Lletres

Història

LA BATALLA A LA REVISTA ‘DESTINO’

A finals del 1944, des d’una revista edi­tada a l’exili, Foc Nou, el peri­o­dista Eugeni Xam­mar va publi­car un arti­cle titu­lat “Refle­xi­ons d’un cata­la­nista”, en què deia: “Ho pro­clamo aver­go­nyit i ho denun­cio amb fàstic al cor perquè fet i fet es tracta d’un esca­mot de cata­lans de la meva pro­fessió: el set­ma­nari Des­tino, que des de fa cinc anys es publica a Bar­ce­lona, ofe­reix un cas de bai­xesa i envi­li­ment que enlloc del món no ha tin­gut ni té parió”. Mal­grat aquesta dar­rera acu­sació, Xam­mar recor­dava els casos de fulls impre­sos a França, Bèlgica o Noru­ega que s’havien posat al ser­vei dels ocu­pants nazis. El cas de Des­tino era, però, encara més greu, perquè els seus impul­sors no només havien traït la democràcia, sinó el seu propi país, la seva llen­gua. I, per aquest motiu, s’havien con­ver­tit en “les flors més pudents d’aquesta pri­ma­vera”.

L’escrit de Xam­mar es pot tro­bar al recull que ha selec­ci­o­nat Fran­cesc Vila­nova i que ha edi­tat Publi­ca­ci­ons de l’Aba­dia de Mont­ser­rat. N’hi ha molts més, i de molts altres escrip­tors, fets des de l’exili o l’inte­rior, en què Josep Pla, Manuel Bru­net, Joan Estel­rich, Joan Tei­xi­dor i la resta de col·labo­ra­dors de Des­tino són tit­llats de traïdors, col·labo­ra­ci­o­nis­tes, boti­flers, fran­quis­tes i molts altres impro­pe­ris. Cent catorze escrits datats entre el 1944 i el 1950, quan la revista ja havia aban­do­nat el falan­gisme dels pri­mers anys i s’havia con­ver­tit en un refe­rent inex­cu­sa­ble en el gris pano­rama cul­tu­ral de la post­guerra. Els arti­cles reflec­tei­xen l’agror dels repre­sa­li­ats o resis­tents per aquells peri­o­dis­tes que havien donat suport o s’havien aco­mo­dat al fran­quisme. Però la “bata­lla”, tal com la defi­neix Vila­nova, no era només al vol­tant d’aque­lla revista. Es trac­tava d’una bata­lla cul­tu­ral, d’un enfron­ta­ment sense treva entre fran­quis­tes i anti­fran­quis­tes.

Un petit tast
“Com insistirien, una vegada i una altra, els antifranquistes, la gent de Destino no havia traït la República o els ideals democràtics, només; havia anat més enllà i havia abdicat de la seva pròpia llengua [...]” “A la fi de la dècada dels quaranta, Destino s’havia consolidat com a setmanari i editorial, i l’antifranquisme cultural i polític havia sobreviscut a les proves més dures de la repressió de la immediata postguerra. La batalla va acabar, provisionalment i aparent, en taules, però uns i altres van ser essencials per refer ponts i desenvolupar propostes culturals, polítiques, etc., per a una societat complexa com la catalana en les dècades següents”
AL VOLTANT DE DESTINO. UNA BATALLA CULTURAL DE POSTGUERRA (1944-1950) Autor: Francesc Vilanova Editorial: Publicacions de l’Abadia de Montserrat Pàgines: 300 Preu: 27,55 euros
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor