­a­tiva no són tots gar­rot­xins. “En un començament, vam dis­cu­tir molt si havien de ser només artis­tes locals, però ho vam anar obrint. Al prin­cipi, intentàvem man­te­nir un ordre: un artista de la Gar­rotxa i un de forà, però això amb el temps no ha fun­ci­o­nat així i ha aca­bat sent en base a les pro­pos­tes que anem rebent o que dema­nem. Ara també fem encàrrecs o invi­ta­ci­ons diver­ses, i segons la situ­ació del moment, n’esco­llim una o una altra”, expli­quen. “Evi­dent­ment té els seus alts i bai­xos a nivell estètic, perquè res és a gust de tot­hom; hi ha obres que ens agra­den més i n’hi ha que menys, però això és part del pro­jecte.”

A hores d’ara, com que la pandèmia per la covid-19 ho ha engo­lit tot, també ha alte­rat la peri­o­di­ci­tat men­sual. “Vam haver de man­te­nir alguna peça diver­sos mesos i, per les com­pli­ca­ci­ons de la pandèmia, al final del 2020 també hi ha hagut obres que han estat expo­sa­des dos mesos en lloc d’un mes.” Però el pro­jecte segueix ben viu: “És una ini­ci­a­tiva que és molt de car­rer, que no té unes pre­ten­si­ons més enllà de fer pre­sent a la ciu­ta­da­nia el que està pas­sant. Tot i que nosal­tres seguim tenint una vida còmoda, entre come­tes, hi ha gent que no, i hi ha una situ­ació que està per sobre nos­tre que segueix ben encesa. D’aquesta manera, la fem pre­sent al car­rer. Apro­fi­tem la gran arma que són l’art i la lli­ber­tat d’expressió, que ens per­me­ten par­lar de coses que pot­ser en altres àmbits no podríem dir o per les quals rebríem més crítiques. És una eina per donar a conèixer la situ­ació actual.”

A més de les Sobrecàrre­gues, l’Assem­blea d’Artis­tes de la Gar­rotxa ha dut a terme altres tre­balls, com ara el vídeo acció, resum de la Marxa per la lli­ber­tat de la Gar­rotxa, l’1 de febrer del 2020; la ins­tal·lació sonora Veus de cla­ve­guera, l’1 d’octu­bre del 2018, que va con­sis­tir a ocul­tar deu alta­veus al cla­ve­gue­ram del cen­tre d’Olot, “des d’on s’escol­ta­ven frag­ments dels càntics dels ciu­ta­dans de Huelva (A por ellos...), la negació de Rajoy del referèndum (“no ha habido un referèndum en Cataluña”...) i el dis­curs del rei del 3 d’octu­bre vali­dant la feina de la poli­cia espa­nyola”. I, entre d’altres, un ter­cer tre­ball, Li resoldré la seva inqui­e­tud, una ins­tal·lació i vint-i-cinc acci­ons que van tenir lloc els dis­sab­tes al mig­dia des dels bal­cons de l’antic Hos­pi­tal Sant Jaume d’Olot men­tre va durar el judici del procés, cele­brat entre el 9 de febrer i el 29 de juny del 2019.

CARINA FILE­LLA

cfi­le­lla@​lrp.​cat

ARTISTES QUE HI HAN PARTICIPAT

w Claudi Casanovas

w Esther Jaume (peça participativa)

w Servand Solanilla

w Pere Noguera

w Marc Antoni Malagarriga

w Jaume Bach

w Robert Bonet

w Tate Lucena

w Ferran García Sevilla

w Dolors Rusiñol

w Antoni Llena

w Quim Domene

w Col·lectiu la Matraca

w Antonio Ortega

w Ferran Coves

w Carles Camps Mundó

w Eulàlia Grau

w Xevi Prat

w Gabriel

w Col·lectiu Assemblea d’Artistes de la Garrotxa

w Àngel Rigall

w Francesca Llopis

w Toni Giró

w Àlex Nogué

w Josep Maria Plans

w Eduard Altarriba i Irene

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor