Després de molts mesos de feina, de fet, des de finals del 2019, per fi, arriben a la fita de la diada de Sant Jordi, i inauguren una nova llibreria a Barcelona, Finestres. Serà convencional, en cert sentit –hi trobaran llibres–, i novedosa en molts d’altres –s’hi podran estar llegint, disposaran de cafeteria–. Què és Finestres?
Finestres no és solament un projecte de llibreria, sinó que l’entenem també com un projecte molt global. Evidentment, hi ha una part coneguda per tothom, la de sempre, i és que es tracta d’una llibreria, més gran o més petita, que obre i que farà activitats. I la part novedosa? Que ens ho estem plantejant com un projecte cultural que vol ser un lloc de trobada i de referència tant a la ciutat com al país. Tenim aquestes ganes d’oferir i de tenir una proposta molt àmplia.
Destaqui’m algun aspecte d’aquesta proposta, impulsada per l’empresari farmacèutic Sergi Ferrer-Salat.
Es tracta d’una llibreria amb un fons que vol ser molt exhaustiu. I té la característica que hi ha tot un equip de persones que treballem totes juntes [a més a més d’ella, Kiko Amat, Camila Enrich, Marina Espasa i Mireya Valencia]. Això fa que Finestres sigui un projecte molt transversal, amb moltes idees, amb moltes propostes. Finestres aposta pel fons, doncs, a part de la novetat. I també pel llibre estranger. És una llibreria i un espai de descobriment. A l’hora de presentar el fons també volem que sigui una mica diferent… Ja ho veuran quan ens visitin. Hi ha la llibreria, i hi haurà una programació que volem que sigui rica, diversa. A més, hi ha unes beques i uns premis vinculats a la llibreria. Les beques són d’assaig, en català i castellà. I el Premi de Narrativa Finestres, que és a obra publicada. Es vol donar reconeixement a una obra tant en català com en castellà que creiem que té aquest esperit d’innovació, i els primers premiats han estat Tsunami, d’Albert Pijuan (Angle Editorial), i Las malas, de Camila Sosa (Tusquets).
Un espai diferent.
Sí, som un espai diferent… De fet, estem parlant de dos espais, en realitat. Sí, és una llibreria dividida en dos. A la part gran, la llibreria gran, que en diem, i que és la que inaugurem ara, hi tenim tot el contingut de literatura i pensament. I a l’establiment del davant, que la idea és obrir-lo a la tardor, hi haurà tot allò que es refereix a art, arquitectura, música, cinema, fotografia, dansa i segurament també tot el que és còmic i il·lustració. Em preguntàveu sobre els elements diferenciadors, doncs tot això també ho és i s’ha de tenir en compte.
Quins espais ens podrem trobar?
Dins de la llibreria gran hi ha un pati amb un jardí vertical. Aquí també hi haurà la cafeteria, en aquest pati... Mira, de fet, l’arrel de la qual parteix tot el projecte és que la llibreria és un espai molt confortable, silenciós, que està molt destinat a la lectura. I d’aquí ve el lema de Finestres, que deus haver vist: Llibreria per llegir. Els visitants hi trobaran un munt de butaques, espais còmodes, de lectura. Un espai on poder entrar i poder parar una mica. També això que explico és un punt diferenciador de Finestres, aquest desig que hi hagi aquest entorn agradable i convidar a la lectura, a la tranquil·litat i al silenci. Dins de la llibreria gran et trobaràs l’espai Diógenes, que és un espai que ret una mica d’homenatge a Sherlock Holmes i el Club Diógenes. Aquest espai, on tothom ha d’estar en absolut silenci, també estarà destinat a presentacions en petit format. La llibreria gran, quan estigui oberta, estarà destinada a presentacions de gran format, activitats i trobades, podríem dir-ne.
Com seran?
La idea d’aquestes trobades també és transcendir el simple format de presentació d’autors parlant del seu llibre sense intercanvi, sinó que s’estan plantejant aquestes accions com alguna cosa més, com un diàleg, com un format més enriquidor. La idea és combinar el petit format, el tu a tu, amb aquest gran format.
A tot arreu, a totes les llibreries, sempre es destaca molt el treball amb els nens, per allò que cal preparar els futurs lectors. Reviso la informació sobre Finestres i veig que no... M’equivoco?
Bé, no és ben bé així.
Expliquin’s, doncs, quin espai tenen els més joves a Finestres.
No hi ha els primers llibres de coneixement, els llibres tous… Hem apostat per la lectura, per tant, tenim literatura infantil i juvenil, disponible per a ells des del precís moment en què llegeixen. La idea és que ara com ara no treballarem l’àlbum il·lustrat, sinó que treballarem la literatura, en la línia del que fem en el conjunt de la llibreria. Però, és clar, hi ha un espai de literatura infantil i juvenil!
Pensava que tal com està concebuda Finestres, la fressa de la canalla no hi acabava d’encaixar, potser.
L’espai té una arquitectura molt concreta, molt sòbria i, realment, una secció d’infantil i juvenil l’has de treballar d’una manera concreta i no ens donava peu. De la manera que l’hem plantejat, l’espai destinat als més joves quedarà molt ben integrat a la llibreria, amb aquesta defensa que fem que la literatura no té edat. La idea és que els nens i les nenes tinguin un espai de descobriment que quedi integrat en la secció d’adults. Hi ha hagut tot un procés que ens ha portat a fer aquestes reflexions.
És perfectament entenedor. I per a tots, i en els temps que corren encara se’ns fa més evident que ens calen espais de pau.
Hem de veure com reaccionem tots. És un espai nou per a tothom i l’anirem construint, l’anirem fent.
Tinc entès que disposaran d’una gran abundància de títols, he llegit que entre 35.000 i 40.000.
Obrim amb molts llibres. I quant a l’espai, disposarem, entre les dues llibreries, de 800 m².
És prou ambiciós, en aquests temps que corren. Quan es va començar a coure, aquest projecte?
El vam començar debatent sobre cap a on havíem d’anar, amb un equip més petit, l’octubre del 2019.
Déu-ni-do, l’època que els ha tocat, amb la pandèmia pel mig. Segur que els ha fet canviar algun aspecte.
Sí. De tota manera, el projecte també ha anat creixent durant aquesta pandèmia. Ha anat agafant forma. La pandèmia ens ha fet modificar per anar a més, perquè durant aquests moments, l’impulsor del projecte, en Sergi Ferrer-Salat, va considerar que era necessari i interessant fer l’aposta cap a l’obertura de dos espais, una aposta ferma i real per la literatura, la lectura. Així, doncs, la pandèmia ha fet créixer el projecte.
Pandèmia... Ja ho comentàvem abans. En aquests moments d’ansietat generalitzada parlar d’espai de silenci és alleujador. Poder mirar, llegir, comprar...
…Hi pots estar. Sí, aquesta és la idea. De fet, això són les llibreries, també, espais on aturar-se. L’única diferència és que fem aquesta reflexió i l’hem posat damunt de la taula.
La diferència és, també, que a les llibreries no acostumem a trobar llocs per seure tranquil·lament. Tot ho has de fer a peu dret. I acabes anant per feina.
Exactament això. I aquest és el nostre punt de partida: arribes a la llibreria, no saps on deixar les teves coses, i així, dret t’ho mires tot... Això, precisament, era el que no volíem que passés.