Teatre

Les mines i Modric

‘Encara hi ha algú al bosc’ és el primer treball de Cultura i Conflicte. Presenta en format d’exposició, teatre i documental la realitat de les dones violades durant la guerra de Bòsnia i la dels seus fills fruit de l’abús

DIFONRE UNA VEU CALLADA
Des de Cultura i Conflicte posen el focus en la impunitat: difonen el clam de les dones silenciades
TRES FORMATS
Tots els productes (documental, teatre i exposició) mostren les supervivents amb extensions diverses

Cul­tura i Con­flicte, entes­tada a trans­me­tre el mis­satge pels màxims canals pos­si­bles, també escolta i des­perta la veu dels alum­nes d’ins­ti­tut en les ses­si­ons post­funció esco­lars. El 27 de gener es va fer al TNC la pri­mera sessió d’aquest any mar­cat per la pandèmia en horari lec­tiu. Els alum­nes de bat­xi­lle­rat dels Maris­tes la Imma­cu­lada, de l’Ins­ti­tut del Tea­tre, del Col·legi de Tea­tre, de l’Eòlia i de la UPC van que­dar cap­ti­vats per una peça expli­cada des de la deli­ca­desa de trac­tar les vio­la­ci­ons sense neces­si­tat de repre­sen­tar-les, ni de repro­duir el dolor, ni d’estig­ma­tit­zar més les vícti­mes. En la sessió de pre­gun­tes dels alum­nes, una noia de la dar­rera fila, va fer l’apre­ci­ació clau: “Això va pas­sar fa vint-i-cinc anys, però sem­bla que ens vul­gueu recor­dar que avui també estan pas­sant crims a Síria, i nosal­tres, com la soci­e­tat bar­ce­lo­nina del 1992 que estava cele­brant els Jocs Olímpics, seguim sense immu­tar-nos.” “La injustícia i l’abús de poder estan molt més a prop del que es pugui ima­gi­nar. El tea­tre ajuda a des­per­tar consciències. És un camí de res­pon­sa­bi­li­tat”, sen­ten­ci­a­ven els actors de Cul­tura i Con­flicte davant dels alum­nes. Aquest 26 de febrer, es pre­para una altra sessió post­funció després del passi pre­vist per a ins­ti­tuts de Figue­res. El col·lec­tiu té clar que el seu repte és con­ta­giar als espec­ta­dors amb sen­si­bi­li­tat i inci­tar-los a una revolta que impe­deixi aquesta impu­ni­tat.

Ben mirat, Cul­tura i Con­flicte pretén impul­sar un canvi en l’espec­ta­dor (ja sigui al tea­tre, a la pan­ta­lla o mit­jançant l’expo­sició). Han desen­vo­lu­pat els tres for­mats per mirar d’arri­bar al màxim de gent. Són relats cen­trats en el mateix tema (la vio­lació de 25.000 a 50.000 dones durant el con­flicte de l’ex-Ioguslàvia), però donant pre­pon­derància a deter­mi­nats tes­ti­mo­nis, depe­nent de si es plasma en un for­mat o en un altre. L’objec­tiu és clar, rema­ta­ven en la post­funció al TNC: “Nosal­tres podem ser pro­ta­go­nis­tes perquè la rea­li­tat canviï.” El pro­jecte es remunta dos anys enrere, quan Joan Arqué i Anna Maria Ricart van pen­sar a fer una adap­tació d’un lli­bre que narra aquests fets. Quasi per casu­a­li­tat, van des­per­tar la veu que els mena­ria al for­mat actual: la peri­o­dista Teresa Turi­era havia estat cor­res­pon­sal inter­na­ci­o­nal i havia seguit tant la guerra dels Bal­cans com els poste­rior judi­cis per crims de vio­lació: no tenia sen­tit donar vida als per­so­nat­ges lite­ra­ris si es podia repro­duir la veu de les dones que ho van patir en pri­mera per­sona. Una de les difi­cul­tats, reco­nei­xia Anna Maria Ricat, va ser tro­bar el to: “Quin dret teníem de par­lar d’allò?” Joan Arqué en la sessió esco­lar deia que havien fugit de la por­no­gra­fia emo­ci­o­nal. Podia ser molt potent repro­duir un abús, però no dig­ni­fi­cava les dones. Per això, el punt de par­tida va ser la seva veu, que els dema­nava que ho difon­gues­sin, que se sabés. Perquè, vint-i-cinc anys després dels fets, encara no sen­ten que s’hagi fet justícia. El punt de vista, doncs, és el de les super­vi­vents (“no els agrada iden­ti­fi­car-se com a vícti­mes”, comenta el direc­tor sovint) que expli­quen el fet des del seu pre­sent. I també s’hi inclou la veu dels fills que, si no els mata­ven les famílies de les mares vio­la­des, aca­ba­ven sovint en refor­ma­to­ris. Ara, han vol­gut conèixer les mares i, de mica en mica, les han aju­dat a treure’s una culpa que duien a sobre. Per con­tras­tar la situ­ació cri­mi­nal de les ciu­tats de l’ex-Ioguslàvia (Sara­jevo també va ser orgu­llosa ciu­tat olímpica anys enrere, com Bar­ce­lona) l’obra de tea­tre con­vida els actors a expli­car què feien en els anys noranta i com­pro­ven que l’agi­tació olímpica va arra­co­nar un digne comen­tari del pre­si­dent Pas­qual Mara­gall en el dis­curs d’ober­tura dels Jocs, a Montjuïc, dema­nant una “pau olímpica” que no es va pro­duir. De fet, la con­nexió amb les tes­ti­mo­nis arriba via l’ofi­cina que Bar­ce­lona va obrir per soli­da­rit­zar-se amb Sara­jevo (també s’hi van vin­cu­lar ciu­tats com Saba­dell).

La referència d’Encara hi ha algú al bosc (amb què es com­pleta tant l’obra de tea­tre com el docu­men­tal) és una cita d’una de les valen­tes tes­ti­mo­nis. No s’atre­veix a anar gaire més enllà del camí cone­gut. Perquè, un quart de segle més tard, encara tem aquell sol­dat que li va adver­tir que tor­na­ria, sense ni l’ànim d’amenaçar-la. Cer­ta­ment, la situ­ació no ha millo­rat gaire, segons ha pogut veure l’equip de Cul­tura i Con­flicte, perquè es con­ti­nua difo­nent un cert dis­curs d’odi entre les dife­rents comu­ni­tats, tot i que fins molt poc abans de la guerra, tot­hom havia estat con­vi­vint sense posar cap pega als dife­rents sen­ti­ments reli­gi­o­sos. La majo­ria dels agres­sors viuen a prop de les dones vio­la­des. Elles van ser repu­di­a­des per les seves famílies; d’altres van pre­fe­rir callar (per això la xifra de vio­la­ci­ons és tant vari­a­ble).. La ferida segueix oberta. Les mares encara veuen sovint en els fills els pares que les van vio­lar fa vint-i-cinc anys. “Elles no volen ven­jança, volen justícia”, resu­mei­xen des de Cul­tura i Con­flicte.

La noia de qui parlàvem al prin­cipi de l’arti­cle comen­tava als seus com­panys i a l’equip artístic que feia dos anys havia fet un viatge per Bòsnia i Her­ce­go­vina i Croàcia. Van voler anar a la casa on el juga­dor de fut­bol del Madrid Luka Modric va viure de petit, durant la guerra dels Bal­cans. Els seus com­pa­tri­o­tes esta­ven eufòrics perquè la selecció havia acce­dit a la final del mun­dial, i el mig­cam­pista era un dels refe­rents indis­cu­ti­bles. Quan van arri­bar al domi­cili (que, supo­sa­da­ment, era prou popu­lar perquè figurés com a pos­si­ble emplaçament turístic) es van tro­bar que era inac­ces­si­ble: l’envol­ta­ven car­tells en què s’adver­tia que era un camp ple de mines anti­per­so­nes encara per reti­rar. Una altra vivència res­sona a Encara hi ha algú al bosc: el cor­res­pon­sal de l’Avui Eric Hauck, sor­tia vençut de Sara­jevo amb el cos mort del fotògraf i amic Jordi Pujol Puente la nit en què els afi­ci­o­nats del Barça cele­bra­ven el gol de Koe­man que va per­me­tre gua­nyar la pri­mera copa d’Europa, el 1992. Tan­quem el cer­cle: De Modric i les mines, en fa qua­tre dies; de Jordi Puente i la joiosa Bar­ce­lona olímpica, prop de trenta anys.

