Música

20 festivals que no et pots perdre

Exceptuant el Sónar i el Primavera Sound, que han cancel·lat l’edició del 2021, bona part dels festivals tornen a tenir cartell aquest estiu. En les pàgines següents en proposem una vintena

Vista la devas­tació en la pro­gra­mació de fes­ti­vals de música de l’estiu pas­sat, podria sem­blar que aquest 2021, amb bona part dels fes­ti­vals amb el car­tell a punt, és quasi nor­mal. Però el con­cepte de nor­ma­li­tat tron­to­lla en aquests temps en què la pandèmia encara cueja i en què els pro­to­cols per a l’acti­vi­tat cul­tu­ral encara són molt res­tric­tius. “No tor­nem a cap nor­ma­li­tat, encara hi estem ben

lluny. El pro­to­col actual que hem de seguir és del 24 de maig, i ara mateix ja és caduc”, lamenta Xavi Pas­cual, res­pon­sa­ble de la sec­to­rial de fes­ti­vals de l’ARC (Asso­ci­ació Pro­fes­si­o­nal de Repre­sen­tants, Pro­mo­tors i Mànagers de Cata­lu­nya). Segons ell, “l’actual govern té la res­pon­sa­bi­li­tat de revi­sar el pro­to­col set­mana a set­mana perquè cada canvi, per bé o per mal, fa que l’eco­no­mia de la indústria musi­cal del directe, que per si mateixa és molt feble, tron­to­lli cap amunt o cap a baix”.

Excep­tu­ant dos dels grans, el Pri­ma­vera Sound i el Sónar, que han can­cel·lat la seva edició del 2021, bona part dels fes­ti­vals tor­nen a pen­jar el seu car­tell aquest estiu. En aques­tes pla­nes en tro­ba­ran una selecció d’una vin­tena. “La majo­ria de música en directe pro­gra­mada és amb cadi­res, amb afo­ra­ments reduïts que com a molt són de 1.500 per­so­nes, i això no és nor­ma­li­tat”, exclama Pas­cual. Amb un afo­ra­ment permès que és del 70%, “el marge que li queda a un pro­mo­tor és molt petit; es fa més per militància que no per gua­nyar-hi diners.” De tots els fes­ti­vals, n’hi ha tres que tenen “el caràcter de prova mèdica”: el Canet Rock, el Vida i el Cruïlla. Seguint la prova científica feta a finals de març amb Love of Les­bian al Palau Sant Jordi, es faran amb el públic a peu dret, sense distàncies, però amb l’obli­gació de fer-se test d’antígens. “Els resul­tats del con­cert del Palau Sant Jordi i de la Mirona de Salt [el 21 de maig], que són dos models de com orga­nit­zar esde­ve­ni­ments mas­sius sense distància, no s’estan tenint en compte”, lamenta Pas­cual, que insis­teix en la revisió dels pro­to­cols: “El nos­tre sec­tor, per si sol molt dèbil, neces­sita un segui­ment con­tinu. Cada petit canvi és un agreu­jant o un fet posi­tiu per a l’eco­no­mia del pro­jecte. Per exem­ple, poder tenir barra fa que “molts con­certs siguin sos­te­ni­bles”, rebla.

CARINA FILE­LLA

cfi­le­lla@​lrp.​cat

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor