Música

Crítica

AMB LA FORÇA DE LA FRAGILITAT

La lite­ra­tura ale­ma­nya es renova ofe­rint lli­bres que fan com­bre­gar comer­ci­a­li­tat i rigor, una fórmula màgica que depèn dels edi­tors, que són els res­pon­sa­bles de la majo­ria de coses que pas­sen. I que, en defi­ni­tiva, són dels pocs que viuen del negoci. Dani­ela Krien, nas­cuda en una petita loca­li­tat de Pomerània, a l’antiga RDA, el 1975, ja havia publi­cat perquè el 2013 Empúries havia traduït la seva novel·la sobre la reu­ni­fi­cació, Algun dia ens ho expli­ca­rem tot, un dels fres­cos que li agrada des­ple­gar i en què ara es mos­tra espe­ci­al­ment ins­pi­rada a Amor en cas d’emergència, que ens arriba amb una acu­rada versió de Maria Bosom.

Krien cons­tru­eix una novel·la coral sobre unes noies que van veure la cai­guda del mur quan eren peti­tes i que han hagut de bata­llar tota la pro­blemàtica dels ori­en­tals a la loco­mo­tora euro­pea que ha estat l’antiga República Fede­ral. Tei­xint amb des­tresa la per­so­na­li­tat de cadas­cuna de les pro­ta­go­nis­tes, la nar­ra­dora es mou dins dels diàlegs per cons­truir una trama ver­sem­blant i amena, amb unes des­crip­ci­ons mínimes que donen la màxima infor­mació pos­si­ble sense entor­pir la nar­ració. Dani­ela Krien no fa un tipus de novel·la sociològica o cos­tu­mista, sinó que ens acosta uns retrats per­so­na­lit­zats per on la vida flu­eix i l’inti­misme no enfar­fega. Pot sem­blar fàcil, però és un exer­cici d’autèntica arte­sa­nia.

A par­tir de la Paula, a qui li pas­sen alguns dels deto­nants del començament de la novel·la, Krien va incor­po­rant les seves ami­gues, les qua­tre vin­cu­la­des a les arts i les pro­fes­si­ons libe­rals. Ambi­en­tada a la bella i con­tra­dictòria ciu­tat de Leip­zig, el repte de la vida, les malal­ties, els acci­dents o sim­ple­ment l’encaix de les per­so­na­li­tats en la soci­e­tat són alguns dels temes que la novel·lista desen­vo­lupa com qui no vol la cosa. Hi ha la mater­ni­tat com un eix o un fan­tasma per als per­so­nat­ges, però mol­tes altres der­ro­tes i victòries, més pro­ve­nint d’un àmbit tan rígid com els comu­nis­tes ale­manys. Com s’explica de manera explícita en el títol, l’amor és el que fa sobre­viure davant els pro­ble­mes de l’existència, sobre­tot els irre­so­lu­bles o els que ens ho posen més difícil. Les dua­li­tats, els hàbits i les cui­tes pro­fes­si­o­nals són, sens dubte, aspec­tes auto­bi­ogràfics de l’escrip­tora. La cre­a­ti­vi­tat, la mort i la sole­dat són els nuclis per on es mouen les rela­ci­ons del quin­tet pro­ta­go­nista, dones encara joves que s’han d’enfron­tar amb el dia a dia sabent que sovint no hi ha xarxa de segu­re­tat quan caus del tra­pezi. El que resulta més sug­ge­ri­dor d’aquest arte­facte nar­ra­tiu és la força dels per­so­nat­ges en les situ­a­ci­ons extre­mes, algu­nes quasi vio­len­tes. La duresa de la vida és afron­tada amb la força de la fra­gi­li­tat i l’amis­tat com a nexe. En tots aquests aspec­tes, Krien es mos­tra com una obser­va­dora superba de la rea­li­tat perquè la fa nos­tra.

Amor en cas d’emergència
Autora:
Daniela Krien
Editorial:
Més Llibres

una nova exhibició del talent i la força d’Etta james

He volgut complementar la novel·la de Krien amb el potent recopilatori que ha aparegut de l’extraordinària vocalista americana Etta James, una cantant capaç de transformar els ritmes del gòspel, el country, el blues, el jazz, el rhythm and blues i el rock en el seu estil personalíssim. Va ser una figura que hauria hagut de brillar encara més, si no hagués passat una època tan marcada per la discriminació. Sentir-la cantar una peça de Chuck Berry amb l’escenari compartit amb el mateix autor i en companyia de feres com Keith Richards i Eric Clapton i deixar-los suaus com escolanets de Montserrat és un espectacle edificant. Etta James és més que el rock, o el punk, perquè la seva força s’uneix al talent i a una personalitat única. The Hits reuneix vint-i-set temes, gairebé vuitanta minuts, en què la veu de James està acompanyada per les orquestres de Riley Hampton i Maxwell Davis en sessions a Chicago, Los Angeles i San Francisco entre el 1955 i el 1962, tot just quan el rock començava a eclipsar els altres gèneres. Tant en els estàndards de jazz com en les peces de blues o doo-wop, el disc és un prodigi de com cantar, una exhibició.

The Hits
Autora:
Etta James
Discogràfica:
New Continent
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor