Arts visuals

MARIÀNGELA TAULÉ

DIRECTORA DEL MUSEU EGIPCI

“L’interès per Egipte no ha minvat mai”

El Museu Egipci de Barcelona fa vint-i-set anys que mostra al món per què l’antiga civilització del país del Nil és i serà eterna. La descoberta d’un temple en una missió en què participa n’ha revifat l’interès

TROBALLES
“Fins a seixanta blocs de pedra calcària de mitja tona cada un que inclouen diferents elements decoratius i jeroglífics corresponents als frisos del temple”
FORMACIÓ
“L’arqueòleg en general i l’egiptòleg en particular són professionals amb una sòlida carrera al darrere i amb una gran preparació”
PERSPECTIVES
“No hi ha una xifra exacta, però es considera que només s’han descobert al voltant d’un 30% de les tombes reials”
VALORS
“La Fundació Arqueològica Clos neix el 1992 amb uns principis de compromís i vocació de servei que ens han guiat fins ara”
INCLEMÈNCIES
“Vam enxampar una època amb tempestes de sorra i també amb grans pluges. Però el pitjor van ser les serps”

L’any 1992, una expo­sició a l’Hotel Cla­ris de Bar­ce­lona del fons pri­vat de l’empre­sari Jordi Clos ence­tava el camí del que seria el pri­mer, i encara únic, Museu Egipci / Fun­dació Arqueològica Clos de la capi­tal cata­lana. La passió per­so­nal del pre­si­dent de la cadena Derby Hotels Collec­tion es con­ver­ti­ria amb el temps en un dels espais més emblemàtics de la ciu­tat, que com­bina a la per­fecció el ves­sant divul­ga­tiu, el pedagògic i l’arqueològic d’una de les civi­lit­za­ci­ons clau de la història. El mes de març pas­sat es donava a conèixer el des­co­bri­ment de les res­tes d’un tem­ple faraònic a la zona de Sha­runa, a l’Egipte Mitjà, en una exca­vació on pre­nen part pro­fes­si­o­nals del museu. Una tro­ba­lla excep­ci­o­nal en què va par­ti­ci­par la direc­tora de l’enti­tat, Mariàngela Taulé.

Feli­ci­tats per la des­co­berta. Segur que ha estat un epi­sodi emo­ci­o­nant.
Gràcies. Sens dubte ha estat tota una aven­tura, en el sen­tit més ampli de la paraula. Com a Museu Egipci tre­ba­llem a la zona de Sha­runa amb la col·labo­ració de la Uni­ver­si­tat de Tübin­gen des del 2006, una extensa zona que con­serva una impor­tant necròpoli amb tom­bes del regne antic i del període pto­le­maic, a més de gale­ries sub­terrànies on s’han loca­lit­zat cen­te­nars de fal­cons i ibis momi­fi­cats. Ha estat però, durant les dues dar­re­res cam­pa­nyes d’exca­vació, cor­res­po­nents als anys 2019 i 2020, que hem tro­bat les res­tes del tem­ple.
Per què és tan impor­tant?
Hem loca­lit­zat i docu­men­tat al jaci­ment de Kom el-Ahmar Sha­runa (a Minya, a l’Egipte Mitjà), fins a sei­xanta blocs de pedra calcària de mitja tona cada un que inclo­uen dife­rents ele­ments deco­ra­tius i jeroglífics cor­res­po­nents als fri­sos del tem­ple. La bellesa dels dibui­xos ens mos­tra, entre d’altres, el cap de la deessa de l’amor Hat­hor i els dos car­tut­xos amb el nom del faraó Pto­lo­meu I, que va pujar al tron d’Egipte el 304 aC. Aquesta infor­mació és molt valu­osa, perquè ens per­met datar amb pre­cisió les res­tes arqueològiques tro­ba­des i recons­truir de manera vir­tual el tem­ple.
Qui era Pto­lo­meu I?
Un dels gene­rals d’Ale­xan­dre el Gran. Quan aquest va morir, el seu imperi es va repar­tir entre els seus homes d’armes, i Pto­lo­meu (367-283 aC) es va que­dar amb Egipte. No tenia res d’egipci, perquè era mace­doni, però quan va arri­bar al tron va man­te­nir les tra­di­ci­ons del seu nou poble i va fun­dar la que seria la dar­rera de les dinas­ties reials, que aca­ba­ria amb la cone­guda Cleòpatra VII l’any 30 aC. Va ser un guer­rer, però també un home il·lus­trat i amb una gran for­mació que va fer d’Ale­xan­dria el bres­sol cul­tu­ral del món antic.
El tre­ball al jaci­ment no va ser pre­ci­sa­ment sen­zill.
No pas. La zona d’exca­vació està situ­ada als camps agrícoles, on el nivell freàtic es troba a menys d’un metre de la superfície i, per tant, inun­dat d’aigua. Vam haver de tre­ba­llar amb un sis­tema de dre­natge dia i nit per poder dis­po­sar d’unes con­di­ci­ons ade­qua­des. Un cop recu­pe­rats els blocs, es van foto­gra­fiar i dibui­xar, es van tras­lla­dar a les ins­tal·laci­ons que havíem habi­li­tat com a labo­ra­tori i els vam nete­jar, res­tau­rar i emma­gat­ze­mar. Prèvia­ment, però, hi vam apli­car una tècnica molt útil, la de la foto­gra­me­tria, que per­met a par­tir de les imat­ges crear models tri­di­men­si­o­nals amb una gran pre­cisió. Hem fet unes 20.000 foto­gra­fies de tots els blocs.
Els va aga­far la pandèmia en plena missió.
La cam­pa­nya cor­res­po­nent al 2019 va aca­bar el mes de desem­bre i al febrer del 2020 hi vam tor­nar per con­ti­nuar amb la feina. Tot just feia un parell de set­ma­nes que hi érem quan va escla­tar la crisi sanitària. Se’ns va plan­te­jar el dubte sobre què havíem de fer: tor­nar a Cata­lu­nya sense per­dre temps, i davant l’anunci del govern egipci que tan­cava l’espai aeri, o que­dar-nos allà. Ens vam deci­dir per la segona opció, amb tot el que repre­sen­tava i el que va sig­ni­fi­car estar lluny de la família fins al mes de maig.
També hi va haver altres com­pli­ca­ci­ons. Sona a male­dicció faraònica.
[Riu] Els astres no ens van ser gaire favo­ra­bles, és cert. Vam enxam­par una època amb tem­pes­tes de sorra i també amb grans plu­ges –les més for­tes en cent anys!– i inun­da­ci­ons que endar­re­rien moltíssim la feina de camp. Les con­di­ci­ons eren força dures, però l’equip, tant el dels pro­fes­si­o­nals com els dels tre­ba­lla­dors locals, va res­pon­dre al cent per cent. El pit­jor, però, va ser la plaga de serps veri­no­ses.
Com?
Van començar a sor­tir per tot arreu. Amb les plu­ges tor­ren­ci­als l’aigua va tra­ves­sar el sos­tre i les parets de la casa on vivíem. Les bom­be­tes van escla­tar i ens vam que­dar sense llum. Recordo que era diven­dres 13, i de cop i volta van començar a sor­tir serps. Mol­tes serps dife­rents i algu­nes de molt veri­no­ses, segons ens van comen­tar els tre­ba­lla­dors egip­cis. Algu­nes les van matar a cops de pal i vam haver de fumi­gar la casa. Però quan vam com­pro­var que al magat­zem hi havia una cobra, vam tenir clar que el que calia era avi­sar un espe­ci­a­lista. Un h’awi, que es dedica a fer fora les serps de les cases, un ofici ances­tral que es passa de pares a fills. Va ser molt interes­sant veure’l tre­ba­llar, perquè entrava a les habi­ta­ci­ons, resava una oració i loca­lit­zava l’ani­mal. Lla­vors li par­lava perquè entrés a la bossa. No en va matar ni una. No sé pas que en va fer de les que es va endur. Recordo, però, que va mar­xar molt con­tent, perquè a banda de pagar-li els seus ser­veis li vam donar pro­pina. Se la va ben gua­nyar.
Es tenia constància de l’existència d’aquest tem­ple?
Sí. Vam poder con­fir­mar final­ment la infor­mació que l’egiptòleg Nes­tor l’Hote va cons­ta­tar l’any 1838. Ell va ser el pri­mer a par­lar d’un tem­ple a Sha­runa, del qual poste­ri­or­ment es va per­dre qual­se­vol ves­tigi, mal­grat que es van enviar expe­di­ci­ons per bus­car-lo. També l’egiptòleg Tadeus Smo­lenski al començament del segle XX va loca­lit­zar a prop de la zona que hem exca­vat nosal­tres altres res­tes que ara for­men part de col·lec­ci­ons de Viena o Buda­pest, però cap de tan gran com la nos­tra. De fet, alguns d’aquests blocs es van uti­lit­zar poste­ri­or­ment com a base per cons­truir una església copta durant el segle VI dC. El bon estat de les pedres ens per­met asse­gu­rar que el tem­ple estava ben con­ser­vat quan es va començar a des­man­te­llar.
Quin és el pro­per pas?
Queda molt per fer! Aquest dilluns ence­tem un curs pre­sen­cial i en línia sobre el tem­ple de Pto­lo­meu I i Sha­runa aquí al Museu Egipci, amb la par­ti­ci­pació de l’equip. La intenció és con­ti­nuar tre­ba­llant en pro­pe­res mis­si­ons arqueològiques en noves cam­pa­nyes per apro­fun­dir en el conei­xe­ment gene­ral del tem­ple i, en par­ti­cu­lar, per saber per què Pto­lo­meu I el va fer cons­truir en un lloc tan allu­nyat d’Ale­xan­dria i va foca­lit­zar els seus esforços per dei­xar empremta.
Vostè va viure part de la pandèmia a Egipte, però com s’hi ha enfron­tat el Museu Egipci?
Com tot­hom, amb molt d’esforç i ento­mant una situ­ació que no s’havia vis­cut mai. Vam haver de tan­car quan ens ho van dir i dei­xar de fer les acti­vi­tats pre­sen­ci­als, però vam inten­tar man­te­nir el con­tacte amb la gent que ens segueix i con­ti­nuar amb les pro­pos­tes que es podien fer a través d’inter­net. He de dir que la res­posta de la gent ha estat excep­ci­o­nal i quan vam poder tor­nar a obrir ens van fer cos­tat des del pri­mer moment. Estem satis­fets amb la res­posta, tant dels usu­a­ris que venen a visi­tar el museu com de les per­so­nes que estu­dien amb nosal­tres o seguei­xen algun cur­set.
L’interès per Egipte s’ha revi­fat? El país, que té en el turisme una de les seves prin­ci­pals fonts d’ingres­sos, s’ha esforçat per cen­trar la seva recu­pe­ració en el seu pas­sat gloriós. La des­fi­lada tele­vi­sada de les mòmies al nou Museu del Caire i el des­co­bri­ment de la ciu­tat per­duda del faraó heretge Aton en són només dos dels dar­rers exem­ples.
L’interès per Egipte no crec que pugui min­var mai, en tant que es tracta de redes­co­brir una de les civi­lit­za­ci­ons més impor­tants que hi ha hagut i que té unes carac­terísti­ques que la fan màgica i molt atrac­tiva, no només per als interes­sats, sinó per a gai­rebé tot­hom. És cert que Egipte ha patit de valent els efec­tes de la pandèmia, perquè el tan­ca­ment dels aero­ports i la pro­hi­bició de viat­jar ha afec­tat de ple la seva eco­no­mia. Tot i això, no puc dei­xar de con­gra­tu­lar-me de l’esforç que ha fet i està fent aquell país per mirar al futur, posant l’accent en la seva cul­tura, en la seva història, que sem­pre són valors segurs. És clar que als egip­cis els agrada el màrque­ting i la publi­ci­tat, i aques­tes exhi­bi­ci­ons que comen­ta­ves bus­quen un rèdit econòmic, però insis­teixo que apos­tar per la cul­tura i la història per sin­gu­la­rit­zar el ter­ri­tori és una gran idea.
La figura de l’egiptòleg dels segles XIX i XX ja no s’adiu amb l’actual?
Amb el fang fins a la cin­tura i molla per la pluja, a Sha­runa no em sen­tia gens romàntica, t’ho puc ben asse­gu­rar! [riu]. L’ofici d’arqueòleg ha estat històrica­ment envol­tat d’una aure­ola d’aven­tura i mis­teri, en bona part ali­men­tada pels grans des­co­bri­ments de tre­sors a Egipte en els segles pas­sats i exa­ge­rada per les super­pro­duc­ci­ons de Hollywood que els pre­sen­ta­ven a tots gai­rebé com a herois de còmic. Noms com Jean-François Cham­po­lion, que va des­xi­frar l’escrip­tura jeroglífica, i Howard Car­ter, des­co­bri­dor de la tomba de Tutanka­mon, han superat els límits de la ciència i han esde­vin­gut per­so­nat­ges cone­guts pel gran públic en la mesura que Egipte fas­cina gai­rebé tot­hom. Tot i això, i encara que sig­ni­fi­qui tocar de peus a terra, l’arqueòleg en gene­ral i l’egiptòleg en par­ti­cu­lar són pro­fes­si­o­nals amb una sòlida car­rera al dar­rere i amb una gran pre­pa­ració que els ha de per­me­tre desen­vo­lu­par la seva feina amb garan­ties d’èxit. Sí que és cert que no hi ha cap sen­sació millor que quan des­co­brei­xes alguna peça sota la sorra, però abans de sen­tir-la has hagut de treure molta sorra i fer molt tre­ball de camp.
Queda molt per des­co­brir?
Afor­tu­na­da­ment, sí. No hi ha una xifra exacta, però es con­si­dera que fins ara només s’han des­co­bert al vol­tant d’un 30% de les tom­bes reials que hi ha hagut segons les llis­tes de les dinas­ties. I estem par­lant només de tom­bes! Ima­gina’t si hi afe­gim altres tipus de cons­truc­ci­ons. Estem al davant d’una civi­lit­zació que es va desen­vo­lu­par durant més de 3.500 anys i no fa ni dos segles que exca­vem. A més, hem de tenir en compte no només els nous des­co­bri­ments, sinó les rein­ter­pre­ta­ci­ons d’aquells espais que ja es van tro­bar i que amb les noves tec­no­lo­gies ens per­me­ten obte­nir molta més infor­mació, i fins i tot alguna que ens fa revi­sar tot allò que s’havia escrit i que s’havia donat per cert.
Quin paper juguen fun­da­ci­ons pri­va­des com la seva en la con­ser­vació i la divul­gació del pas­sat?
Un paper cab­dal, perquè par­ti­ci­pen acti­va­ment en la recu­pe­ració de la memòria, la història i la cul­tura amb el mateix com­promís que ho fan les ins­ti­tu­ci­ons públi­ques. Les dues parts es com­ple­men­ten i poden tre­ba­llar molt bé jun­tes. En el nos­tre cas, la Fun­dació Arqueològica Clos neix el 1992 amb uns prin­ci­pis de com­promís i vocació de ser­vei que ens han guiat fins ara amb uns resul­tats dels quals estem espe­ci­al­ment orgu­llo­sos. Hem recor­re­gut molt camí, però ens queda encara un bon tram per fer, i espe­rem que sigui al cos­tat de les empre­ses i les enti­tats que con­fien en nosal­tres i amb les quals volem seguir col·labo­rant.
El Museu Egipci ha com­plert vint-i-set anys. Com es manté l’atrac­tiu per al públic?
Amb molta feina i molta il·lusió per apor­tar noves idees. El nos­tre és un cen­tre on volem que sem­pre hi pas­sin coses i on es busca la par­ti­ci­pació dels usu­a­ris, en espe­cial dels més menuts, que tot ho veuen amb ulls nous. També és cert que l’antic Egipte és un àmbit en què les pers­pec­ti­ves per des­co­brir nous con­cep­tes són molt àmplies, i això ens faci­lita punts de vista dife­rents i inno­va­dors. També volem ser, i crec que ho hem acon­se­guit en gran mesura, un cen­tre de referència docu­men­tal quan es tracta de par­lar de la civi­lit­zació del Nil. Dis­po­sem d’un fons de mate­rial molt impor­tant que pot aju­dar no tan sols als estu­di­ants i pro­fes­si­o­nals, sinó a qual­se­vol per­sona que hi esti­gui interes­sada.
Qui­nes són les acti­vi­tats que tenen una millor res­posta per part del públic?
Tenim la gran sort de dis­po­sar d’un públic molt diver­si­fi­cat, i això ens per­met tenir una bona res­posta a la gran majo­ria de pro­pos­tes que fem. Les visi­tes al museu, sot­me­ses encara a les res­tric­ci­ons de la covid-19, són el nucli cen­tral de la nos­tra acti­vi­tat, així com els cur­sos i els tallers específics que fem tant per al públic en gene­ral com per a col·lec­tius con­crets. Els infants, en totes les eta­pes edu­ca­ti­ves, han estat des de l’inici un dels nos­tres objec­tius prin­ci­pals, perquè hem vol­gut intro­duir-los en el conei­xe­ment de l’Antic Egipte de la manera més amena pos­si­ble. Un dels millors exem­ples que tenim d’això són els casals d’estiu al cam­pus arqueològic, que sem­pre tenen molt bona accep­tació.
Els adults també tenen la seva oferta.
Ens hem espe­ci­a­lit­zat en cur­sos temàtics que ens han donat bon resul­tat, tal com demos­tra la demanda que tenen. Hi ha un interès espe­cial en l’Antic Egipte, evi­dent­ment, però també ens cen­trem en altres cul­tu­res i civi­lit­za­ci­ons. No vol­dria obli­dar l’Escola d’Egip­to­lo­gia, que va néixer amb la volun­tat d’omplir en aquell moment un buit pel que feia als estu­dis d’egip­to­lo­gia a l’Estat. Es va posar en marxa l’any 2000, i es va con­ver­tir en el pri­mer cen­tre pri­vat d’ense­nya­ment supe­rior. Ofe­rim un pla d’estu­dis de dos anys que inclou acti­vi­tats com­ple­mentàries, com ara con­ferències a càrrec de pro­fes­si­o­nals inter­na­ci­o­nals, semi­na­ris i un viatge d’estu­dis quan es fina­litza cada cicle.
Més cul­tu­ral que no pas de plaer?
No renun­ciem a res. Apren­dre men­tre es viatja és un gran plaer, i si ho fas amb gent que en sap i que estima la des­ti­nació és un plus que cal tenir molt en compte.
L’any vinent es com­me­mo­rarà el cen­te­nari del des­co­bri­ment de la tomba de Tutanka­mon. Com ho cele­brarà el Museu Egipci de Bar­ce­lona?
Nosal­tres ja fa anys que mos­trem la importància d’aquest fet en l’expo­sició Tutanka­mon. Història d’un des­co­bri­ment, en què s’explica quins van ser els seus pro­ta­go­nis­tes, quin procés es va uti­lit­zar en l’exca­vació i com es va reflec­tir la tro­ba­lla en els mit­jans de comu­ni­cació. La base de la mos­tra són les foto­gra­fies que al seu moment va fer Harry Bur­ton, que va acom­pa­nyar Howard Car­ter i el seu mece­nes, Lord Car­nar­von, durant tots els anys que va durar l’aven­tura. Tot i això, el cen­te­nari és una data prou sig­ni­fi­ca­tiva per donar-li el ressò que es mereix.

ESPECIALISTA EN PREHISTÒRIA

Mariàngela Taulé i Delor, Maixaixa, (Barcelona, 1968) és arqueòloga. Es va especialitzar en prehistòria i concretament va centrar la seva recerca en la micromorfologia de sòls aplicada a l’arqueologia. En un procés de formació contínua, va completar el Programa de Direcció i Gestió d’Organitzacions No Governamentals a ESADE. Màster en teoria i mètode en arqueologia per la UAB, ha dirigit excavacions arqueològiques de prehistòria i ha excavat en projectes de recerca arqueològica a Catalunya, Alemanya, Egipte i la Terra del Foc. El seu camp de treball es va centrar en el desenvolupament d’una proposta metodològica d’anàlisi de la formació de concheros. Des del 2003, dirigeix la Fundació Arqueològica Clos / Museu Egipci de Barcelona. Actualment, forma part, com arqueòloga i responsable de les relacions institucionals de l’equip format per l’Universitat de Tübingen, el Servei d’Antiguitats Egipci i el Museu Egipci de Barcelona, de la recerca del temple perdut de Ptolomeu I al jaciment Kom el-Ahmar Sharuna (Egipte Mitjà).

Identificar-me. Si ja sou usuari subscriptor, us heu d'identificar. Vull ser usuari subscriptor. Per escriure un comentari cal ser usuari subscriptor.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor