Lletres

Opinió

L’ART DE LA FALSA BIOGRAFIA

Quan arribaven a la vellesa, aquells franquistes de tota la vida es feien escriure biografies que els reciclaven com a pioners, si no màrtirs, de la democràcia

En els anys vui­tanta, quan Fer­ran Sáez Mateu va arri­bar a Bar­ce­lona, les para­des del mer­cat de Sant Antoni esta­ven ple­nes de lli­bres revo­lu­ci­o­na­ris de segona mà. La imatge de tots aquells pam­flets d’Alt­hus­ser, Har­necker i Mar­cuse que de sobte havien que­dat obso­lets resu­meix l’evo­lució de tants líders nos­trats, que en pocs anys van pas­sar de ser leni­nis­tes, maois­tes o trotskis­tes a tor­nar-se soci­al­demòcra­tes de pedra picada.

L’ope­ració, però, no era més que la segona part d’una altra que havia començat en plena dic­ta­dura fran­quista, quan els fills de la bur­ge­sia s’havien fet comu­nis­tes. En una de les esce­nes de la novel·la Els morts ria­llers, a un vell fran­quista li ve un atac de riure quan veu les foto­gra­fies del Maig del 68: per favor, allò no era pas la revolta obrera, on vas a parar, sinó la dels fills de la bur­ge­sia. No hi havia perill, doncs. I vinga a riure, ell.

La memòria i la des­memòria són temes relle­vants en la història recent del país. Ara que en cada mani­fes­tació res­sona el “ni oblit ni perdó”, val la pena recor­dar aquells anys de tran­sició en què aques­tes dues acti­tuds –que tant podem enten­dre com a vir­tuts, com a fruits de la neces­si­tat, o com a errors estratègics– van arra­sar. Aque­lles cri­des a la recon­ci­li­ació que pre­do­mi­na­ven en els anys setanta i que avui dia són vis­tes amb sus­picàcies retro­ac­ti­ves han estat recon­ver­ti­des en matèria novel·lesca per Fer­ran Sáez Mateu (la Granja d’Escarp, 1964) a Els morts ria­llers.

El títol fa referència a les bio­gra­fies fetes a mida que publi­quen els edi­tors de la novel·la, i que s’ins­pi­ren en aquells anys en què diri­gents fran­quis­tes com Manuel Fraga i Juan Manuel Sama­ranch feien veure que havien des­man­te­llat el règim des de dins. Lla­vors les con­sig­nes eren tan­car feri­des i mirar cap enda­vant, que és exac­ta­ment el que convé als que han gua­nyat una guerra i una post­guerra, i que a més volen gua­nyar una tran­sició i una democràcia. Com diu un dels pro­ta­go­nis­tes de la novel·la, “l’evo­lució no ens va dis­se­nyar per ser cohe­rents, sinó per sobre­viure”. Quan arri­ba­ven a la vellesa, aquells fran­quis­tes de tota la vida es feien escriure bio­gra­fies que els reci­cla­ven com a pio­ners, si no màrtirs, de la democràcia

Fer­ran Sáez Mateu ha tran­si­tat per aquest gènere pro­teic que ano­me­nem no-ficció, i que en el seu cas inclou des d’estu­dis uni­ver­si­ta­ris fins a die­ta­ris, pas­sant per assa­jos de debò, amb tots els ets i uts. Des de la segona dècada d’aquest segle també ha publi­cat fic­ci­ons. Els morts ria­llers, situ­ada a mig camí entre la novel·la i la reme­mo­ració històrica, pro­por­ci­ona una visió cari­ca­tu­resca i fins tru­cu­lenta d’aque­lla des­memòria orques­trada pels ven­ce­dors, que encara ara retre­uen els retrets i volen girar full perquè és el que els convé.

Iniciatives socials i per potenciar el comerç local

Noticia pendent 780/2830127/nacional111
Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.