Disset places catalanes

De moment, quatre municipis de Catalunya han acceptat el repte de programar les tres expressions d’Encara hi ha algú al bosc: Igualada (Teatre Aurora n’és coproductora), Girona, Barcelona i Olot. Sabadell va fer una presentació del documental al Saló Imperial (11 de desembre) i, només dos dies abans, la versió escènica al Teatre Principal. Figueres, que el divendres 27 de febrer munta una sessió per a escolars, a més de la d’adults, també ofereix del 22 al 28 d’aquest mes la instal·lació fotogràfica a l’Auditori Caputxins. També es va passar el documental pel programa Sense Ficció (285.000 espectadors, 10% de quota de pantalla) poc abans de l’estrena a la Sala Petita del TNC. A hores d’ara, encara està accessible a través del servei a la carta. Fins dilluns passat, s’havien comptabilitzat per aquest canal 11.321 reproduccions. El documental s’ha penjat a Filmin i es pot visionar en català, castella i anglès. També està penjat en altres canals, com ara el de TV holandesa NPO i a Amazon Prime Video per als Estats Units i el Regne Unit.

Sovint, a la programació d’una actuació, s’hi incorpora una taula rodona per poder compartir el procés de recerca de Cultura i Conflicte, que va suposar moltes visites a les dones, ja que moltes vegades no s’atrevien a revelar el seu cas a uns desconeguts, fet que obligava a programar un altre viatge mesos després.

La gira d’actuacions és tant ambiciosa com el projecte. S’ha vist a Igualada (10 d’octubre), Girona (27 de novembre), Sabadell (9 de desembre), Mataró (18 de desembre), el Prat de Llobregat (10 de gener), Barcelona (del 14 de gener al 7 de febrer), Palma (11 i 12 de febrer), Manacor (13 de febrer) i Vic (19 de febrer). La gira continua a Granollers (avui, dissabte), Cornellà de Llobregat (demà), Figueres (27 de febrer sessió doble), Vilanova i la Geltrú (28 de febrer), Manresa (5 de març), Olot (6 de març), Parets del Vallès (7 de març), Montcada i Reixac (13 de març) i Reus (20 de març). Ja s’està programant una gira internacional. El documental, l’exposició i l’obra de teatre (en català sobretitulat en bosnià)es presentaran al MESS Festival de Sarajevo i també tenen gira prevista per Zagreb, Ljubljana i Viena. A hores d’ara, estan en converses per traslladar els tres formats a Madrid, a més d’altres ciutats de l’estat espanyol i altres capitals europees.

A LA MODEL

La temporada a la Sala Petita del TNC (amb més de 2.000 espectadors i una ocupació superior al 85%) va estar precedida d’una exposició a la Model, on 415 persones van visitar l’espai per veure la mostra o assistir a un debat. L’exposició rebia el visitant amb un mapa dels centres de confinament de les mares, on sovint eren violades i retingudes perquè no poguessin avortar. Les fotos dels fills (com la d’aquesta pàgina) expliquen com va ser la retrobada amb les seves mares. Les dones han estat retratades en el seu context domèstic (menjador, parc amb els nets, bosc...). A la galeria, que s’ha deixat com era com a centre penitenciari, les fotos de les dones s’intercalaven amb llençols, per representar com els ciutadans fugien dels franctiradors amagant-se entre la roba estesa per assegurar els trajectes quotidians.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor