Teatre

Quina Cubana!

La companyia de Sitges trasllada tot el seu attrezzo al Miramar per celebrar els seus 41 anys. En aquest reportatge juguem a fer una quina popular amb la seva història

DE SITGES
La Cubana es reivindica com a filla del teatre amateur i de Sitges. El Miramar és el marc d’aquesta exposició antològica
AL CARRER
Van debutar al carrer perquè no tenien teatre. També perquè els admirava la capacitat de xafardejar dels vianants
POPULARS PREMIATS
La Cubana acumula, per ara, 42 premis d’arreu i prop de 4 milions d’espectadors en els muntatges pensats per a sala

La Cubana, que es va fer com­pa­nyia pro­fes­si­o­nal gai­rebé per obli­gació en rebre tants encàrrecs dels ajun­ta­ments a prin­ci­pis dels anys vui­tanta, sem­pre apel·la als seus orígens: Sit­ges i el tea­tre ama­teur. Com recor­den en l’expo­sició, les com­pa­nyies ama­teurs es tro­ba­ven amb faci­li­tat per tots els pobles i bar­ris, sovint inte­grats dins d’un ate­neu o una parròquia. Va ser el bres­sol del tea­tre inde­pen­dent i el motiu de tro­bada per a un gra­pat de gene­ra­ci­ons. Les seves repre­sen­ta­ci­ons van per­me­tre man­te­nir la llen­gua cata­lana periòdica­ment en fun­ci­ons de molt poques repre­sen­ta­ci­ons, això sí. Dèiem que a La Cubana li agrada defi­nir-se com una lla­vor popu­lar. Pro­po­sem fer un joc atri­buint alguns dels 90 números del joc de la quina a la història de La Cubana. És cert que Sit­ges és més de car­na­val, tot i que també hi ha la tra­dició del quinto (o la quina) al Gar­raf. Encara que no ho fos, apel·laríem a la con­ta­mi­nació social, tan habi­tual en els mun­tat­ges dels exces­sos de La Cubana, per tras­lla­dar aquest joc nada­lenc vallesà a les cos­tes dels indi­a­nos (a Sit­ges se’ls conei­xia per cuba­nos, perquè tots havien fet for­tuna a Cuba). Idea: la quina (es podria comer­ci­a­lit­zar al cos­tat de les seves habi­tu­als postals de Nadal!)

1. De tot el que han anat emma­gat­ze­mant, el que més sobta és el pal·li que van mun­tar per a Cegada de amor. Amb Verge inclosa. Com que no tro­ba­ven ningú que els la deixés, van aca­bar cons­truint-la amb l’ajuda dels ger­mans Cas­tells. Fixeu-vos que les colum­nes estan fol­ra­des de paper de plata. I que les llàgri­mes de la Verge es van fer uti­lit­zant pega­mento Ime­dio. Genis i figu­res!

2. Dos són els fun­da­dors de la com­pa­nyia: Vicky Plana (en actiu fins al 1987) i Jordi Milán, l’incom­bus­ti­ble que con­ti­nua actiu.

3. Tres repo­si­ci­ons van fer de Cómeme el coco, negro (1989, 2005 i 2007). Les tres pro­duc­ci­ons jun­tes sumen el miler de fun­ci­ons i s’acos­ten al milió d’espec­ta­dors. Només el supera Cegada de amor.

4. Una cadi­reta. En rea­li­tat, els espec­ta­cles de La Cubana ja han ocu­pat més de 5 mili­ons de cadi­re­tes d’espec­ta­cles a sala.

5. Pro­gra­mes de tele­visió que ha fet La Cubana: Per Cap d’Any TV3 no fa res (TV3, 1990); Els Grau (TV3, 1991); Tere­sina S.A. (TV3, 1992); Tele­cena (TVE, 1995); Me lo dijo Pérez (Tele­cinco, 1998).

6. Pre­cinte, gra­pa­dora, brida, vel­cro Ime­dio (per als plors de la Verge) i el “per si de cas”. Les eines indis­pen­sa­ble del kit cuba­nero. Hàbils a cor­re­gir els estrips (són arte­sans del Todo a Cien i el cutre­lux).

7. Si tens set, embo­lao. El ball de la bola (de Saba­dell, recu­pe­rat el 1998) inclou el rom dins de la beguda típica per Sant Roc. El nom de La Cubana es va pren­dre una nit de bor­rat­xera. Van triar el nom en des­co­brir el car­tell que hi havia a sota de la botiga de la mare de Vicky Plana. La botiga es deia La Cubana, que era el nom amb què es conei­xia la gent de Sit­ges que havia tri­om­fat en el seu viatge a les Amèriques: tots viat­ja­ven a Cuba.

8. Vuit cops han apro­fi­tat els ves­tits de núvies en els seus espec­ta­cles. El súmmum va ser amb Cam­pa­na­des de boda (2012).

9. Anna Bar­rac­hina i José Cor­bacho han par­ti­ci­pat en nou pro­duc­ci­ons de La Cubana en dife­rents moments de la història, entre TV i tea­tre.

10. Pri­mera dècada: des del 1980 i fins al 1990 van estre­nar fins a sis espec­ta­cles de sala. En canvi només amb Cegada de amor van aguan­tar cinc anys de gira.

11. Carme Mon­tornés, “la Mon­tor”, va par­ti­ci­par en 10 pro­duc­ci­ons de La Cubana (del 1981 al 1992). Té un espai des­ta­cat a l’expo­sició. Va morir el 1993.

12. Els mesos de l’any. La Cubana, habi­tu­al­ment, es pro­cura a Bar­ce­lona les arren­ca­des de tem­po­rada a la tar­dor i les allarga fins a l’extrem.

13. Actors que inter­ve­nen en el mun­tatge Mamá, qui­ero ser famoso. L’espec­ta­cle amb més repar­ti­ment, diu Milán, va ser Cubana Marat­hon Dan­cing, amb un cen­te­nar d’artis­tes en la plan­ti­lla.

14. Són els espec­ta­cles en tem­po­rada a sala de la com­pa­nyia, des de Dels vicis capi­tals (1981). L’últim, Adiós, Arturo, età pre­vist per a aquesta tar­dor a Bar­ce­lona.

15. La ninya bunita. En aquest cas, el mèrit se l’emporta la filla de la família de flo­ris­tes de Cam­pa­na­des de boda.

16. Setze jut­ges... diuen que els de La Cubana van anar al cuar­te­li­llo a Madrid a con­seqüència d’una acció de car­rer amb Trampa para Teresa. Els via­nants van pren­dre els agents muni­ci­pals per actors de la com­pa­nyia i els van fer unes bro­mes que van ofen­dre les auto­ri­tats!

17. 1917. San­ti­ago Rusiñol estrena Gente bien. Un segle més tard, La Cubana en fa una versió far­sesca.

18. 18 de juny, la data en què s’ha obert al públic gene­ral l’expo­sició a Mira­mar.

19. La crema de Sant Josep. A Gente bien, més que postres dol­ces i cre­ma­des, es decan­ta­ven per les safa­tes d’embo­tits.

20. Cami­ons que van neces­si­tar per trans­por­tar tot el mate­rial.

20 i 1! Jordi Milán ha diri­git 10 pro­duc­ci­ons (de sala i de car­rer) de la com­pa­nyia. I també l’expo­sició.

22. Els dos ànecs! Sense mullar-se els peus, una de les acci­ons de car­rer era pren­dre el sol enmig del car­rer (Tor­rats a la planxa).

23. Sant Jordi. Que se sàpiga, la com­pa­nyia encara no ha edi­tat cap lli­bre com­me­mo­ra­tiu. Ja tri­guen, pen­sarà més d’una edi­to­rial...

24. Dues dot­ze­nes. En el cas de La Cubana, segur que se n’endu­rien tres i mitja, per si de cas... es trenca algun ou pel camí.

25. Nadal! En el capítol de Nadal S.A., l’equip coman­dat per Tere­sina S.A. feia pes­se­bres en sèrie (men­tre comen­tava l’aspecte del nou veí d’escala).

26. 26 de setem­bre, data pre­vista per clau­su­rar l’expo­sició. Però, com suc­ce­eix amb els espec­ta­cles de La Cubana, pot­ser pror­ro­guen! Per res­pec­tar les mesu­res covid, és pre­fe­ri­ble reser­var l’entrada abans, en línia. També es pot fer la reserva a la mateixa taqui­lla de Mira­mar.

27. La Verge de Mont­ser­rat. Els seus per­so­nat­ges, sovint, són molt reli­gi­o­sos, o ho fan veure. Les estam­pe­tes es deuen pro­di­gar també a la nau de 3.000 m² que té La Cubana a l’Hos­pi­ta­let de Llo­bre­gat.

28. Els Sants Inno­cents. El públic al car­rer que no sap que és una actu­ació cau de qua­tre gra­pes. Aquest joc es repe­teix contínua­ment en altres mun­tat­ges, com ara a Cómeme el coco, negro, a Cubana Marat­hon Dan­cing i a Una nit d’òpera. Per moments, l’espec­ta­dor amb un ves­tu­ari un pèl pecu­liar sem­bla ser un pos­si­ble actor que embo­lica la troca, de nou.

29. Han pas­sat 29 anys de l’estrena de Tere­sina S.A. Avui són reclam cool a can Twit­ter. L’expo­sició de Mira­mar amplia la que ja es va poder veure en els 25 anys de la com­pa­nyia al Coli­seum (en la repo­sició de Cómeme el coco, negro).

30. El trem­pat. A Cómeme el coco, negro, els tan­gues dels boys feien furor. Recor­da­ven aquell gag de Pepe Rubi­a­nes de ballarí al Copa­ca­bana.

31. L’últim dia de l’any. Com al Tri­ci­cle, la tele els va fer molt popu­lars. El 1990 van sor­pren­dre tot­hom amb Per Cap d’Any TV3 no fa res. Repe­ti­rien xou el 1995 (TVE).

33. Els anys de Crist. Com l’estam­peta que hi ha engan­xada a la porta de Les Tere­si­nes. El pis simu­lava Gràcia però s’ins­pi­rava en per­so­nat­ges de Sit­ges. L’espai, per cert, està reproduït a l’expo­sició. Les càmeres podien des­plaçar-se pels pas­sa­dis­sos, fugint del for­mat de set tele­vi­siu i obli­gant a uns plans insòlits.

36. Les gar­ro­ta­des. Per­se­cució i gar­ro­tada rebia el nuvi que, en una nit de bor­rat­xera, s’havia decla­rat a set dones pel mateix dia, lloc i hora. El veïnat no se’n sabia ave­nir!

39. L’any que es va aca­bar la guerra. Molts per­so­nat­ges dels seus mun­tat­ges ridi­cu­lit­zen els nous rics que es volen col·locar en ple des­ar­ro­llismo fran­quista. Com aquell empre­sari d’embo­tits que aspi­rava a títol nobi­li­ari a Gente bien.

40... “+1”. El títol de l’expo­sició. Una fórmula ele­gant d’anun­ciar l’any en blanc per la pandèmia.

42. Nom­bre de reco­nei­xe­ments que ha acon­se­guit la com­pa­nyia, més d’un per any! Es van pro­di­gar en les dues pri­me­res dècades.

43. El licor! Un dels recur­sos més habi­tu­als per deri­var la situ­ació en farsa esbo­jar­rada. La com­pa­nyia ha pres més d’una decisió que resul­tarà trans­cen­den­tal en nits de bor­rat­xera...

44. Les dues cadi­re­tes. Si hi ha res que enor­gu­lleixi La Cubana és que van trans­for­mar tres cine­mes de Bar­ce­lona en tea­tres: Cub Capi­tol, Tívoli i Coli­seum, i un de Madrid (Lope de Vega). Les cadi­re­tes del cinema pas­sa­ven a ser per al tea­tre.

45. Mitja part. A Cómeme... la mitja part ser­via per repar­tir entre­pans d’embo­tit barat entre el públic, a qui, pun­tu­al­ment, se li dema­nava ajuda per des­mun­tar l’esce­nari.

46. Temps afe­git. La Cubana treu petroli del que són les tran­si­ci­ons. És quan els per­so­nat­ges dei­xen anar els seus cir­cum­lo­quis de cara a la pla­tea.

48. Qua­tre dot­ze­nes. “Que sigui ric”, es diuen sovint els de La Cubana per expli­car que es faci apa­rent l’invent d’attrezzo. Gene­ro­sos, car­re­ga­ran cinc dot­ze­nes per si de cas en peta una pel camí...

50. Pelat el del mig. Les carac­te­rit­za­ci­ons són clau per a cada mun­tatge, i les cal­bes i per­ru­ques cobrint com es pot tot el ter­rat són habi­tu­als.

54. Stu­dio 54. A Cómeme... feien un home­natge a la revista, A Stu­dio (actual Barts) abans hi havia hagut el Tea­tro Español dels Sant­pere.

55. Els anys amb què una amiga de les Tere­si­nes diu que ja poden ser àvies. Abu­ela, no, que fa de més gran!”

58. Anem a Saba­dell per la C-58. La Cubana és de les com­pa­nyies de car­re­tera i manta. En feien un bon retrat a Cómeme....També van mun­tar els actors dins de l’auto­car a Tours La Cubana.

60. El can­sat. De l’auca de per­so­nat­ges del mun­tatge, sem­pre hi ha el que va can­sat, arros­se­gant-se o evi­tant tre­ba­llar el que li per­to­ca­ria.

65. La jubi­lació. Adeu, Arturo podria ser el comiat de la com­pa­nyia? No volen reve­lar-ho.

67. 1967 (l’any en què va arren­car el Fes­ti­val Inter­na­ci­o­nal de Tea­tre de Sit­ges). Un dels refe­rents del grup.

69. El més porc de tots. En gene­ral, els per­so­nat­ges de la família de La Cubana res­pi­ren l’edu­cació naci­o­nal católica. Però sem­pre en surt algun trem­pat, com a antagònic, que tot­hom enveja en silenci.

73. El 1973 (l’any de Car­rero Blanco com a campeón de salto, segons la quina), el pre­si­dent del Casino Prado vol que l’enti­tat tin­gui com­pa­nyia pròpia. Es bateja com El Gall Groc. És l’embrió de La Cubana, set anys més tard.

82. L’any del Naran­jito, els de La Cubana van ridi­cu­lit­zar els cli­ents dels meublés amb Agua al siete.

85. 1985. La Cubana orga­nitza el Car­na­val de Sit­ges. El 1992 farien el pregó de la festa major de la vila.

83. 1983. Des d’aquest any, Raúl Pas­cu­ali fa tots els car­tells i la remo­de­lació del logo­tip de la com­pa­nyia. També les cele­bra­des postals de Nadal (que molta gent col·lec­ci­ona!)

86. 1986. La tem­pes­tad. Pri­mera sor­tida d’espec­ta­cle de sala al cir­cuit inter­na­ci­o­nal. Shakes­pe­are deu­ria ballar dins de la tomba amb aquesta insòlita versió par­ti­ci­pa­tiva, que es va veure a França i Lon­dres.

89. S’estrena Cómeme el coco, negro al Mer­cat de les Flors. La par­ti­cu­la­ri­tat de la peça és que l’obra s’acaba, apa­rent­ment, quan el públic arriba. Com si fos aquesta quina, vaja!

DE ‘BOYS’ I DE TANGUES

En la reposició de ‘Cómeme el coco, negro’ el 2007, La Cubana va convidar a fer entrevistes úniques als periodistes. Quan un triava opció, quedava anul·lada per a la resta. La sauna Corinto era una de les més provocadores. S’hi van congregar els cinc ‘boys’ i Silvana Mangueira, la vedet brasilera. La càmera s’entelava en aquell jacuzzi gai, avui tancat, amb vista a la Rambla (la persiana, mig abaixada, era per evitar els veïns amb binocles). Amb mitja hora, els ‘boys’ del Gran Teatro Cubano de Revista (subcontractats per La Cubana, com si diguéssim) ja reclamaven sortir-ne perquè se’ls escaldaven les parts més íntimes dins d’un tanga massa i massa estret.

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor