Lletres

Opinió

EL TWITTER DE L’OPTIMOT

Les lingüistes es mouen molt bé en el llenguatge de Twitter. Per això, fins i tot les etiquetes tenen gràcia: #OptimotPicant,
#EufòriaPronominal...

És un cas d’èxit de les xar­xes soci­als de la Gene­ra­li­tat de Cata­lu­nya, al cos­tat del Face­book dels Mos­sos, el xat sexe­jo­ves.gen­cat.cat i el Twit­ter de Joven­tut, entre d’altres. Ho demos­tren les dades: 90 con­sul­tes al mes de mit­jana, 200 nous segui­dors de mit­jana men­sual i 2.000 nous segui­dors l’any pas­sat (ja gai­rebé arri­ben als 42.000 des que van crear el per­fil el novem­bre del 2014). És el Twit­ter de l’Opti­mot.

Hi ha una altra dada que no és gens irre­lle­vant: el 2016 es va publi­car la Gramàtica cata­lana i, poc després, la Gramàtica essen­cial i la Gramàtica bàsica i d’ús. Com més gramàtiques a l’abast, més con­sul­tes sobre gramàtica; més dub­tes i més segui­dors del compte de Twit­ter de l’Opti­mot. Al cap­da­vall, la nove­tat sol ser amiga de la inse­gu­re­tat.

I la fórmula de l’èxit, quina és? Doncs la van expli­car amb perícia Joana Roch i Míriam Martín Llo­ret en un semi­nari en línia del post­grau de Cor­recció i Asses­so­ra­ment Lingüístic. Roch coor­dina les lingüistes i fa d’enllaç amb el Term­cat i l’Ins­ti­tut d’Estu­dis Cata­lans: pla­ni­fica i super­visa la difusió i la presència de l’Opti­mot a les xar­xes soci­als. Martín Llo­ret ela­bora i ges­ti­ona con­tin­guts a la xarxa, sobre­tot al compte de Twit­ter.

Només dos noms!? La fórmula de l’èxit són dos noms!? Diguem-ho bé. Par­lem d’un equip de lingüistes que ento­men les con­sul­tes a l’Opti­mot en gene­ral (web i blog) i, en el cas de Twit­ter, Míriam Martín Llo­ret, Marta Sal­vadó i Aina Domènech són sobre­tot les qui el dina­mit­zen.

La fórmula de l’èxit és, doncs, la dina­mit­zació? Doncs a mi em sem­bla que, sigui com a part ordinària o sigui com a part extra­or­dinària, alguna cosa hi té a veure la bona gestió de con­tin­guts. Ho dic tan sols com a segui­dor obser­va­dor, par­tint de l’acti­vi­tat regu­lar del compte.

Cada dia s’escriu una piu­lada, a vega­des en forma de diàleg, a vega­des en forma de pen­sa­ment, sem­pre d’un to ama­ble. Una piu­lada jove, desim­bolta, acom­pa­nyada sovint d’un gif ani­mat. Una piu­lada breu, clara, docu­men­tada (si convé, amb enllaç al cer­ca­dor o amb redi­rec­ci­o­na­ment al ser­vei d’atenció per­so­na­lit­zada), que té una atenció pre­fe­rent per la llen­gua col·loquial i també per la diver­si­tat dia­lec­tal.

“Si esteu moi­xos, és l’hora de fer moi­xai­nes!” I el vídeo curt mos­tra un gat ten­dre fent moi­xai­nes a un altre gat sor­rut. “Bus­quem #vari­antsòpti­mes per ano­me­nar carícies. Com ho dieu i on?”

“Escu­rar, rose­gar, ros­tar... Amb quins sinònims us agrada bui­dar de men­jar els plats?” I el vídeo ense­nya un hàmster afa­mat... “Bus­quem #vari­antsòpti­mes. Piu­leu, rose­ga­dors!”

Les lingüistes es mouen molt bé en el llen­guatge de Twit­ter. Per això, fins i tot les eti­que­tes tenen gràcia: #Eufòria­Pro­no­mi­nal (tots els li’l, l’hi, li, la hi... ima­gi­na­bles), #Opti­mot­Pi­cant (qui diu polvo podent dir ense­tri­llada?), #Opti­mot­Fe­mi­nista (enrere el bina­risme de gènere!)... També per això hi ha qui ja espera el con­curs tra­di­ci­o­nal de Sant Jordi. Va arren­car el 2016 i cada any se supera.

Per aca­bar, us faig una reco­ma­nació: el 4 de febrer és la data de comer­ci­a­lit­zació del lli­bre 101 dub­tes del català resolts per l’Opti­mot, publi­cat per Rosa dels Vents. Apun­teu-lo a la llista: #Opti­mot­Dub­tes­Re­solt­se­nun­Bot.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.