Lletres

Lectures escollides

Reviure el París de la Comuna

Enguany es commemora el 150è aniversari de la Comuna de París, un dels episodis més influents del segle XIX, al voltant del qual s’ha generat una bibliografia ingent, des de llibres de memòries fins a estudis històrics, sense oblidar la ficció o les guies per visitar-ne els principals escenaris. Us presentem algunes de les novetats que s’ofereixen a les llibreries

François Furet, un dels prin­ci­pals his­to­ri­a­dors de la Revo­lució Fran­cesa, va dei­xar escrit, en referència a la Comuna de París, que “cap esde­ve­ni­ment de la història recent de França, o de tota la seva història, ha pro­vo­cat un interès tan exa­ge­rat en relació amb la seva curta durada”. La Comuna va durar setanta-dos dies, entre el 18 de març i el 28 de maig del 1871, però les pàgines de tinta que s’han ves­sat al seu vol­tant són ina­bas­ta­bles. En un recull edi­tat el 2006, per donar-ne exem­ple, apa­rei­xien més de 5.000 lli­bres, una quan­ti­tat a la qual cal­dria afe­gir la infi­ni­tat d’arti­cles publi­cats a la premsa o a les revis­tes espe­ci­a­lit­za­des. La relació de mate­rial s’ha anat ali­men­tant cons­tant­ment, pri­mer amb els tes­ti­mo­nis d’alguns dels pro­ta­go­nis­tes, ama­rats de la passió del moment, i després amb els estu­dis històrics més con­sis­tents, que s’han engrui­xit de manera con­si­de­ra­ble en cada com­me­mo­ració.

Enguany ens tro­bem de ple en el 150è ani­ver­sari de l’esde­ve­ni­ment. I a l’altre cos­tat dels Piri­neus s’han pro­gra­mat con­gres­sos i s’han mul­ti­pli­cat els lli­bres. Si fem una ullada als apa­ra­dors del nos­tre país, l’oferta també és con­si­de­ra­ble. Les edi­to­ri­als s’han esforçat a ofe­rir nove­tats o a ree­di­tar alguns exem­plars difícil­ment loca­lit­za­bles. El pri­mer lli­bre que esco­llim és una con­ferència que va pro­nun­ciar l’anar­quista Fre­de­rica Mont­seny al Cinema Coli­seum de València titu­lada La Comuna de París i la Revo­lució Espa­nyola. El text, que es va publi­car el 1937, ha estat recu­pe­rat per L’Eixam Edi­ci­ons. L’ales­ho­res minis­tra de Sani­tat i Assistència Social hi expressa la seva admi­ració per la “pri­mera revo­lució cons­ci­ent que hi va haver al món”, tal com defi­neix la Comuna, i intenta extreure’n lliçons que resul­tin útils per a la revo­lució a la rere­guarda repu­bli­cana. Si ens cenyim als tes­ti­mo­nis de pri­mera mà, tro­bem altres lli­bres que han estat ree­di­tats. Des­taca, pri­me­ra­ment, el de Pros­per Oli­vier Lis­sa­ga­ray, un dels prin­ci­pals diri­gents del movi­ment. La seva His­to­ria de la Comuna de París de 1871 és un autèntic clàssic, un punt de par­tença per a molts estu­dis històrics i un lli­bre impres­cin­di­ble per a aquells que vul­guin apro­xi­mar-se als fets sense inter­me­di­a­ris. L’edició que ofe­reix Capi­tan Swing inclou un sug­ge­ri­dor pròleg d’Eric Hazan i la intro­ducció d’Ele­a­nor Marx, filla de Karl Marx, amb qui Lis­sa­ga­ray va man­te­nir una llarga relació. També ha estat ree­di­tat, en aquest cas per l’edi­to­rial Pepi­tas, el diari d’Edmond de Gon­court, un relat d’una gran qua­li­tat literària, però en el qual l’autor posa de mani­fest la incom­prensió pels esde­ve­ni­ments que s’esta­ven pro­duint al seu vol­tant.

Si ens volem apro­xi­mar a la Comuna a par­tir d’una síntesi, resulta molt reco­ma­na­ble el lli­bre de Roberto Cea­ma­nos, un bon conei­xe­dor de la his­to­ri­o­gra­fia fran­cesa. El lec­tor hi tro­barà una bona anàlisi dels ante­ce­dents i del rere­fons de la Comuna i també de les seves con­seqüències, entre les quals hi ha la gestió de la memòria. També val la pena des­ta­car el lli­bre de John Mer­ri­man Masa­cre. vida y muerte en la Comuna de París de 1871, una excel·lent apro­xi­mació, molt ben docu­men­tada i amb una nar­ra­tiva bri­llant, que ens trans­porta tant a les experiències dels comu­ners com a les d’aquells que s’hi van opo­sar.

També podem reviure aquells fets d’una manera dife­rent, a mig camí de l’experiència literària i la des­co­berta dels esce­na­ris. En aquest cas, dis­po­sem del lli­bre edi­tat per Aven­tu­ras Lite­ra­rias, que par­teix de les car­tes d’Art­hur Rim­baud i ens con­vida a pas­se­jar pel París de la Comuna a par­tir de des­ple­ga­bles, un qua­dern i l’accés a un mapa interac­tiu. Final­ment, a les lli­bre­ries també podem tro­bar un lli­bre de ficció ambi­en­tat en els dar­rers deu dies de la Comuna. El mes­tre de la novel·la negra fran­cesa, Hervé Le Corre, situa la trama de Sota les fla­mes, traduïda al català per Edi­ci­ons Bro­mera, en un París ocu­pat per les bar­ri­ca­des i bom­bar­de­jat sense treva.

La Comuna de París i la Revolució Espanyola Autora: Frederica Montseny Editorial: L’Eixam Edicions
Historia de la Comuna de París de 1871 Autor: Prosper-Olivier Lissagaray Editorial: Capitán Swing
Sota les flames Autor: Hervé Le Corre Editorial: Bromera
La Comuna. Monumentos y destrucciones Autor: Arthur Rimbaud Editorial: Aventuras Literarias
La comuna de París (1871) Autor: Roberto Ceamanos Editorial: Catarata
Masacre. Vida y muerte en la Comuna de París de 1871 Autor: John Merriman Editorial: Siglo XXI
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor