Suport a la creació des de l’arrel
La Fira Mediterrània engega l’Obrador d’Arrel, un programa de coproduccions per ajudar els artistes des de la fase de recerca fins a l’exhibició. Dinou projectes s’inclouen en aquesta primera edició, catorze dels quals s’estrenaran a la fira d’enguany
JORDI FOSAS
“Acompanyarem els artistes en les fases de recerca, creació, producció i exhibició del projecte artístic”Ajudar les produccions artístiques en un moment de màxima dificultat. Amb aquest objectiu, la Fira Mediterrània de Manresa engega l’Obrador d’Arrel, un programa de coproduccions, d’acompanyament i d’ajuda a propostes artístiques que parteixen de l’arrel i la cultura popular però des d’un vessant contemporani: “Que ens interpel·len avui i exploren nous camins de treball”, detalla el director artístic de la cita manresana, Jordi Fosas. La 24a Fira Mediterrània tindrà lloc del 14 al 17 d’octubre, en una edició que serà “de transició” cap a la normalitat, amb el màxim nombre possible d’activitats presencials. Serà durant aquests dies que s’estrenaran catorze de les dinou coproduccions artístiques incloses en el primer Obrador d’Arrel. Les altres cinc comencen ara a caminar i estaran a punt per a l’edició del 2022. L’acompanyament als artistes serà des de l’arrel: “En les fases de recerca, creació, producció i exhibició del projecte artístic”, segons Fosas. A més, la fira crea xarxa amb altres festivals, de manera que totes les coproduccions tindran el suport de vint-itres entitats i institucions, des de diversos ajuntaments fins al Tradicionàrius, el Mercat de les Flors, la Fira Tàrrega i el Dansàneu.
Una de les propostes de l’Obrador serà la que inaugurarà la fira d’enguany. Es tracta de Trencadís, de l’Orquestra de Músiques d’Arrel de Catalunya (OMAC), una nova formació integrada per una trentena de músics joves que vol treballar la música d’arrel dels Països Catalans des d’un vessant experimental. L’OMAC s’estrenarà a Manresa sota la direcció del compositor Daniel López amb un programa creat a partir de la poesia postcontemporània en llengua catalana.
També forma part de l’Obrador la proposta per al públic familiar Ullsclucs, amb peces del cançoner popular, la direcció musical d’Arnau Obiols i la direcció escènica de Sònia Gómez. I lligat al cançoner popular i a l’univers mític que va construir Víctor Català, l’Obrador inclou la proposta Més lloc per a la fosca, d’Elvira Prado-Fabregat, Carles Viarnès, Míriam Encinas-Laffite, Pau Encinas-Lafitte i Laia Fortià.
Dins l’àmbit musical, l’Obrador d’arrel inclou les propostes de la guineana resident a Sabadell Nakany Kanté, amb músics de cobla; Suona meets gralla, que marida els sons de la gralla catalana i la suona taiwanesa amb Manu Sabaté, Carles Marigó, Ya-Yuan i Chien-Yun; Almanac, 40 anys, la revisitació del primer disc del grup La Murga, que va començar a preparar el recentment desaparegut Jordi Fàbregas; la transgressora versió del cuplet de la jove Glòria Ribera, i la proposta del senegalès Momi Maiga al so de la kora.
Les arts escèniques hi estaran presents amb les propostes Tra Tra Tra, tradició, transmissió i traïció, d’Explicadansa, en què Beatriu Daniel i Toni Jodar fan un recorregut per la història de la dansa; Tradere, de la coreògrafa i ballarina Laia Santanach; Faunus, del ballarí i coreògraf Pol Jiménez; El movimiento involuntario, de Lara Brown, que agafa la jota com a punt de partida; Lóng, de la companyia Kernel Dance Theater, i finalment, (la)Montserrat, d’Assumpta Mercader i A Piacere Grup Vocal.
Pel que fa als cinc muntatges que s’estrenaran el 2022 són: Reditus – El Pou de la Gallina, de la Cia. Voël i la colla castellera Tirallongues; Correllums, una versió dels tradicionals correfocs a càrrec de Bacum i el diables de Xàldiga; Les eines, del Cor Jove Amics de la Unió; l’Esbart Ciutat Comtal, que adaptarà les danses del Cançoner Popular, i l’Esbart Manresà, amb El rapte.